уторак, 15. новембар 2022.

OSAM MILIJARDI

 TREBA DA SE RODI COVEK KOJI CE BITI BROJ 8 .000.000.000 NA PLANETI ZEMLJI. IMA SAJT PISALA SAM O TOME NA KOME MOZE DA SE PRATI SVAKO RODJENJE NA PLANETI ( I UMIRANJE). KOD NAS  SE ZAVRSIO POPIS I BROJKE SU UZASNE. NA GLOBALNOM NIVOU POTPUNO  ISTA  SITUACIJA, RAST POPULACIJE SVE MANJI ,A OPET  VELIKI PORAST STANOVNIKA PLANETE ZEMLJE.

Na planeti Zemlji će se 15. novembra roditi osmomilijarditi stanovnik. Danica Šantić demograf, profesorka na Geografskom fakultetu ističe da je to najbrži rast stanovništa u istoriji Zemlje.

Navodi i da se broj rođenih od početka godine u odnosu na prošlu povećao za jedan procenat, a broj umrlih smanjio za osam odsto. Što se tiče dolaska, prema procenama 100.000 ruskih i ukrajinskih državljana u Srbiju, koji su, kako kaže rešili i da ostanu, demografi uvek na to računaju privremeno, pa će se to u bliskoj budućnosti i definisati.

Pre tačno 35 godina u Zagrebu je rođen Matej Gašpar, koji je tog 11. jula 1987. godine proglašen petomilijarditim čovekom na planeti. Za 35 godina, 15. novembra kada će se roditi osmomilijarditi stanovnik, planeta će biti bogatija za tri milijarde ljudi.

Danica Šantić potvrđuje da to jeste najbrži rast stanovništa planete u njenoj istoriji, ako se od 1960. godine prate brojevi jubilarnih beba koji označavaju povećanje stanovnika za po jednu milijardu.

"Taj period šezdesetih označavamo kao bejbi-bum period. Broj godina za koje se stanovništvo uvećava za po jednu milijardu se skraćuje, sve je manji i od 2011. godine kada je rođen sedmomilijarditi stanovnik, očekivali smo da će osmomilijarditi biti 2028. godine. Evo sada smo došli na 2022. godinu i 15. novembar je projektovan", objasnila je profesorka.

Dodaje i da je taj datum simboličan, jer niko ne može precizno da odredi gde će se tačno roditi taj jubilarni stanovnik.

Da li je planeta prenaseljena

Ukazuje da je uvek pitanje - da li je planeta prenaseljena i da li se ide u smeru koji ugrožava životnu sredinu, resurse, klimatskim promenama.

Međutim, ističe da će demografi reći da planeta nije prenaseljena s obzirom na razmeštaj stanovništva, neravnomernu raspodelu resursa i razvijenost.

"Uvek imate razvijeni sever, siromašni jug, jedan deo zemlje se bolje razvije drugi lošije. I u tom smislu kada bi se postigli za sve stanovnike isti uslovi, nekako bi i život na planeti bio bolji", ocenila je Šantićeva.



Očekuje se da će svetska populacija do 15. novambra dosegnuti osam milijardi ljudi, pokazuju projekcije UN-ovog Odeljenja za ekonomska i socijalna pitanja, objavljeni danas. Prema njima će Indija do 2023. godine prestići Kinu kao najmnogoljudnija zemlja sveta.

"Dok očekujemo rođenje osmomilijardite osobe na Zemlji," to je "podsetnik na našu zajedničku odgovornost da brinemo o našoj planeti i trenutak za razmišljanje o tome gde još ne ispunjavamo svoje obveze jedni prema drugima “, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterreš.

To je takođe "vreme za slavljenje naše različitosti, priznavanje naše zajedničke ljudskosti i divljenje napretku u zdravstvu koji je produžio životni vek i dramatično smanjio stope smrtnosti majki i dece", rekao je šef UN-a.

Prema podacima UN-a svetska populacija trenutno raste najsporijom stopom od 1950. i mogla bi dostići oko 8,5 milijardi 2030. i 9,7 milijardi 2050. godine, a vrhunac od oko 10,4 milijarde ljudi se očekuje 2080-im. Dok je pad plodnosti primećen u nekoliko razvijenih zemalja, porast stanovništva koji se očekuje u narednim decenijama biće koncentriran u osam zemalja, predviđa UN. To su Demokratska Republika Kongo, Egipat, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistan, Filipini i Tanzanija


Prema tim podacima, u svetu živi 7,87 milijardi ljudi, a u Srbiji, bez podataka sa Kosova i Metohije, ima 6,83 miliona stanovnika.

Kako se navodi, u svetu se dnevno rodi 383.071 beba, a umre 164.710 ljudi, što je više nego duplo više rođenih u odnosu na broj umrlih.

S druge strane, u Srbiji se dnevno rodi 170 dece i umre 374 osoba, što znači da je broj umrlih duplo veći od broja novorođenih.

Što se tiče starosti stanovništva, Zavod navodi da je prosečna starost u svetu 30,9 godina, dok je u našoj zemlji 43,5 godina.

Zavod napominje da se podaci odnose na 2021. godinu, osim podatka o prosečnoj starosti svetske populacije, koji je za 2020. godinu.

 U proteklih 11 godina gradove na jugu Srbije napustilo je više od 40.000 ljudi, pokazali su prvi nezvanični rezultati popisa, prenosi portal Južne vesti.

U periodu između dva popisa, opština Svrljig, u kojoj je sada, prema prvim nezvaničnim podacima, registrovano 10.900 stanovnika, izgubila je od prethodnog popisa 3.349 ljudi.
 
Pirot je izgubio skoro 8.000 stanovnika, Vranje blizu 10.000, Prokuplje oko 7.000, a Leskovac je siromašniji za čak više od 18.000 ljudi.
 
Uzroci masovnog pražnjenja juga su višestruki, kaže za Južne vesti nekadašnji direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović.
 
Pojedini razlozi su staro stanovništvo, unutrašnje i spoljašnje migracije, kao i političke prilike.
U periodu između dva popisa, opština Svrljig, u kojoj je sada, prema prvim nezvaničnim podacima, registrovano 10.900 stanovnika, izgubila je od prethodnog popisa 3.349 ljudi.
 
Pirot je izgubio skoro 8.000 stanovnika, Vranje blizu 10.000, Prokuplje oko 7.000, a Leskovac je siromašniji za čak više od 18.000 ljudi.
 
Uzroci masovnog pražnjenja juga su višestruki, kaže za Južne vesti nekadašnji direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović.
 
Pojedini razlozi su staro stanovništvo, unutrašnje i spoljašnje migracije, kao i političke prilike.Da će popis iz oktobra ove godine pokazati kako nas je sve manje, predviđali su i sami demografi pre samog početka anketiranja građana, pa je tako demograf sa Instituta društvenih nauka Ivan Marinković izjavio za „Tanjug“ da danas sve procene govore kako će nas na predstojećem popisu biti 700.000 manje nego 2011. godine.ako je Marinković tada objasnio, ne može se očekivati da će se čak i sa podizanjem nivoa rađanja demografska slika značajnije promeniti.

– Razlog je narušena starosna struktura u kojoj ima sve manje žena koje ulaze u reproduktivni period tako da će apsoluti brojevi nastaviti da padaju. Sve manje i manje dece će se rađati. Mogu da budu oscilacije na godišnjem nivou, jednu ili dve godine da dođe do neke stagnacije, ali trend je jasan – upozorio je tada Marinković.

Međutim, ukoliko se na osnovu dosadašnjih rezultata iz pomenuta tri grada ta projekcija preslika na čitavu Srbiju, te ukoliko bismo od brojke 7.186.862, koliko nas je zvanično bilo na popisu iz 2011. godine, precrtali 12 odsto, na novom popisu bismo imali 862.000 manje stanovnika ili ti 6.320.000 stanovnika, a što bi pokazalo da je situacija čak i gora od predviđanja demografa.

Srbija ima malo više od 6.800.000 stanovnika. Među njima je čak 900.000 neoženjenih muškaraca. Tako glase najnoviji  zva nicni podaci.Kada pogledate u svojoj okolini, bez da baratate brojkama sa popisa, shvatite da je stanje na terenu zaista takvo kakvim ga opisuju procenti i brojevi. Mnogo je muškaraca koji su možda "na korak od ženidbe", kako se u nekim selima kaže, ali koji i dalje momkuju i uživaju u svojoj slobodi. Mi smo pitali nekoliko naših sugrađana koji su sa svećice oduvali taj famozni broj 30 da nam kažu koji je razlog zbog kog se još nisu upustili u bračne vode.

- Nemam stabilan posao. Nemam ni devojku, a devojku nemam upravo zbog tog posla. Kako da uđem u ozbiljnu vezu, a ne mogu da je izvedem na ručak s vremena na vreme, uplatim nam neki odmor kad zarađujem 60.000 dinara, a pritom živim sa mamom i tatom i ne plaćam račune. Zamisli sada da treba da iznajmimo stan, preuredimo neki deo kuće samo za nas, pa nema te sile nebeske da trenutno izvedem. Jedino da pogodim na kladionici neki ludi tiket ili da dobijem pare na ruletu. Treću opciju za ozbiljan život nemam, pa zato ni ne planiram da se ženim - kaže za Ženu.rs Milan (31).

Drugi su pored finansijskih poteškoća povučeni i svojim lošim iskustvom iz detinjstva i žele da prožive sve ono o čemu sanjaju, pa kad se dovljno "ižive" i ostvare da pronađu mirnu luku. Našli su se tu i neki iracionalni strahovi. Doduše, imaju osnovu u surovosti svakodnevice i životu koji nas je uvakao u svoje rotaciono kretanje koje nam centrifugalnom silom svakodnevno ubrzava i usporava naizmenično, ne dozvoljavajući nam da stanemo i odmorimo. Zato nam se često manta, pa se gubimo u sopstvenim željama, očekivanjima i ponašanjima.

U poslednjih pola veka nikada nije zabeležen veći broj žena bez potomstva, ističu u razgovoru za Politiku dr Goran Penev i dr Biljana Stanković, naučni saradnici Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka.

Rezultati njihove analize, koja je objavljena u najnovijem broju „Demografskog pregleda“, govore da se 13,5 procenata žena koje se nalaze na kraju fertilitetnog perioda nije ostvarilo u ulozi majke, a brojke svedoče da tokom protekle godine svaka treća žena u našoj zemlji starosti od 30 do 34 godine nije rodila. Bez potomstva je bila i svaka peta žena između 35 i 39 godine života.

Da bi se razumelo koliko je porastao broj žena koje nemaju decu, treba reći da je prema rezultatima popisa iz 1991. godine bez potomstva bila tek svaka dvanaesta žena po završetku fertilitetnog perioda.

Na pitanje šta je danas dominantan razlog zbog kojeg žene odlažu rađanje i ostaju bez potomstva, Biljana Stanković kaže da prolongirano školovanje, ali i velika socijalna i ekonomska nesigurnost utiču na porast broja žena koje nisu u braku i nemaju dece.

„Veliki broj mladih žena ima privremeno-povremene poslove ili rade na crno i znaju da im poslodavac najverovatnije neće produžiti ugovor o radu ako ostanu u drugom stanju. Kada u istraživanjima pitate mlade ljude šta bi ih motivisalo da postanu roditelji, najveći broj njih odgovara – siguran posao i krov nad glavom. Pošto većina nema izvesnost u pogledu osla ili nema stalan posao koji bi im omogućio da podignu stambeni kredit, jasno je zbog čega se ne odlučuju za zajednički život. A ako ne žive zajedno, manja je šansa da će se odlučiti za roditeljstvo“, ističe ona.

Samo u Beogradu oko 100 000 zena je neudato .

MORALA SAM DA DODAM OSMOMILIJARDITI SANOVNIK NASE PLANETE JR DEVOJCIVA IZ FILIPINA. SRECNO MALENA!

MOZDA JESTE PREVISE 8 MILIJARDI LJUDI NA PLANETI OBZIROM DA JE  SVE MANJE PRIRODNIH RESURSA NEOPHODNIH ZA ZIVOT ALI NIJE JOS UVEK TOLIKO DRAMATICNA SITUACIJA. STO SE TICE SRBIJE KOJA JE POSTALA ZEMLJA STARIH I NEOZENJENIH I NEUDATIH LJUDI SITUACIJA JE VEOMA KRITICNA IAKO JOS IMAMO PRIRODNIH RESURSA NEMAMO LJUDI KOJI CE TO KORISTITI. ALI DOCI CE NEKI DRUGI LJUDI NE SRBI , ZATO SU TOLIKE MIGRACIJE ZADNJIH GODINA. STA DA SE RADI ? POMIRITI SE S TIM DA SMO SVI MI LJUDI MA KOJE VERE I RASE BILI.



Нема коментара :

Постави коментар