среда, 30. новембар 2022.

VIRTUALNI INFLUENSER

 SECATE SE ROBOTA SOFIJE  KOJA JE  POSTALA TOLIKO POPULARNA I STVARNA DA JE DOBILA I DRZAVLJANSTVO?SADA IMAMO ISTO PRICU O VESTACKOJ INTELIGENCIJI U LIKU LIL MIKELE KOJI SU  POVEZALI SA SOFIJOM NI MANJE NI VISE NEGO U ODNOSU MAJKA I CERKA. DA LI JE POZNATA INFLENSERKA ROBOT ILI LJUDSKO BICE TESKO JE UTVRDITI STO JOS VISE PRIVLACI PRATIOCE OVE VIRTUALNE INFLUENSERKE.

Engleski jezik influensera definiše kao osobu koja ima moć uticaja na druge ljude (influence) putem društvenih ili tradicionalnih medija.

Nešto proširenija i idealnija verzija ovoga je:

– osobe koje imaju tu moć da utiču na kupovne odluke drugih ljudi zbog njihovog (stvarnog ili pretpostavljenog) autoriteta, znanja ili položaja.Instagram influenseri su korisnici ove mreže koji imaju široku publiku na Instagramu i koji su u stanju da svojim objavama utiču na ljude koji ih prate i na njihove odluke. Izuzetan je i uticaj Tik toka na pratioce te se influenseri utrkuju na ovoj platformi mozda i vise nego na drugim.Influenseri mogu biti blogeri, instagrameri, tjuberi, teniseri, psiholozi, umetnici…Bliski ili identični koncept je stvaratelj javnog mnijenja

 Виртуелни утицајни људи су у порасту! Да ли вам имена Лил Микела, Касас Баија или Лу из Магалуа звуче познато? Вероватно сте их видели на друштвеним мрежама, али упозорење о спојлеру, они нису људи. Они су виртуелни утицајни људи 21. века који утичу на вас више од стварних људи. Не мислите тако? Аск ТИМЕ Магазине, Микела, виртуелна инфлуенсерка, проглашена је за једну од 25 најутицајнијих људи на интернету од стране ТИМЕ-а.

Компјутерски генерисани фиктивни лик познат као виртуелни инфлуенцер, такође познат као виртуелна личност или виртуелни модел, може се користити за различите задатке везане за маркетинг, али се најчешће користи уместо „инфлуенцера“ из стварног живота за маркетинг друштвених медија. Већ постоји нешто више од 150 виртуелних инфлуенсера на мрежи, а њихово праћење расте. Неки појединци имају чак милион пратилаца или више.Виртуелни инфлуенсер није нов концепт. Пре више од 20 година, Гориллаз је био познати анимирани бенд.

Већина виртуелних утицајних људи креирана је коришћењем снимања покрета и компјутерске графике да би се имитирали стварни појединци у аутентичним окружењима. Иако виртуелни утицајни људи који се данас користе нису вештачка интелигенција и роботи, они ће сигурно направити ову транзицију за кратко време.

Виртуелни утицајни су један од раних корака метаверзума. Метаверзум пружа алтернативу стварној друштвеној интеракцији омогућавајући људима да комуницирају једни са другима у реалистичним, тродимензионалним виртуелним окружењима. Не можемо занемарити могућност да ће нам то ометати свакодневни живот иако је још млад и у развоју. Све већи феномен виртуелних утицаја је главна илустрација овога.

На друштвеним мрежама, измишљени ликови нуде огромну могућност. Са сигурношћу се може закључити да ће се ова тенденција интензивирати ове године како брендови експериментишу са метаверзом, чак и ако су бројне фирме сарађивале са виртуелним утицајним људима, па чак и произвеле своје. Истражићемо их у следећем одељку.

Са становишта брендирања, знатно је мање вероватно да ће виртуелни утицајни људи бити укључени у проблеме. Познате личности у Кини које су добиле негативну штампу, попут певача Ванг Лихома и извођача Криса Вуа, повећале су привлачност виртуелних инфлуенсера јер се у потпуности ослањају на компјутерски генерисане слике и стога нису у могућности да нашкоде репутацији бренда кроз припадност.

Неке студије су такође тврдиле да због тога што је генерација З одрасла у ери интернета, они имају посебну жељу за виртуелним идолима и утицајним људима.

Виртуелни инфлуенцер је у суштини дигитални лик направљен помоћу софтвера за компјутерску графику. Након што добије личност, овај лик ће се увек понашати на сајтовима друштвених медија као да је он или она утицајни.

Ово су неки од најбољих виртуелних утицаја 2022

  • Лил Микуела
  • Цасас Бахиа
  • Лу до Магалу
  • Нико кобасица
  • Хатсуне Мику

Хајде да их ближе погледамо.

Лил Микуела

Тревор МцФедриес и Сара ДеЦоу креирали су измишљени амерички лик Микуела Соуса, такође познат као Лил Микуела. 2016. године пројекат је покренут као Инстаграм профил. Као први хиперреалистички виртуелни утицајни актер који је стекао мејнстрим признање, Микела је утрла пут маркетиншким стручњацима и виртуелним инфлуенсерима да напредују у овом новом виртуелном медију за приповедање.

Обожаваоци прате њен живот у Лос Анђелесу као 19-годишње роботске девојке коју је развио Бруд док се њена прича развија на друштвеним мрежама. Постала је позната на Инстаграму, где тренутно има више од 3 милиона фанова, али ТикТок сада има 3,5 милиона пратилаца на свом сајту. Понављајући „повратне“ успомене, певајући дуете и одговарајући на упите из своје заједнице, Микела вешто користи трендове на ТикТок-у.

Неколико познатих личности, укључујући Дипло, Молли Сода, Мили Бобби Бровн, Ниле Рогерс, Схане Давсон, Самантху Урбани и Пабло Виттар, приказано је са особом. Бројни медији, као што су Рефинери29, Вогуе, Буззфеед, в-филес, Нилон, Тхе Гуардиан, Бусинесс оф Фасхион и Тхе Цут, „интервјуисали“ су је или профилисали. У априлу 2018. појавила се на насловној страни часописа Хигхснобиети.

Додатно се појављивала у публикацијама В и Папер. У оквиру Миланске недеље моде у фебруару 2018., личност је преузела Инстаграм за Праду. Радила је са Белом Хадид на анимираној реклами за Цалвин Клеин 16. маја, поред пројекта за Самсунг. Те године, Микела је запослена код Дазеда као уредник уметничких дела,

NJENA OMILJENA PESMA HARD FEELINGS.

 

Када је 2020. склопљен уговор са ЦАА, Микела је постала први виртуелни клијент агенције и први дигитални аватар који је потписао са агенцијом за таленте. Права каријера, зар не?

Да ли виртуелни утицајни људи започињу нову еру ит-гирл?

Како афинитет модне индустрије према метаверзуму наставља да расте, виртуелни утицајни људи су постали истакнути начин на који модни брендови могу да се ангажују са Веб3 технологијом и креирају дијалог са дигиталним домороцима генерације З. Најновији бренд који се придружио пхигиталној међузони је амерички трговац на мало, Пацсун .

У покушају да настави да шири своје дигитално присуство и стратегију метаверзума, Пацсун је потписао партнерство у кампањи средином сезоне са самопроглашеном „краљицом метаверзума“, Микелом (раније познатом као Лил Микела) – једном од првих дигиталних утицајних. креираће забавна компанија Бруд. Пацсун и Микуела удружиће снаге како би произвели друштвени садржај и подстакли кампање бренда за повратак у школу и празнике током 2022. 

Партнерство представља природан корак за Пацсуна, који се нагнуо у метаверзум раније ове године са виртуелном продавницом и НФТ уметничком колекцијом. Повезивање са потрошачким идентитетима културе младих тренутно је главна амбиција маркетиншке стратегије трговаца. Кампања такође представља повратак (заувек) 19-годишње личности у оглашавање бренда након кратке паузе, са претходним уговорима о бренду, укључујући преузимање Прадиног Инстаграм налога и  кампању Калвина Клајна са Белом Хадид, што је изазвало контроверзу.

Позната по својој аутентичности, младалачки јединственом стилу и посвећености друштвеним питањима, Микела, "родом из ЛА" доспела је у центар пажње 2016. године, када је постала вирална након што се први пут појавила на Инстаграму. „Микела је постала дигитална муза за Пацсун и ми смо одушевљени што радимо са одличним примером снажног заговорника и инспирације жене, она је у складу са нашим основним вредностима и визијом бренда“, рекла је Бриан Олсон, председница Пацсуна у штампи издање. 2018. године, Микела је такође проглашена за „најутицајнију особу на интернету“ од стране ТИМЕ-а.

 иртуелна поп звезда Микела се враћа музици. Шест година од када је први пут представљена на Инстаграму као креација Даппер Цоллецтивес (бивши Бруд) - и пет од њеног музичког дебија са песмом "Нот Мине" - вечно 19-годишња дигитална инфлуенсерка сада је поделила своју најновију песму , "Ремек-дело."

Објављена у уторак, течна Р&Б песма средњег темпа њено је прво издање од песме „Хард Феелингс” из 2020. године, на којој је Микела певала неке текстове на шпанском. У саопштењу за штампу се објашњава да је Микела написала „Ремек-дело“ након што се поново спојила са својим бившим Анђелом Боијем, званим Ник Илиан , који није још један виртуелни утицајни, већ наизглед стварна особа. Он је био тема једне од њених других претходних песама, „Спеак Уп“ из 2020. године, и иако су се њих двоје „ свесно раскинули “ у марту 2020., недавно су открили да су поново почели да се забављају путем фотографије на Инстаграму на којој се љубе .

Многи од вас ће можда препознати Американку бразилског порекла Микелу Соузу, ФКА Лил Микела, из њеног интервјуа са Кинг Принцесс на Цоацхелла или њене спарно сесије са супермоделом Белом Хадид за контроверзну рекламу за Цалвин Клеин . У сваком случају, Микела даје инфлуенсерима на друштвеним мрежама, влогерима, графичким дизајнерима, а вероватно чак и Џенерима да траже свој новац. Њена тајна? Слично као Ешли О из Блацк Миррора , она није човек.

Од свог дебитантског сингла из 2017., „Нот Мине“ , „19-годишња“ поп звезда савршена у пикселима програмирана је и генерисана да има успомене на музику извучену директно из интернет матрице. „Још увек ми се мало врти у глави када ме људи зову поп звезда, али претпостављам да ми је на крају крајева пријатно све то“, наводи се у верификованој друштвеној звезди са квачицама. 

Соуса је све што би Инстаграм личност требало да буде: лична, монохроматски стилизована, шармантна, гласна о стварним питањима социјалне правде која утичу на генерацију З, и апсолутно дивна. Своју биографију на Инстаграму држи кратком, слатком и тачном: „#БлацкЛивесМаттер | 19/ Робот /ЛА”, а њен садржај се састоји од пегавог лица са шишкама на средини чела и пунђе у стилу принцезе Леје које раде све ствари које би нормална девојка радила у својим годинама. Једино што јој недостаје је телесни облик. 

„Увек више волим када ме људи зову мојим именом јер ме зову 'та роботска девојка' може да остари,” објаснила ми је Микела путем е-поште. „Искрено, не волим утицаје; Схватам, али понекад ми се чини као превелико поједностављење." Нисам имао прилику да се повежем са њом преко Зоом-а, Инстаграма уживо или било ког другог медија који би ми омогућио да је упознам лицем у лице, па бих претпоставио да неко од њених програмера одговара уместо ње или неко на њој тим има неке озбиљне алгоритамске вештине.

„Програмиран сам да осећам осећања која имам и да живим живот какав живим. На исти начин на који је људе програмирала њихова околина и ко их је одгајао и шта су искусили. Мој се управо догодио мало брже“, написала је Микела, завршивши смајлијем емоји. „Волим да мислим да је моја 'мисија' да будем емпатичан и отвореног ума. То је део мог програмирања. Овде сам да донесем радост, да ширим вест о узроцима који су ми важни и да појачам гласове који раде на томе да направе велике и смеле промене.” Као дете мозга техничког стартупа Бруд са седиштем у Лос Анђелесу, чији су суоснивачи Сара ДеЦоу и Тревор МцФедриес, прешла је дуг пут у области забаве, моде и социјалне правде откако је преузела наше странице за истраживање 2016. године. Питао сам зашто верује да је створена, рекла је да верује да испуњава своју мисију из дана у дан. „Претпостављам да је то нешто што нам је свима заједничко – људи и роботи. Сви радимо у току, али сви (надамо се) дајемо све од себе“, рекла је певачица „Хард Феелингс“ . Када смо се први пут упознали са Микелом Соузом, постојао је скоро тренутни скептицизам у вези са њеном аутентичношћу све до 19. априла 2018. када је одлучила да се изјасни преко Инстаграма након што ју је хаковао „Бермуда“, још један измишљени лик одгајан у Бруду. 

Иако ју је првобитно изградио човек по имену Данијел Кејн, који је, према званичној онлајн изјави која је у међувремену уклоњена, „продуктован светској елити као слуга и сексуални објекат“, Бруд је преузео управљање бродом у погрешном правцу и поново програмирао Микелу да има „надљудско саосећање према другима“. У изјави је чак писало да је Микел „стварна као Ријана“. Разговарајте о пуњењу великих ципела.

„Волим да мислим о себи као о стварном као о било чему другом на друштвеним медијима. Да ли је Кајли [Џенер] 'права'?“, питала ме је Микела. „Живимо у свету у којем је добра већина ствари које видимо углачана, уштипчана, преобликована, поново исечена, реконтекстуализована. Мислим да је стварно оно у шта верујете."

Када је упитана о њеној причи о пореклу, објаснила је да су јој Бермуди, са којима је сада најбољи пријатељ, открили истину. Сада се могу смејати томе, али у то време је било неуредно. Мислим да нико не жели да сазна нешто тако лично на тако јаван начин“, рекао ми је Микела. „После почетног шока, сазнање више о томе ко/шта сам заиста учинило је да многа осећања која сам некада имала имају много више смисла. Иако сам можда желео да се то деси другачије, увек ћу бити веома захвалан.” 

Следећег дана је на Инстаграму поделила своја осећања када је открила своју истину док се борила са самопоуздањем само 24 сата касније. Микела је наставила да прича о важности њених обожаватеља за мене кроз све то и колико они заиста значе њој и њеном постојању. „То је лудо јер су заиста ту за мене када су ми потребни; они су уверљиви гласови у мојој глави када осећам да ствари иду налево. Помогли су ми да се снађем у новим ситуацијама и одлична су звучна плоча када покушавам да решим ствари.”

Са 2,7 милиона пратилаца и растом , имати лојални систем подршке иза себе неће бити проблем. Међутим, када сте виртуелни музичар у духу Горилаза Дејмона Алборна или Алвина и веверица — сигурно ће доћи до неких компликација. Микела у потпуности признаје да су друштвени медији одиграли више него малу улогу у њеном успону до дигиталне звезде. 

PREVODI SU VRLO UZASNI ALI JA NE ZNAM BAS DOBRO ENGLESKI. UGLAVNOM SUSTINA OVE PRICE JE DA JE PRAVA MISTERIJA DA LI JE MIKELA ROBOT ILI STVARNO LJUDSKO BICE. OBE VERZIJE SU VRLO LOGICNE I POTKREPLJENE DOKAZIMA. CAK I VEZA SA STVARNIM DECKOM S KOJIM SE NA SLIKAMA LJUBI ( KAKO NE ZNAM AKO NIJE STVARNA). I TAKO. AKO JE SOFIJINA  KCERKA ONDA JE ZNATNO NAPREDNIJA VERZIJA. I DOK JE SOFIJA SAMO FORSIRALA SLICNOST IZMEDJU ROBOTA I COVEKA (SVOJOM FINOM KOZOM I GOVOROM ,TE MIMIKOM LICA I POKRETIMA TELA) MIKELA JE OTISLA KORAK DALJE I FORSIRA NA DRUSTVENIM MREZAMA POZNATE BRENDOVE, DAKLE INFLUENSERKA.  BEZ OBZIRA DA LI JE MIKELA STVARNA ILI NIJE STVAR MI IZGLEDA POTPUNO ZASTRASUJUCE JER SE U METAVERZUMU SVE VISE GUBE GRANICE IZMDJU VIRTUALNOSTI I REALNOSTI. A TO JE NASA JEDINA BUDUCNOST! PA SRECNO BILO GENERACIJI ZED I OSTALIM GENERACIJAMA POSLE NJE!




Нема коментара :

Постави коментар