среда, 11. септембар 2024.

NOCI U BELOM SATENU

 OMILJENA PESMA IZ MLADOSTI . NEKOME JE OMILJENA NOC U CRNOM SATENU ILI LJUBICASTOM. DA LI STE NEKAD RAZMISLJALI O MATERIJALU VASE POSTELJINE. OD CEGA JE ,ZASTO VAM SE BASON SVIDJA? NE VERUJEM OVIH DANA MI PADOSE NA PAMET SECANJA O DAMASTU - MATERIJALU KOJE SE 70-TIH , 80-TIH GODINA PROSLOG VEKA NAJVISE KORISTIO ZA POSTELJINU ALI I ZA PRELEPE SUKNJE. I DA. NEKADA SE OD MATERIJALA ZA POSTELJINU SILE KOSULJE ,SUKNJE, HALJINE!

DAMAST je tekstilna tkanina izrađena naročitom vrstom prepletaja prediva. Najčešće se izrađuje od prirodnih materijala: lana, pamuka, svile, ređe i vune, ali se poslednjih godina za njegovu izradu koriste i veštački (veštačka svila i sl).Odlikuje se figuralnim ili ornamentnim dezenom, obično u istoj boji kao i osnova, ali koji se ističe sedefastim sjajem zbog atlasnog tkanja. Karakteristika damasta je da ima lice i naličje, koji se međusobno odnose kao pozitiv i negativ. Od davnina je poznata po kvalitetu, punoći i gustoći tkanja.

Danas se pamučni i laneni damast najčešće koriste za izradu stolnjaka i posteljine, dok se svileni koristi za svečanu žensku odeću i liturgijsku odoru.

Damast je prirodni materijal, koji je još od davnih vremena bio poznat kao dobar izbor za posteljinu. Reč je o čistom prirodnom pamuku, koji se ne koristi samo za pravljenje posteljine već i u druge svrhe. Damast je prepoznatljiv po svojoj punoći i gustini materijala.

Posteljina napravljena od damasta, kao i drugi materijali od damasta, često su protkani različitim geometrijskim oblicima, šarama i prugama, a prisutan je i karakteristični sedefasti sjaj u istoj boji kao i materijal.

Važno svojstvo posteljine od damasta jesto to što se materijal od koga je posteljina napravljena može održavati i mašinskim pranjem na visokoj temperaturi, pri čemu ne dolazi do promene svojstava. Posteljina ostaje ista i više desetina godina, što je još jedan od razloga zašto je ova posteljina čest izbor prilikom kupovine posteljine.

Zbog takvih svojstava materijala, posteljina od damasta je veoma zahvalna za peglanje, ukoliko je ono uopšte i potrebno. Jer, uz malo pažnje kod sušenja, damast posteljina ne mora uopšte da se pegla!

Inače, damast posteljina se odlično prilagođava promeni temperature i vlage, tako da i u hladnim i toplim periodima godine, vaša koža može slobodno i nesmetano da diše, čime se obezbeđuje miran san.

Damast posteljina se može naći u ponudi na našem tržištu, dostupna je u više boja i dezena, tako da možete uklopiti vašu posteljinu sa drugim elementima enterijera. U paketu obično dolazi: jorganska navlaka, čaršav i jastučnica.

Uvidevši da u Bezdanu postoje svilara i gajene svilene bube, umetnički tkač Janoš Šmit odlučuje da traži razboje širom Evrope kako bi mogao da pokrene posao sa svilom. Dobivši, u ono vreme, državnu potporu, sa obavezom da zaposli najmanje pet novih radnika, Šmit je napustio dotašnji rad sa kudeljom i lanom i prešao na tkanje svilenog damasta u Bezdanu.

Damast je stigao u Evropu kažu negde još u 15. veku. „Blago iz Damaska", kako su ga tada zvali, bilo je toliko popularno kada se pojavilo u Evropi da je poreklo dalo ime tkanini. Prvi su Italijani počeli da tkaju damast na orijentalan način, a potom su ih sledili Francuzi i Nemci, pa Česi i Mađari. Zanimljiv je podatak da je Žakar još 1801. godine konstruisao razboj koji je za tkanje šara koristio niz bušenih kartica. Njegov izum je i danas poznat kao Žakarov razboj. Mehanički razboj nije naišao na dobar prijem kad se pojavio, jer su se neki tkači uplašili da će previše uprostiti proces tkanja (a to bi ih ostavilo bez posla). Žakara umalo nije ubio jedan ljutiti zanatlija, a mnogi njegovi razboji su bili uništeni.

U Evropi danas, pored bezdanskih razboja, jedini preostali drveni žakar razboj postoji u francuskom gradu Lionu, postojbini čuvenog Žozefa Mari Žakara, konstruktora razboja na kartice. Francuzi svoj razboj čuvaju kao muzejski eksponat, a u Bezdanu se trude da pokažu da mogu da rade i posle gotovo 150 godina.

Žakarov razboj s početka devetnaestog veka bio je ʼprapretečaʼ računara. Te kartice su sredinom dvadesetog veka evoluirale u IBM-ove papirne bušene kartice koje su u ranoj fazi elektronskih računara korišćene i za čuvanje podataka i za programiranje.

Razboji u Bezdanu prvobitno su bili kod privatnika, po dva, ili tri. Mnoge kuće su se bavile tkanjem svilenog damasta. Kažu da je u Bezdanu u devetnaestom veku bilo na stotine razboja. Posle Drugog svetskog rata bezdanski privatni tkači ‒ zanatlije udružili su se i 1. novembra 1951. godine osnovali tkačku zadrugu „Dunav", u Ulici žrtava fašizma u Bezdanu, gde se ta tkačnica i danas nalazi. Zakonom o društvenim preduzećima (1951) zadruga prerasta u društveno preduzeće, zatim akcionarsko društvo i na kraju ponovo postaje privatna firma, što je do danas.

Sirovinski sastav materijala je 49% pamuk i 51% rejon svila. Osnova je beljeni, češljani, gazirani, mercerizovani pamuk, svilastog sjaja velike čistoće, koji mora da poseduje najmanje 760 uvojaka. Taj pamuk mora biti osnov da bi se dobio pravi kvalitet. Potku čini viskozna svila, takođe prirodna svila, koja se pravi od surogata viskoze i kasnije boji kvalitetnim bojama; u spoju osnove i potke dobija se čuveni svileni bezdanski damast, koji traje zaista dugo. U nekim sretnim vremenima bezdanska tkačnica je pamuk kupovala od firme „Jumkoˮ, a viskozu od „Viskoze" u Loznici. Danas se i pamuk i viskozna svila uvoze iz Italije.

Tkanje je izuzetno težak zanat, zahteva izvanredan osećaj za sinhronizovane pokrete, jer su sve vreme u pogonu obe ruke i noge. Levom rukom brdom razboja nabija se gustina niti, desnom rukom trzajem pokreće čunak. Desnom nogom na šamli otvara se zev. Levom nogom se diže i spušta šamla koja ubacuje karticu dezena. Opisane pokrete treba uraditi dvadeset osam puta da bi se otkao jedan centimetar damasta. Trenutno, na 18 razboja, zaposleni tkači mogu mesečno da otkaju tek oko hiljadu kvadratnih metara damasta. Taj zanat se u Bezdanu održao pre svega zahvaljujući starim majstorima, koji su na razmeđu vekova ručno žakar tkanje učili u umetničkoj školi tkanja u Pečuju. Danas je obuka novih radnika moguća samo u ovoj tkačnici pod budnim okom starijih i iskusnijih tkača.

Damast je izuzetno trajna i kvalitetna tkanina. Može se prati na 95 stepeni, a ukoliko se kupac pridržava i pravila da damast pegla poluvlažan na 150 stepeni, tkačnica daje garanciju na više od 2.000 pranja, bez narušavanja kvaliteta i boje.

SATEN

 

Saten je tkanina, koja je dobija satenskim tkanjem.Najčešće je okarakterisana kao glatka i sjajna, obično sa glatkom prednjom i grubom zadnjom stranom tkanine. Saten je materijal koji je jako krhk, često dolazi do oštečenja satena. Saten je jedan od tri osnovna vida tekstilnog podtkanja, u koja se ubrajaju keper i obično podtkanje.

Saten je najčešće korišćen za izradu odeće, baletanki, posteljina, jastučnica, donjeg veša, spavaćica i kravata.

Satensko tkanje je okarakterisano sa četiri ili više ostavljenih horizontalnih niti na razboju ispod vertikalnih, odnosno četiri vertikalne niti preko jedne horizontalne. Ovakav način rada doprinosi sjajnoj i glatkoj karakteristici ovog materijala. Ova tehnika se najčešće koristi sa vlaknima svile, poliestera i najlona. Po nekim definicijama ovog načina tkanja, saten je materijal napravljen isključivo koristeći svilu.

Mnogima će pri pomisli na saten prvo na pamet pasti svila. To nije pogrešno, ali nije sasvim ni ispravno. Svila može biti saten, ali saten ne mora biti svila. Što je onda, zapravo, saten?

Saten je rezultat tkanja niti u atlas vezu. Kod takvog je načina tkanja razmjerno malen broj veznih točaka, odnosno razmjerno su veliki dijelovi tkanine bez prepletanja niti čime se dobivaju glatke i sjajne površine.

Satenske tkanine su vrlo popularne, kako za domaćinstvo tako i za hotelsku uporabu, zbog svoje finoće, svilenkastog dodira i sjajne površine. Razvijanjem tekstilnih tehnologija i obrade vlakana, saten postaje i cjenovno pristupačniji. Danas su nam na raspolaganju različite varijacije pamučnog satena, koji se dobiva iz 100% najfinijeg pamuka:

  • Glatki ili 'glat' saten – bez ikakvih utkanih uzoraka
  • Reljefni ili 'žakard' saten – izveden na žakardnom stroju (Jacquard loom) s utkanim različitim motivima (pruge, kocke, kugle, ruže, čipka – obično jednobojno, no može biti i u više boja konca). Učestali naziv za ovaj saten je i damast, što je opet dijelom točno a dijelom pogrešno – no to je priča za neki drugi put.

    Kod kupnje i odabira satena svakako trebate obraditi pažnju na dva vrlo važna faktora:

  • Sastav - mogu se koristiti različiti materijali. Uglavnom se radi o pamuku ali često dolazi i u kombinaciji s ostalim materijalima, najčešće s poliesterom (tzv. polycotton kombinacije s raznim omjerima). Najcjenjeniji su sateni od prirodnih vlakana (svila i pamuk) koji su i skuplji s obzirom na to da im je proizvodnja složenija i duža za razliku od kraće proizvodnje sintetička vlakna
  • Konstrukcija – tu je važan faktor gustoće (a time i čvrstoće) tkanja. Gustoća tkanja usko je vezana s kvalitetom tj. finoćom niti. Naime ako su niti tanje (i duže) i sama će gustoća tkanja biti većaAko si želite priuštiti iznimno ugodan doživljaj spavanja, saten je pravi izbor. Zbog svih svojih pozitivnih karakteristika, kod odabira posteljine satenske zauzimaju prvo mjesto - vrlo su ugodne za spavanje u toplijim periodima ali i zimi.

    Američki dermatolozi slažu se s činjenicom da čak i „bjuti slip“ može da izazove stvaranje bora.

    Navodno se na strani na kojoj najčešće spavamo stvaraju vertikalne bore na licu, pa je pametno spavati na leđima i nabaviti glatke jastučnice od svile ili satena. 

    PAMUK

    Pamuk je prirodni materijal, prozračan, otporan na deterdžente za skidanje eventualnih fleka. Omekšava dodatno sa svakim pranjem, istovremeno ostajući izdržljiv. Na etiketi ponekad možete videti i kvalitet pamuka. Egipatski je najbolji zbog veoma dugih niti i verovatno, najskuplji. Poseduje glatku završnu obradu, veliku izdržljivost i otpornost na habanje. Ako kupujete svečani stolnjak , peškir ili luksuzni set prostirki za kupatilo, proverite – i oni mogu biti napravljeni od ove vrste pamuka.

    Rame uz rame sa egipatskim je pima pamuk, takođe dugog vlakna, luksuzan ali nešto jeftiniji.

    Aplend pamuk ima kraća vlakna i obično je on u proizvodima na kojima nalazite etiketu 100% pamuk. Aplend je manje mek, ali je trajan.

    Flanel je pamuk specijalne obrade, koji pruža osećaj mekog i toplog materijala. Kod njega su vlakna iseckana i ogoljena kako bi bila deblja.

    Žersej pamuk je rastegljiv i veoma praktičan, ali vremenom gubi formu i haba se. Žersej posteljina je manje izdržljiva od drugih pamučnih.

    Osim pamučnih, u prodaji se nalaze i posteljine u kombinaciji pamuka i drugih materijala. U
    poslednje vreme veoma je popularno dodavanje vlakana bambusa, tačnije bambusovog rajona, koji se dobija od celuloze bambusa. Bambus je prirodan, ekološki prihvatljiv, izdržljiv, mekši od lana, ne gužva se, prozračan je i pogodan za osobe koje pate od alergija.

    Pamuk je već vekovima najzastupljeniji materijal na svetu. Pamuk biljka dolazi iz porodice Gossypium, karakteristične po pufnastim vlaknima koja su gotovo u potpunosti od celuloze i stoga pogodna za različite vidove prerade. Rastao je još pre nekoliko hiljada godina širom sveta, a najviše u mestima sa suvom klimom poput Meksika i Perua.

    Danas postoje četiri “pitome” vrste pamuka koje se komercijalno uzgajaju. Najčešće korišćene su Gossypium hirsutum i Gossypium barbadense, obe vrste poreklom sa američkog kontinenta.

    Nama je dobro poznat i izuzetno cenjeni egipatski pamuk koji se vekovima pravi u Egiptu i zbog svoje mekoće veoma je popularan pri izradi peškira, posteljine i drugih pamučnih proizvoda za kuću. Egipatski pamuk potiče upravo od Gossypium barbadense biljke.

    Biljka pamuk ima dugu i bogatu, a opravdano možemo reći i burnu istoriju koja se proteže hiljadama godina unazad.

    Prvi zapisi o pamuku potiču iz drevne Indije, Meksika i Perua, gde su ga ljudi koristili za izradu tkanina i odeće. Brzo se proširio po svetu, a egipatski je postao poznat po visokom kvalitetu već oko 2500. godine pre nove ere.

    Tokom vekova, trgovina pamukom je postala važna privredna grana. Za vreme Kolonijalnog perioda, u Americi on postaje jedna od glavnih sirovina, a proizvodnja je doživela veliki procvat tokom Industrijske revolucije, sa razvojem mašina za preradu i tkanje.

    U 19. veku, igrao je važnu ulogu u trgovinskim konfliktima, posebno u Američkom građanskom ratu. Nakon ukidanja ropstva, ostao je jedna od najvažnijih grana ekonomije na jugu SAD zajedno sa duvanom.

    Uzgoj pamuka je danas zastupljen širom sveta, a glavni proizvođači su Kina, Indija i Sjedinjene Američke Države. Koristi za proizvodnju odeće, posteljine, peškira i brojnih drugih proizvoda. Iako prisutan u svakodnevnom savremenom životu, istorija pamuka podseća nas na njegovu duboku povezanost sa ljudskom kulturom i ekonomijom tokom vekova.

    Glavna podela pamuka može se izvesti kroz razlikovanje organskog pamuka od onog koji je proizveden na tradicionalne načine.

    O organskom pamuku će biti nešto više reči u nastavku teksta, ali prvo, hajde da se pozabavimo podelom pamuka prema tipovima tkanina koje se od njega proizvode. Neki od tipova su katun, kreton, perkal, etamin, zefir, muslin, panama, batist, rips, klot, baršun… 

    KOJI GOD JE VAS IZBOR MATERIJALA ZA POSTELJINU SVAKAKO JE NASTAO IZ NEKOG RAZLOGA. I SVAKO OD NAS JE DRUGACIJI PA JE ZATO I IZBOR  POSTELJINE TOTALNO LICNA STVAR. IPAK AKO IMATE MOGUCNOSTI IZABERITE NEKI OD OVA TR I MATERIJALA. POTPUNO SA RAZLOGOM SU NAJBOLJI.

Нема коментара :

Постави коментар