четвртак, 5. септембар 2024.

KOKA KOLA

 STA UOPSTE RECI O KOKA KOLI? SVI JE VOLIMO ,SAMO STO SE NEKI PRETVARAJU DA CUVAJU ZDRAVLJE KO DA GA BAS KOKA KOLA MOZE UNISTITI. KOKA KOLA U MENI IZAZIVA NEKI OSECAJ RADOSTI I OPUSTENOSTI. NE MOGU DA PRESTANEM DA JE PIJEM, PA AKO CE ME BAS ONA UBITI -NEKA. BOLJE NEGO PARIZER ZAR NE?

Kad smo već kod Koka Kole,ne znam da li znate za onaj eksperiment,kad su stavili parče džigerice u čašu Koka Kole i do jutra se džigerica sva raspala, bukvalno je nestala,a negde do podneva Koka Kola je napravila i rupu na čaši i progorela onaj aluminijumski astal i kako je kapala na pod tako su počele rupe u podu da se prave.
Do sutra popodne je probila zemljinu koru i krenula ka središtu Zemlje i ovi naučnici ku'će-šta'će doveli neko debelo dete koje je ekspert za gazirane sokove i dugačku slamku da mali posrče pre nego što Koka Kola dopre do magme u zemljinoj kori i izazove erupcije i kataklizmu...
I sve super, sprečen Smak sveta.
Mali debeli sad nema zube, jetru i pankreas,nije više tako ni debeo al i dalje ljušti 3 flaše Kole dnevno i smeje se k'o lud na brašno...

Da li ste znali da portfolio Coca-Cola proizvoda čine i neki od prepoznatljivih brendova poput Plazma keksa i Rosa vode? Za više od 50 godina, koliko posluje na našim prostorima, Coca-Cola je različitim akvizicijama učvrstila svoju poziciju u FMCG (Fast Moving Consumer Goods) industriji na tržištu Srbije.

Pogledajte da li možete da ostvarite neke prihode, na osnovu kompanije koja proizvodi vaše omiljene proizvode.

Globalno prisustvo

Coca Cola je kompanija sa dugom tradicijom. Proizvod koji je svetu dao najpoznatiji ukus rođen je u Atlanti 1886. Godine, kada je lokalni farmaceut Džon Stit Pemberton, proizveo sirup za Coca-Colu koji je potom odneo u lokalnu apoteku. Napitak je proglašen „odličnim“, te je Coca-Cola počela odmah da se prodaje.

Coca-Cola potom postaje sve popularnije piće, a potražnja za njom ubrzo prelazi granice Sjedinjenih Američkih Država. Danas je kompanija prisutna u više od 200 zemalja širom sveta, sa više od 200 prepoznatljivih brendova u svom portfoliju.

Coca-Cola na Balkanu

Coca-Cola ima dugu tradiciju poslovanja i na Balkanu. Iako je pod imenom Coca-Cola HBC zvanično prisutna na tržištu od 1997. godine, priča o Coca-Coli ima dužu istoriju. Naime, prva punionica Coca-Cola napitaka otvorena u Zemunu davne 1968. godine, bila je jedna od prvih na prostoru bivše Jugoslavije. Vremenom je kompanija sve više rasla, te se nije zadržala samo na gaziranim pićima po kojima je poznata širom sveta, već je postala vlasnik nekih od najpoznatijih srpskih brendova poput Rose. Potom je Coca-Cola dodatno diverzifikovala svoje poslovanje kupovinom Bambija za 260 miliona evra, te je u svoj portfolio uvrstila omiljeni konditorski brend u Srbiji – Plazma keks kao i ostale prepoznatljive brendove kompanije Bambi. Stiče se utisak da je teško zamisliti svakodnevnicu bez omiljenih Coca-Cola proizvoda.

Poslovanje Coca-Cola sistema, uključujući i kompaniju Bambi, generisalo je 445 miliona evra dodatne vrednosti u 2023. godini, što iznosi 0,65% BDP-a Republike Srbije.

Kao što možete da vidite sami, Coca-Cola ima značajan uticaj na svakog od nas, čak i na one koji ne piju njihov poznati napitak. Zašto ne biste pokušali da iskoristite ovu situaciju i trgujete cenom akcija Coca-Cole? Prijavljivanjem na KapitalRS, dobićete besplatan vodič o tome kako da trgujete cenama akcija i pristup 100% BESPLATNOM demo alatu za trgovinu. Registrujte se odmah i dobićete besplatan vodič za trgovanje!

Uprkos trendovima savremenog doba, Coca-Cola ostaje lider

Trendovi u ishrani savremenog doba i rastuća svest o očuvanju zdravlja dovode do povećanja potražnje za zdravijim proizvodima. Kako bi održala lidersku poziciju, Coca-Cola konstantno radi na inovacijama i unapređivanju svojih proizvoda, te u portfolio brendova uvode i zdravije zamene za svoje proizvode koje imaju manji procenat šećera. Primera radi, Coca Cola završava 2023. godinu sa prihodom od preko 10 milijardi dolara, što je premašilo prognozu Wall Strita koji su predviđali 9,9 milijardi dolara. Pad prodaje u Americi kompenzovao je rast na drugim tržištima poput Nemačke i Meksika.

Podaci iz drugog kvartalnog izveštaja, koji je objavljen 23. jula, pokazuju nastavak rasta u industriji koja pruža mnoge prilike za širenje. EPS (zarada po akciji) Coca-Cole za drugi kvartal, koji je trajao do 30. Juna 2024. godine, iznosio je 0,56 dolara, što je pad od 5,08% u poređenju sa prethodnom godinom.

Sa druge strane, EPS Coca-Cole za dvanaest meseci zaključno sa 30. Junom 2024. godine, iznosio je 2,46 dolara, što je povećanje od 1,65% u poređenju sa prethodnom godinom.

SVE O KOKA KOLI

 Svake sekunde na svetu se popije 10.000 nekog bezalkoholnog pića kompanije Koka Kola. Uključujući dijetalnu Koka Kolu, Fantu i Sprajt.

  • Datum stvaranja Koka Kole se smatra 8.05.1886. godine kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lek za glavobolju. Džon je pomešao, kao glavne sastojke, ekstrakte iz dve biljke, južno američke Koke i afričke Kole. Ovaj lek je prodavan po 5 centi. Ubrzo, lek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, slabost, stomačne tegobe…
  • Početkom 20. veka (1903) veka Koka Kola je morala da izbaci kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je takođe stimulator, ali nije zabranjen. Koka Kola sadrži 19,6 mg kofeina u 200 ml tečnosti (jedna čaša). Od tada Koka Kola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima menjaju zaslađivači, čisto da Koka Kola ne bi zavisila od cene šećera na tržištu.
  • Od 57 milijardi posluženih pića svakog dana (osim vode), nešto više od tri odsto (1.9 milijardi) su pića sa licencom Koka Kola. To je najrasprostranjniji proizvodi na svetu.
  • Postoje samo dve zemlje u kojima se Koka Kola ne prodaje, a to su Kuba i Severna Koreja.
  • Koka Kola ima neverovatnih 20 brendova i svaki od njih vredi barem jednu milijardu godišnje.
  • Meksikanci su najveći konzumenti ovog pića s prosečno popijenih 665 koka-kola (2,5 dcl) godišnje, dok začudo, Amerikanci „zaostaju“ sa 399, Britanci sa 202, Kinezi sa 32 i Indijci sa 9. Kada se sabere, to je ukupno 642 pića godišnje, a opet manje od količine koju popiju samo Meksikanci.
  • Jedan od glavnih zaštitnih znakova Koka Kole je simpatični starac s bradom koji nosi poklone. Prvi put u kampanjama kompanije Koka Kole pojavio se 1931. godine.
  • Koka Kola je postala druga najprepoznatljivija reč na svetu, odmah posle „ok“.
  • Da svaku kap Koka Kole koja je ikada proizvedena stavite u flaše od 2,5 dcl i polegnete ih uzduž jednu uz drugu, činile bi „lanac“ toliko dug da bi do Meseca i nazad mogle „ići“ više od dve hiljade puta.
  • Koka Kola je 1985. godine postala prvo bezalkoholno piće koje se našlo u svemiru.Koka Kola je jedan od najpoznatijih svetskih brendova, a u svojoj dugoj istoriji krije mnoge činjenice koje verovatno niste znali.

    Zemlje bez Koka Kole

    Samo dve zemlje na svetu ne prodaju ovaj popularan gaziran napitak. To su, naravno, Kuba i Severna Koreja.

    Da li ste znali?

    Dok će limenka Koka Kole potonuti u vodi, limenka dijet Kole će plutati.

    Nekad je sadržavala kokain

    Kada je nastala 1885. godine, Koka Kola je ime dobila zbog svoja dva sastojka: orašastih plodova (kola) i lišća koke (koka). Tako je bilo neizbežno da Koka Kola sadrži mali udeo kokaina, koji je iz pića ipak potpuno izbačen 1929. godine.

    Logo prepoznaje 94% svetske populacije

    Koka Kola je drugi najpoznatiji izraz na svetu. Samo je “OK” ispred njega.

    Više od 10.000 bočica svake sekunde

    Svake sekunde na svetu se popije 10.450 bočica nekog bezalkoholnog pića iz Koka Kola kompanije. Uključujući dijet Kolu, Fantu i Sprajt.

    Deda Mraz - zaštitni znak

    Jedan od glavnih zaštitnih znakova kompanije je simpatični starac sa bradom koji nosi poklone. Prvi put u kampanjama Koka Kole pojavio se 1931. godine.

    Koka Kola na Fejsbuku

    Službena Fejsbuk stranica trenutno ima više od 87 miliona fanova i u stalnom je rastu.

    Martin Luter King pozvao je na bojkot Koka Kole

    Dan pre smrti, Martin Luter King Jr. pozvao je ljude da ne kupuju Koka Kolu u Memfisu, jer su crni radnici bili mnogo manje plaćeni nego belci u postrojenjima Koka Kole.

    Kola kao lek

    Godine 1985. Koka Kola je bila prodavana kao lek za koji se smatralo da leči glavobolje, impotenciju i ostale tegobe. Koka Kola najpoznatije je piće, a iza reči “OK“ i druga najpoznatija reč na svetu. Izumeo ju je 1886. godine farmaceut dr Džon Pemberton, a njen recept je jedna od najvećih svetskih tajni. Postoji čak i urbana legenda da dva jedina živa stručnjaka koja znaju recept - nikada ne putuju istim avionom... Formula napitka je bila kreacija dr Džona Stita Pembertona, prvobitno je osmišljena u formi tonika za razne bolesti, a sadržavala je i alkohol i kokain.

    Doktor Pemberton je inspiraciju za svoj napitak pronašao u francusko-korzikanskom vinu od koke – Vinu Marijani, ali njegov recept je dodatno uključivao afrički orah - kolu, kao izvor kofeina, kao i oko 3,5 grama kokaina iz lista koke. On, naravno, nije imao pojma da će njegov proizvod, koji se prodavao u apoteci pod nazivom „Eagle Drug and Chemical House”, u Kolumbusu, Džordžija, SAD, prerasti u gigantsku kompaniju i industriju, koja će preplaviti čitav svijet.

    Pukovnik Konfederacije Džon Pemberton, ranjen u Američkom građanskom ratu i zavisnik od morfijuma, diplomirao je medicinu i započeo potragu za pronalaženjem zamjene za problematičnu drogu.

    Koka-kola nije bila Pembertonov prvi recept. On je 1885. predstavio „Francusku vinsku koku”, alkoholno piće koje je prodavao kao tonik za nerve i lijek za glavobolju.

    Ubrzo pošto je predstavio svoj proizvod, međutim, usvojen je zakon o zabrani alkohola i Pemberton je morao da razvije bezalkoholnu verziju. Tako je smislio preteču Koka-kole.

    Špansko piće pod nazivom „Kola koka“ predstavljeno je na takmičenju u Filadelfiji 1885. godine, godinu dana prije zvaničnog rođenja Koka-kole.

    Pemberton Chemical Company, kasnije preimenovana u Coca-Cola, osnovana je da bi reklamirala i prodavala novi proizvod. Kada je prvi put prodata, Koka-kola je bila u obliku sirupa i sok je sa gaziranom vodom pravljen na licu mjesta - flaširanje u Hačinsonove boce je došlo kasnije.

    Koka-kola je reklamirana kao „Piće za umjerenost“, što je privuklo mnoge ljude, jer je Pokret za umjerenost uživao široku podršku u to vrijeme. Prva prodaja bezalkoholne Koka-kole odigrala se u „DŽejkobovoj farmaciji” u Atlanti, DŽordžija, 8. maja 1886, gdje se prvobitno prodavala za pet centi po čaši.

    Fontane sa soda-vodom u apotekama bile su popularne u Sjedinjenim Državama u to vrijeme, zbog vjerovanja da je gazirana voda dobra za zdravlje. Pembertonovo novo piće je plasirano i prodavano kao patentirani lijek, pri čemu je doktor tvrdio da liječi mnoge bolesti, uključujući zavisnost od morfijuma, loše varenje, nervne poremećaje, glavobolje i impotenciju.

    Pemberton je umro 1888. godine, prije nego što je mogao da vidi kako njegova kreacija zaista raste.

    Poslije njegove smrti, Ejza G. Čendler je preuzeo kontrolu nad kompanijom i vodio je do 1916. godine. Nakon Čendlera, kompanija je prodata grupi investitora uključujući Ernesta Vudrafa, koji je svog sina Roberta doveo na čelo kompanije, koju je ovaj poslije vodio dugi niz godina. Pod njegovim vođstvom kompanija je počela da flašira Koka-kolu, kokain je 1903. uklonjen kao sastojak, a Monsanto je počeo da dostavlja kofein koji se koristio u napitku.

    Kasnije godine donijele su i druge promjene, uključujući uvođenje limenki 1955. godine i kupovinu drugih brendova pića kao što su Dasani, Sprite i Fanta.

    Jedna stvar kod Koka-kole je ostala konstantna - kompanija je decenijama poznata po svom reklamiranju i marketingu.

    Koka-Kola sada posluje u više od 200 zemalja i proizvodi gotovo 450 brendova. Koka-Kola sistem je uspješno primijenio jednostavnu formulu na globalnom nivou: pružiti trenutak osvježenja za vrlo malo novca - milijardu puta dnevno.

    Recept za Koka-kolu se i danas čuva u strogoj tajnosti. Poznati sastojci su gazirana voda, fruktozno-glukozni sirup ili šećer, kofein, fosforna kiselina, karamel boja i prirodne arome (biljni ekstrakti) čija je tačna formula - tajna. Pretpostavlja se da u arome spadaju ekstrakt vanile i eterična ulja pomorandže i cimeta.

    DA SE VRATIMO NA TO KAKO KOKA KOLA DONOSI OSECAJ RADOSTI. MOZDA TAJ KOKAIN I NIJE SKROZ UKLONJEN?

Нема коментара :

Постави коментар