недеља, 8. септембар 2024.

TECI TECI IBAR VODO

 NE  ZNAM KAKO DA PISEM OVAJ BLOG. OVA VEST JE VISE ZA VEROVALI ILI NE. I NIJE NESTAO POTOCIC NEGO OZBILJNA REKA.

Nažalost, svedoci smo ekološke katastrofe koja je pogodila naš region, a koja je duboko rastužila sve ljubitelje prirode, ribolovce i nadamo se, sve građane Tutina, Novog Pazara i Rožaja. Reka Ibar, jedna od najznačajnijih reka u ovom delu Balkana, presušila je. Ova tragedija je rezultat kombinacije velikih suša, visokih temperatura i, nažalost, ljudskog nemara prema prirodnim resursima.

Fotografije i video zapisi koje je dobila redakcija "Sandžak danas", prikazuju zastrašujuće prizore presušenog rečnog korita u mestu Dračenovac, na granici Crne Gore sa Srbijom, kao i nizvodno u blizini Ribarića, tačnije do "Miljine Glave". Ono što je posebno bolno jeste činjenica da su mnoge ribe, koje su bile simbol života u ovoj reci, nastradale usled ove prirodne i ljudske katastrofe.Ovo što se dešava sa rekom Ibar je prava tragedija. Ova reka je bila žila kucavica za mnoge od nas, a sada gledamo kako se gasi život u njoj. Ne možemo više zatvarati oči pred ovim problemima. Svi smo odgovorni - i pojedinci i institucije. Vreme je da preduzmemo konkretne korake kako bismo zaštitili ono što je ostalo od naših prirodnih resursa".

Posebno je tragično što su većinom stradali salmonidi: mladica, pastrmka i lipljan, što je prava žalost. Takođe su nastradali klen i krkuša, što dodatno pogoršava ovu ekološku katastrofu.

Ova situacija nije samo upozorenje na to koliko smo krhki u odnosu na prirodne sile, već i poziv na buđenje savesti svih nas. Prekomerna potrošnja vode i nedostatak adekvatnih mera za očuvanje reke doveli su do ovakvog stanja. Reka Ibar, koja je nekada bila puna života, danas je samo bleda sena onoga što je nekada bila, Ova situacija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa, ali i angažman svih građana kako bi se sprečilo dalje propadanje našeg prirodnog okruženja. Nije samo reka Ibar u pitanju, već i svi mi koji smo ovisni o njenim resursima i lepotama.Ibar je u delu toka presušio usled velikih vrućina i suše. Jul je bio trinaesti mesec za redom tokom kog su izmerene najviše prosečne temperature na svetu. Planeta je ove godine mesecima više od 1.5 stepeni Celzijusa toplija u odnosu na predinsustrijski period. U eri „globalnog ključanja“, kako je naziva generalni sekretar UN-a, Evropa je kontinent koji se najbrže zagreva, a Balkan njegov zagrevanjem najugroženiji deo.pak, po oceni članova Sportsko-ribolovnog kluba „Ibar“ Rožaje, Ibar je presušio i zbog nemara čoveka prema reci i prekomerne potrošnje vode.

Podsetimo, na nemar i prekomernu potrošnju upozorava i inicijativa Pravo na vodu, koja je objavila dopunjenu mapu nestašica pijaće vode u Srbiji.

„Situacija je alarmantna – presušuju jezera, izvori, i reke, ostavljajući stanovništvo bez vode za piće, poljoprivredu, i osnovne potrebe. Gubici vode na sistemima su ogromni, a glavni problem nije u neracionalnoj potrošnji stanovništva, već u zastareloj infrastrukturi, slabim institucijama i galopirajućim klimatskim promenama. Ove restrikcije su simptom dubljih, sistemskih problema koji zahtevaju hitne akcije!“, navodi se u saopštenju Prava na vodu.

EVO NESTO O RECI IBAR DOK JE POSTOJALA, A NADAM SE DA CE OPET DA SE NAPUNI NJENO KORITO!

 

Ibar je reka u istočnom delu Crne Gore i jugozapadnom delu Srbije, ukupne dužine 272 km. Ibar je desna pritoka Zapadne Morave. Izvire na severnoj strani planine Hajla, a u Zapadnu Moravu se uliva kod Kraljeva. Površina sliva iznosi 13.059 km². Pripada Crnomorskom slivu. Prosečan protok na ušću iznosi 110 m³/s što pokazuje da reka nije plovna. Važnije pritoke Ibra su: Raška i Studenica sa leve, a Gokčanica, Sitnica, Jošanica i Ribnica sa desne strane. Veća naselja kroz koja Ibar protiče su: Rožaje, Ribariće, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Lešak, Raška, Baljevac, Ušće, Bogutovac, Mataruška Banja i Kraljevo.

Na reci Ibar nalazi se 10 hidroelektrana. Pregrađivanjem reke nastalo je jezero Gazivode. Ibar je poznat po mnogim brzacima i bukovima. Ibarsku dolinu odlikuju i druga prirodna bogatstva, kao što su rudnici kamenog uglja (rudnici Ušće i Jarando), magnezita (rudnik Bela Stena), kopaonički rudnici olova, cinka i srebra.IBARSKA DOLINA
Geografski, Ibarska dolina ili ibarska klisura* je jedini prirodni
put koji spaja kosovsku niziju i celo Kosovo i Metohiju sa
Centralnom Srbijom. Zato je od veoma vaznog strateškog i
saobraćajnog znacaja.barska klisura je jedna veoma interesantna živopisna sredina, kroz koju prolazi reka
Ibar. Obdarena je prorodnim potencijalima, ali je, paradoksalno, slabo nastanjena.
Prepoznatljiva je po serpentinitima koje ovde čine jedan od najvećih takvih masiva u
Evropi. Duž klisure prolaze železnička i drumska magistrala, koje su, kao i sama
klisura, po reci Ibar, dobile ime.bar je reka koja izvire jakim vrelom
ispod planine Hajla, 10 km uzvodno
od Rožaja ukupne dužine 276 km.
Teče istočno do Kosovske Mitrovice
Na 24 km uzvodno od Kosovske
Mitrovice na Ibru je izgrađena brana
visine 110 m, koja je napravila
veštačko jezero Gazivode. U
Kosovskoj Mitrovici se u Ibar uliva
reka Sitnica, i odatle se Ibar okreće
na sever. Odatle Ibar ide uglavnom
uskim klisurama sa izuzetkom nešto
širih kotlina u okolini Zvečana,
Leposavića, Raške i Baljevca. Tu je
Ibar iskopao prirodni put između
Kosovske nizije i ostatka Srbije.
Ibar se kod Kraljeva uliva u Zapadnu
Moravu i njena je najveća pritoka.
Pregrađivanjem reke Ibar u njenom gornjem toku na granici Važnije pritoke Ibra su: Raška /na kojoj se nalazi grad Novi Pazar/ i Studenica sa
leve, a Sitnica i Jošanica sa desne strane.
Veća naselja kroz koja Ibar protiče su: Rožaje, Ribariće, Zubin Potok, Kosovska
Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Raška, Baljevac, Ušće, Bogutovac,
Mataruška Banja i Kraljevo.Istorijski, Ibarska dolina ili ibarska klisura je najznačajnije područje Srbije,
obzirom da je ovde rođena srpska država. Tačnije, u blizini prve srpske prestonice,
tadašnjem Rasa, u Petrovoj crkvi, Srbi su, po legendi, primili pravoslavnu veru, i tu
su stolovali prvi srpski kraljevi i carevi. Otuda veliki broj materijalnih dokaza u vidu
utvrdjenja, crkava, manastira.., ali i danas narodnih svetkovina. Jedna od njih je
“DANI JORGOVANA”

 

Alarmantne vesti stižu iz Valjeva jer je usled dugotrajne suše i loših hidroloških uslova i reka Gradac na svom biološkom minimumu.

- Reka Gradac je dugo odolevao vrelom letu, ali sada je suša uzela svoj danas. Prizori nezapamćeno niskog vodostaja koji se poslednjih dana mogu videti su zaista zastrašujući - kažu za RINU meštani.

Korito reke je već dugo na pojedinim mestima sa niskim vodostajem, ali je ovih dana presušilo i glavno vrelo Gradca.

Inače, reka Gradac važi za najčistiju reku u Srbiju.

Osim u Valjevu, prava ekološka katastrofa je i kod Tutina gde je presušila reka Ibar.

Za to vreme u Sahari

 

На слици може бити: текст

OVO JE UPOZORENJE. REKE MOGU NESTAJATI JEDNA ZA DRUGOM. AKO I NE NESTANU ZBOG SUSE ONDA MOGU DA POSTANU IZUZETNO ZAGADJNE. ZASTO MISLIMO DA JE FLASIRANA VODA BOLJA ZA NAS? ZAR NIJE BOLJA VODA IZ NASIH REKA? ILI SU VEC TLIKO ZAGADJENE? I JA SAM NEKAD U NEDOUMICI DA LI DA DECI DAJEM FLASIRANU VODU ILI CESMOVACU? A TO NE BI TREBALO TAKO DA BUDE ZAR NE? STA JE NAJOSNOVNIJE COVEKU ZA ZIVOT POTREBNO? ZDRAVA VODA IZDRAVA HRANA. VODA NAM LAGANO NESTAJE A SA NJOM I RIBA I MNOGE BILJNE I ZIVOTINJSKE VRSTE. MADA ISKRENO I RIBA JE ;ZAGADJENA' OBZIROM U KAKVIM REKAMA ZIVE. STRASNO STA COVEK SAM SEBI URADI! SAMI UNISTAVAMO  VODU I SUME! NAJVECE BLAGO.


Нема коментара :

Постави коментар