субота, 11. мај 2024.

MATURSKE VECERI

 MOZDA NIKAD NISTE CULI ZA FILM ' KERI' PO ISTOIMENOJ KNJIZI STIVENA KINGA. A ONA JE PROSLAVILA 50 RODJENDAN I AKTUELNA JE KAO I FILM 'KOSA '. 50 GODINA SE NISTA NIJE PROMENILO STO SE TICE TINEJDERA, BUNTA MATURSKIH VECERI. A OPET SVE SE PROMENILO OD TIH ZLATNIH SEDAMDESETIH GODINA. KAKO JE SAD SEZONA MATURSKIH VECERI I KAKO JE MAJ NAJLEPSI MESEC U GODINI ,A TINEJDZERSKO JE DOBA USPRKOS SVIM PROBLEMIMA NAJLEPSE  ZIVOTNO DOBA OVAJ POST NEK BUDE SECANJE I UPOZORENJE.

U vreme kada je King pisao “Keri” svašta se dešavalo u Americi. Predsednik Ričard Nikson je podneo ostavku zbog afere “Votergejt”, inflacija je rasla, a Muhamed Ali je pobedio Džordža Formana. Feminizam je bio u usponu ’70-ih godina prošlog veka. Prvi Odsek za ženske studije otvoren je na Univerzitetu u San Dijegu. Vrhovni sud je slučajem Rid protiv Rida proglasio polnu diskriminaciju kršenjem 14. amandmana i time postavio presedan za jednakost polova. A presudom u slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine, Vrhovni sud priznao je pravo žena na abortus. Današnje Sjedinjene Države su malo bolje, ali ne dovoljno da bi se “Keri” stavila među klasike američke literature, jer je i dalje i te kako relevantna. Donald Tramp je kao predsednik bio umešan u nekoliko afera zbog kojih mu se danas sudi, kao i Nikson. Opet raste inflacija. Umesto Muhameda Alija, imamo američki fudbal i, čini se, nezaustavljive Čifse. A 2022. Vrhovni sud je poništio presudu u postupku Rou protiv Vejda. Vršnjačko nasilje, nekad i sa krvavim posledicama, i dalje vlada Amerikom, čak više nego tih (veselih) ’70-ih.

Zato “Keri” i dan-danas, od 5. aprila 1974, služi kao priča koja opominje na to šta može da se desi ako se ne pozabavimo problemom vršnjačkog nasilja, rodne neravnopravnosti i nedostatka empatije koji polako prerasta u pandemiju.

NE MOGU DA ODLUCIM TACNO KOJI ASPEKT ISCEKIVANJA MATURSKE VECERI JE VAZNIJI MALIM ILI VELIKIM MATURANTIMA. GDE, S KIM ,KAKO SE OBUCI ,STA NAS TO OCEKUJE JE ZA NJIH VELIKI IZAZOV. NARAVNO ZADNJIH GODINA VELIKA FINANSIJSKA KRIZA I  PANDEMIJA SVETSKIH RAZMERA TE RATOVI KOJI PRETE GLOBALNOM UNISTENJU IMAJU VELIKI ZNACAJ IZA DECU  I ZA  DECU IZA RODITELJE.

Deca danas zele vise nego ikad da se utope u autfit vrsnjaka. Roditeljski novcanici to bas i ne mogu da izdrze, a decija surovost prelazi sve granice decijih carki. To su ozbiljni sukobi koji ne retko zavrsavaju samoubistvom. Danas roditelji ne znaju kako da se postave. Ako ispunjavaju sve sto deca traze upasce u strasne dugove, a ako ne ispunjavaju deca ce trpeti vrsnjacko nasilje. Vrlo teska zavrlzama koja dostize kulminaciju pred matursko vece. Ovaj put pricam o punoletnim tinejdzerima koji su napunili 18 19 godina i krecu na to "posebno vece" sa mozda i prevelikim ocekivanjima.

Vraticu se na cas na film "Keri".

Tako je King nastavio priču o Karijeti Vajt, devojci iz malog grada Čembrlejn u američkoj državi Mejn koju ceo život maltretira majka – verski fanatik i žena ispunjena mržnjom – Margaret Vajt, a potom i svi ostali u njenom okruženju. Keri je usamljena šesnaestogodišnja devojka koja nema prijatelje. Skoro svakog dana, ostali učenici je ismevaju zbog njene težine, bubuljica i neurednog izgleda. Jednog dana, tokom tuširanja nakon časa fizičkog, Keri dobija prvu menstruaciju, a kako ne razume šta joj se dešava, prestravljena na prizor krvi, počinje da paniči. Ostale devojke umesto da joj pomognu bacaju tampone i uloške na nju, maliciozno se naslađujući njenom reakcijom.

Međutim, ono što niko tu ne zna je da Keri Vajt ima telekinetičke sposobnosti – može da pomera stvari svojim umom. I kako priča napreduje ka maturskoj večeri na koju je vodi popularni Tomi Ros pod nagovorom svoje devojke Su Snel (iz potpuno dobrih namera), čitaocima je jasno da se sprema veliki okršaj – poput onih iz vesterna koje King obožava – sa antagonistima Kristinom Hargensen i Bilijem Nolanom. Samo nekoliko stranica ranije, Kris i Bili su smislili savršen način da napakoste Keri – baciće joj kofu krvi na glavu kad Tomi i ona budu proglašeni za kralja i kraljicu maturske večeri (što je takođe Kris namestila).

Keri Vajt je miks dve devojke koje je poznavao tokom srednje škole, koje su bile podjednako usamljene i društveno prognane. Jedna, koju zove Sondra, je živela sa majkom koja je bila verski fanatik, a druga, Dodi, je svaki dan dolazila u školu u istoj odeći. Obe su vršnjaci ismejavali i nikada se nisu uklopileZahvaljujući odlomcima iz novina, knjiga i saslušanja nakon tragedije maturske večeri, i brojnim unutrašnjim monolozima vešto napisanih likova, čitalac i sam postaje svedok događaja. Navijate za Keri. Nadate se da će sve koji je muče da stigne kazna, uključujući i njenu majku. Radujete se što ima lepu crvenu haljinu, što je Tomiju zaista draga i što se ljudi na maturskoj večeri po prvi put lepo ponašaju prema njoj. A onda kad kazna stigne, shvatate da je gora i nemilosrdnija od one koju ste zamislili. Kako ono kažu u Spajdermenu: “Velika moć dolazi sa velikom odgovornošću.”

Da je Keri Vajt osetila ljubav i pažnju tokom svog života, možda bi i imala neku odgovornost prema onome što želi da uradi. Ovako je svojim telekinetičkim moćima uništila dobar deo Čembrlejna i ubila preko 400 ljudi, uključujući svoju majku, Kris i Bilija. King je milosrdan prema Keri na kraju svog romana. Ona umire od rane koju joj je majka nanela istim nožem kojim je presekla pupčanu vrpcu kada se rodila. Samo tad, doneta na svet mržnjom, na kraju umire na rukama Su Snel okružena iskrenom saosećajnošću. Brutalno realističan čak i na svojim spisateljskim počecima, King zna da, da je ostavio Keri živu, ona bi nastavila da pati u nekoj instituciji gde bi na njoj eksperimentisali i mučenje bi se nastavilo.

Možda ta Kingova samilost dolazi iz same inspiracije za priču o Keri Vajt. U knjizi “O pisanju” (2000), King priča o svom životu i okolnostima koje su obeležile njegovo pisanje, od perioda kad je kao klinac pisao kratke priče i objavljivao ih u izmišljenom časopisu svog brata Dejva do vremena kad je jedva sastavljao kraj sa krajem radeći u perionici veša. Tokom studija, za vreme letnjeg raspusta, radio je i kao domar u srednjoj školi. Tada je prvi put ušao u žensku svlačionicu i video koliko je drugačija od muške. Tuševi su imali zavese da bi devojke imale privatnost tokom tuširanja a na zidovima su bili aparati sa ulošcima i tamponima. Godinama kasnije na poslu u vešernici, setio se tog dana i počeo da razmišlja šta bi se desilo da tuševi u ženskoj svlačionici nemaju zavese i da devojka dok se tušira dobija menstruaciju. Samo, ona ne zna šta se dešava a ostale devojke su zgađene i gađaju je ulošcima.

No, šta dalje? Devojka mora nekako da reaguje, da im uzvrati što su pakosne. I tu se setio članka o telekinezi koji je pročitao u magazinu “Lajf”, gde je autor izneo stav da mlade osobe mogu da imaju tu sposobnost, posebno mlade devojke na pragu adolescencije.

REALNO SVE KULTNE SERIJE I SVI SUPER FILMOVI KORISTE MATURSKO VECE NA OVAJ ILI ONAJ NACIN STO UTVRDJUJE NJIHOV ZNACAJ. I ZATO MATURANTI UCINITE DA VAM TA OSTANE ZAUVEK U PAMCENJU PO NECEM ZAISTA LEPOM, PO NECEMU STO VAS JE TE NOCI POSEBNO USRECILO. NIJE VAZNA HALJINA, ODELO, LITRE ALKOHOLA ILI DROGE KOJA CE VAS VINUTI U NEBO DA BI VAS NAJOKRUTNIJE BAZCILA NA ZEMLJU. UZIVAJTE OTVORENIH OCIJU, UDISITE PUNIM PLUCIMA, BUDITE SRECNI STO STE DOSLI DO MATURSKE VECERI I SKORISTITE JE ZA SECANJA KOJA TRAJU CEO ZIVOT.

UPOZORENJE, POD UTICAJEM ALKOHOLA I DROGE MOZETE UGROZITI SVOJ ILI TUDJ ZIVOT! 

Нема коментара :

Постави коментар