понедељак, 12. август 2024.

APSURD SAVREMENOG ZIVOTA

 DOSAD SMO VEC UNISTILI PRIRODU UMESTO DA SMO ZIVELI U LJUBAVI S NJOM. DA SMO JE POSTOVALI I CUVALI NE BI NASTAO OVAKAV PAKAO NA SVETU. KAD SMO USPELI DA ZAGADIMO, VAZDUH, VODU I KOPNO, DA UNISTIMO HILJADE VRSTA BILJAKA I ZIVOTINJA SETILI SMO SE DA I URBANE SREDINE TREBA DA BUDU SAMO ASFALT I BETON. I TU JE KRAJ NASEG OPSTANKA. SVAKO POSECENO DRVO U BEOGRADU DAN JE MANJE ZIVOTA CELOKUPNE LJUDSKE VRSTE.A NI NE ZNATE SVE BLAGODETI DRVECA OSIM ONE NAJVAZNIJE DA NAM STVARAJU KISEONIK KOJI UDISEMO I BEZ KOGA NE MOZEMO DA ZIVIMO. A KOLIKO JOS TOGA JEDNO DRVO MOZE DA NAM PRUZI!

TRUDNICE - POD LIPU, RANJENICI - POD HRAST, SVI OSTALI- POD BREZU!
„Drveće zaista može izlečiti, isceliti, očitaviti čoveka, nahraniti ga energijom. Najbolji u tome su hrast, breza i bor, gotovo isto tako su vredni kedar, bagrem, klen, rjabina (jarebika), jabuka, šljiva...“
Ovo je izvod iz odličnog teksta (preuzela od Nevenke Savatović) o tome kako koristiti drveće za liječenje. Pošto je ljeto i svi smo se razmilili po prirodi, iskoristite ovo znanje ruskog naučnika Mihaila Vinogradova. I neka vam ne bude mrsko pročitati do kraja!😃
DRVEĆE LEČI - Intervju sa ruskim naučnikom Mihailom Vinogradovim
Da li ste znali...? Od davnina postoje priče o živoj i mrtvoj vodi, o drveću - darivateljima energije i drveću – kradljivcima energije. Zasnivaju li se one samo na mašti narodnog kazivača ili ipak imaju realnu osnovu? Jer i u starim lekarskim knjigama neko drveće, na primer breza, spominje se gotovo kao panacea, lek protiv svih bolesti. Gde je mit, a gde počinje stvarnost? Koje su to isceliteljske osobine drveća? - U narodnoj medicini danas postoji čitav pravac – dendroterapija, lečenje drvećem ili uz pomoć drveća, kaže Mihail Semjonovič Vinogradov na početku našeg razgovora. Drveće zaista može izlečiti, isceliti, očitaviti čoveka, nahraniti ga energijom.
Najbolji u tome su hrast, breza i bor, gotovo isto tako su vredni kedar, bagrem, klen, rjabina (jarebika), jabuka, šljiva... Ali ima i onih koji čoveku mogu „ukrasti“ energiju. To su razne vrste topola, poput ruske čerjomuhe (ili američka višnja, kako se još zove kod nas). Međutim, nemojte se zavaravati da ih treba iskoreniti; nikako jer i ti „kradljivci“ mogu biti vrlo korisni u određenim situacijama, ali o njima ćemo nešto kasnije. Od kada datiraju prve dendroterapeutske metode i kako su izgledale? Znate, postoje zapisi da su još u predhrišćansko doba devojke odlazile brezi da bi nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu sretni. Trudnice su sedele pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za isceljenje rana... Vidari su preporučivali ne samo sedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmenila sa čovekovom. I danas se deca instinktivno penju na drveće, a mnogi grade kuće u šumi. Kao što vidite, ništa novo pod suncem.
Kakva su pravila komuniciranja sa drvećem sa ciljem lečenja? Pravila komuniciranja sa drvetom koje daje energiju isceljenja su vrlo prirodna i jednostavna: Stanite licem prema drvetu-donatoru na rastojanju 40 – 60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrišite se na to da primate njegovu energiju i zamislite da se vašim telom odozdo nagore lagano podiže topli talas energije. Posle opuštanja počnite raditi vežbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobijene energije po čitavom telu. Pravilno disanje podrazumeva udah, zadržavanje vazduha u plućima, izdah i period kad su pluća ispražnjena do sledećeg udaha. Svaka faza traje 4 – 8 sekundi, a moraju se sprovoditi ravnomerno, bez mučenja i prekida. Tokom zadržavanja daha dolazi do „razlivanja“ energije drveta koja se pretvara u vašu bioenergiju. Komuniciranje sa drvećem ne treba trajati dugo, nekad ne više od nekoliko minuta i to je najbolje raditi predveče, pre spavanja. I sami znate da se čovek posle jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili po gradskom parku, oseća mnogo bolje i podmlađeno... Najbolje je ako se osamite negde u prirodi ili kraj „svog“ drveta koje znate i koje vas „poznaje“ od detinjstva. Znate, nekada je bio lep običaj da se, kada se dete rodi, posadi drvo, na primer hrast za dečaka i jela, breza ili lipa za devojčicu. Posebno je zanimljivo gledati kako oboje rastu i razvijaju se. Dakle, veoma je dobro boraviti u poznatom predelu, ali i ne mora biti tako. Dobro je u prirodi srediti misli, preispitati postupke, izgovoriti molitvu , osetiti povezanost svega što diše pod kapom nebeskom... Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je sprovodite redovno, ako vam to postane dobra navika. A šta da radi stanovnik velegrada, koji nema park u blizini, a o nekom šumarku da i ne govorimo? Specijalisti predlažu da se koriste tanke ploške koje su narezane od različitih vrsta drva. Iako svako od nas ima svoje drvo, primećeno je da se hrast, breza i bor uklapaju u gotovo svačiji „profil“. Akademik Boris Dodonov je uspeo stvoriti univerzalan korektor čovekova biopolja. To je obična pločica, komad određenog drva, širine 20 – 30 cm, debljine do 10 cm. Ovaj komad ima otvor u sredini i 7 kosih, radijalnih ureza oko tog otvora. Rekli ste da neko drveće dodaje, a da drugo oduzima životnu energiju? Da, drveće - donori, donatori, davaoci energije stvarno imaju osobinu da u sebi akumuliraju veliku količinu kosmičke energije. To su spomenuti hrast, breza, bor, cedar, bagrem, klen... Svaki čovek bi trebalo znati koje je njegovo drvo, koje mu omogućava da se lakše izbori sa životnim teškoćama, s bolestima. Kada to spozna, treba ga zasaditi u svojoj blizini. Ali, postoji i takozvana negativna energija. Kako se nje osloboditi? E, tu na scenu stupa drveće koje oduzima energiju.
Najjače u tom pogledu su sve vrste topola i iva. Slabiji, ali vrlo korisni su i kesten, jela, čerjomuha (američka višnja). Oni su izvanredni za lečenje nekih oboljenja. Ne znam da li znate onu rusku narodnu pjesmu “Ivuška zeljenaja” – o devojci koja pita ivu pored vode gde da pronađe svoju ljubav... Vidite, narodna intuicija je milenijumima radila besprekorno. Kad ste tužni, napeti ili rastrojeni, privijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima, kao kad ste igrali skrivača i krili se iza drveća! To je vrlo dobro da se oslobodite napetosti i razdražljivosti. Ako imate problema s unutrašnjim organima, jednostavno – zagrlite drvo kao dragog druga. Ali, ne preporučuje se da u tom „zagrljaju“ boravite duže od dvadesetak minuta. Ne treba naglašavati koliko je bolje da za terapiju koristite živo drvo, a ne njegov komadić, ali u slučaju nužde može i tako. Bolji su komadi od gornjeg, nego od donjeg dela drveta.
Ne znam je li vam poznato, ali u Rusiji su se oduvek na ovaj način lečili zubobolja, angina, gastritis ili glavobolja – 5 – 7 minuta držiš daščicu pored bolnog mesta – i gotovo. Ove metode ne mogu naštetiti i preporučuju se posebno onim osobama koje pate od spazma velikog mozga ili kardiovaskularnih bolesti. Dozvolite da Vas, zbog ličnog interesa, upitamo o brezi. Nju su opevali pesnici, Jesenjin joj je posvetio mnoge stihove, a u literaturi ima toliko opisa i recepata za lečenje brezinim sokom, lišćem, pupoljcima... Tačno je da je breza najpopularnija, jer ima čitav niz lekovitih i isceljujućih svojstva. Dovoljno bi bilo da jednom nedeljno odemo u brezik, izaberemo jedan od većih primeraka ovog lepog drveta i da ga zagrlimo i ostanemo uz njega petnaestak minuta. Spomenuli ste njena lekovita svojstva: brezovi pupoljci, sok, list, pa čak i gljiva koja na njoj raste – čaga, sve je lekovito, izuzetno bogato biološki aktivnim materijama. U lišću breze ima eteričnih ulja, vitamina, rutina, karotena, fitoncida, flavonoida... Mlado lišće sadrži i proteine, masti, vitamine. Najbolja je takozvana bradavičasta breza, ona koja je kao posuta mirisnim smolastim „suzicama“. Aktivni ugljen treba svakako imati u kućnoj apoteci. Dobar je protiv trovanja i akutnih bubrežnih kolika. Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog pritiska, a ublažavaju i bolove. Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju, razgrađuju trombove, i zato se preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa, bolesti žučne kesice, urinarnih putova i drugih. Vrlo je korisno da se breza upotrebljava kod bolesti izazvanih radijacijom. Breza ubrzava zarastanje rana, reguliše rad jetre i žučne kesice. Da bi se ubrzao i intenzivirao proces dendroterapije, specijalisti savetuju da se svakodnevno bar 50 puta kažiprstom blago masira mesto u području desnog podrebarja, gde je smeštena jetra. Čajevi od listova i pupoljaka uspešno i bez ožiljaka podmlađuju tkivo, čak i kod dubokih rana. Čajem od brezinog lista perite kosu, jer ćete tako imati jaku, svetliju i gustu kosu kao stari Slaveni. Pijte čajeve od breze i kombinujte ovaj postupak sa boravkom u prirodi i direktnim kontaktom sa drvetom. Kod spazama velikog mozga pijte čaj od listova breze i trave rosopasa, po jednu trećinu čaše triput na dan. Kod srčane insuficijencije pomaže brezino lišće i trava kantariona. Breza takođe potpomaže koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam. Ona još i sjajno jonizuje vazduh. Kako je sa ostalim drvećem? Hrast takođe ima izvanredna svojstva, pre svega deluje kao antistresna terapija. Aktivira cirkulaciju i smanjuje vreme ozdravljenja. Jedan je od najboljih generatora pozitivne energije. Jako je dobro da u domu imamo nameštaj od hrastovine, ne samo zato što je dugotrajan i lep, nego i zato što zrači pozitivnom energijom. Bor smiruje i eliminiše psihičku napetost. Duži boravak u borovoj šumi čoveka spašava od kašlja, kijanja, bronhitisa i sličnih problema.
Bukva jača otpornost na stres i jača koncentraciju, povoljno deluje i na cirkulaciju. Kesten olakšava reumatske tegobe, eliminiše nesanicu i kako kaže narodna mudrost, tera strah i napetost različitog porekla. Dodao bih, takođe, da mnogo od spomenutog drveća deluje na jačanje organizma protiv alergije, ali dok alergija traje, najbolje će pomoći komadi drveta o kojima je već bilo reči, jer, posebno u periodu cvetanja, direktan kontakt sa drvećem može izazvati neželjene reakcije. I, najzad, je li drveće oko nas neka vrsta pokazatelja kako živimo i kakvo nam je zdravlje? Da, u pravu ste.
Drvo deluje na prostor u kome raste, ono ga na određeni način štiti. Loše stanje drveća oko kuće je znak vlasniku da nešto nije u redu. Poruka, dakle, glasi: naučite komunicirati sa prirodom, shvatite njene poruke! To će vam mnogo pomoći.Japanski stručnjaci su prvi primetili blagodeti takozvanih šumskih kupatila. Praktično je dokazano da dvosatni boravak u šumi podiže imunitet protiv malignih bolesti i održava se na tom nivou dve nedelje. Poboljšavaju se koncentracija, rad srca, leči se depresija. „Dakle, potrebno je da uđemo u šumu sa poštovanjem i osetimo njenu energiju i energiju drveta koja nas privlači, i da probamo da u šumi vežbamo svoja izgubljena čula"Blagodeti šumskih kupatila prvi su zapazili japanski stručnjaci, koji su radili i razna merenja kako bi dokazali svoje teorije. Danas sve više stručnjaka širom sveta tvrdi da drveće zaista može izlečiti i „nahraniti" naše telo energijom. Zbog toga je dendroterapija u nekim zemljama priznata kao metoda lečenja. Posebno se izdvajaju hrast, breza, lipa, bor i bagrem.
 "Šume su bogate fitoncidima, takozvanim baktericidnim materijama koje se izdvajaju iz drveća i biljaka i vazduhu daju lekovita svojstva. Te korisne materije drveće samo ispušta ne bi li se zaštitilo od bolesti. Kada ih ljudi udišu, to ima veliki uticaj na njihovo zdravlje.

Za dva sata udisanja šumskog vazduha organizam se toliko osnaži da se čovek oseća odlično naredne dve nedelje. Zato je preporučljivo šetati šumom dva puta mesečno", kaže prof. dr Gorana Isailović, dermatolog Visoke zdravstvene škole strukovnih studija iz Zemuna, koja je sa svojim timom osmislila projekat Šumadijski i šumski hamam.

Kada ste tužni, razdražljivi ili rastrojeni ili jednostavno želite da se oslobodite napetosti i nervoze, naslonite se na drvo leđima (celom dužinom kičmenog stuba) i obuhvatite ga rukama kao kada ste se u detinjstvu krili iza drveća. Ako imate problema s unutrašnjim organima, zagrlite drvo kao dragog prijatelja. Ali ne preporučuje se da u tom „zagrljaju" ostanete duže od dvadesetak minuta.

U svakom slučaju, dobro je u prirodi srediti misli i preispitati svoje postupke. Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je primenjujete redovno i ako vam postane dobra navika.

Breza je vrlo popularna, jer ima čitav niz lekovitih i isceljujućih svojstava. Dovoljno bi bilo da jednom nedeljno odemo u brezovu šumu, izaberemo jedan od većih primeraka ovog lepog drveta, da ga zagrlimo i privijemo se uz njega petnaestak minuta.

U lišću breze ima etarskih ulja, karotena, fitoncida, flavonoida... Mlado lišće sadrži i proteine, masti i vitamine. Najbolja je takozvana bradavičasta breza, ona koja je kao posuta mirisnim smolastim „suzicama". Čaj od brezovog lista je odličan protiv povišenog krvnog pritiska, a ublažava i bolove.

Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju, razgrađuju trombove i zato se preporučuju kod tromboflebitisa, kožnih upala, upale pluća, bronhitisa, bolesti žučne kese i urinarnih puteva. Breza ubrzava zarastanje rana, reguliše rad jetre i žuči, potpomaže koncentraciju, jača pažnju i snaži organizam.

Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju isceljenja vrlo su prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu na rastojanju 40-60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrišite se na to da udišete miris i primate njegovu energiju, i zamislite da se vašim telom odozdo nagore lagano šire toplota i opuštenost.

Istovremeno počnite da radite vežbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobijene energije po čitavom telu. Vežba opuštanja ne treba da traje dugo, ne više od nekoliko minuta, a najbolje je predveče, pre spavanja.

Poznato je da se čovek posle kraće večernje šetnje po bašti ili parku oseća mnogo bolje i podmlađeno. Najbolje je ako se osamite negde u prirodi ili kraj „svog" drveta koje znate od detinjstva. Nekada je bio lep običaj kada se dete rodi, da se posadi drvo, na primer, hrast za dečaka a jela, breza ili lipa za devojčicu.

Pročitajte koje drvo eliminiše stres, a koje pomaže kod alergija:

  • Hrast deluje kao antistres terapija, aktivira cirkulaciju, skraćuje vreme ozdravljenja i jedan je od boljih generatora pozitivne energije.
  • Bor smiruje i eliminiše psihičku napetost. Duži boravak u boriku spasava od kašlja, kijanja, bronhitisa i sličnih problema.
  • Bukva jača otpornost na stres i preporučuje se za koncentraciju jer povoljno deluje i na cirkulaciju, dok kesten olakšava reumatske tegobe i eliminiše nesanicu.
  • Bagrem je univerzalni donator energije, koji daruje miran san i vraća dobro raspoloženje.
  • Kedar povećava seksualnu moć, pomaže rekonvalescentima da ojačaju posle bolesti i deluje pozitivno na emocionalnu sferu.

I SADA SAMO SECITE DRVECE. SVAKI DAN NA DESETINE NE PO JEDNO. UNISTITE NAM SVAKU MOGUCNOST DA OPSTANEMO. POKUSAVAM DA RAZUMEM ZASTO LJUDI NA VLASTI SEKU GRANU NA KOJOJ SEDE? JEL IMAJU PLAN "b" MADA LICNO MISLIM DA NE MOZE POSTOJATI NEKI PLAN KOJI BI OMOGUCIO COVEKU DA ZIVI BEZ DRVECA.

STVARNO STRASNO! MOZE LI NEKO ZAUSTAVITI SECENJE DRVECA?

Нема коментара :

Постави коментар