понедељак, 13. мај 2019.

RAZNE VRSTE GLADI

RAZNE VRSTE GLADI! PA IMA IH OKO TRINAEST VRSTA - FIZICKIH! PROBACU MALO DA VAM PRIBLIZIM PRICU O GLADI JER JE NJENO ZADOVOLJAVANJE VEOMA DELIKATNA I VEOMA TESKA TEMA! A RECIMO EMOCIONALA GLAD DEFINITIVNO VODI KA FIZICKOJ GLADI!
Emocionalna glad je navika da se redovno jedu velike količine hrane. Ovaj apetit je izazvan različitim osjećanjima, ali nije zbog gladi. Stručnjaci su izračunali da je 75 posto prejedanja izazvano emocijama. Takva osećanja kao usamljenost, dosada, bijes, frustracija, depresija, zabrinutost, nisko samopoštovanje mogu dovesti do nesvjesnog i nekontrolisanog prejedanja.Na sreću, postoji mnogo načina za prevazilaženje zavisnosti od hrane. To zahtijeva želju i snagu da se prizna da taj problem postoji.Postoje razlike između fizičke i emocionalne gladi. U prvom slučaju, jedete, jer ste zaista gladni, a emocionalna glad je izazvana samo emocijama.Evo nekih znakova da imate emocionalnu glad: 
1. Fizička glad postepeno raste, a emocionalna se pojavljuje iznenada.
2. Svoju emocionalnu glad ugušujete sa nezdravom hranom. Želite nešto štetno i puno, na primjer, slatko ili slano.
3. Kada osjećate fizičku glad, onda nakon što ste je zadovoljili, zaustavite se, da se ne biste prejeli. U slučaju emocionalne hrane, to je teško.
4. Emocionalna glad počinje u glavi. Možete osjetiti ukus pice ili sladoleda u ustima, i vaš um počinje da razmišlja o hrani koju želite. Fizička glada se javlja u stomaku. Osjećate prazninu i šum iz stomaka.
5. Posle zadovoljavanja emocionalne gladi, po pravilu, javlja se osjećaj krivice i stida.
Kažu da je najgore kad osetite glad i ne pojedete ništa. Ali da li ste ustvari gladni ili je nešto sasvim drugo u pitanju?
Koliko puta smo posegnuli za grickalicama, pojeli sendvič ili kolač bez obzira što nismo gladni? Pre nego što budete naručili još jedan dezert, zastanite malo i zapitajte se da li ste zaista gladni. Možda vaša želja nema veze zapravo sa glađu, već sa nečim sasvim drugim?
1. Gladne oči
Koliko puta vam se dogodilo da niste gladni, ali vam je neko servirao slatkiš koji izgleda božanstveno? Reagujemo na ono što vidimo i zato će nam lepo prezentovano jelo uvek biti privlačno, ali pre nego što posegnete za čokoladnim kolačem ili pastom, zapitajte se šta se jeli pre toga i da li ste gladni ili vam je samo želja da probate nešto ovako sjajno servirano.
2. Gladan nos
Ono što u većini slučajeva mislimo o ukusu povezano je s mirisom hrane. Kako bi zadovoljili čulo mirisa, pokušajte s vežbom mirisanja vaše hrane pre nego što počnete da jedete. Na taj način čete uživati u hrani i njenoj aromi, ali i napraviti rez kod određene hrane koja vam i nema prijatan miris.
3. Gladna usta
Ono što mislimo o ukusnoj hrani često ima veze s tim iz koje zemlje dolazimo i kako se jelo u našoj porodicu. To uključuje koliko želimo da nam hrana bude slana ili slatka i kakve začine volimo. Ono što se u našoj zemlji smatra odličnim u drugoj je sasvim neprihvatljivo.
4.Glad mozga
Mozak je ljudski kompjuter, dizajniran da kontroliše naše osnovn fizičke potrebe. Organi šalju signale mozgu koji ih prerađuje i tako stvara misao i daje nam instrukcije šta treba da radimo. To je njegova primarna funkcija, međutim stvari ne funkcionišu baš tako jednostavno. Obzirom da na njega utiče obilje hormona koji se stalno smenjuju, da prima previše informacija i vizuelnih stimulansa, um i  raspoloženje neprestano se menjaju. Tako će vam kroz glavu proći misao da biste trebali da smanjite unos hrane jer ste nabacili neki kilogram više, a već u sledećem trenutku mozak će vam reći da se opustite i prepustite hrani.  Zbog stalnih previranja, razmišljanje o gladi je vrsta gladi koje je se najteže rešiti.
5.Ćelijska glad
Primetili ste da mala deca odbijaju da jedu određenu hranu. To nije zbog toga što im se ne sviđa njen ukus, već zato što im svest govori šta im je potrebno za telo, a šta ne. Kako odrastamo, govor našeg tela sve više ignorišemo i puštamo mozak, naš vršnjake, knjige i medije da nam govore šta da radimo.
Poenta je napraviti razliku između onoga što našem telu treba i onoga što naš um zahteva.
6.G lad zbog stresa
Svi smo to čuli mnogo puta, kada je neko pod sresom ili gladuje ili se prežderava.
Stres je uzrok mnogih boljki, ali nažalost u današnje vreme teško ga je izbeći. Obično kada su ljudi pod stresom, oni se prežderavaju ili pak ne mogu ništa da stave u usta. Obe krajnosti nikako nisu dobre, ali stresne situacije su veliki okidač za pojavu gojaznosti, jer lako aktivira emotivnu glad. Mozak traži hranu da bi bio zaokupiran nečim, to mu je ventil za oslobađanje od onoga što nam izaziva stres.
7.Glad dok radite ili gledate TV
O da, gledanje televizije dovelo je do fenomena koji se naziva glad zbog gledanja TV-a. Takođe postoji i glad dok radite, koja se javlja kod ljudi koji provode dosta vremena na poslu. U prvom slučaju, to može biti loša navika da nešto grickate dok gledate omiljenu seriju, koja je prerasla u potrebu. U drugom slučaju, glad na poslu najviše se javlja zbog stresa na radnom mestu. U svakom slučaju, mnogobrojne studije dokazale su da kada jedemo dok nas nešto drugo okupira, dovodi do toga da jedemo više nego što nam je potrebno.
8.Glad iz dosade
Mogi ljudi jedu iz dosade. Kada nemaju šta da rade, mnogi ljudi prošetaju da vide šta ima u frižideru i jedu iako nisu gladni.
9.Ponoćna glad
Ovih dana su naše navike u ishrani potpuno pogrešne. Ne postoji fiksno vreme za svaki obrok, zbog čega se Za neke, noćna glad je rezultat stresa, a za druge, to je
Zbog neredovnih obroka, izgladnjivanja, stresa ili neuravnoteženosti hormona koji regulišu apetit, mnogi ljudi u kasne sate posegnu za fržiderom. Kada se ne osećamo siti ili zadovoljni, dešava se da se budimo u sred noći samo da bismo jeli.
10.Gladan stomak
Kada nam se “čuje” želudac i creva jasan je znak da smo gladni. Ipak, to ne mora da znači da je našem telu potrebna hrana. Uglavnom je reč o refleksnom osećaju koji doživljavamo, jer nam je telo naviklo da jede u to vreme. Iako ga tumačimo kao zadnji stupanj izgladnelosti, može da bude i manifestacija anksioznosti i nervoze. Pokušajte da ocenite koliko ste i da li ste gladni.
11. Gladan duh
Moderna vremena od nas su stvorila osobe koje jedu zbog anksioznosti. Okruženi smo raznim dijetama i savetima nutricionista, a unutrašnji glas nam govori što bi trebalo jesti, a šta ne. Kada se naše prehrambene navike nađu u sukobu s najnovijim nutricionističkim otkrićima razapeti smo između onoga što bismo hteli i što ne bismo smeli. Smirite se i usresredite se na svoje želje i potrebe. To će vam pomoći da osvestite signale koje nam šalje telo.
12. Gladno srce
Što i kada jedemo u većini slučajeva je povezano s našim emocijama. Možda ćemo žuditi za određenom hranom jer smo je jeli u detinjstvu ili zato što je povezujemo s poslasticom koja nam uliva utehu. Ponekad jedemo kako bismo umanjili emocionalnu bol. Pokušajte da dokučite koje emocije osećate pre nego što se bacite na grickalice i možda ćete naći drugi način kako da ih zadovoljite. Nazovite prijatelja ili popijte šolju čaja.
13.Prava glad je onaj tip gladi koja zahteva nadoknađivanje potrošene energije kroz konzumaciju hranjivih stvari potrebnih našem organizmu. Kada smo bili mali intuitivno smo znali kada smo gladni i za čime nam telo žudi, ali s vremenom smo izgubili tu “sposobnost”. Ipak, moguće je osvestiti tu potrebu baš kao što smo znali to raditi u detinjstvu.
I naravno sad sledi moje mudrovanje da je nase telo samo "smestaj" za nasu dusu . Mi smo u stvari samo taj 21 gram koliko tezi dusa. Zadovoljiti svoje telo hranom jeste u stvari kao dosipanje goriva u automobil.Ako ne hranimo svoje telo nemamo energiju za obavljanje svakodnevnih poslava niti mozemo uopste da "zivimo" . I to je najlaksi deo- taj sa ishranom. Kakvu god hranu jedemo, zdravu, nezdravu nase telo tako skuplja energiju. Mnogo je tezi slucaj sa zadovoljavanjem emocionalne gladi. Gladi nase duse!.Dusa nam ne salje signale tipa krcanja creva. Ona ocekuje da mi prepoznamo kad je gladana ,sto je za nas realno nemoguca misija.
PA  NARAVOUCENIJE CELE OVE PRICE BILO BI ZAPRAVO UPOZORENJE! PREPOZNAJMO EMOCIONALNU GLAD PRE NEGO STO NAM FIZICKO TELO POSTANE DEBELO I BOLESNO!

Нема коментара :

Постави коментар