четвртак, 9. мај 2019.

OD KRINOLINE DO 'MALE CRNE'

OD KRINOLINE DO "MALE CRNE"! STA HALJINA GOVORI O VAMA? LEPOTA PROLAZI ELEGANCIJA OSTAJE ZAUVEK!
Poznato je da je krinolina jedna vrsta ženske haljine koja je bila nazvana i „haljina smrti“ i/ili „haljina u kojoj je žena nedodirljiva“, a sama reč je poreklom iz latinskog jezika od poznate reči crinis, crinoline, u značenju konjska dlaka ili samo dlaka, jer je haljina u „viktorijanskom stilu“, bila pravljena od tkanine koja je sadržala konjsku dlaku, koja ju je činila i čvrstom i dosta krutom i teško savitljivom.
Danas se smatra da je prevod reči crinoline, nešto „preneseniji i slobodniji“, te je označavao podsuknju ili dugu suknju, koja je bila načinjena od neke generalno krute tkanine – obično lanene ili pak pamučne.
Krinolina – modni detalj za koji postoji podatak da je usmrtio preko 40 hiljada žena
Kao haljina se krinolina najpre pojavila oko 1860. godine, odnosno u doba XIX veka, kada je bilo „imperativ“ da ona bude što šira i sa što više slojeva.
Baš je u tom razdoblju krinolinma i dostigla svoj modni vrhunac, te su je nosile sve žene, i to bez obzira na status i položaj, kao i na godine, sa tom razlikom što su mlade devojke i devojčice ipak imale krinoline koje su bile kraće i obično dosezale dužinu do ili malo ispod kolena.
Međutim, svakako da su se na neki način, u ovom konkretnom slučaju širinom haljine, morale da naglse i istaknu „klasne razlike“, pa su se za neke najsvečanije prilike nosile one najšire i najbolje krinoline, a samu širinu haljine je svakako određivao društveni status žene koja je nosila.
Kako bi sama krinolina izgledala što šire i „velelepnije“, u njene podsuknje su na početku ušivani kolutovi od pruća ili čak i konstrukcija od žice, koja je bila vrlo neudobna i za kretanje i za samo sedenje.
Da bi se ovakav problem rešio, došlo se na ideju da se naprave obruči od čelika, oko kojih je pak uvijana i zašivana čipka (takozvani žipon), te se ona ušivala u podsuknje (kojih je bilo po pravilu oko dve ili šest), a sve ispod „glavne gornje suknje“.
Dakle preko same krinoline kao jedne vrste „oklopa koji je žena nosila do sebe“, oblačilo se što više podsuknji, te i na kraju jedna ona najvažnija i najlepša haljina koja je dominirala.
Kako se vremenom „menjala moda“, tako se menjala i krinolina, te je najpre postala ona u obliku „zvona“, i tako se postizao efekat da se širi jednako sa svih strana, pa se onda pravilka da pozadi bude što „glomaznija“ a napred ravnija, i došlo se do toga da se već samo jednu deceniju nakon prve krinoline, odnosno već date 1870. godine, njen izgled radikalno promeni.Ako možda zvuči smešno, u vreme kada je krinolina osmišljena i svakako i kasnije kako je ona „evoluirala“, morale su da se održavaju posebne obuke za dame, kako u ovakvoj haljini da se uopšte hoda, sedi, ili da se igra, jer je bilo veoima nezgodno sve to postići zbog metalnih čeličnih krugova, koji su „haljinu držali na mestu“, ali u isti mah i otežavali svaku pomisao na neki veći pokret, pa je moralo da se kreće graciozno i lagano, kao da se haljina sama pomera i „lebdi iznad tla“. Istorijska je činjenica da je u Engleskoj u gradiću Šefild, na samom početku kada je nastala krinolina, svake nedelje moralo da se napravi neverovatnih 500 hiljada metalnih obruča za „osnov haljine“.
Kako svaka moda „dođe i prođe“, tako je i slava krinoline počela već u drugoj polovini XIX veka da „bledi“, te je ona uskoro praktično sasvim pala u zaborav, a mada se i danas zadržala moda da se po uzoru na krinoline prave neke „balske haljine“ i/ili pak takozvane „princeza i/ili krinolina venčanice“.
Za krinoline su oduvek vezivane i brojne anegdote, pa se tako u tadašnjim novinama, ismevala i činjenica da se u ovakvim haljinama ne može proći kroz vrata, ,da se u njima „lako pada a teško i ustaje“, da se ne može sedeti i plesati, a kako je materijal od koga su ove haljine šivene bio vrlo zapaljiv, bilo je puno slučajeva da se žene zapale (smatra se da je čak preko 3 hiljade žena umrlo u požarima kada im se zapalila krinolina, koju zbog težine i broja slojeva nisu mogle same i brzo da skinu sa sebe).
Međutim, nekada je krinolina imala i vrlo pozitivan efekat, pa je poznata priča jedne devojke iz Bostona, koja je pokušala da skočivši sa mosta visokog 75 metara, oduzme svoj život, kada joj se krinolina „napufnila kao padobran“, i na taj način joj ublažila pad i sasvim je bezbedno pala na površinu vode, ali su morali da je što pre iz nje izvade jer je haljina bila preteška, i počela tako i nakvašena da tone, pa bi se devojka svakako udavila.
Smatra se da je kako je i navedeno preko 40 hiljada žena noseći krinoline, preživelo ili pak i nije, neku vrstu nesreće, i da je „čovečanstvo spašeno“ kada su ove haljine i „izašle iz mode“. KRINOLINE I KORSET SU VEROVATNO IZMISLILI MUSKARCI JER SU TAKO TERALI ZENE DA BUDU POTPUNO POTCINJENE U SVAKOM SMISLU!
A sada sledi prica o modernom dobu i o tome koliko je vazno izabrati pravu haljinu za datu situaciju. Zena nikada zenstvenija, niti borbenija nije kao onda kada je obucena u haljinu!
Niko ne može biti preterano ili nedovoljno sređen kada nosi malu crnu haljinu.Ako se osvrnemo na istoriju, možemo doći do saznanja da se poreklo male crne haljine vezuje za dvadesete godine prošlog veka i dizajnere Koko Šanel i Žana Patua. Priča kaže da su pokušavali da osmisle komad odeće koji će ujedno biti priuštiv i elegantan. Prva verzija male crne haljine bila je dugačka do listova i ravno sečena. Dugački rukavi i crna svila činili su da ona bude odraz ukusa i ženstvenosti. Haljina se prvi put pojavila 1926. godine u časopisu Vogue, gde je predstavljena kao Šanelov Ford.
Ipak, kako je vreme prolazilo, izgled haljine se menjao. Najpre su rukavi nestali, a zatim je svilu na ramenima i dekolteu zamenila čipka. Nakon toga, Koko je učinila da haljina seže do kolena. Kroj je otkirivao i ramena i leđa, što je haljini dalo izazovniju notu. Međutim, kako je trend prkosio dekadenciji koja je vladala u tom periodu, dizajnerka je rešila da dužina haljine seže do članaka. Četrdesetih godina kući Šanel u izradi male crne haljine priključuje se i Dior. Ova modna kuća daje maloj crnoj haljini sasvim nov izgled, jer je haljina ovog puta bila uskog struka i dužine do listova. Promena izgleda male crne haljine još uvek traje, ali sama ideja uvek ostaje nepromenjena.
Vremenom je popularna kultura uticala na naše viđenje ovog odevnog komada. Autentičnost crne haljine prvi put smo imali prilike uočiti na originalnom crtanom filmu o Beti Bup, u kome ju je nosila umesto crvene haljine koju viđamo u novoj animiranoj verziji. Malu crnu haljinu nosile su i Edit Pjaf, Bridžit Bardo, Merilin Monro i mnoge druge holivudske zvezde. Ipak, ovom modnom detalju je pravi sjaj i originalnost dala Odri Hepbern u kultnom filmu Doručak kod Tifanija. Čuvenu Odrinu malu crnu haljinu dizajnirao je Hubert de Živanši. Zanimljivo je da su je mnoge žene nosile kako bi prenele svetu neku poruku. Tako ju je Lejdi Di ponosno nosila pre veridbe, a zatim i nakon razvoda od princa Čarlsa.
Danas je najvaznije napraviti pravi izbor haljine za svaku priliku. Zene  koje imaju ukus i stil znaju kada sta da obuku. Ostale koje misle da je cena  jednako kvalitet i elegancija mnogo grese. Pa onda evo nekoliko saveta.
 Koktel haljina
U ovu grupu spadaju haljine različitih stilova (uključujući i malu crnu haljinu), i odgovarajuće su u skoro svim prilikama. Uglavnom su do kolena ili do polovine listova. Mogu da budu bez rukava ili bretela, a mogu da imaju i kratke ili duge rukave. Da li ćete izgledati posebno ili obično, zavisi od detalja koje odaberete.
Maksi
Maksi haljine su dugačke do zemlje i odgovaraju ženama koje žele da prikriju donji deo tela. Dobro stoje i visokim i niskim ženama.
Ako izaberete model u jednoj boji, figura će vam vizuelno izgledati više. Punije ruke prikrijte kratkim rukavom, a tanane devojke mogu da nose modele sa bretelama.
A-linija
Haljine A-kroja imaju definisan struk, a šire se od struka nadole. Ovaj stil pristaje svima i deluje jako ženstveno, pa je omiljen među damama. Ako ste kruškaste građe ili želite da prikrijete kukove i butine, s ovakvim modelom nećete pogrešiti. Dubinu dekoltea birajte prema godinama.
Bebi-dol
Kratke i lepršave, s visokim strukom, bebi-dol haljine mogu izgledati kao negliže. Iako je izrez najčešće okrugao a dekolte nije dubok, deluju atraktivno. Linija struka je visoka, pa haljina lepršavo pada preko srednjeg dela tela i lepo ga pokriva, pogotovu stomak. Ako imate bujne grudi, izbegavajte bebi-dol haljine pošto naglašavaju gornji deo tela. Ovaj stil najviše odgovara visokim i mršavim ženama, a istovremeno i podmlađuje.
Uska haljina
Uska haljina potpuno prianja uz telo tako da vam ističe obline, a pošto nije strukirana, izdužuje vas i čini tanjom.
Mogu da budu različitih dužina, pa birajte u odnosu na priliku i na to da li želite da ističite noge. Najčešće nema rukave. Ako ne volite da pokazujete ruke, uska haljina nije za vas.
Ravne
Ravno krojene, nestrukirane haljine odlične su za žene koje ne žele da nose nešto pripijeno, a ipak žele da izgledaju privlačno i elegantno.
Pošto nisu sečene u struku, ravne haljine takođe daju izduženu, elegantnu liniju gornjeg dela tela i odlično pristaju svim ženama, bez obzira na telesnu građu.
odinama. Ništa nije bolje od haljine koja vam savršeno pristaje – bilo za posao bilo za večernji izlazak.
Večernja haljinaTo su haljine za svečane i formalne prilike, a većina njih je dugačka do zemlje. One se ne prave za određeni tip tela, tako da svaka žena može da pronađe večernju haljinu koja joj odgovara – samo se valja pridržavati pravila o građi tela. Mogu biti veoma jednostavne, ali i ukrašene čipkom ili perlicama.
Mini
Svaka haljina koja se završava pet ili više centimetara iznad kolena može da prođe kao mini, a kroj varira od uskih do ravnih. Ovo je model dobar za žene s telom oblika jabuke, pošto one imaju tanke noge. Bez obzira na građu tela, ukoliko imate lepe noge, ne ustručavajte se da ih pokažete.
Žena u crvenoj haljini
Dama u crvenoj boji svesna je svojih kvaliteta, pomalo agresivna i dominantna. Energična je i ako joj se svidite, odmeriće vas već pri prvom koraku u lokalu i odmah ćete upasti u njenu klopku. Zavešće vas vrlo lako.
Ona je hrabra, smela i radoznala. Živi i uživa u (noćnom) životu punim plućima. Crvena boja ima blagorodan uticaj, pospešujući energiju, cirkulaciju i kapacitet pluća, tako da će se žene u crvenom osećati sjajno i energično, odašiljući poruku o sebi kao jakoj, dominantnoj i energičnoj osobi, koja vrlo dobro zna šta hoće i kako će to i dobiti.
Žena u narandžastoj haljini
Žena u narandžastoj je druželjubiva, vesela, osećajna i takođe veoma samosvesna. Ona u sebi veoma uspešno miri racionalizam i hedonizam. Jer pored toga što je veoma racionalna, ona je veliki hedonista i voli da se prepušta čulnim zadovoljstvima. Kada u noćnom provodu, zapodenete razgovor sa njom ili ples, to će potrajati do jutra.
Narandžasta boja donosi dobru sreću. Kada je nosi, pospešuje svoje samopouzdanje, optimizam, energiju, šarm i senzualnost.
Žena u bež haljini
Dama u bež boji, kao recimo, Katarina Didanović u jednom od svojih nastupa ponedeljkom na splavu River šalje sliku sebe kao veoma odmerene, pristojne i veoma lepo vaspitane cure, koje stoje sa obe noge čvrsto na zemlji i postojano hrle ka ostvarenju svojih ciljeva.
Bež boja pospešuje povezanost sa zemljom, uzemljenje i orijentisanost ka ostvarenju materijalnih ciljeva.
Žena u žutoj haljini
Zuta boja će otkriti ženu koja je veoma prodorna, izražene intuicije. Kako je žuta jedna sjajna, blještava boja, tako će ona govoriti o jednoj veoma vedroj, raspoloženoj, samopouzdanoj, optimističnoj i racionalnoj ženi.
Žutu boju žena može izabrati, kako bi okruženju stavila do znanja da je dobro raspoložena, vitalna, energična, radoznala, da voli da uči, razmenjuje ideje, razgovara i da putuje.
Žena u zelenoj haljini
Od žene u zelenoj haljini možete očekivati svašta. Iako zelena boja govori o prirodi, samoprihvatanju, spokoju, donosi mir, može ukazivati na žene koje su veliki materijalisti i okrenuti ka sticanju materijalnih dobra. Takođe, veoma tvrdoglave, kritične i sarkastične.
Zelenu boju žena može dodati u svoj ormar kako bi se bolje povezala sa prirodom i unela elemente harmonije i mira u svoj život.
Žena u tirkiznoj haljini.
Zena u trikiznom, u boji okeanskog dna, šalje poruku kako ne voli ograničenja ni kakve vrste. Ona je veoma inteligentna, prodorna, otvorena i originalna. Neće igrati skrivene igre sa vama i sve što oseća i misli iznosiće veoma otvoreno.
Ona bira tirkizno kada poželi da ruši sva pravila, da obogati svoj život čarolijom uzbudljivog, nekovnencionalnog i avanturističkog.
Žena u rozoj haljini.
Zena koja nosi roze je izrazito nežna i saosećajna, topla i velikodušna. Ovo je toliko nežna boja, koja nema veze sa bojama materije, kao što je bež ili zelena i može govoriti o njenoj izrazitoj neukorenjenosti u materijalni svet, o njenoj sanjarskoj prirodi, sklonoj romantičnim ljubavima i zaljubljivanju.
Ona će birati rozu, kada poželi da podari sebi romantična sanjarenja, romantičnu ljubav i beg u neke druge lepše svetove, zračeći nežnošću, mekotom i nevinošću.
Žena u plavoj haljini
Plava boja govori o ženi od poverenja, koja je jaka i smirena, potpuno zadovoljna svojim životom, koja nikada ne paničari i ima potpunu kontrolu. Ona je iskrena i treba apsolutno mirnu vezu, bez velikih konflikata i preteranih trzavica.
Ona oblači plavo kada želi da izrazi sebe kroz iskren i otvoren razgovor, šaljući poruku o svojoj smirenosti, pravednosti, razumevanju i posvećenosti, kao i vernosti.
Žena u beloj haljini
Žena u beloj boji, koja sadrži sve druge boje spektra, je mirna, samozadovoljna, ispunjena. Bela boja govori o potpunoj duhovnoj, emotivnoj čistoći i jasnoći.
Kada oblači belo, žena poboljašava svoj mir, samozadovoljstvo, izgledajući sveže, čisto i jednostavno.
Žena u crnoj haljini
A crna haljina, kao najednostavniji i uvek najbolji izbor za noćni izlazak, ženi daje na svojstvenoj joj tajnovitosti i misteriji. Boja beskraja i tišine učiniće svaku ženu zavodljivom femme fatale.
Nosiće crnu kada će želeti da naglasi svoju misteriozno zavodljivu, duboku i nedokučivu prirodu.
SHVATILI STE O CEMU PRICAM? NIJEDNA ZENA NE BI TREBALA DA DOZVOLI DA NEMA NI JEDNU HALJINU U SVOM ORMANU. NAROCITO 'MALU CRNU". ZENE HALJINE SU STVORENE ZATO DA MANIPULISETE SVETOM OKO SEBE! PRAVI IZBOR HALJINE MOZE UVEK DA ODLUCI OVASOJ SUDBINI BILO DA JE U PITANJU LJUBAV, POSAO ILI STA GOD! IMAJTE TO U  VIDU I NE DOZVOLITE DA VAS UTAKNU U KORSET, KRINOLINU ILI DA VAS NATERAJU DA NOSITE MASKU!

Нема коментара :

Постави коментар