среда, 15. мај 2019.

IZRAEL I EVROVIZIJA

IZRAEL KAO ZEMLJA DOMACIN EVROVIZIJE NARAVNO NALAZI SE U AZIJI, A VEC TRECU GODINU REDOVNO UCESTVUJE AUSTRALIJA. POSTO I RUSIJA VEG GODINAMA UNAZAD TAKODJE UCESTVUJE ( DA BI DELILA BODOVE SVOJIM BIVSIM REPUBLIKAMA) OSTAJE PITANJE KADA CE AMERIKA I AFRIKA DA  POCNU DA PEVAJU NA EVROPSKOM TAKCICENJU ZA NAJBOLJU PESMU. KAD U SVEMU MOZE DA BUDE GLOBALIZACIJA STO NE MOZE  DA SE EVROPSKO TAKMICENJE PRETVORI U SVETSKO TAKMICENJE?!
I tako 64-to takmicenje za najbolju pesmu Evrope odrzava se ove godine u Tel-Avivu. Ko ne zna zasto ucestvuje Izrael, evo objasnjenja.
Izrael učestvuje na izboru za Pesmu Evrovizije od 1973. godine. Iako geografski ne pripada evropskom kontinentu, državna televizija Izraela (IBA) je članica Evropske radiodifuzne unije koja je i organizator samog festivala.
Od dosadašnjih 41 učešća, Izrael je na ovom festivalu pobeđivao četiri puta 1978, 1979, 1998 i 2018. godine, a tri puta su bili u ulozi organizatora festivala 1979., 1999. i 2019. godine.Znate celu pricu o borbi Jevreja za svoju jevrejsku drzavu (Izrael), kao sto znate da je njen glavni grad Jerusalim bukvalno kolevka tri najvece religije ( hriscanstvo, islam i naravno judaizma). Pa oseti se neko strahopostovanje prema toj zemlji. Iako nisi bas neki vernik ipak te prica (svejedno o cijoj religiji) ne ostavi ravnodusnim. Mozda, po ugledu na Izrael i ostale zemlje Azije rese da pevaju na Evropskom muzickom takmicenju. Najvise tipujem na Kinu i Japan, sto ne znaci da zanemarujem Indiju i Pakistan. Pa mislim da bi onda takmicenje dobilo "infuziju" i postalo zanimljivije jer vec sada se sve zna unapred  i to jako kvari caroliju!
Sta reci za Kinu i Japan. Kineza preko milijardu i 300 miliona - komunizam, svugde ih ima, po celom svetu, u Evropi jako mnogo. Mozda kad vec i na Novom Beogradu slavimo Kinesku Novu godinu ( i svugde sirom sveta) - sto ne bi ioni pevali zajedno sa nama? Japanci su svojom tehnologijom odavno osvojili svet, mozda se zato plasimo da ih pozovemo da pevaju jer bi izveli ko zna kakva virtualna muzicka cuda. Indija i Pakistan su dve zemlje koje se ne vole izmedju sebe, a i usvetu nisu preterano omiljeni ,narocito ovi drugi. Imaju cari  u muzickom smislu, sto sam svojim culima (cula, videla, osetila) u njihovim kilometarskim filmovima), pa mozda bi je mogli preneti i na Evroviziju.
Australija je prvi put ucestvovala na pesmi Evrovizije 2015-te usavsi direktno u finale ( vec sledece godine za nju vaze ista pravila kao i za ostale zemlje - dva polufinala). Dugogodišnji prijatelj i verni pratilac Pesme Evrovizije,Australija je te 2015-te dobila priliku zato sto je bio 60-ti rodjendan Evrovizije. I onda je ostala.
Amerika ima "Talenat" i niz drugih pevackih takmicenja, pa ipak krisom gleda Evroviziju. Cudim se sto im do sada nisu poslali poziv za ucestvovanje ( mada su zemlje osnivaci Engleska, Francuska, Nemacka, Italija, Spanija - stare ustogljene dame), ili sto Ameri ne zatraze da ucestvuju. Sigurno bi ih oberucki prihvatili.
Afrika - muzika Afrike je neponovljivo cudesna, njihovi istrumenti i uopste izvodjenje muzike je jedinstveno. Dobro i Australija cuva Aboridzine i njihov folklor,ali sa crncima nema takmicenja. Mozda zato nikada globalizacija nece stici dotle.
To bi nas zatim dovelo do 6 sati muzike umesto dosadasnjih 3 koliko je trajala svaka emisija  takmicanja ( dva polufinala i finale). Pa sta?! To je ionako samo jednom godisnje, a moglo bi da bude i na 2 ili cak 4 godine kao olimpijada! Glasanje bi bilo zabavnije jer bi ceo svet pokusao da razbije ruski klan i ostale susedske i ko zna kakve dogovore.
STVARNO MI SE OVA IDEJA SVIDJA. JER AKO HOCETE DA BUDETE REALNI OD MARIJE SERIFOVIC (2007) I ZELJKA JOKSIMOVICA (2004 I 2012) SVE MANJE GLEDATE PRENOSE OVOG NAJVECEG EVREPSKOG MUZICKOG TAKMICENJA. PROSLE I PRETPROSLE GODINE NISAM NI GLEDALA. SAMO SAM CULA KO JE POBEDIO. DAKLE POSLEDNJU EVROVIZIJU KOJU SAM KAO PRATILA JE ONA SA KONCITOM !
UZGRED - MI SMO BALKANCI POZNATI PO TOME STO JAKO DOBRO PEVAMO I SVIRAMO  IGRAMO. ZASTO ONDA SVAKE GODINE NA EVROVIZIJU SALJEMO NAJGORU MOGUCU PESMU?! STO ISTO VAZI I ZA OSTALE ZEMLJE UCESNICE. PESME SU TOLIKO DOSADNE, IZLIZANE, LICE JEDNA NA DRUGU DA IH JE TESKO SLUSATI VISE OD 2-3. ZATO SAM JA DA SE TO MALO PROMESA SA OSTALIM SVETOM!

Нема коментара :

Постави коментар