петак, 3. мај 2019.

GORE DOLE

GORE-DOLE! SVI NASI USPONI I PADOVI! KAKO USTATI NAKON PADA?
Da život nije lak, činjenica je sa kojom se susrećemo svakog dana. Pored čarolija ljubavi, prijateljstva, porodice – život je satkan od brojnih uspona i padova. Ono što ga čini interesantinim zapravo je njegova nepredvidljivost. Činjenica da čovek „ne za šta ima dok ne izgubi“ potvrđena je iskustvom koje smo svi mi imali jednom ili više puta u životu. Psiholozi tvrde, a to svi znamo iz svakodnovnog života, da se čovek lakše navikne na dobro nego na loše. Kada mu je dobro, lako zaboravlja prošlost i počinje da razmišlja u drugom pravcu.
Kada čovek nakon uspona doživi pad (posebno ako je uspeh trajao duže), on ga doživljava intenzivno kao da nikada nije živeo na način na koji će sada biti prinuđen da živi. Tada sebi postavlja pitanje: „Kako sam ja ranije živeo dok mi nije krenulo nabolje?“. Ovakvi slučajevi najčešće su povezani sa materijalnom stranom, koja je u isti mah i egzistencijalna, ali i sa ljubavlju, društvenim položajem, ugledom i sl. Na koji način će čovek preživeti pad – zavisi od njegove snage i načina na koji je razmišljao do tada.Toliko se plašimo od greške, da većna nas ukočeno stoji na jednom mestu, drži se za iluziju sigurnosti, i plašimo se da pustimo svoja ograničenja.. Po svaku cenu se trudimo da sve bude savršeno, idealni odgovorni, i ne dozvoljavamo sebi mogućnost da nekada skrenemo u slepu ulicu, da tu upoznamo svoje snage, veštine, sposobnosti, i da vidimo da i iz te ulice možemo da izađemo. Ali znajte da vam je dozvoljeno da padnete, dozvoljeno vam je da grešite, i dozvoljeno vam je da drugima pomognete da ustanu.Nije greh doneti pogrešnu odluku ili pasti. Doneli ste tu odluku i došli ste na taj put jer ste tu imali nešto vredno. Da, tu vas je sačekao neki poklon, novo iskustvo, nova spoznaja, raspali ste se, sastavili ste se ponovo, ojačali ste – puno toga se može desiti. I to znate samo vi. Ko šta kaže, ili kako god to izgledalo sa strane, vi znate zašto vam je taj put služio, i znate da ga niste prošli bez razloga..
Jedina sigurna stvar u našem životu, jesu promene. I najbolja stvar koju možemo da uradimo jeste da prepoznamo u sebi tu sposobnost, snagu, veru, ljubav, hrabrost da kada nas život prisiljava na te promene da znamo da smo spremni na njih. Spremni smo da skočimo. Ako treba da skočimo u nepoznato, jer ako ne skočimo a svet oko nas se svakako ruši, ostajemo zarobljeni u tim ruševinama. A to svakako ne želimo. Ili?
Dozvoljeno vam je da padnete, jer ako ste pali, to znači da ste krenuli. Napravili ste korak, čak i onda ako taj korak nije ispao onakav kakvog ste ga zamišljali. Naredni korak neka onda bude drugačiji, sa drugim ljudima, u drugo vreme. Tamo gde osećate da trebate da budete, budite sigurni da tamo imate zadatak. Uvek, ali uvek će biti ljudi koji će sumnjati u vas, koji će govoriti da vi to ne možete. Pitanje je samo da li ćete ih poslušati, i ostati ležati, ili ćete ustati, obrisati prašinu sa svojih kolena i napraviti naredni korak. I da znate da nećete proći bez pada. Uštedećete vremena sebi, ako to spoznate. Ali dobra vest je da ćete nakon svakog pada lakše ustati. Iskusniji, jači, hrabriji, odlučniji. Sa još jednim iskustvom iza sebe. I potpuno je u redu. Život je takav. Sa usponima i padovima.
Taj pad govori dosta o vama. A kako drugi reaguju na to, to govori o njima. Jer da, možete doj osobi olakšati ili otežati ustajanje nakon pada. Ali sigurna sam da znate kakav je to osećaj kada nakon pada se nađe neka ruka koja vam pomaže u tome da što pre ustanete.Ustaju i suočavaju se sa svojim protivnikom, ali se sećaju bola koji su pretrpeli i ne žele da ga ponovo dožive.Njihov prethodni poraz znači da ovoga puta moraju da pobede, jer ne žele da prežive isti bol dva puta.Ako ovoga puta ne odnesu pobedu, odneće je sledeći put. Ukoliko ne tada, onda nešto kasnije. Bitno je ponovo ustati i biti na nogama.Samo onaj ko odustane, pobeđen je. Svi ostali su pobednici.
Mozda ce vam se sad uciniti da ova prica o carskom rezu nema nikakve veze sa temom. Poverujte. Ima i te kako!Cetiri puta sam isla na carski rez i to svojom odlukom da hocu cetvoro dece i sada imam dva sina i dve cerke. Prvi korak koji napravite posle carskog reza ravan je prvom koraku na Mesecu. I zato razmislite, shvatite i prihvatite da vas pad mora uciniti jacim. Da kada ustanete posle pada kao sto majku ceka zeljeno dete vas ceka novi pocetak. Istina, svaki novi pocetak je tezak,ali je vredan toga.
NEMOJTE OCEKIVATI OD LAJFKOUCA ILI BILO KOGA DA VAM POMOGNE. POMOGNITE SAMI SEBI. JER ZIVOT JE ZAPRAVO KONSTANTNA BORBA. SA SAMIM SOBOM I SA PROTIVNICIMA. NEKAD CETE BITI GORE, A NEKAD DOLE. NEMOJTE SPAVATI NA LOVORIKAMA. UVEK BUDITE SPREMNI NA PAD! A KAD PADNETE ODMAH USTANITE I BORITE SE DALJE.

Нема коментара :

Постави коментар