уторак, 7. мај 2019.

VATRENI ZID

VATRENI ZID!HAKERI DOBIJAJU VISE NOVCA "SA ONE STRANE ZAKONA". KAKO ONDA POLICIJA USPEVA DA SE NOSI SA KRIMINALCIMA IAKO ISTO IMA HAKERE? ANONIMUSI! DARK NET!

Zaštitni zid, vatreni zid, je hardver ili softver koji u sklopu računarske mreže ima mogućnost da spreči nepropisni ili neželjeni prenos podataka preko mreže koji je zabranjen od strane sigurnosne politike postavljene na mreži.
Zaštitni zid ima zadatak da kontroliše (dozvoljava ili odbija) protok podataka između različitih zona u računarskoj mreži. Zone se dele na osnovu količine poverenja u bezbednost nekog dela mreže. Obično se zona interneta smatra nesigurnom, dok se lokalna mreža smatra relativno sigurnom. Najbitniji cilj je ostvarivanje normalnog odnosa između ove dve zone, tako da jedna ne naškodi drugoj.
Najčešće, zaštitni zid se brine da sa globalne mreže — interneta — na računar ne dospe štetni kod (virus, crv itd). Zaštitni zid sprečava viruse da dospeju na računar, ali ih ne leči, odnosno ne uklanja.
Zaštitni zid ne može raditi sam, i najčešće zahteva iskusnijeg korisnika koji će odobravati ili zabranjivati pristup nekoj mrežnoj aktivnosti. Zaštitni zid je najosnovnija komponenta koja čini sigurnu računarsku mrežu, koja je uslov normalnog rada, kako na internetu, tako i na lokalnoj mreži.
I sada naravno necu pisati o temi iz naslova jer pojma nemam nista o tome, sem ponekih stvari kao sto je "probijanje" "vatrenog zida" recimo da bi se upalo u FBI, NSA,CIA  i slicno (Fejsbuk sve cesce u zadnje vreme). Zato cu pisati o necemu sto nam se dogadja i sto potkrepljuje moje misljenje da  nas neko stalno posmatra. A da nije paranoja....
Društveno hakovanje opisuje čin pokušaja manipulacije ishodima društvenog ponašanja određenim akcijama. Opšta funkcija društvenog hakovanja je da dobije pristup ograničenim informacijama ili fizičkom prostoru bez dozvole. Napadi društvenog hakovanja se najčešće sprovode imitiranjem pojedinca ili grupe koja je direktno ili indirektno poznat žrtvama.To se postiže istraživanjem i planiranjem, kako bi stekli poverenje žrtve .Vodi se kao deo "socijalnog inžinjeringa".
Iako praksa podrazumeva kontrolu nad ljudskim ponašanjem, a ne računara, termin "društveno hakovanje" se koristi i za onlajn ponašanje i aktivnost društvenih medija. Hakovanje se može koristiti na više načina kako bi se uticalo na javno mnjenje. Međutim, dok svest pomaže da se ograniči moć hakera, tehnologija je omogućila da sredstva za napade postanu pametnija. Kopanje smeća (eng. dumpster diving) je popularna metoda društvenih hakera da dođu do informacije o navikama, aktivnostima i interakcijama organizacija i pojedinaca. Informacije prikupljene iz odbačene imovine omogućavaju društvenim hakerima da stvore profile njihovih žrtava. Informacije, kao što su imena zaposlenih, njihovi poslovi i telefonski brojevi se mogu pronaći u odbačenim telefonskim imenicima. Bačeni hardver, posebno tvrdi diskovi, često i dalje sadrže lične informacije o organizacijama ili pojedincima i predstavljaju bogat izvor informacija hakerima.Pošto kopanje kroz smeće nije krivično delo i ne zahteva nalog, ono je bogat izvor za društvene hakere. Ono može dati dosta korisnih informacija i zato ga koriste i policija. Uspostavljanje poverenja ljudi, kako bi verovali u legitimnost lažne uloge, je jedan od glavnih načela društvenog hakovanja. Usvajanje lažne ličnosti ili imitiranje poznate ličnosti, da bi prevarili žrtve u davanje ličnih podataka, se može uraditi lično ili putem telefonskog razgovora.
Predstavljajući se kao radnici kompanije (lekari u bolnici) hakeri mogu proći pored obezbeđenje i drugih zaposleni neprimećeno. Uniforma je povezan sa specifičnim funkcijama posla, dajući ljudima razloga da veruju imitatoru. Mnogo komplikovaniji pristup bi podrazumevalo duži ciklus planiranja, kao što je zapošljavanje unutar organizacije koja se cilja za napad. Tejlgejting je čin praćenja nekog u ograničenom prostoru, kao što je poslovna zgrada ili akademska institucija. Radnici održavanja ili medicinsko osoblje, kao što je već pomenuto, često nemaju potrebu da opravdavaju svoje razloge kretanja. Ljudi neće biti sumnjičavi prema onima koji se uklapaju u okolinu.
Onlajn društveni hakeri koriste pecanje (engl. Phishing) kojojim prevare žrtve da im daju osetljive informacije o sebi ili svojoj organizaciji. Hakeri će ciljati pojedince u okviru posebnih organizacija slanjem e-mejlova, koji izgledaju kao da dolaze od pouzdanih izvora, uključujući visoke funkcionere u okviru organizacije. Da bi izgladale ubedljivije, e-mejl hakera mora da uspostavi ton bliskosti, koji prevazilazi svaku sumnju primaoca. U e-mejlu, haker od žrtve traži da mu ponovi neke informacije.Zaposleni u kompaniji često padaju na ovaj trik i dele lične podatke kao što su brojevi telefona ili lozinke, misleći da se prenos informacija odvija u sigurnom okruženju.
Uspešan primer pecanja se dogodio u januaru 2014. godine, kada je Target, kompanija sa sedištem u SAD, dozvolila hakerima da ukradu kreditne kartice i lične podatke klijentima.Kasnije je otkriveno da su sajber kriminalci uspeli da pristupe finansijskim i ličnim podacima glumeći kompaniju koja je radila za Target. Socijalne implikacije takvog hakovanja utiču na popularnost kompanije kao prodavca, ali i na poverenje i lojalnost potrošača prema brendu. I opet da spomenem Fejsbuk i ostale drustvene mreze koje zato valjda i postoje. Da nas posmatraju i beleze nase navike, pisljenje, ponasanje...
Anonimus  decentralizovana je zajednica pojedinaca okupljenih oko ideje slobodnog interneta, ukidanja cenzure i restriktivnih zakona o autorskim pravima. Grupa se zalaže za princip direktne/neposredne demokratije.
Anonymous je internet grupa nastala sredinom 2003. na 4chan imageboard forumu, reprezentujući koncept onlajn zajednice zasnovan na anarhističkom modelu odlučivanja. Poreklo naziva grupe bazira se na sistemu diskusija 4chan foruma po kom su svi učesnici anonimni, potpisani kao anonymous. Takođe se smatra urbanom potkulturom.
U ranoj formi, Anonymous je funkcionisao u vidu decentralizovanih grupa usmerenih ka ostvarivanju ciljeva izglasanih od strane samih učesnika. Početkom 2008, grupa stiče širu medijsku pažnju zbog svojih haktivističkih akcija usmerenih protiv zakona o zaštiti intelektualne svojine i internet piraterije. Neidentifikovane osobe u svojim haktivističkim akcijama potpisivale su Anonymous. Nakon serije oflajn protesta i online haktivističkih operacija, Bi-Bi-Si je proglasio Anonymous kao potencijalnog naslednika Vikiliksa.Low Orbit Ion Cannon je aplikativni softver razvijen za testiranje izdržljivosti mreže i računarskih sistema. Ovo je ujedno i najčešći alat korišćen za izvođenje haktivističkih napada anonymous-a u svetu. Osobe koje podržavaju ovu ideju, dobrovoljno instaliraju aplikaciju na svoj računar priključujući se mreži haktivističih računara koji koordinirano preplavljuju metu saobraćajem sve dok je ne onesposobe u toj meri da više ne može da reaguje na legitimne zahteve korisnika.Nesto razmisljam da je i rudarenje bitkoina ustvari hakerisanje.
Šta su Anonimusi? Anonimusi nisu grupa, nisu osoba. To je ideja. Konkretno radi se o ideji, da svako od nas zaslužuje slobodu. Slobodu mišljenja, govora, izražavanja, znanja i verovanja.
Slobodu da odredimo tok i odredišta sopstvenih života. Ukoliko je i ovo vaša ideja, ONDA STE ANONIMUS.
Verovatno ste čuli svašta o Anonimusima, nešto je istina, a nešto nije. Mi nismo hakeri. Nismo teroristi. Nismo nasilni.
Mi smo građani sveta koji svedoče tiraniji, represiji i cenzuri. Mi smo aktivisti koji traže da se promeni sistem i krug korupcije. Trudimo se da stvorimo transparentnost u vladama i svim institucijama javnog servisa. Odupiremo se onima koji žele da krže naša prava koja imamo kao ljudska bića.
Kao kolektiv anonimnih individualaca, mi nemamo vođe koje diktiraju metode otpora.
Neki od nas jesu hakeri koji kotiste svoje sposobnosti da kritične informacije budu dostupne javnosti. Neki od nas organizuju proteste i mitinge. Neki od nas volontiraju kako bi nahranili one koji to ne mogu sami.
Mi smo komšije, vaši prijatelji i rođaci. Spremamo vam hranu, popravljamo aparate, pišemo knjige, komponujemo muziku i kreiramo svoju tehnologiju. Mi smo vaši radnici u pošti, frizeri, prodavci i advokati.
Mi smo socijalisti, kapitalisti, ateisti i relogiozni smo, mi smo svi i mi smo niko.
Niko od nas nije toliko moćan kao što smo svi mi zajedno.
Ujedinjeni kao Jedan, podeljeno sa nulom.
Mi smo Anonimusi."
Svakog 5. novembra Britanci pale vatru i vatromet kako bi obeležili dan pogubljenja Gaja Foksa, katoličkog teroriste iz 17. veka. Danas su moderni aktivisti prihvatili taj dan kao dan masovnog protesta. Anonimusi nose masku sa koje se smeje Gaj Foks. Ali kako je ovaj terorista iz 17. veka posato zaštitno lice post modernih protesta?
Tokom 1605. godine Foks je bio deo rimokatoličke grupe koja je planirala da digne u vazduh Dom lordova tokom otvaranja parlamenta. Barutom je trebalo ubiti kralja Džejmsa I, protestanta, postaviti na presto njegovu devetogodišnju ćerku, kako bi vladala kao rimokatolički monarh.
Ali anonimno pismo u kojem se opisuju namere poslato je kralju. Foks je uhvaćen u svojoj kući sa 36 barela baruta. On je mučen, a zaverenici su osuđeni na izdaju u januaru 1606. godine. Tradicija paljenja vatre je započeta ubrzo nakon što je Foksov plan osujećen.Tokom 1980. godine Alan Mur i Dejvid Lojd su stvorili strip "V za vendeta" u kojem je glavni junak predstavljen kao pritajeni anarhista koji nosu masku sa brkovima i osmehom dok se bori protiv fašističkih autoritativnih država. Tokom 2006. godine je strip pretvoren u film, a maske su se mogle kupiti putem Interneta.
Masku su kasnije preuzeli Anonimusi. Za njih je odluka bila jednostavna, inspiracija im je bila poslednja scena filma u kojem Gaj Foks gleda kako eksplodira parlament. Maska je samo pokrivalica koja je bila potrebna Anonimusima. Masku je kasnije nosio i Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa. Ona je postala redovna pojava mnogih protesta. Bez obzira što su maske iz filma dostupne na Internetu, većina njih voli da štampa svoje.
I dan danas kraljvska garda pregleda sve odaje ispod Vestminstera pre nego što počne zasedanje parlamenta. Duh Foksa na mnogo načina živi.
Dark veb  sadržaj je svetske mreže (veba) koji postoji na darknetu, podinternetu i decentralizovanoj mreži koja koristi internet, ali zahteva specifičan softver, konfiguraciju ili odobrenje za pristup.Mračna mreža čini mali deo duboke mreže, dela mreže koji nije indeksiran od strane pretraživača veba. Ponekad se termin “duboka mreža” zbunjujuće koristi za mračnu mrežufriend) mreže, koje su podvrsta P2P mreže (engl. peer-to-peer), kao i velike, popularne mreže kao što su Freenet, I2P i Tor. Tim mrežama upravljaju javne organizacije ili pojedinci. Korisnici mračne mreže se prema regularnoj mreži odnose isto kao i ostali delovi Interneta (engl. Clearnet) zahvaljujući njegovoj nešifrovanoj prirodi Mračna mreža Tor se nekad naziva i "zemlja crnog luka" (engl. onionland)  zbog najčešćeg sufiksa domena mreže .onion i tehnike anonimnog saobraćaja rutiranje crnog luka (engl. onion routing).Jasno vam je da na "mracnoj mrezi" mozete videti mracnu stranu svakog coveka koji  je na njoj. Dakle, znajuci da sa interneta nikad nista ne nestaje ( dzabe bacate informacije u kantu) zasto onda kacite svasta na internet. Hakeri ce vam uci u trag kad tad. A onda  i sami znate posledice!!!
I KAO STO SAM UVEK PISALA. JA SE DIVIM HAKERIMA. "RUDARSKI" JE TO POSAO. DOBRI HAKERI SU NAJPAMETNIJI LJUDI NA PLANETI ( PO MOM MISLJENJU). ONI KOJI MISLE DA SU HAKERI  NI NE ZNAJU STA TO ZAPRAVO ZNACI. IPAK MI JE ZAO STO HAKERI SVE VISE SVOJE ZNANJE KORISTE ZA MRACNE STVARI! ALI, REALNO SVI ZIVE OD NOVCA, A NE OD VAZDUHA. STETA, STETA, STETA!


Нема коментара :

Постави коментар