уторак, 14. јануар 2020.

FUTURISTICKI GRADOVI

FUTURISTICKI GRADOVI, LETECI TAKSI, PETI ELEMENT, VETACKA INTELIGENCIJA!
Održivi urbanistički razvoj vrlo je složen zadatak. „Moramo reorganizovati dovod energije, vodosnabdevanje i prevoz”, rekao je dr Klaus J. Beckmann, profesor za planiranje urbane infrastrukture Univerziteta u Karlsruheu. Potrebni su nam distribuirani modeli, zatvoreni ekonomski ciklusi i smislene veze među njima. „Za to su nužne inteligentne, snažne komunikacione mreže na gotovo svim područjima snabdevanja i zbrinjavanja”, objasnio je Beckmann.
Izazovi nastaju već pri planiranju. U šta prvo uložiti? Koji su potencijali ili rizici pojedinog ulaganja? Kako određene mere utiču na društvenu situaciju i održivost grada u celini? Ta su pitanja predmet projekta Siemensove jedinice za istraživanja, s dr Berndom Wachmannom na čelu. Projektni tim širom sveta radi na integrisanom sistemu za modelovanje i simuliranje multidisciplinarnog grada.
 Gradovi su naselja budućnosti. Danas više od polovine svetskog stanovništva živi u gradovima. UN predviđa da će do 2050. godine ta brojka dostići 70 posto. Ljudi se sele u gradove u potrazi za većim mogućnostima zaposlenja, boljom zdravstvenom zaštitom i privlačnijim mogućnostima rekreacije i kulturnoga uzdizanja.Stanovnici će imati veliko pravo glasa u primeni novih modela. Putem društvenih medija i pametnih mobilnih telefona upoznali su se sa učešćem u političkim procesima. Iz tog razloga izuzetno je važno da gradska uprava bude u stalnom kontaktu s građanima i da bude svesna ključnih gradskih parametara. Od pomoći ovde može da bude sistem City Cockpit, koji Siemens razvija u saradnji sa Singapurom. Gradonačelnici i državni službenici već će na prvi pogled moći da vide da li funkcionišu ispravno saobraćaj, dovod energije i vodosnabdevanje. Policiju , vatrogasne službe i odvoz smeća takođe je moguće integrisati u sistem. Za potrebe toga nije nužno prikupljanje ličnih podataka, ideja je povezati već postojeće podatke. Umrežavanje, razmena informacija i inteligentna obrada podataka ključ su visokog kvaliteta gradskog života budućnosti.Svest o očuvanju okoline se iz godine u godinu popravlja, tako da je sve prisutnije razmišljanje o zelenim gradovima umesto o zelenim zgradama. Čitav grad osmišljen na principima ekologije više nije naučna fantastika. Koncept postaje realnost u vidu Tiandžin Eko-grada u Kini. Ovaj futuristički grad će ležati na 30 kvadratnih kilometara i biće dom za 350.000 ljudi.Predloženo je da grad ima sedam različitih sektora – Eko dolinu, Lifescape, Solarscape, Windscape, Urbanscape, Earthscape i Eko-koridore. Svaki od ovih sektora će imati specifične osobine i drugačiju ulogu u funkcionisanju grada. Solarscape će dobijati energiju od sunca i biće administrativni centar grada, Earthscape će biti u zelenilu, Lifescape će, pored parkova, imati i brda koja će biti protivteža visokim zgradama.
Saudijska Arabija gradi futuristički mega-grad koji je čak 33 puta veći od Njujorka. Saudijski zvaničnici ovaj poduhvat nazivaju kao “najambiciozniji projekat na svetu”.
Planirani grad se zove Neom, i biće smešten na obali Crvenog mora u severozapadnoj saudijskoj provinciji Tabuk. Ova oblast je poznata po pustinjama i velikim vrućinama, zato  jedna od prvih glasina o novom pametnom gradu govori o „klimatskoj manipulaciji“, gde će se pustinjska klima „zameniti“ svežijom klimom, izazivanjem veštačkih kiša i hladnog vazduha.
Prestolonaslednik Mohammed bin Salman je najavio da će Neom biti završen 2025. godine, a prva faza se bliži kraju. Neomu, gradu budućnosti roboti će se koristiti se u različite svrhe, od toga da budu posluga stanovnicima do toga da se organizuju njihove borbe u kavezima radi zabave. Takođe se planira i ostrvo sa dinosaurusima-robotima, koje je zamišljeno kao neka vrsta zabavnog parka budućnosti. Objavljeni su i planovi u kojima se planira da grad Neom poseduje veštački mesec, leteće taksije kao transportna sredstva, te svetleće materijale zahvaljujući kojima bi grad trebalo da bude najsvetliji na svetu.
Postoje i informacije o nasilnom premeštanju lokalnih plemena, kreiranju klinika za editovanje ljudskog genoma.
Pored tehnoloških inovacija Neom će, kako stoji u planu, imati i najbolje škole sa hologramskim predavačima i najbolje plaćene poslove na celom svetu.
Ideja o ovom futurističkom gradu zvuči neverovatno, nešto što čak ni u filmovima nismo videli, takođe zvuči veoma impozantno i primamnjivo živeti u gradu gde će nas služiti roboti, a plate nam biti najveće na svetu. Sa druge strane koncept planiranog pametnog grada liči na koncept totalitarnog sistema, zbog toga što je on zamišljen kao automatizovani grad u kojem će se sve posmatrati 24h najsavremenijim video nadzorom i u svakom trenutku će se znati gde se koji građanin nalazi i šta radi U Neomu, gradu budućnosti roboti će se koristiti se u različite svrhe, od toga da budu posluga stanovnicima do toga da se organizuju njihove borbe u kavezimaTeško je zamisliti kako će svet izgledati u daljoj budućnosti, ali to nipošto neće zaustaviti Toyotu da pokušava da ga stvori. Japanska kompanija je upravo najavila svoje planove za izgradnju prototipa grada budućnosti, koji će se nalaziti u podnožju planine Fudži u Japanu.
Voven Siti (Woven City) će biti grad "na vodonični pogon", što znači da će se ispod njega nalaziti vodonične gorivne ćelije koje će služiti za proizvodnju, skladištenje i distribuciju električne energije, kao i za pokretanje sistema za prečišćavanje vode. OBRATI PAZNJU - VODA! Jedan od pet elemenata bez kojih ljudska vrsta ne bi prezivela.Voven Siti će budućim stanovnicima ponuditi veliki broj futurističkih tehnologija i rešenja različite namene, od autonomije i robotike, preko lične mobilnosti, do pametnih kuća i široko rasprostranjene veštačke inteligencije. Sve to će biti integrisano u stvarno životno okruženje, a grad će imati i pametne puteve kojima će se kretati više vidova prevoza. To podrazumeva traku za brza vozila, traku za vozila koja se kreću manjim brzinama, zatim za vozila za individualni prevoz, i za pešake.Takođe, u velikoj meri grad će biti usredsređen na održivost, oslanjaće se na tradicionalnu japansku tehniku gradnje drvetom, ali će se na drveće oslanjati i da bi smanjio zagađenje. Krovovi kuća će biti pokriveni solarnim pločama, koje će domaćinstivma obezbeđivati dodatnu električnu energiju pored one koju proizvode vodonične ćelije, piše Ubergizmo. SUNCE - DRUGI ELEMENT BEZ KOGA NEMA ZIVOTA!
Stambeni objekti su sagrađeni od recikliranih kontejnera za brodski prevoz, a oni su postavljani na betonske ponotne na vodi. Kompleks se zove "Urban Ridžer", a dizajn stanova je bio poveren studentima Univerzitata u Kopenhagenu.
Živite pored vode, čist vazduh vam je na dohvat ruke, udaljeni od gradske buke itd. Sve što je potrebno studentima kako bi učili, a ovi stanovi su i napravljeni za njihove potrebe.Ovo stambeno naselje već sledeće godine će da se otvori na periferiji Amsterdama, a stanovnici neće morati da se oslone na spoljne izvore kako bi obezbedili enrgiju, hranu ili upravljali otpadom. Selo je dizajnirano kao zatvoreni sistem. Iako samodovoljnost nije nova ideja, koncept bi mogao da pomogne da se smanji zavisnost od neodrživih resursa. Selo će biti samoodrživo uz pomoć moderne tehnologije, a staklene kuće, ravne linije i strmi krovovi će krasiti ovo naselje.

Kao osnov za budući koncept služe modeli kao što su "Siti Erbas" i "Vahana". Pretpostavlja se, međutim, da će nova letilica biti izgledom nešto između helikoptera, automobila i letećeg objekta budućnosti. S tim u vezi, ispituje se i novi sistem s aplikacijom "Vum" na bazi rezervacija za vazdušno prebacivanje koje se već koriste u Meksiku ili Sao Paulu. Ali, ovo će biti nešto sasvim novo.
Uber je najavio da će Australija biti prvo internacionalno tržište za njihovu službu letećih taksija Uber Air. Kompanija je izabrala Melburn kao treći pilot grad, posle Dalasa i Los Anđelesa, za njihov program vazdušnih taksija.
Probni letovi počeće sledeće godine, dok su komercijalne vožnje najavljene za 2023. godinu.
Nekoliko kompanija trenutno razvija leteće taksije kao budući vid transporta. Uber je rekao da bi povećana mobilnost u vazduhu olakšala problem saobraćajnih gužvi.
- Kako veliki gradovu rastu, veliko oslanjanje na vlasništvo nad privatnim automobilima neće biti održivo. Uber air ima ogroman potencijal da pomogne u smanjenju zagušenja na putevima - rekao je Erik Elison, globalni šef firmine vazduhoplovne divizije. On je objasnio da će putovanje od centralnog poslovnog okruženja u Melburnu do aerodroma Uber Air-a trajati 10 minuta, za razliku od sadašnjih sat vremena koliko je potrebno da se taj put pređe autom. Uber radi sa NASA-on i američkom vojskom na svojim letećim taksijima i ima dva proizvođača aviona. Prošle godine, kompanija je najavila da će u Parizu otvoriti laboratoriju za  razvoj letilica.Uber nije jedina firma koja eksperimentiše sa letećim taksijima, pa je sve izvesnije da će svet uskoro ličiti na scene iz kultnog filma "Peti element". Brojne tehnološke firme, popur Airbus-a, takmiče se u razvoju prvog održivog taksija za prevoz putnika vazduhom.
 Nemački Startap Lilium predstavio je prototip letećeg taksija, koji bi, prema planu kompanije, trebalo zvanično da "poleti" za šest godina.
Lilium Jet, koji je ranije ovog meseca imao svoj prvi let, deo je leteće taksi službe za koju kompanija tvrdi da će biti "potpuno operativna u raznim gradovima širom sveta do 2025".
Leteći električni taksi sa pet sedišta može preći 300 kilometara u samo 60 minuta i to s jednim punjenjem, piše CNN. Kako objašnjavaju, to je moguće jer ta letelica pri uzletanju koristi samo deseti deo energije koja je potrebna za tradicionalno uzletanje.Korisnici će moći da naruče prevoz putem aplikacije za pametne telefone, a usluga ne bi trebala da košta mnogo više od vožnje konvencionalnim taksijem.
POTPUNO NEISCRPNA TEMA! PETI ELEMENT I MI ! VESTACKA INTELIGENCIJA I MI1 PAMETNI GRADOVI I MI! FANTASTICNO1 FUTURISTICNO I TAKO BLIZU1 HAJD ZIVI BILI PA VIDELI!

Нема коментара :

Постави коментар