недеља, 12. јануар 2020.

STRUMFOVI

GLEDAM OVIH DANA PARTIZANSKE FILMOVE ( NASE VESTERNE - PISALA SAM O TOME) I DO KOG SAM ZAKLJUCKA DOSLA? NEMACKI VOJNI CINOVI SU STRUMFIRER I SLICNO. NASTA PODSECA? NA STRUMFOVE KOJI SU JOS I PLAVI! A OVIH DANA SVI IDU U NEMACKU! DA, NA NEMACKOM SE CARAPA KAZE STRUMF!PLAVA BICA- PLAVA KRV!
Selo Štrumfova ili Hitlerov Berlin zapravo su ista stvar, tvrdi francuski sociolog Antoan Bueno u svojoj novoj knjizi "Le Petit Livre Bleu" ("Mala plava knjiga"). U njoj objašnjava kako su naizgled prijateljska mala stvorenja koja žive u idiličnom okruženju pravo oličenje rasističke propagande i da je njihov život "utelovljenje totalitarne utopije, natopljene staljinizmom i nacizmom".
Strip o Štrumfovima napravio je belgijski autor Pejo, a objavljen je prvo u jednim belgijskim novinama 1958. godine. Dve godine posle izdavao se posebno, a animatorski duo Hana-Barbera napravio je slavni crtani film 1981. godine.Sociolog Buena kaže da je Papa Štrumf, poglavica u selu, autoritarna figura, a manjak privatnog vlasništva i kolektivna ekonomija koji vladaju među malim plavim stvorenjima jasna su naznaka socijalizma. Izgleda da je Gargamel, glavni neprijatelj Štrumfova koji ih stalno progoni, Jevrej, sudeći prema karakteristikama koje ima, a koje su se često u karikiranim verzijama pripisivale tom narodu. Još jedan argument je ime njegovog zločestog mačka, Azraela    Azrael na jevrejskom znaci "andjeo smrti" .Prvi strip "Crni štrumfovi" bavio se nečime što bi lako mogli kvalifikovati kao rasnu pretnju. U njemu su Štrumfovi bolesni. A kada obole, ne postanu ljubičasti ili crveni, već crni. A kada pocrne, izgube svaki tračak inteligencije. Postanu potpuni moroni. Uopšte ne mogu da govore, glasaju se samo s "njap, njap, njap"", objasnio je sociolog Bueno. Upravo zato što Štrumfovi pocrne kada obole, američki izdavači su odbili da objave prvi strip, a godinama posle, bolesni Štrumfovi su ipak postali ljubičasti.Kapice koje Štrumpfovi nose na glavi zapravo su Frigijske kape koje su davno nosili narodi antičke Azije, a proširile su se do Grčke i Rimskog Carstva. Smatra se simbolom slobode jer su je često nosili oslobođeni robovi. Mnogi tvrde da su te kapice zapravo simbol Kju Kjuks Klana.
2011-te godine sve kuće u španskom selu Huzkara su ofarbane u plavo,i to za potrebe snimanja filma "Štrumfovi" Tako da je ovo malo selo... i zvanično postalo prvo "štrumfovsko selo" na svetu.  Nakon što je snimanje filma završeno,
meštani se izjašnjavaju na referendumu o tome da li će njihove kuće i dalje ostati u svetlo plavoj štrumfovskoj boji ili će biti vraćeni u stanje pre dolaska filmske ekipe..
Inače ako ne znate za farbanje sela u plavo tražena je posebna dozvola od regionalnih vlasti Andaluzije,kao i od lokalnog biskupa,jer je čak i sama crkva u selu sada u azurnoj plavoj boji.
Svetski rekord u najvećem okupljanju štrumpfova postignut je u malom mestu Lauringen na jugu Nemačke, tri godine posle prvog neuspeha tog gradića, prenela je agencija Frans pres.

U toj opštini u Baden-Virtembergu na granici sa Švajcarskom, okupilo se tačno 2.762 štrumpfa, odnosno učesnika ofarbanih u plavo sa belim ili crvenim kapicama, saopštila je na Fejsbuku grupa koja organizuje tu neobičnu manifestaciju. Rekord je od prosle 2019-te godine!


Jos zanimljivosti o Strumfovima. Ko je posle Jevreja dozivljavao najveci progon, a nije narod ? Komunisti- ljudi koji su verovali u bolji svet. bar su mislili na svet u kome ce svi biti jednaki. Na kraju se to pretvorilo u globalizaciju,ali da se vratimo na komunizam i Strumfove.

Vrijeme radnje je smješteno u fiktivni Srednji vijek, doba čarobnjaka, alhemičara, starih zamkova, mitskih bića, patuljaka, pa je osnova radnje bazirana na tome. Ali prisutni su i neki elementi savremenog društva, kao npr. petarde ili kuvarsko odijelo. U nekim epizodama crtane serije pojavljuju se kočije koje su korištene u XVIII ili XIX vijeku. U jednoj dalekoj šumi nalazi se jedno malo selo. U tom malom selu među cvijećem, u kućicama koje liče na šumske pečurke, žive Štrumpfovi. Niko ne može pronaći to selo ukoliko ga Štrumpfovi ne pozovu. U jednom crtanom filmu saznajemo da selo Štrumpfova štiti kosmička čarolija. Djeca, ali samo ako su dobra, ako se zateknu u šumi i pažljivo se zagledaju u žbunje, mogu i da ugledaju nekog Štrumpfa.
Štrumpfovi imaju plavu kožu i obučeni su u bijele pantalone i bijele kapice. Glavni među njima je Veliki Štrumpf i za razliku od ostalih, obučen je u crveno i nosi bijelu bradu, poput nekog malenog Štrumpfa Mraza. Oni imaju preko 100 godina. Veliki Štrumpf (Papa Smurf) je u novembru 1958. god. napunio 542 godine. U selu Štrumpfova ne postoji novac: svako radi onoliko koliko može i ono što najbolje zna; svako uzima onoliko koliko mu je potrebno. Svi su složni, vole da se igraju i svima pomažu. Zato se Štrumpfovi plaše ljudi, jer znaju da je njima najvažnije da imaju što više novca, da kradu jedni od drugih, da se svađaju… Ali dešava se i da Štrumpfovi pokazuju neke ljudske osobine kao zavist, želja za moći, slavom i dolazi do sukoba. Tada Veliki Štrumpf mora da ih miri. Zbog toga su se pojavile neke teorije da su Štrumpfovi primjer komunizma, a da Velilki Štrumpf sa crvenom kapom predstavlja glavom i bradom Karla Marksa.
 Najveći neprijatelj Štrumpfova je Gargamel. Naime, on je odlično humoristički pogođen lik koji predstavlja neuspješnog čarobnjaka koji uvijek sviju nasmije. On sve vrijeme pokušava da napavi zlato a u formuli za izradu treba dodati jednog Štrumpfa. Jedino je objašnjenjo da je Štrumpf vrsta Kobolda. Koboldi su demonski patuljci iz njemačke mitologije. Štrumpfovi ipak nisu zli. Ali o porijeklu Štrumpfova ne saznaje se više skoro ništa što predstavlja veliku rupu u serijalu. Gargamel ima mačka Azrijela koji takođe pokušava da uhvati Štrumpfove ali da bi ih pojeo. Ipak, ni njemu ni njegovom gazdi to ne uspijeva. Oni žive u oronulom zamku na rubu šume. Jedina prednost Šrumpfova je to što svaki put uspjevaju da nadmudre Gargamela i sačuvaju lokaciju svog sela pod velom tajne. Sad  naravno ja povezujem kao i uvek da  je Gargamel verovatno Jevrejin jer ta prica o alhemiji ( pravljenju zlata) stavlja ga u jednakost sa Jevrejima koji vaze za najvece trgovce zlatom na svetu. A onda su malo obrnuli stvar pa umesto da jure Jevrejina, on juri njih! Zanimljivo.
Postoji i nekoliko urbanih legendi o Štrumpfovima. Po jednoj, Štrumpfovi predstavljaju Kju Kluks Klan, zbog činjenice da nose bele zašiljene kape, dok vođa ima istu takvu, samo crvene boje. Vođa ovog zloglasnog klana takođe se raspoznaje po crvenoj zašiljenoj kapi. Istina je da su u pitanju frigijske kape koje su nosili robovi u staro rimsko doba, kao simbol njihove lične slobode; u 18 veku, ove kape postale su univerzalni simbol slobode. Druga legenda kaže da su Štrumpfovi pripadnici Komunističke partije, zbog crvene boje odeće i kape njihovog vođe, kao i samog načina života i društvenog uređenja u selu u kojem žive. Štrumpfetu je napravio zli Gargamel, kako bi izazvao svađe i ljubomoru među Štrumpfovima, međutim, prvobitna Štrumpfeta je bila ružna i crnokosa (hm, stereotipi). Veliki Štrušpf se  sažalio na nju, malo se poigrao sa magijom i stvorio od nje stereotipnu seks bombu plavušu (danas Paris Hilton). Novi izgled Štrupmfete namerno je napravljen da bude seksistički stereotip. Prema rečima samog autora ona je zenstvena i zavodi ,sluzi se podvalama kako bi postigla rezultate ,povrsna brbljivica koja stalno uvlaci u nevolju ostale strumfove. Pa da kad je zlo onda je u pitanju zena.
Svi ih pamtimo kao dobroćudna plava bića, a crtani kao bezazlenu zabavu za klince. Ipak, lepo je prisetiti se i epizode u kojoj Štrumfovi ubiju negativca. Istina, čine to pesmom o dobru koje pobeđuje zlo s ciljem da spasu dvoje dece, ali hej, ubistvo je ubistvo. Doduše, bilo je to osamdesetih, u vreme kada se internet nije snebivao nad svakom sitnicom.
I DA ZAVRSIM SA FILOZOFIRANJEM. REALNO MNOGI CRTANI FILMOVI SU DANAS POD LUPOM. I NJIHOVI TVORCI KAO DIZNI NA PRIMER. SADA PRONALAZIMO MNOGO STVARI ZBOG KOJIH DECA NE BI TREBALA BAS DA GLEDAJU CRTACE IAKO SU ONI NAMENJENI NJIMA. NE ZNAM STA BIH RADILA DA NE GLEDAM SIMPSONOVE I KAKAV  BI SVET UOPSTE  BIO BEZ CRTACA PA BILI ONI I STRUMFOVI?

Нема коментара :

Постави коментар