субота, 25. новембар 2017.

SVE SE MOZE

SVE SE MOZE KAD SE HOCE ALI  I SVE SE HOCE KAD SE MOZE! LEPOTA SRPSKOG JEZIKA!" DECIJI JEZIK" STIZE U ZVANICNI RECNIK!
Ima mnogo primera u nasem jeziku gde reci lice ali drugo znace i obrnuto. I recenica! Kao ove u naslovu. Jasno nam je da kad nesto zelimo onda se trudimo da to i ostvarimo, a u nastavku recenica znaci kad nam je omoguceno da uzimamo  mi to i cinimo bez truda  i vise nego sto nam treba. Potpuno dve razlicite stvari, a tako lice.Dvosmislenost naseg jezika zadaje velike probleme strancima,a i nama koji smo rodjeni ovde vec generacijama zivimo na ovom govornom podrucju. Jezik je ziv, on se menja ali nazalost kod nas i odumire polako. Pomodarstvo ubacivanja engleskih reci ( ili iz nekog drugog jezika) preti potpunom zagadjenju naseg jezika. Stvaraju se reci izvedene iz stranog jezika ,a prilagodjene nasem nacinu govora. Narocito mladi koji su odrastali pored kompjutera imaju taj nacin govora. Englesko-srpsko-kompjuterski!!!Naravno sve generacije su tezile da dok su mladi imaju neki samo svoj govor koji matorci nece moci da ukapiraju, medjutim ovde se radi o potpunom menjanju nasih reci .Ali ako budemo u duhu recenica sa pocetka mozemo samo da konstatujemo da su zelje jedno ,a mogucnosti drugo! To sto ja zelim  je  da nas srpski jezik bude izmenjen,ali ipak nas, a ne zagadjen stranim recima!
U Srbiji je pokrenut jedan potpuno jedinstven projekat - pravi se prvi - "Rečnik detinjih reči i izraza" u kome bi bili sakupljeni i objavljeni genijalni jezički pronalazak naše dece.
Bio bi to rečnik jedinstven i dragocen u srpskoj leksikografiji, značajan sa stanovišta lingvistike, teorije jezika, dijalektologije, razvojne psihologije, pedagogije… Ujedno bi to bilo lepo svedočanstvo o jezičkim vratolomijama, draga uspomena naše dece na detinjstvo kada porastu.Svi smo bili  svedoci "decijeg jezika" koja su govorila nasa deca. Meni je od svih najvise ostalo u secanju "nagrlica" i "odblizi" nastali decijom logikom ako je narukvica za ruku onda je na grlica za grlo! Ako je izraz priblizi logicno je odblizi a ne neki potpuno drugi oblik odalji! Ili "kopolac" za poklopac ,tofelja za fotelju, pempetura za temperaturu, vukuca za vucjak vuk i kuca ,sisarka - frizerka i slicno!Autor poduhvata je Vesna Smiljanić Rangelov, magistar nauke o književnosti sa dugodišnjim iskustvom u prevođenju, lekturi i praktičnoj leksikografiji. Rečnik bi trebalo da bude objavljen sledećeg leta, a osim dece, najvažniji saradnici u pisanju ovog rečnika su roditelji koji preko sajta "Detinjarije” šalju jezičke bisere svojih mališana. Zahvaljujući vrednim mamama i tatama, do sada je prikupljeno više od hiljadu dečjih jezičkih kovanica. "Na sajtu se nalazi se obrazac u koji roditelji mogu uneti zanimljive reči i izraze svoje dece. Da bi se znalo na šta je mališa mislio, neophodno je da napišu reč koju je dete izmislilo, značenje reči, kontekst u kojem je reč nastala, kao i ime, uzrast i mesto u kojem dete živi. U "Rečnik detinjih reči” i izraza ne ulaze reči koje su nastale kao posledica tepanja i maženja", ističe Vesna Smiljanić Rangelov i dodaje daje ovo, koliko zna, prvi rečnik dečjih izraza u zemlji i regionu. Deca u uzrastu od 2 do 7 godina su izrazito jezički produktivna. Greške koje prave u upotrebi reči često imaju uporište u istoriji jezika, pa je tako ono što oni danas pogrešno izgovore u prošlosti bila punovažna reč. Tako npr. danas tako nedvosmisleno detinju reč "teškost“ pronalazimo u pismu Ilije Garašanina prijatelju polovinom 19. veka (gle čuda – o stanju u Srbiji). Zato je važno da osluškujemo te male jezičke genije i njihove pronalaske beležimo, ne samo za porodičnu istoriju nego kao doprinos nacionalnoj nauci o jeziku i razvoju deteta.Evo nekoliko reci spremnih za prvi recnik:
ton-telefon,dokovo-gotovo,petrapak-tetrapak,pupupujtej-kompjuter, kukudududuz, dostajati - nedostajati,prebac- naziv za fles memoriju (USB)!!!
 STIZU I NOVI MILENIJALCI! JOS VISE VEZANI ZA KOMPJUTER I UOPSTE TEHNOLOGIJU! SRPSKI JEZIK CE PRETRPETI JOS PROMENA DEFINITIVNO!MOZDA TAKO I TREBA! TAKODJE ONA PRICA O ZELJAMA MOGUCNOSTIM I HTENJIMA SIGURNO DOBIJA NOVO ZNACENJE.SVE MANJE CE BITI POTREBNO DA SE TRUDIS DA BI NESTO DOBIO ILI POSTIGAO! DA LI JE TO DOBRO ILI NE POKAZACE NARAVNO VREME!

Нема коментара :

Постави коментар