уторак, 7. новембар 2017.

DOSADA

DOSADA JE STANJE U KOME ZELIMO NEKU AKTIVNOST,ALI NE ZNAMO TACNO STA ZELIMO! NE RADIS NISTA JER TI JE DOSADNO-DOSADNO TI JE JER NE RADIS NISTA!
Sindrom dosade postoji oduvek,ali se nikada do sada nije smatrala problemom- jednostavno bila je dosada. Ali danas dosada ubija jer radja jos dosade, a onda se poseze za porocima- sta drugo? Za necim kreativnim, ispravnim, korisnim- naravno ne!Lako je ako si dete. Za decu su napravljene igracke kao lek protiv dosade. Za odrasle leka nema jer zvanicno dosada nije bolest!A ipak ima dva oblika trenutna i hronicna bas kao i ostale bolesti. Postoje tri vrste trenutne dosade: kada ne mozemo da radimo ono sto hocemo, kada moramo da radimo ono sto necemo, ili kad jednostavno ne umemo da se aktivno ukljucimo da  nesto radimo.Trenutna dosada moze da bude i uzrok i posledica depresije.seneka je lepo rekao :Dan je dug onome ko ne radi. Depresija koja je prouzrokovana dosadom sve vise obuzima coveka i on postaje zavisnik od  pusenja, drogiranja, kockanja... Poroci su stvoreni za ljude kojima je dosadno.  Ako si ceo dan aktivan i imas obaveze tesko imas vremena da se posvetis recimo kockanju ili drogiranju, opijanju...Dosada koja je presla u hronicno stanje u kome osoba provodi svo vreme "dosadjujuci se" teska je i za tu osobu ( pa se ona okrece porcima) i za njenu okolinu koja takvo ponasanje smatra opasnim za celokupnu porodicu. Sto ono zapravo i jeste!Ovo je upozorenje za roditelje! Ne dozvolite da vasoj deci bude dosadno. Danasnje generacije ne znaju da se igraju sa gore pomenutim igrackama i uopste su vise sklone dosadi nego ikada. I pored sve ove tehnologije koja je zauzela  mesto medama, Barbikama i auticima deci je dosadno jer su prepustena sma sebi  i toj tehnologiji. Opet ne treba ni preterivati upisati trogodisnje dete na ucenje engleskog, kompjutera, balet i to sve odjednom.
Oskar Vajld je takodje smatrao da je dosada jedina strasna stvar na svetu. A ja mislim da su dosada i usamljenost u istom rangu  i da mozda udruzene deluju jos opasnije i dovode do depresije. Mozda i ja ove blogove pisem bas iz usamljenosti i dosade?
Dosada nas znaci moze "uhvatiti" dok smo js dete, u skoli ( zato se valjda i bezi toliko sa casova), na poslu ( kada nam posao vise nije zanimljiv), ali u vezi. Mislim, da je dosada najveci neprijatelj veze.Razmislite da li ste na pocetku sve vreme bili posveceni tome da zabavite svog partnera? A onda ste vremenom usli u rutinu i nekako ste se uvukli u "svoj ugao"! Sve manje pricate, sve manje stvari radite zajedno  i gle cuda sve vise se udaljavate jedno od drugog i trazite nove izazove i zabavu negde izvan vase veze! Postoji jedan recept koji sasvim efikasno, bar na neko vreme, uklanja dosadu iz veze a to je iskrenost. Pitanje koje će sasvim sigurno privući partnerovu punu pažnju je: Je li i tebi nekada dosadno u našoj vezi? Mnogo puta se potvrdilo da razgovor o dosadi u vezi postaje krajnje zanimljiv, ali i koristan jer može dovesti do promene i smišljanja novih načina provođenja zajedničkog vremena.
Znaci dosada se mora saseci  u korenu  i potpuno izbaciti iz zivota. Na ovaj ili onaj nacin. I potpuno je taj nacin individualan za svaku osobu! Ne nasedajte na "univerzale" recepte oni ne postoje. Sto bi danasnji "savetnici za zivot " rekli u glas: bavite se sportom! Da, to je dobro biti aktivan. Ali sport sam po sebi ne moze prevazici dosadu i usamljenost.  Da bi se osecali ispunjeno morate pronaci ono sto zaista volite da radite i ne dozvolite da vam neko to zabrani i oduzme. U vezi probajte da podelite svoja interesovanja i aktivnosti sa partnerom. A kada su deca u pitanju nemojte napraviti gresku pa ih "na silu' zabavljati kad god im je dosadno ( deca su tirani  i zloupotrebice to) i jos nece nauciti kako da prevazidju dosadu sto ce im jako smetati u buducem zivotu.
DOSADA SE PREVAZILAZI TAKO STO JOJ SE NADJE IZVOR, SUSTINA ZBOG CEGA JE NASTALA? AKO TO UMEMO SEBI DA ODGOVORIMO VEC SMO NA VISE OD POLA PUTA KA RESAVANJU TOG NEIZDRZIVOG STANJA DOSADE!

Нема коментара :

Постави коментар