четвртак, 9. новембар 2017.

BROMANSA

BROMANSA! MUSKA I ZENSKA PRIJATELJSTVA! MUSKE SUZE! ZENSKE SUZE! PLAKANJE UOPSTE!
BRO-(BRAT) ROMANCE ( ROMANSA) devedesetih je uslo u upotrebu posle filma sa Klunijem i Bred Pitom u kome su oni morali da daju izjavu da se njih dvojica druze (#nohomo).Dakle ako si slucajno vrlo blizak sa svojim "ortakom" uvek moras da naglasis svima da si ti strejt ali eto jako gotivis svog druga. Zene nemaju taj problem- retko ko uopste pomisli (kad vidi da se zene jako prisno ponasaju i na javnom mestu) da je u pitanju mozda homo odnos!Prosto je neverovatno kako se neke stvari usade  u glave dece .Jedna od tih je svakako da muskarac ne sme da pokazuje osecanja ( o plakanju da i ne govorim). Blisko prijateljstvo sa osobom istog pola je ne prihvatljivo zbog homofobicnosti okoline. Pa zar mora svaka bliska veza da bude seksualna?Zene spavaju jedne kod druge, dele svoju intimu sto recima sto  stvarima bez ikakvih problema. Muskarci se prave jakima i pocnu da grade neki blizi odnos sa muskom osobom tek kad se  dobro napiju. Onda ide ljubljenje, grljenje,ispovedanje, bratimljenje. Sutra je obojici neprijatno, ali imaju izgovor za okolinu- eto popilo se malko vise sinoc! Potpuno bez veze. Medjutim, to je vekovni sablon ponasanja i tu nema promene ni u ovom veku. Dug je put do potpunog oslobađanja kad će potpuno opušteni moći da prigrle emocije i razgovoraju o njima. A da im pritom neki prosečan Srbenda ne kaže "nemoj da si žena"Nedavno istraživanje Men and Masculinities koje se pojavilo u SAGE Publishing žurnalu pokazalo je da mladi muškarci danas dobijaju emotivno više iz muških prijateljstava, nego od veze. Super je što su bromanse za njih ispunjujuće, ali pomalo brine činjenica da se i dalje ustručavaju da o nežnim i ranjivim stvarima pričaju sa devojkama .
Sto se tice prijateljstva zene i muskarca to je tema za sebe i obuhvatila bi jedno 1000 do 2000 tekstova. Samo bih rekla ovo: muskarci i zene mogu biti prijatelji  od detinjstva pa do nekih zrelih godina. Iznenadno prijateljstvo dvoje ljudi (muskarca i zene) koji se nisu poznavali od pre ,a u zrelim su godinama nije moguce. Kad tad neko od njih ce podleci toj  opustenoj atmosferi poverenja i pozelece ljubavni odnos.
Kao sto sam vec rekla muskarci su odgajani tako da kriju emocije. Nemoj slucajno da zaplaces ako padnes( dok si dete), nemoj suzu da pustis ispred zene kad te ostavlja... Muska suza je najteza. Tako kazu. Dugo je cuvana u potaji. Danas, muskarci vise iskazuju svoje emocije usprkos usadjenom vaspitanju. Suza vise nije toliko teska. Znaju nasi momci da pokazu suze, mada sad vec i vise nego sto bi trebalo!
Zenska suza! I  za nju bi trebalo izdvojiti mnogo prostora za objasnjavanje. Ukratko: zenske suze se mogu podeliti na iskrene i neiskrene. Iskrene nastaju iz dubine duse i jake emocije. Neiskrene (narocito one "krokodilske)nastaju zbog manipulacije drugim ljudima, ili su i one iskrene ali pokrenute negativnim emocijma ( bes, ljutnja, mrznja).Danas devojke sve redje koriste i jedne i druge suze. Ocvrsle su nekako! I ne moraju da "hvataju na suze" kao sto su to morale nase majke, bake, prabake. Sad uspevaju da dobiju sta zele na mnogo razlicitih nacina.
Ipak ne bih vam nikako preporucila da plakanje potpuno izbacite  iz svog zivota. Ima nekoliko razloga zasto je plakanje veoma korisno. Plakanjem se smanjuje stres. Otplacete i oseticete olaksanje.Plakanje je takođe znak da se ne bojite onoga što osećate. Plakanje je znak da prihvatate svoju ranjivost i osećajnost. To je znak da ste snažna osoba i da stvari nazivate pravim imenima. Ono je i znak zdravog srca  i mozga.Osobe koje pokazuju svoje emocije su hrabre i autentične. Važnije im je da žive svoju istinu, nego da brinu šta će drugi pričati o njima. Osim toga znaju da bi i drugi rado češće pokazali svoje prave osećaje, ali se ne usuđuju jer moraju da sačuvaju tu, najčešće lažnu, sliku o sebi koju su stvorili. Plakanje pomaze uspostavljanju ravnoteze. I da! Osobe koje znaju da placu su veoma posebne osobe. Znati plakati- znaci emociju iskazati u pravoj kolicini, u pravo vreme, na pravom mestu!
SVE OVO STO SAM NAPISALA ZNACI SAMO JEDNO: EMOCIJE SU NAJBITNIJA STVAR KOJU COVEK POSEDUJE. DA BI DOBIO EMOCIJE MORAS IH I DATI. NE TREBA SE STIDETI SVOJIH EMOCIJA , NITI 'GAZITI' PO TUDJIM EMOCIJAMA. SUZE SU PONEKAD JAKO POTREBNE . MUSKARCI  I ZENE NIKADA NISU BILI JEDNAKI  NITI CE IKADA BITI. ALI  TO NIKAKO NE ZNACI DA TREBA TE RAZLIKE JOS UVEK ISTICATI  KAO NEKADA. DANAS SU ZENE I MUSKARCI SKORO IZJEDNACANI I TO JE DOBRO!
A IMATI BLISKOG  PRIJATELJA - SRODNU DUSU BILO KOG POLA JE NEPROCENJIVO BLAGO!!!

Нема коментара :

Постави коментар