четвртак, 23. новембар 2017.

TAKOSTUBO

NE ZNATE STA JE 'TAKOSTUBO"?ZASTO ZENE CESCE UMIRU OD INFARKTA NA ULICI?ZENSKO SRCE JE MANJE OD MUSKOG!
Težak emocionalni stres može izazvati iznenadne bolesti srca koje predstavljaju istu dugorocnu štetu kao i infarkt srca, pokazalo je novo istraživanje .Takotsubo kardiomiopatija ili "sindrom slomljenog srca", i obično pokreću traumatični događaji kao što su ožalošćenost nakon gubitka člana porodice ili voljene osobe.Takotsubo je razorna bolest koja može iznenada da se pojavi i kod zdravih ljudi.Novo istraživanje pokazuje da postoje dugoročni efekti na zdravlje srca i predlog je da lečimo pacijente na sličan način kao što lečimo one koji su u riziku od srčane insuficijencije", zaključuje doktor Dzeremi Pirson.Oduvek sam verovala da postoji slomljeno srce i to ne matoforiciki nego stvarno!
A kada se  stvarno desi infarkt zeni na ulici ona ne dobija adekvatnu pomoc iz potpuno bizarnog razloga. Zene koje dožive infarkt na javnom mestu imaju veće šanse da umru, a razlog je banalan - spasioci ne žele da jače pritiskaju ženske grudi ili im je neprijatno da raskopčavaju odeću žene u opasnosti, pa često izostaje adekvatna pomoć.U slučaju infarkta, trenutak kada srce prestane da kuca, obavezno se primenjuje spoljna masaža srca (kardio-pulmonalna reanimacija). U pitanju je hitna procedura koja za cilj ima vraćanje krvi u mozak i srce. Spasioci se verovatno plaše da dodirnu ženske grudi ili joj skinu neki deo odeće. Međutim, u pitanju nije trenutak kada bi ljudi trebalo da brinu o pristojnosti i manirima jer se radi o spasavanju nečijeg života!
Nova studija proučila je 20.000 slučajeva infarkta i utvrdila da je 39 odsto žena koje su imale srčani udar na javnom mestu dobilo potrebnu masažu srca, a da kod muškaraca taj procenat iznosi 45 odsto.
Verovatno je reč o obeshrabrujućem razmišljanju i izbegavanju pritiskanja snažno i brzo u sredini ženskih grudi.
Bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji sve više ugrožavaju "slabiji pol". Manja "pumpa" se mnogo više troši, i 10 puta više kuca u minuti nego organ u muškom telu.Žene su senzitivnije i senzibilnije, i to u svakom pogledu.Zensko srce je prosecno tesko samo od 230 do 280 grama!!!!  Žene se stalno trude da budu potpuno iste kao i muškarci, da budu jake i hrabre, nesalomive, ali to zapravo može da bude veoma pogubno. Glavni uzrok je, smatraju stručnjaci, stres, koji je od jutra do večeri prisutan u životu žena. One se brinu na poslu, u kući, porodici, suočavaju sa problemima u okruzenju. Zensko srce je neznije i manje, ali  se  mnogo više troši, a dokazano je i da 10 puta više kuca u minuti nego muško srce.Svaka peta žena umire od srca;
- Svakoj trećoj srce kad-tad oboli;
- Prvi infarkt je fatalan za svaku drugu ženu (za svakog trećeg muškarca);
- I kad prežive prvi infarkt, prvu godišnjicu infarkta ne doživi 38 odsto žena (i 25 odsto muškaraca);
- Ženski ubica broj 1 je srce, a ne rak dojke (svaka 20 žena umre od raka dojke)Srećom, zdravstveni radnici počinju da obraćaju veću pažnju žensko srce. Nova dijagnostička tehnika - merenje troponina T, enzima koji luče oštećene ćelije srca - otkriva rane znake opasnosti. A zna se da zdrav života donosi veliku korist, mada tu nema stoprocentnih garancija. Ženama je, ipak, najteže da savladaju lažan osećaj sigurnosti koji im ulivaju godine pre menopauze, s obzirom na to da im hormoni za deset godina odlažu početak bolesti. Ali, ako ne iskoriste taj dar majke prirode, dovode svoje srce u veliku opasnost. Znaci ,zenama menopauza i nedostatak hormona prakticno povecavaju rizik od svih bolesti sa smrtnim ishodom
Ja se setim da imam srce (u fizičkom, a ne emotivnom smislu), kada počne da lupa i preskače, da me guši i upozorava. Srećom, moje srce je zdravo, pritisak, dobar, ali, ali… patim od stresa, od previše obaveza i moje tanano žensko srce se na takve „pikove“ buni i daje do znanja da mu to ne prija.
Hormoni stresa su  stalno u našoj krvi, žena je danas pod mnogo većim stresom nego muškarac. Ona je ta koja podnosi teret krize ona je ta koja mora da se dovija na razne načine kako da uklopi posao, izdržavanje porodice, decu, ona posle posla tek ulazi u stres u kući zbog obaveza oko dece i kuće, za razliku do muškarca, kod kojih sa dolaskom kući nivo stresa naglo opada, jer se oni najčešće odmaraju kada završe sa obavezama na poslu.
Problemi sa našim krhkim srcem naročito dolaze do izražaja kada dođemo u srednje godine,. Tada žena počinje (nekada vrlo naglo) da gubi zatitu estrogena, ulazeći u menopauzu i postaje podložnija svim masovnim nezaraznim bolestima. To se na našim prostorima poklapa sa godinama kada  žene ostaju bez posla, sa malom mogućnošću da ga nađu. Zato moramo dobro da  čuvamo srce , u čemu žene često nisu baš sjajne. One mnogo čitaju, prve čuju i saznaju nove informacije o zdravom životu, ishrani, sjajno su obaveštene, ali sve te super savete stalno odlažu. Ne osećaju strah, uvek imaju „preča posla“, sto puta počinju dijetu koju nikako da dovedu do kraja.Muškarci, su, s druge strane mnogo disciplinovaniji, više slušaju savete lekara, pre se uplaše za svoje zdravlje, redovnije piju terapiju i lakše menjaju neke životne navike.Ako je žena, majka ispunjena onda će i sve oko nje dobro da teče. Ceo dan smo u grču, prepirkama, cajtnotu, okruženi negativnim reakcijama i mislima. Treba nam „reset“  odvajanje od svega lošeg i negativnoj, i posvećivanja sebi i svojim potrebama, pa makar nekoliko minuta.
Pazi svoje telo da bi bilo zdravo
Pazi svoju dušu još više kako bi i duša i telo bili zdravi
Slavi to što si žena, ali budi i na oprez
Čuvaj svoje srce pažljivo i pazi ga da te dugo čuva. I ne samo tebe, već celu porodicu čiji si stub.
Stres neće nestati, zato nauči da se boriš s njim
U svakom danu MORAŠ da nađeš pet minuta za sebe, pa makar to bilo lakiranje noktiju, duboko disanje ili tri strane knjige
Budi disciplinovana prema svom zdravlju kao što si prema svojim obavezama
Ne dozvoli da ti drugi nameću grižu savesti – ma koliko da je malo vreme koje imaš sa decom – neka im pažnja bude nepodeljena i to će oni prepoznati
Uživaj u životu i voli sebe, to je najlepšio dar koji možeš da pružiš srcu!
SHVATILI STE! AKO STE ZENA KAO I ZA SVE DRUGO MORATE DA UZMETE "STVAR  USVOJE RUKE"! PRIPAZITE SE! A VI MEDICINARI MANITE SE GLUPOSTI  IAKO JE U PITANJU HITAN SLUCAJ REAGUJTE ISTO PREMA ZENI KAO I PREMA MUSKARCU! NAJVAZNIJE JE SPASITI NECIJI ZIVOT! I DA! SRCE MOZE DA PREPUKNE OD BOLA ZA VOLJENOM OSOBOM! POVERUJTE U TO VEC JEDNOM!

Нема коментара :

Постави коментар