субота, 11. новембар 2017.

SALAMA PODRIGUSA

SALAMA PODRIGUSA!  NI KAVIJER NIJE NESTO?! DA LI TREBA VEROVATI U SVE STO NAM SE KAZE O HRANI? JEDITE MESO - NEMOJTE, JEDITE MAST SLANINU ,CVARKE!JEDITE SAMO LANENE PLOCICE I MUSLI! JEDITE CRNI HLEB! JEDITE SAMO BILJKE! STA JE ISTINA? I DA LI NAS UKUS, ISTINA  I FININANSIJSKA SITUACIJA MOGU ZAJEDNO???? HRANA JE POSTALA VODECE ORUZJE - SMRTONOSNIJE OD MNOGIH!
Jednostavno je povezati finansijsku situaciju sa smrtonosnim oruzjem. Hranu koju kupujemo i jedemo biramo prema ceni, a ne kvalitetu. Mnogo ljudi gladuje jer nema nikakvu hranu  i bukvalno umire od gladi,jos mnogo vise konzumira "otrovnu" hranu. Kakav kvalitet moze imati salam koja se prodaje  od 100-200 dinara po kilogramu kad znamo da 100 dinara kosta 50 gr zimske salame? Mada ja ne bih verovala ni toj zimskoj, ni kavijaru, ni dimljenom lososu, hlebu koji kosta 100 din parce? Zdravoj sargarepi od 200 din ( obicna kosta 60 din kg u velikim marketima) i uopste ko ima vremena ,volje i novca naravno da se hrani zdravo - sigurno zdravo? I sta je sigurno zdravo?
Srbija, jedina u Evropi nema Nacionalnu referentnu labaratoriju koja bi se bavila kontrolom prehrambenih proizvoda. Kad god odete u prodavnicu ,mesaru, pekaru,pijacu i kupite bilo koju hranu ,kako znate sta ste kupili? Ako je vas odgovor - pomocu deklaracija, onda ne znate da su garanti kvaliteta sami proizvodjaci?! Ovo znaci da svaki proizvodjac angazuje privatne labaratorije za ispitivanje svog proizvoda, a njih ne kontrolise niko! I mi sada treba da verujemo kada nas sa "malih ekrana" uveravaju da je hrana koju jedemo bezbedna.
Uopste da li postoji razlika izmedju roka trajanja nekog proizvoda, i onoga dokle bi mogao da se koristi i dokazanih prelepljivanja datuma??? Proizvodjaci insistiraju na toj razlici  i tvrde da ne prikrivaju datum kada proizvod zaista ne sme vise da se koristi! ali u ovim uslovima finiansijske krize ko je spreman da baci na tone robe kad sve to moze lepo da se proda na  AKCIJAMA!
I tako napisacu vam nekoliko "dodataka" nasoj ishrani pored aditiva i ostale hemije: recimo pecivima dodaju pulpu od drveta (  celulozu) da smanje masnocu peciva i hleba. U smrnutu hranu dodaje se antifriz koji je verovali ili ne manje toksican  od  propilen glikola koji se inace dodaje! Vosak za poliranje automobila nam stize u gumene bombone i glazirane krofne! L-cistein nalazi se u ljudskoj kosi, svinjskim dlacicama, perju pataka i koristi se kao pojacivac ukusa pice, peciva i  kolaca. A sami dodajemo sve pojacivace ukusa piletine iz kesica! Dobrovoljno!Boraks ili natrijum borat je sastojak praska za ves, ali isto tako i  E-285 koji se nalazi u konzervansu za mngo konzervirane hrane a narocito konzervisanog kavijara. Dakle ako vam nude konzervisani kavijar znajte da je jeftin i da vas foliraju da su bogatasi! Crvena boja za hranu E-120 dobija se od buba  Dactylopius coccus koje se prvo suse pa onda gnjece i time se hrana ili tkanine boji u crveno! divno! BHT je ustvari dodat za mlazno gorivo ali i konzervans za pahuljice od zitarica! Zdravo nema sta. Brom se koristi u proizvodnji gaziranih napitaka. Da li otuda prica o vezi izmedju  konzumiranju koka kole i neplodnosti jer svi znamo ( mislim ciji su muski clanovi isli u vojsku ili zatvor) da se brom upotrebljava za smanjenje potencije kod muskaraca. Aditiv -E 319 sluzi za bojenje crne hrane i njegov sastav su nafta i katran.Aditiv poznat kao kastoreum se često nalazi u slatkišima, žvakaćim gumama, alkoholnim pićima, sladoledu, proizvodima od mesa, veštačkoj aromi maline... Radi se o ukusnom satojku koji se nalazi i u analnim žlezdama ženke dabra koji one koriste da bi privukle mužjake. Nije poznato kome je prvom palo na pamet da to iskoristi u ishrani.
Spisak je predugacak ali ste shvatili sustinu. Ako nas ne ubiju  izgladnjivanjem onda aditivima sigurno hoce! Ne tako brzo ,ali ipak. Razmislite o svojim milenijalcima sta jedu. I sto je najgore ne mozete nista protiv toga! Zato ne čudi što nam iz inostranstva dolazi meso staro decenijama, zaraženo mleko, povrće, sadni materijal. Činjenica je da smo postali prava deponija otpada iz Evrope i sveta!
ONI KOJI IMAJU NOVAC KUPUJU PRAVI KAVIJAR (?), PRAVU ZDRAVU HRANU(?). oNI KOJI NEMAJU KUPUJU SALAMU PODRIGUSU I KONZERVIRANU HRANU PUNU ADITIVA I JEDU HLEB I PECIVO U OGROMNIM KOLICINAMA JER IM JE TO DOSTUPNIJE NEGO KUVANJE JELA SA MESOM! ZA DORUCAK, RUCAK I VECERU PECIVO ILI MALO NEKE  HRANE I MNOGO HLEBA. I ONDA RAZMISLJAMO  I OSVOM VOCU I POVRCU I MESU I SVEMU STO JEDEMO I SHVATIMO DA JE SVE ZAGADJENO. I STA DA RADIMO. GDE DA KUPUJEMO HRANU NEGO U MARKETIMA. JER TU JE KAO HRANA KONTROLISANA?! A NIJE! NA PIJACI MORAMO DA BUDEMO PSIHOLOZI I DA KUPUJEMO OD PRAVIH PROIZVODJACA A NE NAKUPACA STO JE JAKO TESKO JER KAKO IH RASPOZNATI?
ILI JEDNOSTAVNO DA NE MISLIMO O TOME STA JEDEMO??? I ZATO KAD MI NEKO KAZE PAZI STA JEDES, NEMOJ OVO, ONO... JA SE NASMEJEM! VISE I NE ULAZIM U DISKUSIJU. NEMA SVRHE! I SAMO MI JE DECE ZAO! STA SMO IM URADILI???



Нема коментара :

Постави коментар