петак, 3. септембар 2021.

BOLJE MRTAV NEGO ZIV

 GROBNO MESTO SKUPO KO GARSONJERA. NEKAKO SMO VRLO OSETLJIVI NA NASE ZEMALJSKO TELO KOJE JE SAMO AMBALAZA ZA DUSU TE SVOJE POSMRTNE OSTATKE SMESTAMO U NAJSKUPLJE MRTVACKE KOVCEGE,NA 'NAJBOLJA' MESTA NA GROBLJU, PRAVIMO DACE KOJE KOSTAJU KO SVADBE I TAKO DALJE. A ONDA ODJEDNOM PRODAJEMO SVOJA GROBNA MESTA SA SVE KOSTIMA SVOJIH PREDAKA. BIZARNO, MORBINO, AL ETO OVO DRUSTVO PALOG MORALA SPREMNO JE NA SVE! PRVO KUCA SA SVE NAMESTAJEM I TV-0M ZA DRAGOG POKOJNIKA, A ONDA PRODAJA IZ KAZU FINANSIJSKIH RAZLOGA. ZASTO AKO ODRZAVANJE GROBNOG MESTA KOSTA 1400 DINARA GODISNJE?

Dok zakup za grobno mesto na nekom od beogradskih groblja plaća oko 1.400 dinara godišnje, na oglasima se svakog dana može naći sve više ponuda za prodaju grobnih mesta po cenama idu i do nekoliko hiljada evra za posebno mesto, kao i do nekoliko destina hiljada evra za grobnicu sa više mesta.

Nije tajna da na centralnim grobljima slobodnih grobnih mesta gotovo i da nema, ali se ona mogu lako naći na oglasima.

„Ustupam trajno grobno mesto na Topčiderskom groblju blizu ulaza. Poslednja sahrana 1989. Povoljno. Hitno!“

„Prodajem grobno mesto, parcela blizu Aleje velikana.“Ustupam rozarijum za četiri urne.“

„Prodaje se grobnica sa 5 grobnih mesta za 7.500 evra.“

„Ustupam grobno mesto na Centralnom groblju. Zadnji i jedini pokop 1958 g. Cena povoljna.“

"Grobnica na Novom groblju, 6 grobnih mesta, 40.000 evra."vo su samo neki od oglasa koji mogu da se nađu na internetu, a u kojima korisnici grobnih mesta nude svoje porodične grobove na prodaju. I dok je do pre nekoliko godina ovo bila sporadična pojava, danas je postala toliko masovna da kupac može da bira da li će mesto pored crkve, pored klupe, pored drveta ili u blizini Aleje velikana. Naravno, i cena varira u zavisnosti od toga.

Razlozi za prodaju su različiti, od toga da se vlasnici sele, pa im mesto na konkretnom groblju više ne treba, pa do čisto ekonomskih razloga. I dok se neke grobnice prodaju nekorišćene, na oglasima može da se nađe i prodaja korišćenih grobnica. U tom slučaju kupac navodi datum poslednje sahrane koji je najčešće bio pre minimum tridesetak godina. Ovaj podatak je važan zato što kosti ne smeju da se vade prvih deset godina, dok nakon tog periodma može da se izvrši eshumacija.

I ne samo to. U slučajevima gde se prodaje grobnica sa više mesta za sahranjivanje, nije retko da se na prodaju oglašava samo pola grobnice, odnosno dva, tri mesta, jer je toliko dobio jedan od naslednika.

Prodaja porodičnih grobnica, sa sve posmrtnim ostacima bliskih rođaka, postala je veoma unosan biznis u Srbiji! U oglasima se masovno, po ceni i do 12.000 evra, nudi prodaja ili ustupanje parcela, uz dodatnu napomenu kada je u njoj poslednji put neko sahranjen?! Takođe, ostaci pokojnika smeju da se vade tek deset godina posle sahrane, ali kako se za taj proces plaća oko 150 evra, kosti se prilikom prodaje uglavnom ostavljaju u grobovima.

Parcela je na jako lepom mestu. Ja bih je dala za 12.000 evra, ni slučajno za manje. Jedan komšija skoro je prodao za 16.000 evra. Selim se iz Beograda, pa onda prodajem, jer ne mogu više da se brinem. Poslednja sahrana je bila pre 24 godine i mislim da sad to ništa ne može da smeta. Pa i ja ću u drugom gradu da kupim novo grobno mesto - kaže ova žena i dodajeu je sahranjena strina pre 13 godina, ali duboko je zakopana, na četiri metra dubine, neće to ništa da smeta da se neko drugi tu sahrani - KAZE prodavac grobnog mestA.

Prodavanje grobnih mesta u Srbiji je od sporadične morbidne pojave preraslo u biznis pre nekoliko godina, a sada je taj posao postao unosan i masovan. Oglasi u kojima se grobne parcele reklamiraju kao nekretnine više nikoga i ne čude, ali lakoća sa kojom ih porodice prodaju malo koga bi ostavila ravnodušnim. Moj deda je tu sahranjen pre 20 i kusur godina. Ako brinete zbog kostiju, nemojte. Mnogo je vremena prošlo, one su se već rastresle, verovatno više i nisu tu - rekla je potpuno smirenim glasom žena iz jednog od brojnih oglasa za prodaju grobnih mesta u Beogradu.

Grobno mesto njenog dede nalazi se, kaže, "na svega 10 minuta hoda od ulaza u Novo bežanijsko groblje".

- To je lokacija kakvu ćete teško ponovo pronaći - dodaje sva važna, kao da upravo prodaje vikendicu na selu.

Ovaj, blago rečeno, neobičan razgovor, zaoštrio se na samom kraju, kada se pregovaralo oko cene. Gospođa je kao iz topa za grobno mesto svog dede zatražila 15.000 evra, a kad je krenulo "cenkanje", povisila je ton.

- Pa, ovaj do mene je prošle nedelje prodao grobno mesto za 16.000 evra. Ni ja ne dam ispod 13.000, to je moja poslednja ponuda - odsečno je poručila, dodajući na kraju da mora da pomogne ćerki koja nema ni krov nad glavom.

Slično je bilo u sledećem razgovoru, gde je prodavac za "elitno grobno mesto na Novom groblju u Ruzveltovoj" zatražio 18.000 evra. Tada nam je dodao i da je poslednji pokop bio pre tačno 11 godina, pa da je zbog toga sve u skladu sa propisima.

A govoreći o moralu kada neko prodaje mesta gde su sahranjeni njegovi najbliži, nemoguće je ne zapitati se šta je u glavama tih ljudi. Neven Cvetićanin, viši naučni saradnik Instituta društvenih nauka, smatra da u našem društvu i dalje preovlađuje kult predaka i da još nismo potpuno izgubili pijetet prema precima.

- Sve je ovo odraz materijalne nemaštine, ekonomske krize koje traje od još raspada bivše Jugoslavije. Svakako, to je jedan od drastičnijih načina kako ljudi pokušavaju da dođu do novca, ali mislim da je većina i dalje zadržala elementarnu građansku pristojnost i poštovanje prema precima - smatra Cvetićanin. 

STA DA KAZEM NA KRAJU? IAKO LICNO  NE SMATRAM DA JE NASE TELO BITNO I DA ZAISTA NE TREBA PRAVITI TOLIKU 'FRKU' OKO SAHRANE I GROBNIH MESTA, OPET NEKAKO JE NEMORALNO KAD VEC VEKOVIMA ZIVIMO POSTUJUCI POKOJNIKE DA IH ODJEDNOM 'BACAMO'. 


Нема коментара :

Постави коментар