понедељак, 13. септембар 2021.

DVA U JEDAN ,TRI U JEDAN

 NE, OVO NIJE PRICA O KAFI. OVO JE PRICA  O MOM RAZMISLJANJU KAKO DA SVE OBJEDINIM. KAKO SU MENI SVE STVARI NA SVETU NA NEKI NACIN POVEZANE TAKO SU I LJUDI OSMISLILI DA STO VISE POVEZU STVARI KOJE COVEK KORISTI SVAKODNEVNO.

Grupa istraživača u Kini razvila je neku vrstu vlakana koja bi mogla da skladište dovoljno električne energije za punjenje ličnih spravica i nosivih medicinskih uređaja.

Trend pametne odeće je poslednjih godina privukao veliko komercijalno interesovanje. Najnoviji proizvodi uključuju pametne čarape koje prate vašu tehniku hodanja, kupaće kostime koji vas mogu podsetiti da nanesete kremu za sunčanje i helanke koje mogu da osete kada treba da promenite pozu.

Većina nosive opreme se napaja konvencionalnim litijum-jonskim baterijama, koje obično nisu sklopive ili vodootporne. Najnovija studija predstavlja novi korak u razvoju komercijalno održive tekstilne baterije koja bi mogla otvoriti nove mogućnosti za nosive uređaje.

U najnovijoj studiji, istraživači su napravili litijum-jonske baterije u obliku vlakana namotavanjem aluminijumske žice presvučene litijum-kobaltovim oksidima - pozitivnom elektrodom - zajedno sa bakarnom žicom presvučenom grafitom za negativnu elektrodu. Između njih se nanose posebni omoti za sprečavanje kratkog spoja

Prema studiji, materijal je zadržao 90,5 posto kapaciteta nakon 500 krugova pražnjenja. Tekstil na baterije je dobro radio čak i kada je bio sklopljen, opran vodom i probijen nožem, otkrili su istraživači.Ali uz dovoljno sredstava i tehničku podršku, ove vrste materijala mogle bi ući u komercijalnu upotrebu za dve do pet godina, rekao je Peng.

Istraživači širom sveta takođe rade na drugim vrstama baterija koje se mogu savijati i prati kao odeća. Ženg kaže da je njegova istraživačka grupa razvila neku vrstu baterije od tkanine koja može da skladišti energiju.


Nevidljiva kaciga za motorcikle

Dizajniran od strane dva švedska studenta, Hövding je elegantni okovratnik koji sadrži erbeg kacigu koja se naduva u slučaju nezgode. Ovaj novi izum je već dostupan u pojedinim prodavnicama širom Evrope – a bez sumnje viđaćemo ga sve više u vrlo bliskoj budućnosti.

Slamčica koja filtrira vodu

LifeStraw filter uklanja 99,9% bakterija i 96,2% virusa. Isprva je bila napravljena zarad vanrednih situacija i za ljude koji žive u zemljama u razvoju gde nema dovoljno sveže, čiste vode. Ovaj uređaj možete koristiti da pijete vodu iz reke ili jezera. Može biti koristan i kada niste sigurni u kvalitet vode koju pijete.

Malena, jednokratna baterija za telefon

Mini Power je ekološko odgovor za punjenje mobilnih telefona i lako je prenosiva. I dalje se nalazi u fazi tehničkog usavršavanja, ali ove malene kartonske kapsule već sada dolaze u tri veličine – dovoljne za dva, tri ili šest sati upotrebe telefona – a posle upotrebe se mogu reciklirati.

Otirač sa ugrađenim alarmnim satom

Upoznajte Ruggie, novi izum koji je sve popularniji na internetu i koji će ovladati našim REM ciklusima sna. Običnom oku ovaj uređaj izgleda kao običan, omanji tepih, ali se zapravo radi o alarmnom satu. Da, to je budilnik koji je maskiran u maleni tepih, sa ugrađenim zvučnicima i senzorom koji se gasi jedino ukoliko stanete na njega na tri sekunde.

Ovaj malena nalepnica bi Vas mogla učiniti nevidljivim za komarce

Izgleda kao nikotinski flaster, ali maleni flaster oblika dijamanta, Kite Patch, je obložen sa vrlo specijalnim sosom za koji njegovi dizajneri kažu da će nas štititi od uboda komaraca i do narednih 48 sati od postavljanja.

Pametne naočare

Postoje mnoge kul stvari u vezi sa Vue naočarama: njima možete praviti pozive, emitovati muziku i imati navigaciju, pedometar i brojač kalorija. Glavna stvar je i da imaju „find my glasses“ (pronađi mi naočare) funkciju, pa nećete provoditi sate tražeći ih. Naočare Vue izgledaju kao obične naočare, kontrolišete ih dodirom, a imaju i posebnu kutiju u kojoj se bežično pune.

Četkica za zube koja ih sama čisti

Je li Vam dosadilo da perete zube po dva minuta svaki put kada se latite četkice? Da li Vam je teško da izvedete kvalitetno čišćenje gleđi, skidanje dentalnog plaka i ostataka hrane? Možda bi trebalo podrobnije da pogeldate u najnoviji izum industrije dentalne higijene – Amabrush, automatsku četkicu. Ona može da očisti čelu usnu duplju za samo 10 sekundi.

Jestive boca za vodu koju možete napraviti kod kuće

Ooho je inovativna jestiva boca za vodu koju su osmislila tri Londonca i koja je brzo dospela do mnogih naslovnih strana. Uz dobar slogan „Water you can eat“ (voda koju možete jesti), radi se jestivom loptastom pakovanju vode koje je napravljeno od morskih algi.

Život uz Senstone: medaljon koji pretvara Vaše misli u tekst

Senstone se može zakačiti za garderobu ili se obesiti oko vrata kao medaljon. Uz samo jedan klik uređaj počinje da transformiše govor u tek za 97% preciznosti. Ovo je san svih studenata: sada više ne morate da hvatate beleške na predavanjima! Medaljon „razume“ 12 jezika.

Toliko danas ima izuma koji nam olaksavaju zivot da ih je nemoguce sve izbrojati. Ali mene fasciniraju narocito oni sto su nesto, pa jos nesto, pa jos nesto ,a sve je samo jedno.

Tomas Redan iz SAD-a smislio je posebnu narukvicu koja čita električne impulse neurona koji putuju duž mišića ruku ili nogu. Testira ih tako što sedi ispred ekrana opremljen narukvicom, i pomera mislima predmete koje mu računar prikazuje.

Neuronaučnik je zamislio da će narukvica pomagati u rehabilitaciji pacijenata koji se oporavljaju od moždanog udara ili amputacija, kao i onima koji pate od Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i drugih teških neurodegenerativnih bolesti.Narukvica je povezana s računarom i očitava električne impulse motoričkih neurona. Te impulse prenosi na računar kao pokret. To znači da vlasnik narukvice može isključivo mislima da pomera predmete po ekranu kao da upravlja mišem.Kako bi oboleli od srčanih bolesti izbegli invazivne dijagnostičke metode, bivši profesor sa Stanforda, Čarls Tejlor smislio je individualini 3D model srca na kome doktori mogu za svakog pacijenta da osmisle lečenje bez invazivnih zahvata.Umesto skupih bolničkih aparata, džepni ultrazvuk će ovaj pregled učiniti dostupnijim u siromašnim zemljama. Idejni začetnik je omogućio i da se ultrazvuk može spojiti sa ajfonovom aplikacijom. Na taj način omogućiće se pacijentima da češće idu na takvu vrstu pregleda.od karcinoma pluća radiolozi često pogrešno interpretiraju rezultate. Zato je Šavija Šeti iz tima “Google Health” osmislila sistem veštačke inteligencije koji pouzdanije očitava rezultate nalaza. Ona kaže da se na tom projektu još uvek radi.

Mini ultrazvuk ne može da zameni pravi aparat, ali može da pomogne u dijagnostici. Na tržištu su još stotine takvih pametnih inovacija koje će zdravstvenu zaštutu učiniti jeftinijom i dostupijom i omogućiti čovečanstvu da iskoristi najbolje što moderna tehnologija može da pruži.Dostava uzoraka krvi ili tkiva u okviru jedne ili više bolnica brža je ukoliko se koriste dronovi nego kada bi to radili ljudi, pa se njegova primena u 20 bolnica u SAD-u planira tokom sledeće dve godine.Britanka Isabel Van de Kir osmislila je naočare koje uz pomoć virtualne stvarnosti ljudima sa neurološkim povredama pomažu u izvođenju više vrsta vežbi zahvaljujući kojima se mnogo brže oporavljaju.

Nije novost da 3D štampa ulazi na velika vrata — možemo da štampamo igračke i makete, bioničke delove tela, garderobu, a odnedavno i matične ploče i meso (da, meso). Sledeći korak u 3D štampi je i štampanje predmeta velikih dimenzija, od čega su najočiglednije kuće. Osnovni problem je što za štampanje objekata postoje dve opcije — ili štampač mora biti veći od objekta koji se štampa ili se objekat sastavlja u delovima.Koliko su orijentisani na inovacije se vidi iz još jednog izuma, štampača koji prkosi gravitaciji i ne treba mu nikakav oslon za najrazličitije oblike.

Neurostimulator je elektronski implatant, čiji je nastanak inspirisan načinom funkcionisanja pejsmejkera. Ova sprava je veličine ručnog sata i deluje na taj način što šalje blage elektro impulse kičmenoj moždini, čime se nastoji da se prekine put bola koji dolazi do mozga preko nerava povezanih sa kičmom.

UpRight je naziv još jednog izuma koji se satoji od neorosenzora i koji konstantno nadziru pokrete kičmenog stuba i šalju impulse kičmi sa ciljem da koriguju nepravilno držanje, koje, kako znamo, doprinosi bolu u predelu kičme.

Na tržištu možemo naći i širok dijapazon pojaseva, koji su napravljeni po principu terhnologije slanja infracrvenih zraka niske frekvencije, koji imaju za cilj da poboljšaju cirkulaciju u predelu koji je bolan, tj regije koja je problematična.

Opasači za kičmu su još jedan izum koji se pokazao dosta uspešnim u borbi protiv simptoma, koji su povezani sa nekom vrstom anomalije vezanom za kičmeni stub. Sastoji se od elastične trake, koja je slična po formi i funkciji korsetu, dakle daje podršku kičmenom stubu po sistemu kompresije.

Ukoliko ste u potrazi za jednostavnim rešenjem koje možete da primenjujete svaki dan, onda je poslednji izum na našoj listi idealan za vas. Radi se o obući koja ima potpeticu sa amortizerima. Ovakav tip obuće, sačuvaće vas od bolova u kičmi, a inspiracija za nastanak ove obuće pronađena je u načinu izrade sportske obuće najvišeg kvaliteta.

POSTALO JE TAKO  POTPUNO NORMALNO DA SAT NIJE OBICAN SAT, NI PATIKE, NI TELEFONI, NI RAZNI GADZETI U OLOVKAMA ILI NARUKVICAMA,DA TORBICE NISU SAMO MESTA ZA NOSENJE RAZNIH STVARCICA, DA ODELO NIJE SAMO  OMOT ZA NASE TELO I TAKO DALJE. SVE VISE JE STVARI KOJE IZGLEDAJU KAO JEDNO, SLUZE KAO DRUGO , A U STVARI SU NESTO TRECE!

 

 


Нема коментара :

Постави коментар