петак, 22. март 2019.

HODANJE

HODANJE! BITI U ISTO VREME NA CETIRI MESTA JE NEOPHODNO ZA DANASNJI NACIN ZIVOTA! APSURD - NASI PRECI SU ISLI NA HODOCASCE  U JERUSALIM I SANTJAGO DE KAMPOSTOLO ( PAOLO KUELJO) HODAJUCI, ALI NISU ZIVELI DUZE ZBOG TOGA.
Četiri ugla“ su jedinstveno mesto u Sjedinjenim Država, a možda i na svetu. Nigde drugde ne možete biti na četiri mesta u isto vreme, osim tu. Radi se, naime, o tački u kojoj se spajaju četiri savezne države, i to jugoistočna Juta, jugozapadni Kolorado, severoistočna Arizona i severozapadni Novi Meksiko. Šta više, te države se na tom mestu seku pod pravim uglom, jer su im takve granice. Ako stanete u centar, možete da budete u sve četiri države istovremeno.Ovo sam stavila samo zbog moje stalne zelje da mozemo biti na vise mesta od jednom jer se zivot uzasno ubrzao. Inace danasnja tema nekako mi je vrlo cudna i teska jer mi nema neke logike. Zato cu redom da pisem pa da vidimo sta ce ispasti na kraju.
Pecinski covek je bio izuzetno aktivan, verovao je da sve ima dusu ( a ne u neko bozanstvo), eventualno je prirodne pojave smatrao necim boznaskim. Ziveo je najvise 18 godina. znaci njegov vek je bio kratak usprkos fizickoj aktivnosti, ruralnom zivotu u nezagadjenoj sredini i sa verom u sebe ,a ne u Boga.
Idemo dalje , robovlasnistvo i tezak fizicki rad robova sigurno nije doprineo poboljsanju covekovog zivota, al za divno cudo produzio mu se  zivotni vek. Da li zato sto je poceo da veruje u mnogo boznastava, ili to ima veze sa teskim fizickim radom?
Feudalizam. Opet imamo dva sloja . Jedni uzivaju, drugi rade. Jedni veruju ,drugi veruju. Zivotni vek isti!
Kapitalizam, onaj nekad i ovaj sad sa nekim periodom socijalzima doneo je promene u pitanju vere (komunisti su resili da Boga nema). Nema mnogo kapitalista, vise je radnika, ali opet hodanje je na radnicima jer kapitalisti imaju prevozna sredstva u svojini. Hodaju, rade, neko vreme i u Boga ne veruju. Idu jos od feudalizma na hodocasca naravno hodajuci, ali ne vidsi se drasticna razlika u duzini zivota jednih  i drugih.
Sadasnje vreme. Ne znam da li da vise spominjem da sada ima toliko raznolikih  vera i toliko napredne tehnologije koja omogucava coveku da najvise sedi, a najmanje hoda. A zivotni vek nikad  duzi i sve se vise povecava. Da li je hodanje onda potrebno ili nije? Jer kad god neko ode kod doktora odmah pitaju da li ste fizicki aktivni? Da, ceo dan provodim za kompjuterom i posle autom do kuce gde radim prekovremeno za kompjuterom. Vozim se liftom i do drugog sprata - brze je! I doktori odmah sve vase zdravstvene probleme povezu sa vasom fizickom neaktivnoscu! Sto mozda jeste istina,a mozda i nije. Moje misljenje da je za sve nase bolesti kriv samo stres. ali, dobro to je neka druga prica.
Vratimo se malo hodocascu.
Hodočašće u hrišćanskoj kulturi igra važnu ulogu barem od početka četvrtog veka i vremena cara Konstantina Velikog te njegove majke, Svete Jelene (rođ. Flavija Julija Helena) koja je upravo tokom posete Svetoj zemlji — gde je između ostalog obišla i Crkvu Groba Gospodnjeg koju je njen sin počeo da gradi na mestu gde je Isus bio sahranjen pre Vaskrsnuća — otkrila Istinski krst na kojem je bio razapet.
Jerusalim, Vitlejem i ostali lokaliteti u Palestini od samoga su početka bili odredišta kojima su vernici odlazili, ali pored njih uvek su postojala i druga mesta hodočašća. U pravoslavnom svetu koji je vrlo partikularan, odnosno sastavljen od pomesnih, autokefalnih crkava koje su u liturgijskom jedinstvu ali u suštini nezSveti Jakov pada 25. jula, ali nije bilo neophodno tempirati da se baš tada bude tamo, premda to jeste bilo idealno, što zbog „crvenog slova“ što zbog činjenice da su hodočasnici taj put prelazili isključivo peške, inače sam čin ne bi imao smisla: pošto im je trebalo nekoliko meseci da dođu i još toliko da se vrate (premda su neki putovali čak i godinama) zbog vremenskih je prilika bilo idealno stići sredinom leta i maksimalno iskoristiti tople mesece za drumovanje.avisne jedne od drugih, svaka pojedinačna crkva ima neka svoja mesta koja vernici posećuju. Katolička crkva, međutim, shodno njenom unitarnom karakteru liturgijskog jedinstva sa Rimom, ima lokacije koje su opšte.Ali već više od deset vekova postoji jedno drugo odredište koje po svojoj „popularnosti“ među katolicima nije daleko ni od Rima ni od Jerusalima. U pitanju je Santijago de Kompostela, grad u Galiciji, na severozapadu Španije.  Do njega je hodajuci isao i moj omiljeni pisac Paolo Koeljo i  na tom putu pronasao inspiraciju za svoje knjige.
Sveti Jakov pada 25. jula, ali nije bilo neophodno tempirati da se baš tada bude tamo, premda to jeste bilo idealno, što zbog „crvenog slova“ što zbog činjenice da su hodočasnici taj put prelazili isključivo peške, inače sam čin ne bi imao smisla: pošto im je trebalo nekoliko meseci da dođu i još toliko da se vrate (premda su neki putovali čak i godinama) zbog vremenskih je prilika bilo idealno stići sredinom leta i maksimalno iskoristiti tople mesece za drumovanje.Hodočašće se može smatrati jednim od najstarijih oblika turizma, jer postoje dokazi da su i hiljadama godina unazad ljudi prevaljivali velike razdaljine kako bi posećivali sveta mesta. Namerno sam ovo dodala jer danas svaka turisticka agencija ima ture  do "svetih mesta" do kojih se naravno stize autobusom ili avionom. Hodajuci naravno ne. I time hodocasce kao i mnoge druge "svetinje" gube svoj znacaj. Pisala sam o nasim jedinstvenim na svetu krsnim slavama koje su pocele da se slave i po restoranima.
Dakle apsurdi danasnjeg drustva nemaju kraja. Hodanje je neophodno, ako imas vremena za njega. Ako si zaista vernik krenuces jednom u zivotu na hodocasce da pronadjes veru u sebi -avionom najbolje.  U potrosackom drustvu, propalog morala vlada tehnologija nad zdravim zivotom ( koji ukljucuje hodanje). Sarma je takodje u svojoj knjizi "Kaludjer koji je  prodao svoj ferari' objasnio sta znaci pronaci veru u sebe i u sebi! Njegovih 7 koraka ka sreci ( s tim da te sreca zaista ne ceka na kraju puta nego je sreca na tom putu do nje) su nesto najbolje sto covek moze da uradi  u svom zivotu.
 STA BI BIO DOBAR KRAJ? NISAM I DALJE ODLUCILA DA LI  SE STVARNO MORA HODATI DA BI OSTAO ZDRAV  I DUGOVECAN POGOTOVU STO LAJF KOUCI CAK TVRDE DA JE HODANJE BOLJE I OD TRCANJA . TAKODJE NIKAD NECU MOCI DA 100% STANEM IZA TOGA VERUJEM LI U BOGA ILI NE. ZATO,RAZMISLITE MALO O VOJ TEMI. KOLIKO SMO DOBILI, A KOLIKO IZGUBILI STO VISE NEMAMO POTREBU ZA HODANJEM!



Нема коментара :

Постави коментар