субота, 2. март 2019.

MILENIJALCI UZIMAJU 'STVAR' U SVOJE RUKE

MILENIJALCI SVE VISE UZIMAJU 'STVAR' U SVOJE RUKE - ODLUCUJU SE ZA CELIBAT! SALU NA STRANU, OVO JE OZBILJNO PITANJE! A I PITANJE KAKO ZAISTA UZETI STVARI U SVOJE RUKE! NE VERUJTE LAJF KOUCIMA!
Svi znamo da milenijalci  manje upražnjavaju seks nego bilo koja prethodna generacija – čak i askurđel tvog askurđela koji je verovatno živeo u kolibi od blata i cveća, video je više akcije nego ti -  bensedinska ruino od čoveka. I kao što svi znamo, anksioznost, ta pošast savremenog stanja, igra sve važniju ulogu u ovoj priči. Iskustvo 29-to godisnjegmomka koji dobrovoljno zivi u celibatu puno kazuje o mladima danas.Ono što je počelo kao eksperiment je postepeno postalo nešto neodređenog trajanja. Kada ga pitam da li to smatra uspehom, Džek klima glavom i kaže, “U mnogo čemu – naučio sam da umesto da pokušavam da zadovoljim tu groznu potrebu za seksom i intimnošću, mogu da je umanjim, svedem na podnošljiv, čak i prijatan nivo čežnje“. Rezultat je, kako kaže Džek, da sada ima više vremena da posveti prijateljima ili solo treninzima. Naravno, nije baš kao da dobrovoljno stupanje u period apstinencije automatski rezultira u poptunom – ili delimičnom – eliminisanju želje za seksom. “Prosto sam se vratio na gledanje pornića“, priznaje. “Što je skroz okej! Dosta je bilo“. Uz epidemiju istopolnih veza ova zelja za apsitencijom od seksa dodatno steti natalitetu. Smisljeno ili ne, kontrola uma nad telom pobedjuje, kao i depopulacija.
Moja prijateljica Monika, koja radi u marketingu u Mančesteru, prolazi kroz program odvikavanja u 12 koraka. Deo tog programa se sastoji od odluke da se suzdržava od intimnih odnosa, kako seksualne, tako i romantične prirode. Pitam je da li smatra da je koncept “dobrovoljnog celibata“ validan – kao lingvistički postupak da se opiše kraći suv period, kao što ga Džek koristi, ali i kao životni izbor, kao što ja razumem taj termin. “Definitivno postoje ljudi koji se identifikuju sa dobrovoljnim celibatom i definitivno postoje prednosti tog izbora da ne upražnjavaš seksualnu aktivnost“, kaže ona. “Ali često sebe zateknem kako se pitam da li je to način da se izbegne intimnost i sve te misli i scenarija koje izazivaju anksioznost i ranjivost koja uz to ide“.
To je nešto o čemu ja mnogo razmišljam, a sigurno i drugi mladi u celibatu. Prijatelji me često, sa dobrim razlogom, ispituju koliko ja to u stvari želim da budem u celibatu, a koliko sam u stvari rešio da niz strahova (strah od odbijanja, strah od neuspeha, strah od toga da prosto nisam baš dobar u seksu i nemogućnosti da se nosim s time) pretopim u lako prilagodljivu ulogu koju mogu da igram u kafani, savršenu kao izgovor za činjenicu da se uopšte ne trudim da se integrišem nazad u romantične i seksualne tokove društva. Mladi su danas puni strahova, svi su toliko anksiozni da su na diazepamu (velika vecina njih).Nedostaje mi intimnost, to ne mogu da poreknem, i nestaje mi suštinska bliskost koju može doneti samo seks sa nekim koga stvarno voliš. Ali ne nedostaju mi te stvari dovoljno da bih sebe naterao da promenim odnos prema aktuelnoj postavci stvari. U suštini, i možda je to nekome čudno, ne nedostaje i seks po sebi ništa više nego što bi mi nedostajala prilika da ukinem još jedan način da mi život potopi nerve u anksioznost i osećaj neuspeha - kaze Dzon.
Evo sta lajfkouci preporucju kako da upravljate svojim zivotom i opet ponavljam ne verujte bas slepo u ove savete, ali  ih svakako procitajte.
1. Prestanite da trošite vreme na pogrešne ljude
 2. Ne bežite od problema - suočite se s njima
3. Ne lažite sebe - čak i ako lažete celom svetu, nemojte sebi
 4. Ne stavljajte uvek sebe u drugi plan
 5. Nemojte pokušavati da budete nešto što niste
 6. Ne živite u prošlosti 
 7. Ne plašite se da pogrešite
 8. Ne grizite se zbog starih grešaka
 9. Ne pokušavajte da kupite sreću
 10. Ne tražite stalno sreću u drugima
 11. Ne razmišljajte previše
 12. Ne mislite da ste nespremni 
14. Prestanite da odbijate nove veze samo zato što stare nisu uspele
 13. Ne ulazite više u veze iz pogrešnih razloga
 15. Prestanite da se trkate s ostalima
 16. Ne budite više ljubomorni na druge
 17. Ne jadikujte i ne sažaljevajte se
 18. Prestanite biti zlopamtilo
 19. Ne spuštajte se na tuđ nivo
 20. Ne gubite vreme pravdajući se drugima
 21. Ne radite stvari stalno iznova bez pauze
 22. Prestanite da potcenjujete lepotu sitnih trenutaka
 23. Ne pokušavajte da stvari učinite savršenim
 24. Ne idite linijom manjeg otpora
 25. Prestanite se ponašati kao da je sve u redu, ako nije
 26. Ne krivite uvek druge za svoje greške
 27. Ne pokušavajte svima biti sve
 28. Prekinite da se mnogo brinete
 29. Ne razmišljajte o onome što ne želite da se dogodi
 30. Prestanite biti nezahvalni
Razgovarala sam sa mnogo milenijalaca , okruzena sam sa njima jer i sama imam cetvoro  njihovih predstavnika  izapanjena sam koliko su uplaseni od zivota. Da li smo mi roditelji omanuli u njihovom vaspitavanju, da li ih je drustvo isplasilo oduzimajuci im  prave vrednosti, moralna nacela, da li je  im tehnologija "isprala mozak" kao i mediji, ili sve zajedno! kako god sitacija je alarmantna. Ne samo da nemaju seksualne odnose, nego uopste nemaju "odnose" sa ljudima oko sebe. Ili ako ih imaju to su vrlo, vrlo povrsni odnosi. Kako u porodici, tako i u prijateljskim i partenrskim odnosima. a u osnovi svega veliki strah. Od svega! I znate sta mi jos kazu jer svi posecuju psihijatre i psihologe ( a ja se smejala i cudila americkim filmovima u kojima svi imaju svoje 'psihice)  da sve oni isto misle sto on im oni govore tako da u sustini idu bez veze kod njih jer im niko od njih ne nudi konkretno resenje. Bas kao i lajf kouci, koji 'prosipaju' pamet i govore vam sve ono sto vec znate,ali ne i resenja vasih problema. Medjutim, podrzavam milenijalce sto idu kod psihica jer makar mogu nekome da ispricaju svoje probleme.  ZIVOT IPAK MORAMO SAMI DA ODZIVIMO NA OVAJ ILI ONAJ NACIN. svaka je pomoc dobrodosla, ali resenje je u nama, sto je i dovelo do porasta ovolike anksioznosti, do strahaod veza i do istopolnih veza jer su odnosi muskarac-zena definitivno poremeceni.
I TAKO, DRAGI MOJI MILENIJALCI NE UZIMAJTE "ONU" STVAR  U SVOJE RUKE KAO STO  STE I DRUZENJE I VEZE UZIVO ZAMENILI TEHNOLOGIJOM NEGO IZADJETE I POVEZITE SE SA LJUDIMA 'OCI U OCI' , "TELO UZ TELO" USPRKOS STRAHU. I DESICE VAM SE GRESKE I NEUSPESI, ALI VAS TO NE SME PLASITI, SVE JE TO NORMALAN ZIVOT. PRAVICETE GRESKE I U IZBORIMA U ZIVOTU  KAD SU I OSTALA  BITNA PITANJA, ZIVOTNA PITANJA. SKUPITE HRABROST I SUOCITE SE. INTIMNE ODNOSE SVAKE VRSTE ( PRIJATELJSKE, PORODICNE, PARTNERSKE) NISTA NE MOZE DA ZAMENI. UMESTO ONE STVARI U RUKE UZMITE SVOJ ZIVOT I UPRAVLJAJTE NJIME NAJBOLJE STO MOZETE.

Нема коментара :

Постави коментар