недеља, 24. март 2019.

HODOCASCE

TURISTICKE ATRAKCIJE. HODOCASCE! POTPUNO BIZARNE ATRAKCIJE! STO LUDJE TO BOLJE! I NE ZNAM ODAKLE DA POCNEM.
Ljubitelji piva bi obično rekli da je raj u njihovim očima neki vrhunski snabdeveni bar. Ipak, pivski raj dobija potpuno drugo značenje ukoliko posetite planinsko seoce Tarenc u Austriji. Ušuškana među planinske vrhove i gustu šumu, austrijska pivara Starkenberger nudi potpuno neočekivano iskustvo za sve posetioce. Osim što imaju priliku da probaju fantastično austrijsko pivo, posetioci imaju priliku za plivanje u bazenima napunjenim pivom!
Pritom ovaj put nije reč o običnim bazenima napunjenim pivom već su u pitanju ogromni starinski baloni i posude za fermentaciju piva u kojim se pivo priprema pred samo kupanje. Plivanje u pivu osim što je interesantno, ono je i dobro za kožu, iako vlasnici pivare kažu da nije predviđeno ispijanje piva direktno iz bazena.
Srednji vek je sa razlogom poznat kao „mračan“. Pored slabe edukacije stanovništva i teških bolesti koje se nisu mogle lečiti, srednji vek je poznat i kao period kada su po naredbi izvršavana užasna mučenja, ali i neverovatni zločini. Ovaj muzej u Nemačkom gradu Rothenburg ob Der Tauber, pokazuje upravo to. Kako je izgledao srednjevekovni svet kriminala. Složićete se da je u pitanju vrlo neuobičajena i može se reći čudna turistička atrakcija.
 Muzej Mundaneum je nedavno renovirani i obnovljeni koncept koji je početkom dvadesetog veka pokrenuo belgijski advokat. Njegova želja je bila da skupi svo svetsko znanje u jedinstvenu kolekciju sa posebnom katalogizacijom i bibliotekarskim iskustvom. Da bi ova ogromna zbirka znanja sačinjena od starih novina, indeksa, postera, kataloga i drugih korisnih stvarčica zaživela i mogla da bude lako pretraživa, belgijanac je standardizovao način pretrage te je čak osmislio i „teleskop“ koji služi za daljinski pristup dokumentima i katalozima. Nešto slično kao Google danas, samo nekih stotinak godina pre postojanja Interneta. Kul zar ne? 
Kameni penisi
Malo smo improvizirali s imenom, no ovo nije daleko od istine. Ove kamene stijene se nalaze u Anatoliji u srcu Turske, točnije na području Kapadokije koja je gotovo cijela pod UNESCO baštinom.
Vražja kupka
Ovo jezero je vjerojatno jedno od najgorih mjesta na kojem se možete okupati. Nalazi se u Novom Zelandu i zmazano je zelene boje, a smrdi po trulm jajima. Fuj, Shrekova idila... No, ako vam se sviđaju sumporne kupke, svakako posjetite i Tiwu Nuwa Muri Koo Fai u Indoneziji!
Staklena pustinja
Ovaj pustinjski teritorij prostire se od Egipta do Libije, a to je zapravo jedno od najsušnijih područja Sahare – najveće pustinje na svijetu. To je mjesto na kojemu ne možete vidjeti ništa osim pijeska i kamenja, kao i zgodan i rijedak artefakt - Libijsko staklo. Nama smrtnicima nisu loše ni pustinjske ruže...
Abrahamovo jezero sa smrtonosnim mjehurićima
Ovo je jezero dobilo ime na javnoj selekciji imena 1970-tih godina, a iako ne zvuči kao atrakcija koju vrijedi posjetiti – ono to svakako jest! Ispod zamrznute površine jezera možete vidjeti nakupine plina u bijelim mjehurima koji se - smrzavaju. Otrovno, ali predivno!
 Krvavo jezero u Boliviji
Ovo jezero crvene boje nije opasno, već je sasvim simpatična prirodna pojava, zbog koje su i ptice koje piju vodu iz jezera isto tako obogaćene crvenim pigmentom.Disko džamija
Za džamije se obično misli da su više tradicionalne, bez velikih eksperimentiranja. No, postoji jedna džamija - Shah Cheragh u Sirazu (Iran) koja pomalo liči na disko klub zbog svojih vitraja koji za vrijeme sunčanih dana stvaraju ove svjetlosne efekte.
 Dno ledenjaka na Antarktici
Ovo je jedno od mjesta koje nikada u životu nećete imati prilike vidjeti vlastitim očima (osim ako ste znanstvenik ili ronilac). Jedini način da vidite kako izgleda dno ledenjaka je ako se ledenjak preokrene - što je zapravo česta pojava, ali i veoma opasna!
ZID ZVAKA -SIJETL! Tradicija lepljenja žvaka na zid datira sa početka 1990-ih godina, a započeta je tako što su gledaoci obližnjeg pozorišta prekraćivali vreme lepeći žvake na zid dok su čekali u redu za karte. Ubrzo nakon toga Zid žvaka je postao jedna od najvećih turističkih atrakcija grada.
Ostrvo lutaka, Meksiko
Ova čudna turistička atrakcija nalazi se južno od Meksiko Sitija i predstavlja dugo napušteno ostrvo koje je sklonište Don Huana Santane, lečenog alkoholičara, koji godinama održava ostrvo.
Legenda kaže da je Don Huan bio svedok davljenja devojčice u obližnjem kanalu. Nakon te tragedije, Don Huan je poverovao da devojčicin duh ostaje zarobljen na ostvru, te tako godinama sakuplja lutke beba, koje kači na drveće kako bi smirio devojčicin duh.
Danas je ostrvo naseljeno storinama zastrašujućih lutaka, koje vise obešene sa drveća i izazivaju jezu, ali i veliko interesovanje posetilaca.
Iako ovaj deo sveta nikad nije planiran da bude turističko mesto, danas izaziva toliku pažnju da su čak organizovani i obilasci tokom vikenda.
 Hram Karni Mata, poznatiji u narodu kao Hram pacova, zaista je naseljen samo pacovima.
Ova građevina nazvana je po boginji Karni, koja je verovala da članovi njene porodice nikad neće umreti, već će se reinkarnirati u pacove.
Stanovnici ovog grada čvrsto veruju ovoj legendi i zato smatraju da je više od 20.000 pacova koji žive u hramu, zapravo čitava porodica Karni boginje.
Ovi pacovi smatraju se svetim, te tako imaju hranu i utočište u hramu.
Ova fascinantna ideja postala je predmet prepričavanja među posetiocima ovog grada, te tako i turistička atrakcija koja danas privlači mnoge turiste. 
Ako ste želeli da znate kako je to biti u zatvoru, ovo je idealna prilika za vas.
Potpuno bezopasno i samovoljno možete posetiti turističku atrakciju u Škotskoj – zatvor Inerarai.
Ovaj bivši zatvor datira iz 1820. godine, a danas je veoma popularan za ljude koji žele da iskuse zatvor u duhu 19. veka.
Uz pomoć glumaca obučenih u autentičku stražarsku odeću iz tog perioda, turisti svakodnevno saznaju kako je to biti mučen u zatvoru.
Postoji čak i mogućnost prisustvovanja senzacionalnim isceniranim suđenjima, kao i smeštanje u zatvorsku ćeliju.
Sigurno ste već čuli za mnogo rezervata za životinje, ali da li ste ikad videli rezervat za patuljke? Ako niste, onda je poseta ovom mestu u Engleskoj prava destinacija za vas.
Rezervat patuljaka je mesto na kom postoji preko 1000 skulptura patuljaka, koje su raspoređene na četiri hektara, zajedno sa preko 250 vrsta divljih biljaka. 
Kapučin katakombe, Italija
 Ako ste skloni noćnim morama, odmah preskočite ovo mesto, jer sigurno ne želite da sanjate da ste zarobljeni u katakombama.
U kasnom 16. veku, monasi su otkrili telo u katakombama koje su služile za odmor. Bilo je to telo jednog od monaha, potpuno prirodno mumificirano.
Nakon otkrića, katakombe su postale zanimljivo mesto za mrtva tela.
Tako su mrtvi bivali obučeni su u najfinija odela i postavljeni u pozicije u katakombe.
Danas ima oko 8.000 vrlo očuvanih mumija. 
Vang Šen Suk đavolji vrt, Tajland
Ako posetite ovu veoma interesantnu baštu skulptura, prvo što ćete uočiti na ulasku biće veliki znak na kome piše “Dobrodošli u pakao.”
Ako napravite nekoliko koraka dalje, videćete natpis “Ako upoznate đavola u ovom životu, ne odlažite zasluge, to će vam pomoći da ga porazite u sledećem životu.”
Ovaj vrt osmišljen je da, na veoma eksplicitan način pokaže kazne koje bi mogle snaći one koji su grešni u ovom životu, te ih tako upozoriti na ono što ih čeka u narednom.
Vrt obiluje statuama koje predstavljaju razgibavanje , impaliranje i preobraženje.
Dve velike figure koje se nalaze visoko iznad mučenih duša, predstavljaju „gladne duhove“ tajlandske kulture.
Prada u pustinji,Teksas
Evidentno je da neki ljubitelji šopinga nisu mogli da shvate zašto toliko velika država kao što je Teksas nema prodavnicu Prade.
Berlinski umetnici Mihael Elmgren i Ingar Dragset došli su do zanimljivog rešenja.
Prada “prodavnica” izgrađena je praznom delu puta U.S. 90 izvan malog grada Valentine, nekih 150 milja od El Pasoa.
Nažalost, vrhunski kupci ipak nemaju sreće. Ova bizarna prodavnica nema vrata, već samo izlog sa oko dvadeset levih cipela i samo šest torbica.
Struktura je trajno zaključana i ima vrlo malo znakova života – osim ako se tu ne nađe po neki začuđeni turista koji se fotografiše dok ujedno traži ulaz.
 "House of the Rock"
Za neke, ovo će možda zvučati poznato, jer je ovaj muzej više puta predstavljen u knjizi Nila Gejmena "Američki bogovi", i da, zaista postoji.
Nalazi se u ruralnom Viskonsinu, a u pitanju je mesto koje zaista morate da vidite da biste verovali da postoji. Gejmen je rekao kako je morao da smanjuje opise ovog čudnog muzeja i izostavi neke stvari u knjizi kako bi mu ljudi poverovali.
U kući postoji miks kolekcija koje bi se moglo nazvati ispunjenjem sna za one koji sakupljaju stvari. Od kič (lažnih) antikviteta, preko jezive sobe u kojoj muzički instrumenti sviraju sami od sebe, pa do sobe koja se proteže 65 metara od stene bez potpore ispod, a sa svih strana su prozori.
 "The Mutter" muzej
Da li ste ikada poželeli da budete lekar? Da li ste zainteresovani za anatomiju i kako ljudsko telo funkcioniše? Ukoliko je odgovor "da" na bilo koje od ova dva pitanja (ako nije, bitno je samo da imate jak želudac za ovo), onda je The Mutter Museum u Filadelfiji (Pensilvanija) pravi izbor za vas.
Naširoko je poznat zbog kolekcije medicinskih "čuda" i anatomskih primeraka. Izložbe uključuju maligni tumor izvađen iz usta predsednika Klivlenda, jetru poznatih spojenih blizanaca (da, zapravo su dve spojene jetre) i mnogo drugih jezivih i čudnih stvari.
Očigledno, ovaj muzej nije za gadljive ili one koji ne mogu da podnesu da čuju "tri metara dugačko debelo crevo koje sadrži više od 18 kilograma fekalija nekoga poznatog kao Ljudski Balon", zato što da, i to je tamo.
 "The Ven Haven Ventriloquist" muzej
Ima nešto u lutkama koje koriste ventrilokvisti (osobe koje pričaju iz stomaka) što mnoogo plaši ljude. Ono šta je bitno zapitati se ovde je: ko skuplja ove zastražujuće lutke?
Naravno, našao se jedan čovek koji to revnosno radi, pa ako se nađete u Kentakiju, ovaj muzej je odlično mesto gde biste mogli da provedete popodne ili preplašite svoju decu do kraja života.
 "The Glore Psychiatric" muzej
Ukoliko vas zanima koliko smo napredovali kada je reč o tretmanima u mentalnim ustanovama, onda je dobro posetiti "Glore Psychiatric" muzej.
Ovaj muzej se nalazi u Sent Džozefu (Misuri), odmah pored originalne bolnice iz 1874. godine i sadrži izložbe primitivnih načina lečenja mentalnih bolesti poput kada za potapanje i "kutije samice". Iako je ovaj aspekat muzeja uznemirajavuć, ono što je tamo zaista jedinstveno su umetnički radovi nekadašnjih pacijenata kao što su vezovi nemog šizofreničara.
 "The Bowers" muzej
Iako je ovaj muzej u Santa Ani (Kalifornija) u suštini prilično pogodan za porodične posete, tačnije, sve do jednog dela - izložbe pod nazivom "Duhovi i lovci na glave: Umetnost ostrva Pacifika".
E, tu se nalaze zastrašujuće stvari - viljuška hanibala, ogrlica napravljena od ljudskih prstiju, još jedna od zuba i nebrojeno drugih "zanimljivosti" koje će vam ugasiti apetit.The Museum of Death
Svi ćemo umreti i tu nema dileme. To je smao činjenica života koju se većina nas trudi da zaboravi, ukoliko je to moguće.
Za one koji vole da se podsete takvih stvari, postoji Muzej Smrti u Holivudu. Pre nego što ovo odbacite kao nešto što je "laganica", imajte na umu da jedina tematika ovog muzeja smrt i sve što je u vezi sa tim.
Od izložba koje sadrže umetnička dela napravljena od strane serijskih ubica do pravih predmeta iz samoubilačkih sekti, ovaj muzej je ispunjen aspektima smrti i umiranja - ubistva, pogubljenja, samoubistva i još mnogo toga.
Čak ne može ni svako da uđe - kao test da možete da podnesete sve što je unutra, morate da gledate u sliku čoveka poznatog kao "The Mile Man" bez da trepnete ili okrenete glavu. Zašto je on tako strašan? Pa, to ćete morati sami da proverite.
I tako do beskonacnosti. Muzej "stvar" ( secate se one ruke iz "Porodice Adams")  i jos toliko cudnih, bizarnih i strasnih stvari na nasoj planeti. A sve to privlaci turiste. Sto, cudnije, bizarnije, strasnije to vise turista. Da ne pominjem i cudoviste iz Loh Nesa ( majice, case, fotografije....), kuca Deda mraza ( majice, case, fotografije...) pa neverovatni Simsonovi ,Hari Poter, Bivis i Badhed.
Mesta hodocasca o kojima sam pisala juce postala su samo prosta turisticka atrakcija.
I ONDA DA SE COVEK NE ZAPITA: KUDA IDE OVAJ SVET? TOLIKO SMO POKVARILI SVOJU PERCEPCIJU DA NAS PRIVLACE SAMO POTPUNO OTKACENE STVARI. PRAVI MUZEJI, PRIRODNE LEPOTE I OSTALE "NORMALNE" TURISTICKE DESTINACIJE VISE NISU ZANIMLJIVE. ODAKLE NAM TOLIKA "GLAD" ZA BIZARNIM I CUDNIM STVARIMA? TO VEROVATNO IMA VEZE SA GLOBALIM 'ISPIRANJEM MOZGA' KOJI SU NAM 'ISPRALI ' DO TE MERE DA NAM OBICNE I LOGICNE STVARI IZGLEDAJU DOSADNE I GLUPE! TUZNO!






Нема коментара :

Постави коментар