уторак, 26. март 2019.

BITI IZDRZAVAN I OBRNUTO

BITI IZDRZAVAN ILI IZDRZAVATI NEKOG PITANJE JE SAD? I CEO OVAJ TEKST SE ODNOSI SAMO NA PARTNERSKE ODNOSE - BRACNE, VANBRACNE - PRECIZNO  RECENO SVE LJUBAVNE VEZE!
Idealno je naravno da oboje budu ravnopravni sto se finansija tice ( i svega ostalog), ali su u fokusu sad samo finansije. Znaci podela placanja  racuna  i  troskova 50:50. Dobro je i ako ima malo odstupanja ako su obe strane saglasne. Ali sta ako jedan partner nema nikakve prihode? Ko je tu zrtva? I da li je onome sto nema prihode bas sve okej?
Pocnimo opet od ljubavi koja je "slepa" na pocetku veze. Primecujete vi da ste onaj sto uvek sve placa, ali to vam ne smeta jer vam je jako stalo do te osobe ( zato ste i s njom naravno). Medjutim, veza se "popela" na  "visi nivo" te ste odlucili da zivite zajedno. I tu sad stvarno dobijate pravu sliku vase veze. Vi na posao, u prodavncu i u postu i banku, a on ili ona  vam se pridruzuju na obrocima ili u zajednickom provodu.  I opet na pocetku zivite u euforiji jer ste ispunili svoju zelju da zivite zajedno sa nekim koga volite. A onda pocnete da razmisljate da li je to samo privremeno stanje stvari ( privremena besposlenost) ili je to partnerov nacin zivota? I pocinjete da se brinete. I to sa potpunim pravom. Jer zajednicki zivot nikako ne treba da ima "zrtvu" i "parazita". Osecate i dalje ljubav ,ali se sve vise pitate da li treba da budete jedina osoba koja donosi novac u kucu? Novcem se moze dosta toga kupiti i znate i sami ne bas sve. Kupujete moc u drustvu ,na poslu ali  i u vezi, jer sebi dajete pravo obzirom da jedino vi zaradjujete na postavljanje uslova. Od toga sta ce se kupovati, pa do toga da li ce se i gde ici i sa kim i ostalo...I to vam prija hteli vi to ili ne da priznate. Jeste da radim po ceo dan, ali ja sam taj ili ta koja diktira pravila igre u kuci (vezi). Ali verovali ili ne i to vremenom dosadi pa vam onaj "parazit' sto se besposlen vuce po kuci pocinje da "ide na zivce" dok vam se ne smuci. Tu je onda svakako pocetak kraja veze, jer ce vam "parazit" naci argumente zasto je to tako, medjutim vama vise jednostavno nije stalo. S druge strane osoba koja pristane da bude izdrzavana ( tipa starleta ili zigolo) sigurno nece imati takvih problema u vezi kao malopredjasnji slucaj. Ovde se tacno zna ko sta daje i ko sta uzima. Greske nema. ali ako ste "parazit" u obicnom partnerskom odnosu sigurno vam nije lako. Mozda zaista ne mozete da nadjete posao, mozda vas ometa bolest, mozda vam apsolutno ne smeta sto ste "podredjeni" u vezi,mozda vam i jako smeta jer se ipak osecate povredjeni  i ponizeni ali ne znate kako da to promenite. To jest vi bi svakako svoja prava ,ali uz njih idu i obaveze.Pa ako zaista niste svojom krivicom taj sto mora da bude izdrzavan ne bila vam u kozi, jer zaista znam kako to izgleda. Sto rece moj prijatelj na Fejsu: Strava u ulici Brestova broj 5! A ako mozete da zaradjute, ali vam se cini mnogo lakse da to neko drugi radi umesto vas onda ne mozete i ne smete da se zalite. A vi koji ste "mocni"  i vredno i posteno radite ne dozvolite da budete izmanipulisani jer ce vam u jednom momentu biti zao i onog sto ga izdrzavate ,ali i sebe! I to se na kraju uvek i desi verujte mi!
TOLIKO PRIMERA IMA ZADNJIH GODINA ( BOGA MI  I DECENIJA) ZBOG FINANSIJSKE KRIZE OSTALO JE SVE VISE PORODICA U KOJIMA RADI SAMO JEDAN CLAN. U TIM PORODICAMA SU  I DECA  I STARE I BOLESNE OSOBE.  I PONAVLJAM DA OVAJ TEKST NIJE NAPISAN U VEZI NJIH I O NJIMA. OVDE JE PRICA SAMO O DVE  OSOBE KOJE ZELE ZAJEDNICKI ZIVOT. KAKAV CE BITI ZAVISI OD NJIH OBE, NIKAKO OD JEDNE. A NAJCESCE SE IPAK DESI DA JEDNA OSOBA POSTANE IZDRZAVANA A DRUGA DA JE IZDRZAVA - KAKO I ZASTO KO ZNA?

Нема коментара :

Постави коментар