четвртак, 29. фебруар 2024.

AJNSTAJN, SELDON I TESLA

 SAD MOZDA NIJE U REDU POREDITI PRAVE GENIJE I GENIJA IZ SERIJE ,A OPET SELDON JE DOCARAO OLIKO GENIJALCI NEMAJU POJMA O EMOCIJAMA I SOCIJALNOM ZIVOTU, KOMUNIKACIJI SA OSTALIM LJUDSKIM BICIMA. IAKO MI JE MNOGO TOGA JASNIJE AJNSTAJNA NISTA U MOJIM OCIMA NE OPRAVDAVA ZA POSTUPKE PREMA MILEVI. OPET SELDON JE NASAO SVOJU 'ZAKRPU'  TE MOZE DA SE TOLERISE NJEGOV ODNOS PREMA EJMI (PREMA OSTALIMA BAS I NE MOZE). DOK TESLA SHVATIVSI SVOJE PROBLEME NIJE NI POKUSAO DA "USRECI" NEKU ZENU.

Zadrzala bi se danas na Ajnstajnu. Evo price o njegovom zivotu sa Milevom.

Ajnštajnova majka, navodno, nikada nije volela Milevu. Smetala joj je razlika u godinama, što je zadržala pravoslavnu veru i što joj je jedna noga kraća od druge. Stalno je vršila pritisak na sina, i on je s godinama postajao sve jači, čak i nakon što je Mileva rodila dva sina.

Njihov brak je funkcionisao po strogo utvrđenom “režimu” - Albert šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, slobodno vreme je posvećivao fizici, a Mileva je pokušavala da školuje decu i vodi kuću. Vremenom je potpuno zapostavila svoj naučni rad.

Brak je godinama bio u krizi, s boljim i lošijim periodima, a naučnik je sve više vremena provodio sa svojom ljubavnicom – rođakom, Elzom Lovental. Nakon jedne od gorih svađa, Albert je Milevi sastavio “spisak pravila” kojih je očekivao da se pridržava:

A. Vodićeš računa:

  • da moja odeća i rublje budu održavani u redu;
  • da dobijam redovno tri obroka u svojoj sobi;
  • da moja spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj sto bude korišćen samo za moje potrebe.

B. Odreći ćeš se svih ličnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga. Pogotovo ćeš se odreći:

  • mog sedenja u kući s tobom;
  • mog izlaženja i putovanja s tobom.

C. Poštovaćeš sledeća pravila u vezi sa mnom:

  • nećeš očekivati nikakvu intimnost od mene, niti ćeš mi bilo šta prigovarati;
  • prestaćeš da razgovaraš sa mnom ako to budem zahtevao;
  • napustićeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem zahtevao istog trena i bez protesta”.

D. Obavezuješ se da me nećeš omalovažavati pred našom decom, ni rečima ni ponašanjem.

Koliko je dugo Mileva živela pridržavajući se ovih diktata, nije poznato. U julu 1914. dan pred Prvi svetski rat, konačno joj je prekipelo. Spakovala je stvari, sa decom napustila Ajnštajna i otišla u Cirih.

Naučnik je tek 1916. zatražio razvod koji je i ozakonjen 1919. Zvanično su se rastali 14. februara 1919. a Albert se oženio Elzom 2. juna 1919. godine.

Lista “zahteva” otkrivena je u jednom Albertovom pismu Milevi, a objavljena je u biografiji “Ajnštajn – njegov život i univerzum” koju je napisao Volter Ajzakson, jedno vreme predsednik CNN-a i glavni urednik časopisa Tajm.

 ivot ove talentovane žene i dalje je obavijen velom tajne. Stoga smo našeg sagovornika pitali: Koja je najveća tajna o Milevi Marić Ajnštajn?

"Dve su velike tajne o Milevi. Prva – praktično, ona je uradila Specijalnu teoriju relativnosti; druga – Albert i ona su imali vanbračnu kćerku Lizerl. Ipak, mislim da je najveća tajna njen doprinos Albertovom radu, o čemu Mileva nikada ništa javno nije rekla.

No, tu su brojni savremenici koji svedoče o njenom doprinosu nauci, između ostalih Avram Fedorovič Jofe, ruski fizičar i član Akademije nauka SSSR-a. On je u oktobru 1955. posle Albertove smrti, objavio članak posvećen uspomeni na Alberta u vodećem ruskom fizičkom žurnalu. On je tu napisao da su 1905. u 'Analima fizike' objavljena Albertova tri članka koja su utemeljila tri osnovna principa na kojima se fizika 20. veka razvijala. Te 1905. Jofe je radio kao asistent kod Rengena koji je tada bio u uređivačkom odboru 'Anala fizike', pa je čitao radove pre objavljivanja. Jofe piše da je tada video sva tri epohalna rada čiji je autor bio izvesni 'Ajnštajn-Marić', do tada nepoznati službenik u Zavodu za patente u Bernu."

*Kakav je bio njihov odnos? Kakav je Albert bio prema Milevi kao zaljubljeni mladić, a kakav kasnije kao suprug?

"On je bio od nje psihološki zavistan jer Albert zapravo nije naučni um. On je jedna umetnička priroda i to se vidi po načinu na koji on piše i govori. To je sve vrlo lepo, sa puno emocija napisano i rečeno, ali jedva da ima trunke racionalnosti u nekim njegovim izjavama. Iz njihovih pisama vidi se da je između njih bila velika ljubav. Oni su se duhovno srodili. Što se kaže „brakovi se na nebu sklapaju“. Onda je ta duhovnost prešla u emociju i u praktički zajednički život. Njihov razlaz nije bio ni emotivni, ni duhovni, već moralni. Kada je on otpočeo ljubavnu vezu sa Elzom i kada mu je slava udarila u glavu, Albert je prema Milevi postao vrlo grub. Naređivao bi joj da ga ne uznemirava, da mu tačno u određeno vreme donese čaj, kafu, jelo... Praktično, počeo je da se ponaša prema njoj kao prema služavci.

Ali Mileva nije pristala na to. Već sledećeg dana, pošto je Austrougarska monarhija objavila rat Kraljevini Srbiji, Mileva je sa decom i u pratnji dobrog (zajedničkog) prijatelja koji je došao po njih, otputovala u Cirih. Mileva je bila neobična i hrabra žena, a Albert emotivno nezreo."

*Stiče se utisak da je Ajnštajn bio težak i kapriciozan čovek. Još dok su bili u braku imao je aferu sa drugom ženom. Posle njihovog razvoda, javnosti nije poznato da je Mileva imala druge ljubavne veze…

"Oni su bili 'Jedan Kamen' kako je Mileva o njima često govorila. 'Jedan Kamen' (Ein Stein) je prevod njihovog prezimena sa nemačkog na srpski. Venčali su se 6. januara 1903. Čak i posle njihovog razlaza i zvaničnog razvoda (1919), nije poznato da je Mileva imala nekog muškarca pored sebe.

Uostalom, kad je Mileva umrla 1948. Albertovi zastupnici su ubrzo došli u Švajcarsku, pretresli celu kuću i ko zna šta sve sklonili i uništili. Zanimljivo je da je u Cirih, pre njih, doputovala prva supruga njihovog sina Hansa kako bi pomogla da se spremi Milevin stan. Dok je sređivala stvari, ona je pronašla i kutiju sa porodičnom prepiskom koju je Mileva sačuvala, gde su se nalazila i ljubavna pisma sa Albertom. Ona je tu kutiju ponela sa sobom u Ameriku, a Hans ju je čuvao neotvorenu sve do očeve smrti. Ali kada je Hans pokušao da objavi ovu prepisku, Albertovi 'čuvari zaostavštine' su izdejstvovali sudsku zabranu publikovanja. Ovo je samo jedan od mnogih primera nastojanja 'čuvara Albertove reputacije' da zataškaju istinu. Cenzura je bila stravična! Bilo je potrebno više od tri decenije pravnih sporova da bi se javnosti dozvolio uvid u istinu o njihovom zajedničkom životu i naučnom radu."Ceo iznos novca koji je dobio od Nobelove nagrade, Albert je „dao“ Milevi, nekoliko godina nakon njihovog razvoda, a taj uslov se nalazio u 'Presudi o razvodu' u kojoj je Mileva bila Tužilja, protiv profesora Alberta. Troškove suđenja snosio je Tuženi-Albert. Ova Presuda je zanimljiva jer je sud u tački 2. zabeležio iskaz Tuženog 'da već četiri i po godine održava intimne odnose sa svojom rođakom iz Berlina'. Sud je proglasio 'Tužiljin zahtev za razvod braka na osnovu preljube verodostojnim, bez potrebe daljih dokaza'.

Presuda se nalazi u Cirihu, datirana je 14. februara 1919. i danas je dostupna istraživačima.

U Presudi o razvodu takođe piše: 'Profesor Ajnštajn u slučaju razvoda i u slučaju da dobije Nobelovu nagradu, glavnica iznosa od nagrade, postaje vlasništvo g-đe Mileve Ajnštajn, i deponovaće tu glavnicu u švajcarsku banku'. Tako je Milevi pripalo nešto više od 170.000 švajcarskih franaka kao priznanje za njen naučni rad, i to 1922.

Ovo jasno govori da je Mileva bila svesna udela koji je imala u Albertovim ostvarenjima, pa je kasnije, kada se njihova idilična saradnja okončala, to svoje pravo ostvarila u Nagodbi o razvodu."

*Zašto je on postao tako hladan i čak možemo reći zao prema Milevi?

"On je bio čovek na ego tripu. Obožavao je sebe i svoj rad. Nije mu bilo teško ni da ostavi porodicu, uz neko trivijalno objašnjenje. Smatrao je sebe za polu Boga. Jednom prilikom je izjavio da „želi da sazna planove Boga!“. To je jedan ironični teizam.

Ni njegova druga supruga, u braku sa njim, nije se provela bolje od Mileve.

Ali za razliku od Mileve, Elza je žmirila na njegove brojne afere. Njihov zajednički život bio je obeležen Albertovim neverstvima i 'ašikovanjima' koja su ušla u 'porodična predanja'. Albert je govorio da Elza ume da mu ponekad ide na živce i da 'nije neka intelektualka'."Kao patrijarhalnu ženu koja je, u psihološkom smislu, upravo iz te patrijarhalnosti, stavila muža ispred sebe i posvetila se „ishrani“ njegovog intelekta i njegovih ambicija."Šta je Albert, u naučnom smislu, napravio značajno posle razvoda od Mileve?

"Apsolutno ništa značajno. U Sjedinjenim Američkim Državama – bukvalno ništa. Živeo je od stare slave, držao predavanja na univerzitetima. Bio je vrlo inspirativan za studente, voleli su ga, umeo je da fantazira na bazi fizike i matematike i da ih natera na razmišljanje. Bio je odličan profesor. Ali, nažalost nije bio dobar otac, a ni muž. Ni Milevi, ni Elzi."

 JASNO KO DAN. MILEVA JE SVE PODREDILA AJNSTAJNU. NJIHOVO DETE OSTAVILA JE U SRBIJI JER JE BILO VANBRACNO. TEORIJA RELATIVITETA JE U STVARI NJENA. BILA JE PAMETNIJA OD AJNSTAJNA. STETA STO ONA NIJE IMALA TU NOTU KOJI IMAJU GENIJALCI PA JE SVE ZRTVOVALA DOK JE MOGLA DA ISTRPI DA BI KOBAJAGI GENIJE BIO USPESAN. KAKVA TRAGEDIJA. JOS JEDNA U NIZU ZENA KOJA JE U SVETU MUSKARACA IZGUBILA SEBE I SVOJ ZIVOT. KOJA BI ONA TEK NAUCNICA BILA.  AKO DO SAD NISTE GLEDALI STREBERE ( BEZ VEZE PREVOD BI BIO VELIKI PRASAK) OBAVEZNO GLEDAJTE AKO HOCETE DA VIDITE KOLIKO SU SOCIJALNE VESTINE NEOPHODNE ZA NORMALAN ZIVOT. I JOS JEDNA ZAHVALNOST TESLI KOJI JE SHVATAO NE SAMO SVET OKO SEBE NEGO I SEBE. ZA VECINU LJUDSKOG RODA NEMOGUCA MISIJA!

Нема коментара :

Постави коментар