уторак, 20. фебруар 2024.

'TRULI' BOGATASI

 BOGATASI SU BOGATASI. POSEBNA LJUDSKA VRSTA U SVAKOM SMISLU. ONI MOGU PARAMA DA KUPE SVE. NE, NIJE PRETERIVANJE. JER.... DANAS JE SVE NA PRODAJU ,A ONI ETO MOGU TO SEBI DA PRIUSTE. NJIHOVA BAHATOST I SNOBIZAM ,HEDONIZAM U NEOGRANICENIM KOLICINAMA NAMA 'OBICNIM SMRTNICIMA' IZGLEDAJU NEVEROVATNO PRIVLACNO. MI BI SVI TO ISTO HTELI. SAD, DA LI SU BOGATASI SRECNI ILI SMO MI SRECNI STO IPAK IMAMO OGRANICENJA? KO ZNA?

Neki daju milione dolara da bi zlatom prekrili ogradu na stepeništu.

Bogataši mogu za 32 miliona dolara da naprave lift za svoj automobil.

Veliki fanovi ovog filma mogu za 600 miliona dolara da dobiju repliku Titanika. 



Kada vam neko dostavlja šampanjac padobranom, onda znate da ste super bogati

Ko ne bi voleo da potroši milione na eksluzivni, privatni bioskop?

Naravno, gotovo svi bogataši vole čitav sprat da pretvore u svoj garderober

Čačkalice od zlata koje koštaju 600 dolara po komadu? Zašto da ne?

I kada je toplo i kada je hladno, bogataši vole da se osvežavaju, pa zato prave polu otvorene i polu zatvorene bazene...

Safari balonom uz šampanjac? Uz dosta novca i to je moguće. Jedan bogataš dao je 20 miliona dolara za vilu specijalno napravljenu za njegovog konja!

Jedna kompanija napravila je specijalno za bogataše privatni avion koji može da se kreće i pod vodom.

Lamborgini Veneno košta tričavih četiri miliona dolara i pravi je hit među bogatašima.

Za tri miliona dolara možete dobiti i svoj bunker da se sakrijete u slučaju apokalipse

Jednom sam imao bogatu drugaricu iz razreda koja je tokom školskog dana odletela u Hong Kong samo zato što je htela da jede dim sum.Kućne usluge. Moja mama je bogata i ima svoju manikirku koja dolazi kod nje jednom nedeljno da joj uredi nokte i napravi pedikir. Njen lični trener dolazi tri puta nedeljno i trenira je u njenoj kućnoj teretani."

"Kolekcionarski predmeti. Razmislite o antikvitetima, retkim knjigama i umetnosti. Fosilima takođe. Ne kao ulaganju, samo skupljanju iz zabave jer je to nešto što vole... Naročito stvari oko kojih je potrebna posebna briga."

"Bila sam učiteljica u jednoj privatnoj školi u Istanbulu. Imala sam razne vrste roditelja: influensere, mogule za nekretnine, investitore, glumice, pa čak i mafijaške porodice. Jedna mama je jednom rekla da će vozač pokupiti njenu čerkicu (4) jer ona ide s prijateljicama na ručak u Milano.

"Možda ne toliko hobi, ne znam ni kako bih to nazvao, ali kad god sam u društvu porodice muža svoje sestre (za rođendan ili porodični događaj) tokom sezone trka, oni će upaliti TV da gledaju trke i stajaće tamo s upaljenim aplikacijama za klađenje i kladiti se ceo dan."

"'Kotiljon', ili jednostavnije rečeno - vrsta bala, je u SAD uobičajena aktivnost za mlade tinejdžere više klase. To je u suštini vannastavni kurs bontona i baleta u plesnoj dvorani za srednjoškolce koji se završava plesom uz večeru gde mogu da pokažu šta su naučili."

"Bogataši ne kupuju šampon jer stalno idu kod frizera."

"Prijatelj mog oca je bogat tip. Ima komšiju koji je takođe bogataš. Ovaj komšija je opsednut jednom vrstom automobila. U svetu su napravljena samo četiri. Već ih je kupio tri, a sada mu je misija da kupi četvrti i poslednji."

"Pravi bogataši imaju svoje slike u kući. Ne moderne vrste slika gde kompjuter sortira fotografiju i na nju primenjuje akrilni filter. Ne, oni imaju portrete za koje su sedeli dok je pravi umetnik nanosio boju na platno.

"Bogataši iz zalivskih zemalja troše milione na ispunjenje najluđih prohteva, od lova na retke životinje do kolača s jestivim zlatom.

Iako je ubijanje ugroženih droplji u Pakistanu zabranjeno zakonom, bogati arapski posetioci svake zime kupuju specijalne dozvole i love ih sa sokolovima. Šeici veruju da je meso ptice hubare moćan afrodizijak, pa su je doveli na ivicu istrebljenja.

- Ima li besmislenijeg razloga da ubijete životinju? Ako je lov na hubaru zabranjen za Pakistance, zašto bi šeicima bio dozvoljen? - kaže Naim Sadik, aktivista iz Karačija koji je potpisao peticiju za ukidanje običaja.

Pakistanske vlasti su ove godine izdale 33 dozvole za lov koje omogućavaju svakom šeiku da ubije po stotinu hubara. Na spisku privilegovanih su emiri Katara i Kuvajta, saudijski princ i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi „Gardijan“. Lovci u kampovima provode po nekoliko nedelja, a oprema im stiže privatnim avionima.

Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Rašid al Maktum pre dve godine je u Engleskoj potrošio više od deset miliona dolara na kupovinu 25 ždrebadi. Drži ih sa ostalim konjima u klimatizovanim štalama čiji je plafon visok devet metara, a pod prekriven borovinom. Šeikovi ljubimci provode leto u engleskom gradu Njumarketu, a zimu u Dubaiju.

- Ljubav prema konjima mi je u krvi. Arapska plemena su gajila konje još pre nekoliko vekova - rekao je 64-godišnji bogataš čiji su konji osvojili preko 150 trofeja u 12 zemalja.

Njegov sin Hamdan bin Mohamed bin Rašid al Maktum (31) takođe rasipa novac na svakom koraku. Tokom posete Njujorku naručio je kolač s listićima zlata od hiljadu dolara, poslužen u peharu vrednom 300 dolara.

Arapski investitor Al Valid bin Talal (58) ne štedi kada je reč o automobilima. Pre nekoliko godina kupio je unikatni „mercedes“ ukrašen dijamantima za 48 miliona dolara. Svako ko je želeo samo da dodirne njegov kabriolet s belim kožnim sedištima morao je da mu plati hiljadu dolara. Ime šeika Hamada bin Hamdana al Najana (65), potomka kraljevske porodice iz Abu Dabija, vidljivo je iz svemira. Natpis „Hamad“ na njegovom privatnom ostrvu dugačak je preko tri kilometra i širok 800 metara. Vrh slova H spojen je s moreuzom, tako da natpis ispunjava voda. Poduhvat je šeika koštao oko 22 miliona dolara, što je malo u poređenju sa ukupnim bogatstvom od 22 milijarde.

Jedna korisnica TikToka postavila je pitanje: “Koje je najluđe ponašanje bogataša kojem ste svjedočili?”.

Evo kakve je odgovore dobila.

  1. Lik nekoliko mjeseci nije primijetio da mu je nestalo nekoliko stotina hiljada dolara s računa.
  2. Bogataš je glumio da je zaboravio novčanik kako bi provjerio je li žena koju je izveo na spoj sponzoruša.
  3. Bogati otac je svom klincu kupio privatni helikopter samo da bi prijatelje mogao odvesti u New York na izlet.
  4. Ova je osoba sve novčanice sitnije od 50 dolara nazvala “seljačkim novcem”.
  5. Princ jedne države je potrošio 20 milijuna dolara na jedan parti koji je trajao dva dana. Trebao je trajati sedam dana, ali mu je dosadilo.
  6. Lik je kupio posebnu kuću koju će koristiti samo za partijanje.
  7. Bogati roditelji koji su svojim klincima odlučili izgraditi novu kuću jer im se nije svidjelo kako su okrečili prvu.
  8. Razmažena klinka koja je razbila mobilni telefon i bacila ga jer joj je napukao ekran.
  9. Obitelj koja je unajmila privatnog vozača samo za njihovu dadilju.
  10. Osoba koja je mislila da svako ima pistu za privatni avion u dvorištu
  11. H.aksi je najbogatije "selo" u Kini i predstavlja teško dostižan san velikog broja Kineza.

    Osim po urbanističkoj uređenosti i privredi koja se ne zaustavlja ni na trenutak, Huaksi je poznat i po visokim životnom standardu koji se ističe u odnosu na ostatak Kine.

    Za 55 godina, Huaksi se pretvorio iz siromašne ruralne oblasti u u simbol ekonomske ekspanzije zemlje, otelotvorene u 326 metara visokom hotelu koji krasi centar sela. Luksuzni objekat ima 60 spratova, 826 soba, a već u prizemlju dočekaće vas 30 miliona funti vredna statua bika, napravljena od čistog zlata.

    Pitanje kako je Huaksi od siromašnog sela došlo do svog luksuza koje ga okružuje i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen.

    Zašto se ovo mesto ne napušta?

    Jednostavno, ako ga napustite, gubite sve što ste stekli, tako da je život u ovom selu doslovno život u zlatnom kavezu.

    Svaki od dve hiljade stanovnika, koliko ih ovde službeno živi, ima više od 143 hiljade dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama. ak, postoji i caka. Ako selo napustite i odlučite da se preselite negde drugde, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno vilu, pa zbog tog pravila gotovo niko ne sme da napusti zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici.

    Spomenimo još i da većina stanovnika radi sedam dana u nedelji pa se postavlja pitanje gde uopšte i kada stanovnici mogu potrošiti sav taj novac? Očito samo u Huaksiju.

    Pre 30-ak godina ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od oko 600 stanovnika.

    Ali, tada je visoki partijski zvaničnik Vu Renbao doneo plan koji je trebalo da donese prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.ašto se ovo mesto ne napušta?

    Jednostavno, ako ga napustite, gubite sve što ste stekli, tako da je život u ovom selu doslovno život u zlatnom kavezu.

    Svaki od dve hiljade stanovnika, koliko ih ovde službeno živi, ima više od 143 hiljade dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

    Ipak, postoji i caka. Ako selo napustite i odlučite da se preselite negde drugde, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno vilu, pa zbog tog pravila gotovo niko ne sme da napusti zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici.

    Spomenimo još i da većina stanovnika radi sedam dana u nedelji pa se postavlja pitanje gde uopšte i kada stanovnici mogu potrošiti sav taj novac? Očito samo u Huaksiju.

    Pre 30-ak godina ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od oko 600 stanovnika.

    Ali, tada je visoki partijski zvaničnik Vu Renbao doneo plan koji je trebalo da donese prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.ediji su se za Huaksi zainteresovali 2004, kad je objavljeno kako stanovnik sela godišnje u proseku zaradi gotovo 18 hiljada dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

    Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantan soliter na 72 sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara. Visina nebodera 328 metara, čime je, primera radi, za četiri metra viši od Ajfelovog tornja.

    Za prevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti tu već za desetak minuta.Svaki od dve hiljade stanovnika, koliko ih ovde službeno živi, ima više od 143 hiljade dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

    Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad. Takođe, klubovi i barovi ne postoje, pa se mnogi opravdano pitaju kakav je zaista život u ovom prebogatom, misterioznom selu.

    Turizam u Huaksiju je vrlo zastupljen jer mnoge zanima kakav je život u komunističkoj utopiji. Sa druge strane, brojni posetioci navode da se u Huaksiju ne mogu pronaći restorani i prodavnice koje čovek očekuje u bogatom gradu, kao i da gotovo nema gde da se potroši novac.

    KINEZI SU I BOGATASE USPELI DA 'UKALUPE'. POJMA NEMAM STA STE VI OSECALI DOK STE CITALI OVU PRICU O BOGATASIMA. NARAVNO OVO JE SAMO MALI DELIC NJIHOVIH 'LUDOSTI'. MENI JE SVE TO NARAVNO SAMO SMESNA BAJKA. NESTO STO JE BESMISLENO. CEMU TROSITI NOVAC NA TAKVE STVARI. A OPET I ONO SA KINEZIMA I ZLATNIM KAVEZOM JE PRETERANO. OPET PONAVLJAM UGLAVNOM ZAVIDIMO BOGATASIMA. CINI NAM SE DA JE NJIHOV NACIN ZIVOTA BAS DOBAR. NE ZNAM. 

Нема коментара :

Постави коментар