недеља, 17. јун 2018.

IT SKANDALI

DA, POSTOJE I IT SKANDALI! KADA VAM DOKTOR MOZE PREPISATI APLIKACIJU ZA RESAVANJE ZDRAVSTVENOG PROBLEMA?VUDU POPAJ JE NEKAD PEVAO :DOKTORE PREPISITE MI SUNCEV ZRAK - ALI TO JE NEKA DRUGA PRICA!
U svetu tehnologije desavaju se skandali kao i svugde. Medjutim, ovde su skandali mnogo skuplji,a manje medijski propraceni. Logicno.Kad kazem skuplji ne mislim na finansijski deo ( koji moze biti izrazen u milioima cak i milijalrdama dolara ili evra) nego i ima i ljudskih zrtava. Nasla sam nekoliko  IT skandala, a verujem da ih ima bas mnogo.
Samsungov telefon model NOTE 7 , bio je zabranjen jer je bio sklon da eksplodira, pa je bio zabranjen na letovima. Samsung je odlučio da popravi seriju, ali je model na kraju povučen sa tržišta.Dok ga nisu povukli oduziman je na aerodromima,ako ga se vec niste sami resili!
Smrt Alena Turinga podigla je veliku prašinu. Dekoder koji je bio jako popularan tokom Drugog svetskog rata. Počinio je samoubistvo 1952. godine, kao posledica srama kada je otkrivena njegova homoseksualnost koja je u to vreme bila ilegalnau Britaniji. Njemu je dato da bira između zatvorske kazne i bolne hemijske kastracije. 2013. godine mu je upućeno posthumno izvinjenje.Alena Turinga ste mozda videli ko citate moje blogove. On je tvorac cuvenog testa kojim se otkrivaju roboti! To jest da li nesto pise covek ili robot.
Aron Svarc je bio  programer i aktivista koji je počinio samoubistvo 2013. godine nakon što je optužen da je skinuo brojne akademske spise i učinio ih dostupnim online. Njegova kazna bila bi 35 godina zatvora i milion dolara u novcu. Pronađen je nakon što se obesio u svom stanuu Bruklinu.
Fabrika  u Fokskonu koja  je pravila iPhone za Apple našla se u centru skandala 2010. godine zbog samoubistava u kineskim fabrikama. Nakon toga radnici su bili pozvani da potpišu ugovore da neće da izvršavaju samoubistva. Apple se godinama nakon toga trudi da ponudi bolje uslove radnicima.Ma ovo je genijalno da potpises da neces da se ubijes?!
2013. godine iz Yahooa su procurili podaci čak 3 milijarde korisničkih naloga, a krivci za to nikada nisu pronađeni. To je veoma uticalo na pad cene deonica ove kompanije.
Facebook se nedavno našao u centru skandala zbog curenja podata o korisnicima zbog čega je na odgovornost pozvan i Mark Zakemberg.
 Dokaz da nas naša tehnologija  koju svakodnevno koristimo posmatra dospeo je u javnost 2013. godine. Za curenje informacija o NSA okrivljen je Edvard Snouden, a njegova otkrića objavljena su u vodećim medijima širom sveta.
UBER  kompanija je priznala da je u oktobru 2016. godine bila žrtva hakerskog napada koji je ugrozio lične podatke 50 miliona korisnika, kao i sedam miliona vozača.
Direktor sigurnosnog odeljenja Ubera, Džo Salivan, i njegovi bliski saradnici bili su primorani da napuste kompaniju jer su pokušali da prikriju napad. Oni su hakerima platili 100.000 dolara kako ne bi objavili podatke. 
Equifax - kompanija koja prikuplja informacije o potrošačkim kreditima od 800 miliona ljudi i 88 miliona kompanija širom sveta objavila je u septembru da je bila žrtva hakerskog napada.
Napad se dogodio tokom leta i u njemu su ukradeni lični podaci 143 miliona ljudi. Da situacija bude još gora, pojavile su se informacije da je napad sponzorisan od strane države.
Iako ovaj događaj "Forbes" nije uvrstio u svoju listu, mi smo ipak rešili da ga dodamo ovde. Tehnološki gigant je pred sam kraj 2017. godine zvanično priznao da je u iOS operativni sistem dodao kod koji će usporiti telefone koji u sebi imaju dotrajale baterije.
Apple se pravdao da je ovu opciju dodao kako bi se produžio vek iPhone-a i kako ne bi došlo do slučajnog isključivanja i oštećenja, ali se korisnicima nije dopalo što je sve to urađeno pod velom tajne. Na kraju je Apple priznao grešku, izvinio se korisnicima i smanjio cenu zamene baterije.
Sada svi korisnici iPhone-a bateriju mogu da zamene za 29, umesto 79 dolara koliko je to koštalo pre ovog skandala.
Obezbedjivanje adekvatne zdravstvene zastite je jedan od najkompleksnijih poduhvata ljudskog roda.Do sada je prepoznato više od šezdeset hiljada različitih dijagnoza, otkriveno šest hiljada lekova i ustanovljeno četiri hiljade medicinskih i hirurških zahvata, procedura i tehnika za lečenje tih dijagnoza. Sad to sve "samo" treba primeniti na svaku od sedam i po milijardi osoba da bismo bili sigurni da je čovečanstvo zdravo.Novi pametni  uređajaji su  sposobni da prate sve osnovne parametre zdravstvenog stanja korisnika i da pravovremeno upozore na moguće probleme. Još i više - ovako prikupljeni podaci mogu da se centralno pohranjuju radi statističke obrade i mnogo boljeg uvida u efekte pojedinih terapija, kretanje epidemija i aktivnost virusa.
Povezani pametni uređaji mogu da imaju i direktnu komunikaciju sa lekarima, koji onda mogu da reaguju bez potrebe za prijemom pacijenta u zdravstvenu ustanovu. U nekim slučajevima moguće je čak i korišćenje namenskih specifičnih mobilnih aplikacija. Ovakve aplikacije ne bi trebalo da budu dostupne široj publici, pa se može desiti da u budućnosti i bukvalno imamo softverska rešenja koja se izdaju na recept.Ceo koncept se zasniva na prikupljanju i obradi velikih količina podataka u realnom vremenu. Ovo je u prošlosti bilo praktično nemoguće, ali nove tehnologije otvaraju vrata za pregršt mogućnosti i rešenja. 
Koliko je tehnologija napredovala i koliko postajemo potpuno bespomocni bez nje. Kako smo  uopste ziveli pre bez svega ovoga sto tehnologija cini za nas. Potpuno je vise besmisleno da analiziram koliko je tehnologija dobra za nas ,a nasupromot tome koliko nam stete donosi. Za cetiri godine od kad pisem blogove promenilo se toliko toga.
ZATO ZAKLJUCIMO SAMO JEDNO NA KRAJU OVOG TEKSTA. POD HITNO KOD DOKTORA PO APLIKACIJU KOJA CE VODITI RACUNA O NASEM ZDRAVLJU. A SKANDALI KO SKANDALI. TRI DANA ( DA LI  I TOLIKO) PA ONDA SLEDI SLEDECI PA SLEDECI!

Нема коментара :

Постави коментар