понедељак, 25. јун 2018.

POJACIVACI UKUSA

USTVARI JA TOTALNO NE KAPIRAM TO SA POJACIVACEM UKUSA ( E 621)! ZAR MORAJU DA NAM POJACAJU UKUS DA BI GA UOPSTE OSETILI. VEC SAM PISALA ZA PILETINU KOJA UOPSTE NEMA UKUS ALI ZATO IMA ADITIVE I HORMONE. ALI RU JE SVE OSTALO! KAD SMO IZGUBILI MOC DA OSECAMO UKUS? I KAKO?
Mnogi aditivi neće ostaviti štetne posledice po vaše zdravlje, međutim neke namirnice sadrže veoma veliki broj takvih dodataka, pa bi takve namirnice trebalo izbegavati. To su uglavnom suhomesnati proizvodi, gazirana pića, razni slatkiši, žvake, lekovi, multivitaminski sokovi, začini, gotovi sosovi, supe, virsle, cipsevi ,soja sos, pastete,nesavine zacine, mnoge vrste mesa ..puni su aditiva E621 koji se koristi kao pojačivač arome. U narodu je poznat kao izazivač gladi, a osim da "mami" na "još", gotovo i da nema drugu funkciju. Zdravu, svakako ne, jer može dovesti do najtežih oboljenja. Potrosacko drustvo! Nema limita. Vazna je potrosnja. Kupujte, jedite pa kako vam Bog da. Meni  isa svim pojacivacima vise nista nema ukus one nekadasnje hrane. Bar sam je jela nekad, nove generacije nikad nisu ni osetila bolji i lepsi ukus hrane. Strasno. Hraneci nas od kad se rodimo na ovaj nacin (pojacavaji nam ukus i zelju za hranom) po mom misljenju direktno krse pravo coveka na izbor toga sta ce i koliko jesti. Ali koga je to briga? Dokle god se zaradjuje!
Od upotrebe aditiva nije pošteđena ni dečja hrana. Uz voće i povrće, teglice su pune raznih "E" oznaka. Što se tiče dečje hrane, u njoj je dozvoljena upotreba malog broja najbezbednijih aditiva, a pojačivači ukusa nisu dozvoljeni u proizvodnji hrane za odojčad i malu decu. Nadam se da je tako. Aditiv natrijum-glutaminat ili E621 služi samo za prevaru !Ako se stave kvalitetne sirovine u proizvod, meso, voće, orašasti plodovi i to se upiše u deklaraciju, ne postoji nijedan razlog da se doda i pojačivač ukusa. Tu, zapravo, ima svega drugog, osim onog što je napisano. Taj aditiv nije zabranjen, a pitanje je i u kojoj meri se stavlja. Koliko je to podložno zloupotrebi, a zna se da je štetan. Trebalo bi da se vratimo domaćoj hrani, a ne industrijskoj. Generalno, čim ima više od jednog emulgatora tu robu treba izbegavati. Znaci jedina prava istina je da se pojacivac dodaje  umesto pravih namirnica i da bi izazivao glad! Svet je ozbiljno zaglibio u brzu proizvodnju hrane, naročito hleba. Mozda bi spisak stetnih aditiva koji su se nekako"provukli " u nasu ishranu trebali da nosite u kupovinu, za svaki slucaj.
 E102, E110, E122, E123, E127, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E223, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440.
Napominjem, da aditivi iz kategorije E nisu sami po sebi stetni ,medjutim postaju opasni ako se uzimaju u vecoj kolicini. A sta je sa milenijalcima hodajucim zderacima cipsa? Nema limita!
Da vam nabrojim nekoliko stvari zbog cega se trpaju aditivi: boja, konzervans,antioksidans,kiselina, regulator kiselosti,zgusnjivac,stabilizator,emulgator,emulgujuce soli,sredstva za zeliranje,humektanti,sredstva za dizanje testa,ucvrscivaci,sredstva protiv zgrudnjavanja,pojacivaci aroma,sredstva protiv stvaranja pene,sredstva za glaziranje,sredstva za tretiranje brasna,propelenti,zasladjivaci,sredstva za povecavanje zapremine,modifikovani skrobovi...
Znaci dodaje se bukvalno sve zbog svega. Sad pozelim da sto pre pocne to stampanje hrane 3D stampacem. Pa kad jedemo kojesta, bas sigurno znamo sta jedemo. Ne volim sto smo bas mi u XXI veku prelaz izmedju ljudske vrste i nekih humanoidnih robota, kiborga cega vec. Sto ne  i mesavine vanzemaljaca i ljudi! Sve ide ka tome. Da li to jos neko vidi tako jasno kao ja. Bespolnost, GMO hrana, aditvi, hormoni, roboti. vrhunska tehnologija....
NEKADA SE DOBRO JELO BAS! TO ZNAMO MI KOJI SMO BILI 100% LJUDSKA VRSTA. a ONDA JE STIGAO  XXI VEK! OD 1978-ME KAD JE RODJENA PRVA BEBA IZ EPRUVETE, PA DO MILENIJALACA OD OSAMDESETIH GODINA  PROSLOG  VEKA PA NAOVAMO SMANJUJE SE PROCENAT LJUDSKOSTI U LJUDIMA. NE MISLIM OVAJ PUT NA  EMOCIJE,NEGO PROSTO LJUDI VISE NISU TO SVIH STO PROCENATA. SADA SU MOZDA TEK 90%, A PROCENAT SE SVAKI DAN SMANJUJE I TO SVE VECOM BRZINOM!

Нема коментара :

Постави коментар