субота, 9. јун 2018.

GRANICE

GRANICE SU SAMO 'LINIJE' U ATLASU! VAZDUHOM,KOPNOM I VODOM SE PRENOSI BUKVALNO SVE! STA TEK RECI  O INTERNETU ?! NAJBOLJE OD SVEGA JE DA NAS SVAKI DAN UBEDJUJU DA SU NEKE GRANICE DRUGACIJE NEGO STO MI MISLIMO!
Nekako bih i ovaj blog "zacinila" zanimljivostima da ne bi bio tako strasan kako ustvari jeste!Dok neke zemlje dižu bedeme oko svoje države i obezbeđuju granične prelaze oružanim snagama, druge zemlje na pozitivnom primeru pokazuju da granični prelazi ne moraju biti ništa više od zamišljene linije. Tu su mnoge zemlje pustile masti na volju.Recimo  ogromna riba u sred polja simboliše granicu između Poljske i Ukrajine, a autor je poljski umetnik Jaroslav Koziara.Na granici Svedske i Finske mozete igrati golf! Granica izmedju Brazila i Urugvaja nalazi se direktno na trotoaru.Brazil je sa leve ,a Urugvaj sa desne strane ulice. Izmedju Kanade i amerika granica prolazi bukvalno kroz jedan kafic. Kao  i u Belgiji i Holandiji! A tek granica izmedju Nepala i Kine!  Nalazi se na Mont Everestu. Impresivno potpuno! Granica između Nemačke i Holandije je označena  metalnom trakom u poslovnom centru Eurode. Iako su sandučići jedni do drugih, pisma iz Nemačke u Holandiju stižu u roku od 7 dana. Ima jos primera jer je masta zaista bez granica.
Pa opet, ako hocemo da ozbiljno pricamo o voj temi onda da se vratimo uzasavajucoj istini da preko granice moze da se prenese sve, a granicari smaraju za flasu viskija!!! Bolest koja se ne vidi prelazi sve granice, a spada u bilosko oruzje. Trgovina ljudima, decom, organima....Da ne mimoidjemo oruzje, drogu i ostalo...
Ljudi su zaista neverovatni. Zele sa sobom da imaju sve kad putuju. I kucne ljubimce pored ostalog. I da popiju neku i da pojedu  sta zele i cigarete naravno. I sve je to ljudski i sve to nije problem. Problem nastaje kad se zeli preneti preko granice nesto sto nije dozvoljeno. Kriminal i masta! I znaju carinici ,ali desavaju se propusti. Realnost :carinici - sverc 50:50.
Sada zivimo u svetu interneta i Dark interneta. A u virtualnom svetu virusi su najmanji problem!
Prenosi se SVE! Carina -prenos svega od imformacija do robe 0:100. 
Rezime je totalno porazavajuci. Virtualni svet postao je dostupan kao i realni. Tako da te linije u Atlasu sve manje znace. Doduse stalno pricamo o tom Novom svetskom poretku gde ce postojati jedna drzava, jedan predsednik, jedan jezik, jedna vera....Pa onda granice nece ni postojati.
I ja zaista ne znam da li mi se Svet vise svidjao kao postojanje 250 drzava ( ili vise) ili kao mogucnost da je samo jedna drzava. Granice  ustvari  ne postoje odavno. Ili blaze receno , za protok informacija i robe granice ne postoje. Bilo to legalno ili ilegalno.
ZIVIMO ZAISTA U NEKOM CUDNOM VREMENU KAD SU REALNOST  I VIRTUALNI SVET UZASNO ISPREPLETANI .KUPOVINA PREKO INTERNETA, KRIPTOVALUTE, SVERC SVEGA JER SVE JE ROBA. POJMA NEMA UZASNUTA SAM I UPLASENA SVAKAKO!
A GRANICE SU VEC ODAVNO SAMO LINIJE U ATLASU!


Нема коментара :

Постави коментар