недеља, 8. септембар 2019.

ZOVEMEO GA HLEB  I BEZ NJEGA NE MOZEMO DA ZAMISLIMO ISHRANU. I MISLIMO DA SE PRAVI SAMO OD ZITARICA. ALI NE. SVE ONO STO ZOVU HLEB MOZE BITI I OD VOCA I POVRCA NE SAMO OD ZITARICA, A NEKAD I OD MESA!
Kao namirnica hleb se pojavio u svakoj kulturi i na svim kontinentima. Zajedno s prvim naseobinama razvijalo se i umeće gajenja žitarica. Nastali su i tzv. prahlebovi, pljosnate vekne koje su se pekle na zagrejanom kamenju i bez kvasca spravljale od ječma, prosa, kukuruza i heljde. Prvi predak hleba bio je daleko sličniji onome što danas sve više čujemo: bez glutena i bez kvasca.Hleb koji danas poznajemo i najčešće konzumiramo najsličniji je egipatskoj varijanti. Pre nekih 4.500 godina Egipćani su brašnima koja sadrže gluten, kao što su pšenično ili raženo, počeli da dodaju pekarski ili hlebni kvasac i ostavljali smesu da fermentira, slično današnjem procesu, a među prvima su počeli da grade i pećnice. Danas postoji nebrojeno vrsti hleba širom sveta: arapske vekne, indijski čapati, kukuruzne tortilje Latinske Amerike… koje potiču od onog prvog, prahleba, dok je svaki hleb koji sadrži kvasac naslednik egipatskog.Beli hleb nije jedini. U svetu postoji bezbroj vrsta hleba, a i kod nas sve više u upotrebu ulaze raženi, beskvasni, sa semenkama, različitim dodacima i kombinacijama sastojaka. U zavisnosti od sastojaka takvi hlebovi su više ili manje bogati hranljivim materijama. Pa i ugljeni hidrati, zbog kojih mnogi izbegavaju ovu namirnicu, nisu sami po sebi štetni, već je potrebno znati kad su organizmu potrebni i u kojoj količini. Korist od ugljenih hidrata je da organizmu pružaju potrebnu energiju, i zato je poželjno unositi ranije tokom dana, i ne u većoj količini od ugrubo dve kriške hleba. Što se ide više u noć, to organizam slabije troši ugljene hidrate, i zato je najbolje konzumirati ih kad mogu i da se potroše – ujutro ili do sredine dana.
Na srpskom trzistu cak 60 vrsta hleba - na srecu od zitarica. U eri zdrave hranu ( bar tako je zovu) trziste je preplavljeno crnih hlebom, hlebom od ovsa, heljde, semenki ,bez brasna ( to sam probala odlican je) i ko ce ih sve nabrojati. Ali meni nisu toliko zanimljivi ovi hlebovi jer su nam dostupni pa sam mnoge probala. Zelela bih da ovaj blog posvetim neobicnim hlebovima koji to mozda i nisu u pravom smislu reci ustvari onako kako mi zamisljamo hleb, vekna koja se sece. Zelela bih da pisem o neobicnim hlebovima iz raznih zemalja. Beli hleb se već dugo smatra glavnim neprijateljem linije i zdravlja, on je povezan sa gojaznošću i visokimg krvnim pritiskom kod ljudi.
Profesor Žou Veibiao sa Univerziteta u Singapuru našao je način rešavanja tih problema, zadržavajući teksturu i ukus hleba. Svetu je predstavio najnoviji hit u ishrani - ljubičasti hleb koji je mnogo zdraviji od belog hleba!Žou Vijebao počeo je sa ekstrakovanjem antocijanina, prirodnog plavog pigmenta iz crnog pirinča, koji se može pronaći i u borovnicama i grožđu, izostavljajući njegova skrobna jedinjenja. Antocijanin je umešao u testo i dobio hleb mnogo bolji za ljudsko telo od belog!Kada se hleb ispeče na 200 stepeni, 80 odsto antioksidanata antocijanina ostaje sačuvano. Ovo jedinjenje reaguje i sa enzimima skorba iz brašna, zbog čega se ljubičasti hleb vari 20 odsto lakše u odnosu na običan, što je novu namirnicu odmah lansiralo na listu superhrane.
Prvi koga zovu banana hleb jeste vekna koja se sece i podseca na hleb jer u sebi ima brasno ,ali moze da bude i u kategoriji kolaca svakako. Banana bread potice inace  iz Amerike, a odakle bi , kao i cuveni mafini tako u banana hleb mozete bukvalno dodati sta god pozelite ( orahe, suseno voce, jogurt, cimet...)
"Naan" je indijski "pljosnati" hleb s kvascem koji se peče u jako ugrejanoj "tandoor" peći.
Pečeni "naan" obično se premazuje rastopljenim maslacem ili maslom (ghee) pa se poslužuje uz sve moguće oblike indijskih soseva zvanih "curry."
Indijska hrana poznata je u svetu po svojim pikantnim jelima, a njihov hleb je možda i najvoljeniji deo njihovog obroka. Hleb liči na somun, ali je daleko mekši, i u ukusniji.
Da li ste nekad pravili sendvice za proslave bez francuskog hleba pod nazivom "Baget"?
Danci jedu razani hleb sa dodatkom kima i kakaoa da bi dobili tamnu boju! Dugo se i sprema i pece!
 Kada je u pitanju nemačka kuhinja hleb je svakako na vrhu liste specijaliteta, ali ova namirnica za Nemce predstavlja mnogo više od hrane. Umeće pravljenja hleba Nemci pokušavaju da uvrste u UNESCO-vu listu nematerijalnih dobara. U Nemačkoj se proizvodi preko 300 vrsta crnog i belog hleba i više od 1.200 vrsta mini-hleba i peciva. Dampfnudel - seljacki hleb pravi se tri dana!Svaka regija u Nemačkoj ima svoj recept za pravljenje hleba, pa tako u severnom delu možete primetiti izobilje crnog, veoma sitog Kineski hleb koji se zove "mantou" osnovna je hrana na trpezarijskim stolovima kineskih porodica. Hleb je u Kinu stigao iz zapadnih zemalja pre nešto više od jednog veka. ražanog hleba, dok na jugu preferiraju lagan hleb od pšenice. Najčešće za pečenje koriste ražano brašno, nekada u kombinaciji sa pšenicom, i može posedovati još neke sastojke kao što su ovas, ječam, luk, orasi, semenke suncokreta, maka i susama, sir, slaninu, bilje i začine.
Hleb i peciva u Kini su slatki ili u najboljem slučaju imaju slatkasti ukus. Mantu hleb - od cega nego od pirinca .
Kineski hleb koji se zove "mantou" osnovna je hrana na trpezarijskim stolovima kineskih porodica. Hleb je u Kinu stigao iz zapadnih zemalja pre nešto više od jednog veka.U nekim delovima Azije, posebno u severnom delu Kine, pareni hleb je bitan sastojak ishrane. Veliki deo domaće proizvednje i uvežene pšenice se koristi za proizvodnju parenog hleba. Pareni hleb se priprema kuvanjem ili parenjem fermentisanog testa. Zato pareni hleb nema koru, suprotno hlebu napravljnom u zapadnjačkom stilu, već više mekanu, glatku, tanku opnu. Boja spoljašnje opne i unutrašnjih mrvica bi trebalo da bude veoma bela. Pareni hlb ima simetrični, lepo zaobljen oblik i vlažnu, elastičnu, izdašnu teksturu mrvica i jede se kao običan hleb, ili ispunjen mesom, povrćem ili slatkim sastojcima Od evropskih hlebova u Kini se prodaje samo Francuski  baget hleb!
Hleb od krompira je nas domaci seljacki hleb naravno od ivanjickog krompira.
Za ovaj hleb sam nedavno saznala i hvala internetu na tome. Izuzetno je popularan, možete ga naći pod nazivom Japanski ili Mlečni hleb sa Tangzhong starterom. Veoma rasprostranjen na Istoku, a iako nosi naziv Japanski, poreklo mu je Kinesko. Njegova popularnost leži u mekoći i dugotrajnosti hleba, naime svež je i posle 5 dana, a pri tom nema nikakvih aditiva i sl. štetnih materija.
Tajna ovog hleba je u tzv. tangzhong starteru. Tangzhong starter je smesa koja se pravi od brašna i vode ili mleka. Odnos je uvek 1:5, u korist tečnosti. Ta masa se kuva na laganoj vatri dok ne postigne temperaturu od 65°C, na toj temperaturi se povećava apsorpciona moć glutena, moć da upija vlagu. I u tome leži tajna svežine i mekoće ovog hleba.

Meksicke tortilje vise podsecaju na palacinke ( kao i naan) ali meksikanci tortilje jedu uz obrok kao mi hleb. 
Grof Šeremetjev je 1836. u pismu velikom pesniku Aleksandru Puškinu zapisao: „Ne valja, brate, ovaj život u Parizu: hrana je nikakva, crnog hleba ni za lek". Ove reči objašnjavaju ono što se podrazumeva kao prepoznatljivi ruski ukus. Crni, tj. ražani hleb, bio je sve do 20. veka najvažnija namirnica ne samo na seoskim, nego i na gospodskim trpezama. Ražani hleb je vekovima činio osnovu celokupne ishrane, posebno u selima. Uz „šči" (gusta čorba, obično od kupusa) seoska porodica bi obično pojela i do kilogram crnog ražanog hleba.Većina Rusa  ni danas ne bi mogla da zamisli dan bez svog domaćeg crnog „borodinskog" hleba.
Izvinite al ovaj sam recept morala da prilozim da docaram svedski hrskavi hleb bez brasna koji  je potpuno zdravm ali ne verujem da bi se ovde primio gde mirisni beli hleb pojedemo  ako je vruc do pola na putu kak kuci. Evo sastojaka:
 1dcl susama
1dcl bundevinih semenki
1dcl lanenih semenki
1dcl suncokretovih semenki
1 dcl bundevinog ili maslinovog ulja
1,1/2 dcl ovsenih mekinja
2, 1/2 dcl brašna od semenki (bundeva, lan, susam, suncokret)
kafena kašičica praška za pecivo
kafena kašičica soli
2dcl vode.
Sad malo da odemo i do Afrike. Da li je hlebno drvo stvarno hleb? Ova namirnica jeste osnovna hrana u tropskim područjima [. Retko kada se jede sirova, tako da se češće prži, kuva ili peče. Pošto je bogata skrobom, ukus podseća na krompir ili pečen hleb. Neretko se ovaj plod konzervira u jame koje se prekrivaju lišćem i na taj način ova namirnica može da se čuva oko godinu dana pa i više. Hlebno drvo koje je prethodno bilo konzervirano može služiti kao sos za mnoga jela.
Nisam ni zagrebala povrsinu price o vrstama hleba.
Nisam zaboravila da pomenem da se vekna od mesa pravi stvarno od mesa al se zove vekna.
Hleb moze da se pravi bukvalno od svega sto je brasnjavo! Bilo to zitarice, voce ili povrce.
I  SAD MENI SAMO OSTAJE DILEMA DA LI JE BELI HLEB TOLIKO STETAN KOLIKO JE CRNI KORISTAN? I SVI OVI DANAS MODERNI  'ZDRAVI" HLEBOVI OD KO ZNA CEGA? MOJ  IZBOR JE IPAK  UVEK BELI HLEB, BELA SLANA PECIVA I BUREK NARAVNO!


Нема коментара :

Постави коментар