субота, 14. септембар 2019.

ZNATE LI PRAVU ISTINU O ZRTVENOM  JARCU ? KO JE  I ZASTO ZRTVENI JARAC? SAD NE BIH JA ONU BIBLIJSKU PRICU! NEGO OVU  NOVU KOJA SE SAD DOGADJA!
DAKLE ZRTVENI JARAC NEKAD BIO JE JARAC NA KOGA SU PRENOSENI SVI GRESI , KAD SE SVI ISPOVEDE SUTNU JARCA U DUPE I ON ODNESE SVE GREHE. DANAS, JE DRUSTVO ZRTVENI JARAC, PREUZIMA GREHE SVIH NAS I POSTAJE CELOKUPNI - SAV GREH! ZATO SAD I ZIVIMO U DRUSTVU KAKVOM ZIVIMO - NEMORALNOM,  BAHATOM, POTROSACKOM BEZ PRAVIH VREDNOSTI I CILJEVA!
Žrtveni jarac je nevina žrtva na koju je usmerena nagomilana, potisnuta i pomerena agresivnost okoline i koja ispašta za tuđe grehe. Ovaj fenomen je opisao i dao mu naziv antropolog Dž. Dž. Frejzer. Naziv potiče od poznate biblijske priče, ο jarcu kojeg su stari Jevreji svake godine ritualno žrtvovali tako što su ga izgonili u pustinju natovarenog njihovim gresima, kako bi Bog iskalio svoju ljutnju na toj životinji, kažnjavajući nedužnog jarca, a ne njih.Ali među ljudima i dalje postoji običaj da se zajednička krivica, za neuspeh u nekom poduhvatu i sl., svali samo na jednog člana kolektiva. Taj se, onda, naziva žrtveni jarac.

U vezi sa frazemom žrtveni jarac može se postaviti i pitanje zašto je među svim životinjama za žrtvu izabran upravo jarac, zašto se baš na njega prenose ljudski gresi. Odgovor na to pitanje može se naći u mitologiji mnogih naroda, pa tako i u našoj. Prema narodnim verovanjima u nas, jarac je postao od đavola. Zato se u narodnim pričama đavo najčešće i pretvara u jarca. Osim toga, jarac je oličenje i drugih zala: raskalašenosti, razbludnosti i sl. Otuda su i satiri u starogrčkoj mitologiji prikazivani kao kozonogi i dlakavi demoni, koji su čak i oblikom ušiju podsećali na jarca. Jarac je, dakle, sam po sebi grešan, pa je onda najlakše bilo na njega preneti tuđe grehove.
Kako je doslo do toga da obican jarac preraste u celokupno drustvo? I jadni jarac je zrtva progresa. Zivimo u gradovima u kojima nema mesta za jarceve pa makar oni bili i zrtveni. Urbane sredine usisale su ljude sa sve grehovima. A onda je drustvo postalo "krivo" za sve nase neuspehe!
Tako da ako je neko sklon  bludu, nemoralu, kradji, lazima, ubistvu on ce to i ciniti, bilo drustvo onakvo kakvo  treba ili ne. Naravno da je bolje da je drustvo ispravno i kao takvo uzor ponsanja, ali valjda svaki covek zna sta je dobro, a sta zlo. I kad pocini neko zlo covek se  vadi da je to zato jer je drustvo ( zrtveni jarac) takvo. Da li mu se time gresi smanjuju ili oprastaju?
Sad isto se postavlja pitanje  da li kada danas nekoga proglasimo zrtvenim jarcem ( nevinog- krivim) on to zaista  i jeste! Meni se ipak cini da ustvari bude uhvacen krivac za nesto sto mnogi rade al nisu uhvaceni - te se nevinost ne moze ni pominjati nego samo krivica. Time se pojam zrtveni jarac obezvredjuje. I sa pojedinca koji nije nevin ali je uhvacen i "zrtvovan" za "primer' ostalima prenosi na celokupno drustvo, koje isto nije nevino, ali ni krivo za sve grehe pojedinaca. Znam, zvuci komplikovano.
Sustina bi bila da se sve menja, da je i drustvo kao i svet oko nas u stalnom progresu i da se grehovi u duhu  globalizacije stapaju sa celokupnim drustvom "cisteci" pojedince. Naravno da to nije dobro, medjutim vec sam vise puta rekla da i kada nesto  i vidimo i shvatamo ipak ne mozemo da promenimo. Ne menja se drustvo tako lako.
Zrtvenih jaraca je oduvek bilo i bice, kao i krivaca koji nisu kaznjeni za iste grehe. Borba dobra i zla i balansa  u drustvu traje od postanka sveta. I kako god da zivite samo je pitanje srece i podele karata kakav ce vam biti zivot. Ne pobedjuju uvek dobri!
Jarci su staloženi, proračunati i odgovorni. Mrze sve što narušava njihove precizne planove te im ugrožava sigurnost i privatnost. A to znači da mrze mnogo toga.Izdaja, nesigurnost, rasipnost ,vulgarnost i uopste  nestabilne i nekarkterne osobe. Ne smatraju se uzalud glavnim hejterima zodijaka. Meni ovo ne lici na lose osobine i zato zasto su jarca poistovetili sa djavolom? Meni su to samo ljudi koji imaju jak karakter i znaju sta zele, a sta ne.
KAD NAPRAVIMO NEKI ZAKLJUCAK NA OVU NEOBICNU TEMU O ZRTVENOM JARCU  JASNO VAM JE DA JE SA  PREUZIMANJEM GREHOVA NA SEBE DRUSTVO  PALO NA DNO U ODNOSU NA SVA PRETHODNA DRUSTVA. TAKODJE RAZUMELI STE DA IZRAZ ZRTVENI JARAC NE ZNACI NEMINONOVNO NEVINU ZRTVU NEGO SAMO UHVACENOG KRIVCA. I JARAC NE MORA DA BUDE HEJTOVAN ZATO STO JE SUPERIORAN! A ONI PRAVI JARCEVI - ZIVOTINJE KAD MALO BOLJE POGLEDATE I JESU NEZGODNI  KAD IH DIRAS!


Нема коментара :

Постави коментар