петак, 6. септембар 2019.

NE ZNATE KO JE ABI DZONSON? I NE ZNATE ( BAR TAKO KAZU) DA U  AMERICI NA KLINIKAMA SPECIJALIZOVANIM SAMO ZA ABORTUSE  SPAJAJU DELICE FETUSA ( CITAJ BEBE) DA VIDE DA  LI SU GA KOMPLET IZVADILI. SLIKA IZ FILMA UNPLANNED GDE FETUS ( CITAJ BEBA) IZBEGAVA SONDU KOJA CE GA IZVADITI - LEPO SE VIDI NA ULTRAZVUKU  NIKADA MI NECE IZACI IZ PAMCENJA. PA AKO PLANIRATE ABORTUS POGLEDAJTE OVAJ FILM PRVO! A ONDA PROCITAJTE KNJIGU KOJU JE NAPISALA ABI 'ZIDOVI GOVORE" U KOJOJ SU ISKUSTVA ( PA I NJENO) SA ABORTUSA NA KLINICI PLANIRANO RODITELJSTVO. DANAS ABI IMA OSMORO DECE! NEKAD JE UCESTVOVALA U HILJADAMA ABORTUSA KAO DIREKTORKA TE KLINIKE! FILM  NEPLANIRANI JE SNIMLJEN PO NJENIM MEMOARIMA).
Znate moj stav o abortusu. Opravdan je kada je zbog zdravstvenih razloga ( majke ili bebe) nemoguce ostvariti trudnocu do porodjaja. Ili kada je beba nastala kao posledica silovanja i zlostavljanja. U svim drugim slucajevima prvo treba dobro razmisliti. Nikad nije bas abortus jedino resenje. Uvek postoji jos neko iako ga u prvi mah ne vidimo. Zato treba dobro razmisliti. Abortuse koje danasnje devojke obavljaju po cak 9 puta opravdavaju zaposljavanjem, finansijskom situacijom ili cak nemogucnoscu da zbog mucnine odu na more??? Ili jednostavno ne zele obavezu - koja za njih predstavlja dete! Sad ako je majci dete obaveza onda se zaista zapitam ima li svrhe da ga rodi? Skoro da su one u pravu. Mada, to se cesto pitam zar danasnje devojke ne znaju nista o kontracepciji? A ako znaju ( naravno da znaju) zasto je ne koriste nego idu na abortuse kao meru kontracepcije. Uzas!
Da se vratimo mi na Abi koja je i sama imala  dva abortusa - na dva nacina. Za nju  su bili veoma opravdani razlozi iako je sa drugim abortusom dozivela pravi pakao. Rad na klinici u kojoj se obavljaju abortusi bio je studentu psihologije potpuni izazov. A da ne kazem da je "namamljena" i pricom da se na klinici vode psiholoski razgovori  i da se devojkama ( zenama) pomaze da se odluce. Taj deo je potpuno privukao. I dok je radila kao psiholoski savetnik ,a kasnije u  upravnica klinike ( cak 8 godina) rodila je i jedno dete u vrlo srecnom braku. Ni suprug ni roditelji  nisu razumeli zasto radi to sto radi ali su je uvek podrzavali. Ispred klinike svakodnevni protesti ljidi koji se bore za zivot beba.  Nekada i uspeju da neka devojka ne udje u kliniku! A onda prilikom jedne intervencije i asistiranja kod pobacaja ( iako je bila samo savetnik) videla je onu bebu koja bezi od sonde i prelomila je u sebi. Shvatila je istinu. Klinika se bavi samo pobacajima i tako zaradjuje ogromne sume novca. Tada prelazi na drugu stranu i pocinje njena borba za zivot beba. Danas Abi ima osmoro dece.
Evo i njene zivotne price. Rodjena je1980-te u Teksasu. Diplomirala psihologiju.Iako odrasla u konzervativnoj porodici koja se protivi pobacaju Abi je zapocela volontiranje  u klinici za planirano roditeljstvo nakon sto je ugledala njihov stand na sajmu volontera na njenom fakultetu. Predstavnici klinike su trvdili da oni zapravo rade na tome da smanje broj pobacaja.Njen rad na klinici  i volontiranje pocelo je 2001-ve godine.zanimljivo je da je ipak sve vreme bila u jako dobrim odnosima sa aktivistima iz Koalicije za zivot ( danas se zovu 40 dana za zivot).Svojim trudom i vrednim radom  postala je najbolji zaposleni za 2008.mu godinu. Vec sledece godine kada je gledala kak ose fetus grci i pokusava da pobegne od vakumske cevi koja hoce da ga izvadi iz materice odlucuje da napusti taj posao. Za samo devet dana koji je provela u paklu  kajanja ona 2009-te odlazi iz klinike.
Џонсон је аутор двеју књига. Непланирано , објављено у јануару 2011. године, говори о њеном раду у Планираном родитељству и њеном претварању у опозицију побачаја; књига је основа за филм који је објављен у марту 2019.  Зидови се причају: Радници клинике за побачај причају своје приче , објављен 2016. године, препричава приче о бившим побачајима који су стигли кроз њено министарство .
Klinika u kojoj je Abi radila je tuzila Abi ,ali se nije dobro provela na sudu jer su isplivali mnogi ruzni detalji iz zivota  i rada klinike. Zato je Abi oslobodjena, a 2013-te klinika je zvanicno zatvorena!
Zanimljivo je i to sto su Abi kao baptist i Doug ( njen suprug) kao luteran uopste  ucestvovali  u slucajevima namernog pobacaja - abortusa.  Mada opet 2012-te oboje su postali katolici. Verovatno otud i toliko dece jer katolicka crkva zabranjuje abortus!
SAD JEDNO UPOZORENJE: FILM NEPLANIRANI NEMOJTE GLEDATI SAMI. POTRUDITE SE DA SA VAMA BUDE PARTNER. DRUGO  IMA SCENA U FILMU KAO ONO SKLAPANJE FETUSA KOJE SU POTPUNO UZNEMIRAVAJUCE. ALI SIGURNA SAM I DA SU POTPUNO REALNE.  NA KRAJU MI ZENE TRPIMO ZAISTA NEVEROVATNE STVARI, BOLOVE, RANE KOJE NIKAD NE ZACELE. I ZATO UZMIMO SE U PAMET  I UCINIMO SVE DA NE DODJE DO NEZELJENE TRUDNOCE. A AKO DODJE IZBOR JESTE TEZAK I ZATO SAGLEDAJTE CELOKUPNU SLIKU KOLIKO GOD DA UZNEMIRAVAJUCE IZGLEDA.

Нема коментара :

Постави коментар