среда, 18. септембар 2019.

KO O CEMU JA O BITKOINIMA! I TOME DA SE VIRTUALNI I REALNI SVET STAPAJU U JEDAN! CETVRTA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA DONOSI SA SOBOM I CETRVTU  EKONOMSKU REVOLUCIJU! PA NEK NAM JE SA SRECOM!
Znate nacine placanja, pa ipak da se podsetimo.Zamena robe za robu — sistem "trampe", zatim pojava kovanog novca i plemenitih metala, koju je zamenio princip papirnog novca u razmeni i na kraju pojava elektronskog i digitalnog novca.Pre deset godina tiho smo ušli u novu eru novca — pojavom kriptovalute bitkoin došla je nova vrednost na tržište.U poslednjih desetak godina, sa razvojem tehnologija, tiho je došla nova ekonomska revolucija u vidu kriptovaluta. „Blokčejn“ zvuči rogobatno, ništa manje nije komplikovano ni objasniti taj termin — u prevodu znači lanac blokova, dok u praksi predstavlja digitalni finansijski dnevnik.
- Sve što se radilo i ranije, ’blokčejn‘ isto radi, samo način na koji to ’blokčejn‘ radi je zapravo ono što je bitno. Kod ’blokčejna‘ nije moguće da se informacije izbrišu ni promene, i to iz razloga što bi moralo da se napadne desetine hiljade različitih mesta odjednom da biste mogli to da uradite .
Praktičan primer prednosti korišćenja kriptovaluta može se videti kroz doznake koje, na primer, u Srbiji iznose tri milijarde dolara godišnje i rame uz rame su sa direktnim stranim investicijama. Mnogi posrednici u transakcijama zarađuju značajne sume, uzimajući svoj procenat, a kada bi se transferi obavljali preko kriptovaluta, ne bi bilo nikakvog umanjenja inicijalne sume.
Ova tehnologija je toliko fascinantna da omogućava po prvi put u istoriji čovečanstva da rešimo neke probleme koje tradicionalni novac ima. Jedna od prednosti je prenos vrednosti izvan državnih granica .
Do pre tri godine čitavo tržište kriptovaluta vredelo je desetak milijardi dolara, dok danas njegova vrednost prelazi 250 milijardi dolara. Problem je u tome što je tržište kriptovaluta vrlo plitko i mali je broj menjačnica koje su relevantne, samo su dve do tri prijavile realan promet. Dovoljno je da neko upumpa odjednom nekoliko desetina miliona dolara i da poremeti cenu, barem u tom trenutku .
Kompanija „Fejsbuk“ je najavila lansiranje sopstvene kriptovalute — Libre, i to početkom 2020. godine. Centralizovani sistemi poput ovog kose se sa idejnom parolom kriptovaluta — svi imaju kontrolu, ali niko moć. Naravno da Cukenberg ima plan B jer mu Fejsbuk visi " o koncu". Pitanje je samo kako je on rekao da li ce ga on ugasiti 2020 ili poreski sistem! Francuska je najavila planove da blokira razvoj Facebookove predstojeće kriptovalute pod nazivom Libra .Želim da budem potpuno jasan, u ovim uslovima ne možemo da autorizujemo razvoj Libre na tlu Evrope, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.
Među brigama vlasti jeste ideja da će ljudi moći da biraju i prebacuju se sa kriptovaluta u slučaju nacionalne krize - što bi vladama otežalo stabilizaciju ekonomije.
Iako je Libra kriptovaluta na većinu načina, ona ima dodatnu podršku u vidu toga da njom upravlja nezavisna neprofitna organizacija u Švajcarskoj.
Dobro sad trampa je bila u redu kad na trzistu nije bilo ovoliko proizvoda. Naravno da je morala da izgubi smisao. Pojava novca koji je doveo do potrosackog drustva svakako nista dobro nije donela. Sad pitanje je: da li ce kriptovaluta uciniti zivot realniji ili virtualniji?
KAKO GOD! ZA MENE  JE JOS NAUCNA FANTASTIKA PLACANJE U BITKOINIMA. A OPET MRZIM NOVAC IZ SVE SNAGE. ZATO STO OD NJEGA ZAVISIM. DA LI CE KRIPTOVALUTE POBOLJSATI REALAN  SVET? STA CE BITI KAD NIKO NE BUDE IMAO FINANSIJSKU MOC NAD CELIM SVETOM? BOLJI ZIVOT?

Нема коментара :

Постави коментар