петак, 28. јул 2017.

BOLNICA,SUDNICA,LUDNICA

BOLNICA, SUDNICA, LUDNICA! PSIFICKA, FIZICKA I FINANSIJSKA KRIZA? PRIJATELJSTVO U BOLNICI? LJUBAV U BOLNICI? STA POSLE?
Ako posmatramo" krug zivota" jasno nam je da smo  u svakom trenutku od rodjenja do  smrti u nekoj fazi od gore navedenih. I to je sastavni deo nasih zivota i ne moze se izbeci. Neka mi samo niko ne govori da se nesto moze uraditi pa da se spreci neka od ovih faza! To mi samo mislimo. Ja ne, nego oni koji misle da postoji resenje za sve probleme. Tibetanska poslovica kaze: Resavaj male probleme izbog njih se brini, a nelike i ne pokusavaj da resis i dzabe se brines.
Pa hajdemo redom. Bolest. Najmanje jednom nam se desi neka zaista teza bolest. Nazalost neki dobiju i bolest sa smrtnim ishodom sto mi najteze pada kada su deca u pitanju. A bolesti koje fizicki napadaju nase telo uspesno ili manje uspesno lecimo silnim lekovima na koje smo primorani i neke i  izlecimo a neke ako kazu doktori drzimo pod kontrolom. Pomocu pilulica naravno. Sad ako sam tako skepticna po pitanju lekova zasto ih onda i ja pijem ili sto je jos gore zasto ih dajem deci od rodjenja? Licemerje na delu. Ali kako da znam da lekovi zaista pomazu? Da li sto osetimo neka poboljsanja treba zahvaliti leku ili sugestiji? Placebo efekt? Kako god. Fizicke bolesti vidimo,svaki organ na skeneru pokazuje gde je i kako ostecen i kazem nekako se leci.Psihicke bolesti su podmukle. Pocevsi od depresije, pa preko shizofrenije do raznih poremecaja licnosti. Nista se ne vidi, a obolela osoba uopste nije dobro. Psihijatri su mozda doktori koje najvise cenim jer lako je videti cir na zelucu, ali kako videti sta je u necijoj glavi. Svi smo potpuno razliciti. Pa iako neko ponasanje mozda ukazuje na simptome kako biti siguran? Najgore je sto bolesna osoba cesto ne prepoznaje simptome, pa ne veruje ako joj okolina skrene paznju. A mozda je najgore ako niko nista ne primeti.
Sudnica. Sudnica postoji u slucajevima kriminala razne vrste. Sto znaci da svako lose ucinjeno delo moze potpasti pod krsenje zakona. Tako da ako izuzmemo krvne delikte i saobracajne nesrece,  nedozvoljenu trgovinu drogom, oruzjem ljudima ostaje onaj najveci deo - finansijski kriminal. Sad necu da preterujem ali obzirom kako zivimo sigurna sam da smo svi dosli u situaciju da uradimo neke sitnije kradje ili prosto da prisvojimo nesto tudje. Pa onda da na prevaru nasledimo nesto ili izvucemo neku finansijsku korist iz toga sta i gde radimo i jos mnogo toga. Ne dospevaju svi do suda. Inace su nam zatvori prrebukirani. Ali razmislite da li gresim? I fininsijska kriza moze biti kao bolest i dovesti nas do "samolecenja" fnansijskim prevarama.
Dakle, sve vrste kriza koje nas za zivota dovode na tri najstrasnija mesta koja koliko pomazu da se izlecimo ili resimo neku nepravdu ucinjenu protiv nas - od njih svi zaziremo. I izbegavamo ih koliko god mozemo.
A onda se na tim mestima desi prijateljstvo ili cak ljubav! Srodis se sa nekim koga nisi poznavao do dolaska na to mesto. Pocnes sve da delis s njim. Pricu o bolesti o nepravdi, o porodici o svemu onome sto nisakim u "spoljnom svetu" ne mozes da pricas? I naviknes se nekako na tu osobu. Kako da se ne naviknes kad ste zajedno 24 sata i delite bukvalno sve. Prijateljstvo je velika stvar. I plasim se da je dans naci pravog prijatelja teze nego ikad. Pa ipak, mozda se ne treba toliko vezivati za osobu s kojom si se tek upoznao i koja moze u tim datim okolnostima da se ponasa potpuno suprotno od onoga sto zaista jeste. Provaliti je nemoguce jer si na tim mestima vec ranjiv i lako poverujes u sve. Zato, ako vam se prijatelj iz bolnice redovno javlja kad odete svako svojoj kuci i zeli da se ponovo sretnete. Pa pristanite, mozda ste zaistanasli jednog pravog prijatelja. Ali oprez  za svaki slucaj.
U domenu melodrame ,cak patetike je sledeca situacija. Ako  u bolnici, sudnici, ludnici upoznate ljubav svog zivota.  Isto vazi kao i za prijateljstvo. Mozda u tim momentima dok ste ranjivi i zeljni paznje dozivljavate necije saosecanje kao ljubav? Ako se "veza" nastavi i posle onda je treba tretirati kao i svaku drugu. Zasto kazem patetika imelodrama. Pa ,ne mogu da nabrojim filmove i knjige u kojima je opisana ljubav bolesnih osoba. Mislim, sto fizicki sto psihicki. A o kriminalcima, sudijama i advokatima koji zloupotrebljavaju svoj polozaj ( ne finansijski nego u smislu romanticne veze ) i da ne pricam. Sve one "ljubavi" sa nekim ko boluje od najtezih bolesti li cak umire izazivaju mnogo suza i bola. Da li takvih stvari ima u realnom zivotu? Da li danas neko moze da voli nekoga ko je bolestan i treba mu vise paznje nego drugima? Zar to nije u vecini slucajeva opterecenje? Ne znam. Zelim da i u ovim godinama verujem u ljubav i prijateljstvo.
TAKO DA AKO DOSPETE NA NEKO OD OVIH MESTA - NE ZAVARAVAJTE SE DA VAMA TO NE MOZE DA SE DESI DOBRO VODITE RACUNA S KIM DOLAZITE U KONTAKT I STA MU SVE PRICATE. ISPOVEDANJE NEKAD MOZE BITI VRLO KOBNO PO VAS!
U SLUCAJU DA VAM SE NA TIM MESTIMA IPAK DESI PRIJATELJSTVO ILI LJUBAV BUDITE SRECNI JER JE BAS SVAKO MESTO DOBRO DA OSTVARITE JEDNO OD OVE DVE   VEZE  ILI CAK OBE.

Нема коментара :

Постави коментар