понедељак, 10. јул 2017.

STOP NASILJU

STOP NASILJU! I STA CE DA VRATI MAJKU JADNOJ DECI! I ZASTO PAMETUJEMO POSLE? I KAKO DA PISEM OVAJ TEKST KAD U MENI SVE VRISTI? ZNAM IZ ISKUSTVA DA NI POLICIJA NI CENTAR ZA SOCIJALNI RAD NI SIGURNE KUCE NE PRUZAJU ADEKVATNU ZASTITU! PA IAKO JE OVO SAMO NASLOV NA ZALOST KOJI TREBA DA PODIGNE CITANOST NOVINA ( A TO MOGU SAMO CRNA HRONIKA I POLITIKA) JA SE POTPUNO ZGRAZAM, LJUDI U PITANJU SU DECA! O ZENI I DA NE GOVORIM!
Milan Lovric ubio je svoju zenu kamenom naocigled svoje troje dece ( 3,8,10 godina) ispred Centra za socijalni rad!Ona je bila primorana da dozvoli ocu koji je vec lezao u zatvoru zbog nasilja da vidja decu u kontrolisan uslovima. A onda je stvar izmakla kontroli! Ocu koji je sina pretukao zbog cetvorke iz engleskog, a onda ga izbacio iz stana obezbedjeno je da i dalje vidja decu?!Osudjen je na dve godine robije zbog ovoga, ali je takodje zbog dobrog vladanja pusten ranije. Verovatno zato da nastavi gde je stao. I sta vredi sto se posle ovoga ubio? Sta ce biti sa jadnom decom? I kakv je to zakon koji tera zenu koja je pobegla u sigurnu kucu pred nasilnikom i povela regularnu brakorazvodnu parnicu da takvom coveku dovodi decu na vidjenje? Ne mogu da verujem. Ali, sta ima vise da me cudi. Kad god sam zvala policiju da me zastiti prvo su me pitali da li sam bila kod lekara i kolike su mi povrede. Obzirom da nisam imala zadovoljavajuce povrede nisam imala ni zastitu. Ipak nisam nikad skupila hrabrost da odem od kuce. Ova jadna zena jeste. Verovala je da ce je neko zastiti!!!!! Ostala sam u braku da ne bi razdvajala decu jer sa cetvoro dece zaista nisam imala kud. Da iznajmim stan, da ih skolujem, oblacim, hranim od jedne jadne plate??? Srecom, deca su porasla, a muz ostario. Sada vise nemam problema, ali zato imaju moja deca. Psihickih problema svih vrsta. Da li sam pogresila sto sam sacuvala "porodicu" po ovako tesku cenu? verovatno jesam. Ali da li bi bilo bolje da sam otisla te 1995-te godine u Centar za socijalni rad? Sa decom koja su bila mala i bolesljiva. Da li bi mi neko uopste dao posao? I da li bi se moj muz smirio ili bi svaki put kad popije dolazio da pravi incidente gde god da smo ziveli? Da li bi mogla da ih sve povedem? Kako bi zivela da moja deca nisu pored mene?
zato pre nego sto osudite neku zenu sto trpi nasilje dobro razmislite kakve ona ima mogucnosti. Da nece mozda sistem da je zastiti? Da nece dobiti posao sa platom koja ce joj omoguciti zivot dostojan coveka ( mislim njoj i deci).Vi zaista mislite da zene ne zele da rese problem? Vi zaista mislite da one izazivaju muskarca da se tako ponasa? Vi se pitate otkud u takvim brakovima dvoje, troje, cetvoro dece? Pa bas zbog toga sto ako se odupiru da izvrse bracne duznosti muskarac nasilnik preti i sumnja na neverstvo! Zene pokusavaju to da dokazu time sto pristaju na intimne odnose i nadaju se da ce posla toga muskarac shvatiti da gresi! Dok shvate da nije problem u tome sto muz misli da ga zena vara ako nece seks vec imaju decu! A onda je totalno kasno da nesto promene. Shvatite da se zena udaje iz ljubavi. Zbog ljubavi nije sposobna da vidi da ljubomora njenog muza nije normala nego pataloska. A onda su tu posle i deca. Kako deci uzeti oca ili bracu i sestre?
ZENE NE POUZDAJTE SE U DRUSTVO I SISTEM! VIDITE I SAME DA VAS ON NECE ZASTITI OD NASILNIKA. TAKODJE NEMOJTE NI TRPETI NASILNIKA ZATO STO NA DECU TO UTICE TAKO STO DOBIJAJU PSIHICKE PROBLEME. KOJE JE ONDA RESENJE?
UCINITE NEMOGUCE! PRONADJITE U SEBI DODATNU SNAGU I AKO MISLITE DA JE NEMATE. POTRAZITE POMOC ALI NE U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD ILI SIGURNOJ KUCI. NEGO U ORGANIZACIJI ONASNAZIVANJE. ZENE KOJE SU PROSLE PAKAO OSNOVALE SU ORGANIZACIJU KOJA ZAISTA POMAZE. NADJITE POSAO POMOCU NJIH I SKLONITE SE DALEKO VAN DOMASAJA NASILNIKA. DECA CE VAS PITATI ZA OCA. TO NE MOZETE IZBECI. POKUSAJTE DA IM OBJASNITE DOK SAMI NE SHVATE!
ALI NIKAKO NIKAKO NEMOJTE DA PADNETE NA PRICU O NJEGOVIM PRAVIMA. ON IH JE IZGUBIO ONOG MOMENTA KADA JE KRENUO DA MALTRETIRA VAS I DECU!
PRVI PUT OTKAD PISEM BLOGOVE IMA I POST SKRIPTUM! PISEM 12.07 ZNACI SAMO NEKOLIKO DANA POSLE UBISTVA ISPRED CENTRA ZA SOCIJALNI RAD NA NOVOM BEOGRADU! NE MOGU DA POVERUJEM!
DAKLE DANAS ISPRED CENTRA ZA SOCIJALNI RAD  U RAKOVICI MUZ JE UBIO ZENU I DETE I RANIO RADNIKE  CENTRA ( TROJICU IZBO NOZEM) NA PARKINGU!
MOGU LI SE NACI RECI ZA OVO STO SE DESAVA????

Нема коментара :

Постави коментар