недеља, 13. август 2017.

HIP-HOP

GLEDAJMO NA TO OVAKO: 11.8.-NASTAO HIP-HOP, 12.8. - RODJENDAN AJS NIGRUTINA,13.8 -DAN LEVORUKIH! PA DA NEKO NIJE UMESAO SVOJE PRSTE LEVE RUKE U OVO! NE VERUJEM STA SAM PROPUSTILA POD 12.8. -SVETSKI DAN MLADIH! PA NISU OVA TRI DANA JEDNO ZA DRUGIM BEZ RAZLOGA. A I TOG DVANAESTOG JE DAN METEORA!
Sve je pocelo 1973-ce godine tog 11-tog avgusta kada je di-dzej u Bronksu "pomesao" bitove na 2 gramofona da bi muzika duze trajala ,a MC dodao tekst iz istog razloga. Afrikanci u Bronksu ( Amerika) stvorili su novu vrstu muzike i potkulturu.Otkako se prvi put pojavio obuhvatio je ne samo rep muziku nego i celu jednu kulturu - nacin zivota. Ceo zivotni stil razvijao se pomocu tehnologije,umetnosti i urbanog zivota.Dakle, dve osnovne komponente su repovanje MC i DI-DZEJING. Zajedno sa hip-hop plesom ( brejkdensom) i grafitima ( urbanom umetnoscu) mladi Afrikanci u Americi zapocelu su jednu novu eru u muzici. BIT - instrumentalna pozadina hip hop pesme moze da bude uradjena bas za tu pesmu, a moze da se koristi vec postojeci bit. DJ> KOOL HERC je izumitelj tog brejk bita i od 73-ce velika je podrska hip-hoperima sirom Amerike.Prva hip hop grupa se pojavljuje 1980-te na nacionalnoj TV (Kurtis Blow). I kao sto je osnova za disko muziku bila klub, tako je osnova za rep muziku postala ULICA! Ne moze da se ne kaze jedna vazna cinjenica. Upravo hip hop je znacajno uticao na redukovanje nasilja. Umesto fizickih obracuna nastala su takmicenja u repu, brejkdensu,crtanju grafita u pravom smislu reci borbe koje su trajale satima.
Zlatno doba hip-hopa ipak je bilo od 1985-te do 1993-ce godine kada su se takmicili  muzicari sa Istocne i Zapadne obale.Dva stila su se posebno izdvojila : gengsta rep i dzi-fank. 2Pac je 1996-te postao zrtva sukoba medju reperima (The Notorius BIG). 1993-ce jedan od clanova grupoe N.W.A izdaje solo album THE CHRONIC   i time zapocinje vladavina Gengsta repa. Tokom.2000-te jedan  skotsko-americki beli reper (Eminem) dobija podrsku drDre (Afrikanca) i  izdaje prvi album koji je prodat u 9 miliona primeraka.
I tako od 2000-te mladi sirom sveta najvise slusaju ovu vrstu muzike. A od te godine rezolucijom UN taj se dan slavi kao Svetski dan mladih da bi se ukazalo na probleme mlade generacije???Slusam je i ja zahvaljuci svojoj deci i njihovom drustvu. I svidja mi se. Zbog tekstova. Toliko su mladi usli u sustinu svih problema na svetu da kroz hip-hop muziku i pisanje grafita salju jasnu poruku. Ali nazalost vrlo uzalud. Kao i uvek mladima se pripusije da su buntovnici - to jest da imaju nerealna ocekivanja. Kao i uvek to nije istina. Jer, problem nije u njihovim pesmama koje su za mnoge skandalozne ( a one sto pevaju Grand pevaci - nisu?) nego  u drustvu u kome oni mogu da pisu takve tekstove jer ih dozivljavaju svaki dan!
Vladan Aksentijevic -Ajs Nigrutin sa svojom grupom BAD COPY ( Vikler Skaj i Timbe) je prvi hip hop koji je usao u nasu kucu. Pesma Uno Due Tree se slusala bukvalno ceo dan. Cuveni broj 43 pominjan u mnogo njegovih pesama i intervjua ( a samo je broj autobusa koji ide do Koteza) postao je u nasoj kuci kako je i sam Ajs rekao simbol 43 zla. Po meni on pripada staroj skoli repa koja je izvorna i prava jer lici na rep iz Bronksa po angazovanosti tekstova. Tu bi ubrojala Beogradski sindikat, Marcela,Moskrija, Bvanu...Nova skola podrazumeva komercijalizovane tekstove, a najvise mi smetak da samozvani MC pevaju sa pevacima turbo folka???? MC Stojan i Stoja, MC Sone i Dragana Mirkovic ... Znaju li oni sta znaci MC - master of ceremony ,a ne glupo repovanje uz jos gluplju pesmu sa muzikom koja od tehnologije postaje neprepoznatljivog zanra, ritma, stila... Da se vratimo na 1996-tu godinu kada je poginuo 2Pac ciji smo poster uredno drzali na zidu. E te godine "dogodio" nam se Ajs Nigrutin pa je i on dobio svoje mesto na zidu. Trece mesto kasnije je zauzeo Eminem ,a na cetvrtom zidu bila su vrata obljepljena manjim slikama pomenute trojice repera. I za njih po mom skromnom misljenju moze se reci da su zaista reperi. Jeste mozda Ajzak malo vulgarniji u svojim pesmama ali zar mi Srbi nismo takvi. Mnogo psujemo jer smo nemocni da ispravimo stvari koje nas okruzuju pa psovanjem dajemo sebi oduska. Tako i Ajs.
Vec sam pisala o levorukima koji su drugaciji od nas jer im je jaca leva strana mozga, neki kazu da su  oni i pametniji  i emotivniji ( kao moja cerka) i ima ih samo 13% od ukupne svetske populacije.
ZATO ZAKLJUCUJEM. BITI LEVORUK I REPER U DANASNJEM SVETU JE ISTO. I JEDNE  I DRUGE NE RAZUMEJU . MADA DANAS IMA VISE TOG RAZUMEVANJA   NEGO PRE KADA SU DECU NA SILU VRACALI DA PISU DESNOM RUKOM. TAKODJE, DANAS IMAJU VISE RAZUMEVANJA ZA BUNT MLADIH ALI JOS NEDOVOLJNO. AJS JE MOZDA VULGARNIJI PO UKUSU ONIH STO SLUSAJU TURBO FOLK ALI JE COVEK KOJI NIKADA NIJE PRESAO GRANICU TOG UKUSA.  MALO JE PRAVIH REPERA DANAS. MC- IJEVA  I D-DZEJEVA. A TOLIKO LOSIH,NEMORALNIH, ZLIH STVARI SVUDA OKO NAS. KO CE TO SVE PRETOCITI U STIHOVE I GRAFITE????
NA MLADIMA, LEVORUKIMA I PRAVIM HIP HOPERIMA SVET OSTAJE!!!!

Нема коментара :

Постави коментар