четвртак, 17. август 2017.

KONTRACEPCIJA

LETOVANJE, KONTRACEPCIJA, PILULE ZA 'DAN POSLE"! PILULE ZA ABORTUS! PILULE ZA SVE! ODLOZIS 'ONE DANE" POMOCU PILULE, PA MISLIS DA JE KONTRACEPCIJA KOJU IZBEGAVAS DA SE NE UGOJIS, PA  SHVATIS DA NIJE ,PA MORAS DA  UZMES PILULE ZA 'DAN POSLE' ,PA NI TO NE VREDI STRAH JE STRAH UZMES PILULE ZA ABORTUS! DA LI JE TO SVE MOGLO JEDNOSTAVNIJE????
Letovanje je onih desetak dana u toku cele godine kada zelis da se opustis, brckas u moru, cvaris na suncu! I sve bi dala da te nista ne omete u tome. Ali, priroda je bila surova prema zenama i taj mesecni ciklus ne moze da se uklopi sa onim vremenskim periodom kada ste slobodni za letovanje. Vecina zena zato ovih dana poseze za pilulama Primolut Nor. Ako vec koristite kontracepciju samo produzite bez prekida.A ako ne koristite popijete dva -tri dana  pre dobijanja ciklusa i uzimaju se u dozi od 2 puta 1onoliko dana koliko je potrebno da se odlozi ciklus. Kad se popije poslednja tableta ciklus stize za 3-5 dana.Svaki ginekolog ce vam reci da za uzimanje ovih tableta radi odlaganja ciklusa nema stetnih posledica. Da im verujemo? Letovanje opusteno bez ciklusa pa to je san svih nas zena ceo zivot. Eto farmaceuti su nam napravili pilulice!
Ipak, na uputstvu za upotrebu leka pise OVO NIJE KONTRACEPCIJA! Videla sopstvenim ocima. Dakle, vi ste se ipak zanele, leto ,mesec, plaza, muzikica, ljubav na pesku... U panici dolazite kuci sa letovanja i sta radite? Uzimate pilulu za "dan posle" koja pomaze i 72 sata od momenta kada mislite da ste mogli da zatrudnite.Pilula sadrzi velike doze hormona koji sprecavaju ovulaciju. Nus pojave: mucnina, povracanje,bol u donjem delu trbuha, glavobolja, iscrpljenost, osetljivost grudi  imanje krvanje . Sve prolazi za 24 sata. Tako kazu. U slucaju da krvarenje ne prestane obavezna konsultacija sa ginekologom.Raspolozenje varira kao u PMS pa ne treba donositi vazne odluke. I ovo NIJE KONTRACEPCIJA te se ne treba cesto koristiti!
A onda se desi da i pored razno raznih pilulica i metoda sprecavanja nezeljene tgrudnoce ipak ostanete u drugom stanju. Najnovija stvar koja zamenjuje abortus do sedme nedelje je pilula za abortus.Prema zakonu o prekidu trudnoce svaka osoba preko 16 godina ima pravo da sama odlucuje zeli li trudnocu ili ne. U Beogradu za 19.000 dinara ova pilula je dostupna samo u Ginekolosko akuserskoj klinici "Narodni front".Abortus pomocu pilule NIJE KONTRACEPCIJA  nastaje usled kombinacije dva leka koji se popiju u roku od  48 sati. Antiprogesteron se popije i pacijentkinja ide kuci. U roku od 36-48 sati pacijentkinja popije prostaglandin i onda ostaje u bolnici 4 sata jer tada i nastaje prekid trudnoce.Pacijentkinja dobija jace bolove i prokvari. Krvarenje razlicitog inteziteta moze trajati i do dve nedelje. Kod obicnog abortusa krvarenje prestaje za  dva do tri dana, ali je rizik prevelik narocito kod prvog puta ( svaki abortus znaci ciscenje zida materice koji postaje sve tanji sto predstavlja veliku opasnost prilikom zeljene trudnoce). Za tri nedelje obavezna je kontrola da bi se videlo da li je pobacaj bio uspesan. U 3 do 5%  slucajeva dolazi do neuspelog pobacaja, u smislu obilnijeg krvarenja il izadrzavanja dela ploda u materici sto moze dovesti do sepse koja je kao sto znate smrtonosna.
Da vidimo sada zasto zene izbegavaju anti-bebi pilule.
Neredovitost. Dakle ako se pilula uzima redovno procenat za ostajanje u drugom stanju je manji od 5%,ali ako se uzimaju ne redovno moze se desiti cak 43% nezeljenih trudnoca. U principu od 100 zena samo jedna ostaje u drugom stanju ako redovno i ispravno uzima anti bebi pilulu.Cak 9 zena od 100 ce zatrudneti ako ne uzimaju redovno pilule, a i vise ako ih ne koriste pravilno.
Svi brendovi su podjedanko efikasni u borbi protiv nezeljene trudnoce. Ali je u pitanju vase telo i savet ginekologa. Ako se podudare  uredu, ali ako se vase telo na bilo koji nacin buni protiv kontracepcijske pilule potrudite se da u saradnji sa ginekologom nadjete pravu. To uvek mnogo znaci i samo tako uspeva zastita dokle god je zelite.
Spirala je  i do 20  puta efikasnija u sprecavanju nezeljene trudnoce od pilule posebno ako se odlucite za spiralu koja ispusta male kolicine hormona. Razlog je jednostavan- iskljucuje se ljudska greska.Spirala je kontracepcija na duge staze, postavlja se u matericu ,vi ne morate vise da razmisljate o kontracepciji ,a ona radi svoj posao i potpuno je bezbedna.
Pilule za kontracepciju sigurno ne goje. A posto ih uzimaju tinejdzerke sklone rastu i debljanju i srecne zene u dugoj vezi logicno je da se nabaci neko kilo vise. Zbog pilula sigurno ne.
Anti bebi pilule su kontraidikacija nekim lekovima. Zato obavezno kazite ginekologu ako pijete jos neke lekove.
Anti bebi pilule mogu da se koriste dozivotno ako zena nije pusac. Cak je utvrdjeno da nije potrebno ni praviti pauze u uzimanju pilula. Ipak mozete da zatrudnite cim prestanete da pijete pilule. Garantujem da je to istina. Kada sam htela da zatrudnim pisala sam pilule za kontracepciju kako mi je savetovao moj ginekolog. Cudila sam se zasto mi treba kontracepcija kad i ovako ne mogu da ostanem u drugom stanju. Posle par meseci sam prestala da ih pijem ( mislim 6 tako mi je doktor savetovcao) . Odmah sam ostala trudna po prvi put i bilo je sve uredu. Za ostale tri trudnoce imala sam dovoljno hormona i bez pilula!
Radi se vec neko vreme na muskoj piluli o cemu sam vec pisala. Bilo bi vec vreme da i oni imaju malo vise obaveza prilkom "neobaveznog seksa"!
SHVATILI STE POENTU TEKSTA. SEKS UVEK ! LETI NAJVISE I TO IMA VEZE SA UTICAJEM VRUCINE NA NASE HORMONE A MOZDA I NA SKIDANJE NA PLAZI. ALI BEZBEDAN SEKS JE NEPROCENJIVO VAZAN ZA ZDRAVLJE ZENE. NEMOJTE POSLE ZBOG MNOGO ABORTUSA DA SE ZALITE KAKO NE MOZETE DA IMATE DECU.
MOZDA JE DOBRO ODLOZITI CIKLUS ZBOG LETNJIH AVANTURA ALI NE ZNAM KOLIKO JE ZAISTA DOBRO PITI HORMONE.
I DA KONDOM I SPIRALA PO MENI SU SASVIM OKEJ. MOZDA I OBA  ZAJEDNO ZBOG POLNO PRENOSIVIH BOLESTI.  I PILULA I KONDOM IZ ISTIH RAZLOGA.
ABORTUS JE UBISTVO - HTELI VI TO DA PRIZNATE ILI NE! KADA BI MOGLA DA PROMENIM SAMO JEDNU STVAR U SVETU TO BI BILA OVA .

Нема коментара :

Постави коментар