субота, 19. август 2017.

PREOBRAZENJE

PREOBRAZENJE-  METAMORFOZA! PREOBRAZAJ NEKOGA ILI NECEGA? PRIRODA  I  SVI MI  I SVE ZIVO I NEZIVO (KAO DEO PRIRODE) PROLAZIMO KROZ METAMORFOZE CAK  I VISE PUTA U TOKU  JEDNOG PROSECNOG LJUDSKOG ZIVOTA. JEDINA KONSTANTA JE  USTVARI PROMENA!
Proces metamorfoze kod biljaka i zivotinja je jasan. Priroda je regulisala to na zaista dobar nacin .Ruzno pace - beli  labud, gusenica -divni leptir. Godisnja doba smenjuju se po svojim pravilima. Covek menja svoje navike ( prestaje da pusi, da pije), sprovodi dijetu da bi oslabio, uci da bi mogao da dobije bolji posao. Sve su to procesi koji traju i koji nas pretvaraju u bolje i losije ljudi. U ljudskom zivotu proces prelaska iz devojcice u devojku, kasnije zenu i majku zna da bude vrlo bolan  i da traje dugo. Ali se desava  i nista to ne moze da spreci. Znaci promena ce se dogoditi nezavisno od nase volje. Ali ako tako razmisljamo ,kad ukljucimo nasu volju takodje mozemo da izvedemo proces metamorfoze ka cilju koji zelimo. Pa neka je i tesko i bolno - konacni rezultat preobrazaja ucinice nas srecnim i ispunjenim.Ipak strah od promene nas vrlo cesto ogranicava. I kad zelimo da nesto prominamo u nasem zivotu jako se tesko odlucujemo na to. Ili naprotiv bez razmisljanja uradimo nesto zbog cega se posle mozda i pokajemo. Od sitnica, da li promeniti frizuru ili ostaviti pusenje pa do krupnih stvari kao sto je menjanje posla ili stana ili cak preseljenje u drugi grad, drzavu covek nekako najvise voli da zivi zivotom koji je navikao. Bez obzira sto svaki dan govori kako zivi monotono i mora da nesto promeni. Sigurnost umesto rizika najcesci je izbor. Promeniti zivot iz "korena" je neverovatno tesko. A opet, mogli bi menjati svoj zivot polako dugotrajnim procesom metamorfoze. Taj nedostatak vremena i brzina kojom zivimo zaista nas tera da zivimo jednolicnim zivotom - sigurnom utabanom stazom. Mladi na svu srecu jos uvek imaju onaj buntovni duh koji ih stalno tera da nesto menjaju. I ja ih podrzavam  u tome. I ne sudim im ni za neke ishitrene i pogresne odluke ( promene). Vazno je menjati se stalno. Nekad pomislim da bi svaki dan moglo nesto da se promeni. Mada je mozda i preterano bas svaki dan. Ali, recimo jednom nedeljno, jednom mesecno, pa nek bude i jednom godisnje. Ali da to budu bas kvalitetne promene nastale posle dugackog procesa razmisljanja.
Mozda zato ona recenica da je promena jedina konstanta objasnjava znacaj preobrazaja svakog coveka kao osobe. Sve se menja osim kamenja. A i kamenje se menja pod uticajem vode i vetra. Dakle, ne mozemo gledati na svoj zivot kao na konstantu. Zivimo tako kako zivimo - mozda bi moglo drugacije ali ko ce sad da promeni ovo ili ono. Za sve mi treba novac - to se uvek prvo kaze - sto nikako nije istina. Menjati svoje navike i svoj izgled mozes i sa vrlo malo ulaganja. Menjanje ponasanja, nacina misljenja, uciti, sticati nove sposobnosti sve se to moze u cilju svog preobrazaja uraditi bez mnogo novca. Ili bez novca uopste.
Danas je i verski praznik Preobrazenje koji se vezuje za najavu jeseni  i za Hrista koji se na gori Tavor preobrazio pred apostolima i zasjao je  kao Sunceva svetlost. A od sutra nasi stari su verovali da se preobrazava list u gori i kamen u vodi. To jest pocinje da zuti lisce pred opadanje ,a voda postaje hladnija. U noci Preobrazenja i nebo se tri puta preobrazava.
SHVATILI SMO ODAVNO DA JE SVAKA PROMENA DOBRO DOSLA. NE TREBA DA NAS KOCI STRAH , MADA NARAVNO NI BEZUMNI RIZIK NIJE DOBAR. PREOBRAZAJ JE DUGOTRAJNI  PROCES KOJI SE OSTVARUJE SA  ILI BEZ  NASE VOLJE ! ALI SE UVEK OSTVARUJE. NE MOZE SE IZBECI. I TO JE DOBRO!
POCNITE OD DANAS - DANAS JE PREOBRAZENJE - VERSKI PRAZNIK! MENJAJTE SE!

Нема коментара :

Постави коментар