субота, 5. август 2017.

LISTA ZELJA

LISTA ZELJA! DA LI POSTOJE GODINE ZA PISANJE ZELJA? KAO ZA PISANJE TESTAMENTA? ZIVOTNE ZELJE? ONE KOJE SE  "MORAJU" OSTVARITI  DO 20-30-40-50.... GODINE?
Da li su iste zivotne zelje devojcice od 13-14 godina i devojke od 19-20, zrelije zene od tridesetak godina? Mozda po neka. Ljubav zivota, porodica, brak, deca, kuca, posao...Ono sto porodica i drustvo ocekuju od zene.Medjutim, svaka zena ima svoje snove od kad je devojcica. Verovatno i muskarci funkcionisu  isto tako, ali oni to ni ne ispoljavaju niti pisu dnevnike ni liste.Devojcice, devojke, zene vode dnevnike i pisu liste zelja. Nema lepsi osecaj nego precrtati neku stavku sa liste i napisati pored - ispunjeno - nekad cak i datum.
Devojcica pise verovatno o ocekivanju prvog poljupca, zaljubljivljanja, intimnog odnosa u koju skolu ce ici  i slicno. Devojka koja je iskusila "prvi put' i zavrsila planiranu skolu masta o poslu, braku ili bar zajednickom zivotu  sa svojim partnerom. Zena srednjih godina koja se ostvarila kao zena, majka, zaposlena masta o slobodi i romanticnoj ljubavi .Znaci zelje devojcice, devojke i zene su ustvari iste- svaka zeli romanticnu ljubav. Sve ostalo je manje vise sablon zelja svake odrasle zrele osobe.
Zasto pisem ovu temu uopste? Sta biste uradili da posle raspremanja tavana  ili podruma nadjete svoju listu zelja napisanu u petom razredu osnovne skole? "Prave" zivotne zelje jednog devojcurka od 12 godina? Iznenadjenje, izaziva smeh, nostalgiju, i pogadja vas direktno u srce na kraju. Moja lista je imala cak 20 zelja. Znaci oduvek sam volela da pisem!!!A rezultat necu reki koliko imam godina ali imam cetvoro odrasle dece je 10:10. Da, bas tako. Ostvarenih 10 i neostvarenih isto toliko. Ne plasite se nece ovo biti licni blog niti cu vas uputiti u zelje jedne devojcice. Uglavnom to je pisano sedamdesetih godina proslog veka. Boze kakve su onda bile devojcice. Koliko drugacije. Koliko su te zelje za danasnje dvanaestogodisnjakinje  potpuno "fejk". Mada, svakako prica o romanticnoj ljubavi stoji. U istoj kutiji bio je i dnevnik. Izbledela svescica koja je nekad imala korice valjda crvene boje. Zasto se bira crvena sveska za dnevnik? U njoj nabacani dogadjaji sa casova  u skoli , odmora kada su padali i prvi poljupci i strahovi koji su sezali samo do toga sta ce reci simpatija kada sazna da mi je drugarica rekla da mu se svidjam .Strah od  cuvenog Sta obuci i kako se ocesljati znaci postoji u svim genracijama i vekovima.Strahovi izazvani ratovima, politckim  i ekonomskim krizama nisu postojali. Deciji dnevnici su bili potpuno naivni i nevini kao i sto treba da budu.
Toliko o zeljama romanticne prirode . Zelje u koje moramo da ulozimo emocije, trud, znanje,sposobnost, ljubav, postovanje..
Lista zelja koju bi popunili da dobijete ogromnu sumu novca kao nasledstvo ili na lutriji. Da  li ste o tome razmisljali? Jeste bar nekad. Kupili bi kucu, auto, ulozili u neki posao, krenuli na put oko sveta, obnovili garderobu, obucu, kupili nakit i trosili ,trosili dokle traje. Za to vreme bi bili srecni ili ne? Novac vam je kupio sve ovo ali da li su sa vama osoba koju volite, prijatelji , porodica. Novac je sigurno promenio vas odnos sa njima ili je promenio vas ili njih. Svejedno. Lista zelja koja nastaje usled materijalnog dobitka retko ima srecan kraj!!!!
Verujem da ce vam ovo zvucati pateticno , mozda i nestvarno ali zelje se ostvaruju! Zato pazite sta zelite. Jedna pogresna rec  u formulaciji  moze vam totalno promeniti zivot.
Kako god. Za spisak zelja nikad nije kasno. Ni za testament. Te dve stvari ne iskljucuju jedna drugu. Zivot i smrt se preplicu svaki dan.Sedite i napisite zelje . Nemojte 20 kao sto sam ja kad sam bila dete. Mnogo je.
Lakse je prevariti i zivot i smrt pisuci  spisak zelja i testament od 10 stavki najvise. Ako vam se posreci da ostvarite 6 odmah pisite novi spisak ( koji pocinje sa one cetiri ne ispunjene zelje). Testament takodje menjajte. Ko je rekao da to mora biti napisano samo jednom? I vodite dnevnik .Koliko god godina da imate. Za neko vreme usrecice vas ili vase potomke kad vas ne bude bilo.
SPISAK ZELJA! KAKVA SRECA ISPUNI COVEKA KAD OSTVARI NEKU ZELJU SA SPISKA! SAMO JEDNE STVARI IPAK MORATE DA SE PRIDRZAVATE - MORATE BITI POTPUNO ISKRENI PREMA SEBI! STO JESTE NAJTEZE. AKO ZELJE PISETE TAKO DA USRECE NEKOG KO IH BUDE CITAO ILI NU SE UCINE DOBRIM I PRAVIM VAS NECE SIGURNO. VAS SPISAK ZELJA MORA BITI ISKREN OD SRCA  I POTPUNA TAJNA! JEDINO TADA CETE VI BITI SRECNI. A TO I JESTE POENTA!

Нема коментара :

Постави коментар