четвртак, 1. фебруар 2018.

KAD VASE DETE VISE VOLI DADILJU

KAD VASE DETE VISE VOLI DADILJU! VEZA RODITELJ - DETE SE NIKAD NE ZAVRSAVA ,A UVEK MORA DA SE CUVA  I NEGUJE! KARIJERA PO SVAKU CENU??? NA KRAJU DANA NAJVAZNIJE JE DA BUDETE SA ONIMA KOJE VOLITE!
Zena je danas suocena sa velikim obavezama koje su posledice promena u celokupnom drustvu. I na zalost  u vecini slucajeva mora da bira. Karijera ili porodica ( citaj deca). A detetu treba mnogo ljubavi, paznje vremena, sto je naravno nemoguce uz celodnevne obaveze koje su nekad i samo radi golog opstanka, a ne karijere. Deca su prepustena od samog rodjenja ( kakvo porodiljsko) babama, jaslicama ili dadiljama (bebisiterkama). Bila sam i jedno i drugo. I majka cetvoro dece i dadilja 12-toro tudje dece. Pa iz prve ruke tvrdim da je za majku uzasan osecaj kad dodje umorna kuci a dete joj ne poleti u zagrljaj nego nastavlja igru koju je zapocelo sa dadiljom. Naravno, svaka ce vam majka reci da je presrecna sto se njeno dete i zena koja ga cuva inzvaredno slazu, ali ce u sebi pomisliti : Boze kakva sam to majka kad moje dete vise voli neku tamo zenu koja ga cuva? Znam, da sam ja bila ljubomorna na vaspitacice iako je tamo bilo puno dece onda mogu da zamislim koliko se jedno dete veze za jednu osobu koja je s njim ceo dan. I ne dovodi se tu  svakako u pitanje detetova  ljubav prema majci. Tu je samo deteteva potreba za paznjom jer deca su veliki tirani  i manipulatori.I dok ga dadilja ili baba pustaju da radi sta hoce tu je roditelj koji mora da postavlja granice. I da kaznjava. Ne brinite se ,dete zna da je krivo i ima potrebu za ogranicenjem jer je inace izgubljeno. Moj savet je da uvece ako ne mozete pre sednete sa svojim detetom  i posvetite mu kvalitetno vreme. Znate sta je to? Nije vazno meriti u minutima  i satima nego u nacinu kako pruzate paznju,ljubav i sigurnost svom detetu. I nikada  mu nemojte govoriti : Kazacu tvojoj dadilji , vaspitacici ,babi  (ako dete nesto pogresno uradi) pa ce te kazniti - mama nece jer te voli???? Ne prepustajte vaspitavanje tudjim osobama pa makar vam bile i rod. vaspitavanje je posao primarne porodice - oca i majke. Kao i uvod u socijalizaciju - pre jaslica i vrtica. A ako primetite da se vasa dadilja i dete ne slazu odmah preduzmite nesto jer dete ima instikt  i oseca ako mu neko nesto lose misli i cini.
Poznato je koliko je teško postići sve u životu – biti dobar roditelj, muž/žena, biti dobar radnik na poslu… Ženama je još teže, i pod stalnim su pritiskom da na svim poljima budu odlilčne. Ali, šta je sa onima koje ne žele da budu majke, koje su se svesno toga odrekle .Mnoge žene osećaju prirodan majčinski instikt. Mislim da je to divno – svetu je potrebno mnogo brižnih posvećenih majki. Ja se jednostavno ne uklapam u sve to- kazu mlade zene izmedju 1985-1995-tog godista koje sve vise paznje posvecuju karijeri, a sve manje majcinstvu! Moja želja za nezavisnošću i samootkrivanjem izgleda da je prevagnula potrebu za imanjem dece. Ali, lagala bih kada bih rekla da finansije takođe nisu imale ogromnu ulogu u odlukama - napominju mlade zene u Srbiji.
Za razliku od muškaraca, žene mnogo teže podnose činjenicu da nisu tu za svoju decu kad su im potrebne:
Muškarci se mnogo bolje nose sa tim, jer su vaspitani na taj način da drugačije vrednuju određene životne aspekte, a i kultura u kojoj živimo poručuje im da su vekovima unazad muškarci činili isto – brinuli o tome da deci i porodici obezbede novac, a sve ostale aspekte roditeljstva prepuštali majkama.Upravo to, što je malo žena koje su spremne da za njih deca predstavljaju samo sliku na radnonaročito onih koje imaju decu, na visokim pozicijama. One koje tamo stignu, uglavnom imaju ista iskustva…Uspesni ljudi rade neverovatnih 120 sati nedeljno!!!
Indra Nuji, predsednica izvršnog odbora Pepsi kompanije, morala je da zaduži jednu od svojih sekretarica da je zamenjuje na majčinskoj funkciji, razgovara sa njenim ćerkama i odlučuje da li su zaslužile da igraju igrice ili moraju prvo da urade domaći.“Pretvaramo se da imamo sve. Pretvaramo se da možemo imati sve,” kaže Noji, dodajući da, uprkos svem trudu koji je uložila da uskladi karijeru i porodicu, nije sigurna da njene ćerke misle da je bila dobra majka. “Krivica vas ubija” objasnila je ona. Ona opisuje kako poslovne žene poput nje, kada izostaju sa posla zbog dece, uglavnom kriju prave razloge, izmišljajući neke „neutralnije“ kako ne bi podsećale svoje kolege na činjenicu da su majke . En Sloter  nastavlja da se bori za veću “vidiljivost” porodične strane poslovnih ljudi, ističući u svim javnim nastupima činjenicu da je osim uspešne poslovne žene i majka. “Težnja uspostavlja ravnoteže u životu nije samo žensko pitanje, ona bi nam svima činila dobro..A kako je u Srbiji? Pa eto ja sam izgubila posao u Internoj banci nekadasnjeg tekstilnog giganta jer sam zelela da imam vise dece. Zena kojojoj sam odgajila svoje dece zbog takodje velikog giganta koji je preuzeo nase trziste ostavila je svoju decu i pre sestog meseca zivota. A svi bi trebali da se borimo za humanije drustvo, za svet u kome će i muškarce više gristi savest što nisu prisutni u životima svoje dece, i u kome će i oni, na kraju, imati manje razloga da se kaju. I to tako što ćemo insistirati na važnosti privatnog života i boriti za sistem vrednosti u kome karijera, bilo da se radi o običnim radnicima ili onim na vodećim pozicijama, nije jedina životna dimenzija, puki robovski rad bez radnog vremena i prava na ljubav, posvećenost svojim bližnjima i dostizanje sreće.Zar je sreca spavati 4 sata a raditi 20? Evo vam jedan test iz 1953-ce godine iz casopisa("The Girl Friend and the Boy Friend")
1. Da li biste nipodaštavali muškarca koji zarađuje manje novca od vas?
2. Da li smatrate da je apsolutno neophodno da devojka završi studije pre nego što se uda?
3. Da li vam je sama pomisao na seks toliko neukusna da ne želite ni da pričate o tome?
4. Pošto se udate da li biste radije nastavili da radite pre nego što se posvetite deci i porodici?
5. Da li biste se radije provodili u nekom restoranu nego da sami kod kuće spremate obrok?
6. Da li verujete da su muškarci prilično bestijalni i da nemaju mnogo osećanja?
7. Da li biste radije slikali, pisali pisma ili čitali umesto da kuvate i servirate hranu?
8. Da li biste pobesneli kada bi vaša ušteđevina koju ste čuvali za novu haljinu bila potrošena na nešto vanredno?
9. Da li vam je bitnije vaše unapređenje od onog koje je dobio vaš dečko na poslu?
10. Da li biste radije unajmili dadilju za decu i išli na posao nego da ostanete kod kuće i sami se starate o njima?
11. Da li vam je bitnije odobrenje vašeg šefa nego vašeg dečka?
Ukoliko je vaš odgovor DA za sva ili skoro sva pitanja, onda ste stvoreni za KARIJERU.
Ukoliko je vaš odgovor NE za sva ili skoro sva pitanja, onda ste stvoreni za LJUBAV.
Realno i nije tako zastareo kviz koliko se cini!
DA LI STE STVORILI JASNU SLIKU O CEMU SE OVDE RADI? KAKO BITI MAJKA, A IMATI  USPESNU KARIJERU I KAKO POSTAVITI GRANICE DADILJI ALI  I SEBI!!!!

Нема коментара :

Постави коментар