уторак, 10. март 2020.

TAJKUNI I STARLETE

TAJKUNI! STARLETE! KONTRAVERZNI BIZNISMENI! POSLOVNA PRATNJA.
Tajkun je neformalni izraz kojim se označava čovek koji zauzima istaknuto mesto u svetu industrije, zahvaljujući čemu je stekao veliko bogatstvo. To je veoma bogat i moćan poslovni čovek ili industrijalac. !Smatra se da u današnje vreme globalne ekonomije pojedini poslovni lideri imaju više moći nego vođe država. Zato je etimološki prikladno da se takvi lideri nazivaju tajkunima.U zapadnim zemljama pojam tajkun uglavnom nema posebnu konotaciju (osim materijalne), dok u većini bivših socijalističkih zemalja ova reč u javnosti pretežno ima negativnu konotaciju i asocira na nepošten način sticanja bogatstva. U tom smislu, reč tajkun označava osobe koje su u vreme privatizacije i uvođenja tržišta kapitala stvorile bogatstvo i mrežu poslovnih veza, finansijske moćnike koji su se obogatili naglo, bez novca i rada, na sumnjiv način; to su takozvani „novopečeni bogataši“.Majkl Blumberg, mediji, Voren Bafet, investicije ,Bil Gejts, programska podrška, osnivač Majkrosofta, Žan Pol Geti, nafta, Konrad Hilton, hoteli, Džon D. Rokfeler, nafta, Džordž Soroš, finansije .Donald Tramp, nekretnine ( zanimljivo on je trenutno i predsednik SAD).
Mogul internet kupovine Jusaku Maezava podeliće milijardu jena (oko devet miliona dolara) među korisnicima Tvitera.vi srećnici će završiti s milion jena svaki (otprilike po 9.100 američkih dolara). U najavi na Jutjubu, tehnološki tajkun nazvao je ovo "ozbiljnim socijalnim procesom" kako bi se utvrdilo kakav uticaj milion jena može imati na život neke osobe. U videu koji objašnjava takmičenje, Maezava je apelovao na kandidate da novac koriste "kako žele" i da odgovore na redovne upitnike o tome kako ga  koriste. Više od četiri miliona ljudi poslušalo je njegov poziv i retvitovalo. Pobednici će biti izabrani lutrijom, odnosno slučajnim odabirom, a Maezava će ih lično obavestiti direktnom porukom u roku od dva do tri dana.
Maezava je rekao i da će nakon toga kontaktirati srećne dobitnike i pitati kako je dobijen novac uticao na njihovu sreću. On je pozvao stučnjake za društvene nauke da pomognu u analiziranju rezultata eksperimenta.
Bogatstvo ovog Japanca procenjuje se na dve milijarde dolara. Kontroverzni bogataš je ujedno rok muzičar, kolekcionar umetničkih dela, a planira da turistički poseti Mesec.
 Tajkun bila pozitivna stvar u Japanu i Americi, a  kod nas  se odnosi na ljude koji su se obogatili u određenom periodu.
„Neki su se dobro snašli, ja to ne smatram negativno, mislim da je dobro, kamo sreće da imamo hiljade tajkuna u Srbiji- kazu neki ekonomsiti.
Kontraverzni biznismen-
Svuda u normalnom svetu taj izraz predstavlja tezak oksimoron, dok je u Srbiji sinonim za uspesnog "poslovnog" coveka, maltene u rangu diplomate. Klasican kriminalac sa par miliona evra u zelji da postane tajkun, maltene politicar.
 Zanimljiva novinarska definicija za nekoga o kome skoro ništa ne znaš, tipa odakle mu pare, šta tačno radi, sa kime, kako i zašto, osim gradskih rekla-kazala.
Onda se desi neka situacija gde se taj "kontroverzni biznismen" nađe u situaciji da mora da brani goli život dok je sedeo i ručao sa kumom u kafani i evo ti udarne rubrike u novinama za sledećih 10 godina.
Legenda je rođena!
Igrač "Monopola" koji je neko vreme proveo u zatvoru. Odomaćen politički ispravan naziv za kriminalca, ratnog profitera ili tajkuna. I sad smo dosli do toga da je tajkun  u Srbiji jednako - kontraverzni politicar! Cudo je Srbija!
Starleta - doslovno zvezda  je izraz, najčešće pežorativan, kojim se opisuje mlada žena koja nastoji ostvariti karijeru u industriji zabave pri čemu se manje oslanja na talent ili ozbiljan rad u svojoj profesiji, a više na privlačan fizički izgled, sudjelovanje u reality formatima, buran privatni život koji privlači pažnju senzacionalističkih "žutih" medija ili raznorazne egzibicionistčke ispade.Sarletama se u poslednje vreme nazivaju bukvalno sve devojke koje su popularne a ne rade ništa u životu. Možda se nekada slikaju za Plejboj ili se pojave u ponekom rijalitiju, najčešće se zabavljaju sa poznatim dečkom, snime poneki kućni video i slično, a to nikako ne odgovara pravom značenju.
Starleta je, po definiciji, pozorišna ili filmska glumica koja igra sporedne uloge. Uglavnom je to mlada i perspektivna glumica, zvezda u usponu. Ne, ne označava ništa vulgarno i ružno kao što se misli.
Na Balkanu po mišljenju mnogih "sponzoruše" su evoluirale u "starlete",  a manje je osetljivo pitanje njihovog zarađivanja .A prostituke su evoluirale u sponzoruse.Poslovna pratnja,jednako sponzorusa, jednako starleta, jednako prostituka! I sve se lepe za tajkune ili kontraverzne biznismene kako ih ko naziva. Cudno zar ne?
Bivša devojka za poslovnu pratnju, koja kaže da je "spavala s milion muškaraca" danas se bavi dobrotvornim radom.
Ket Li (32) iz Mančestera imala je 18 godina kada se zajedno sa sestrom bliznakinjom prijavila na audiciju za fotosešen, nakon čega se zaposlila u agenciji za poslovnu pratnju, gde je radila 14 godina i stekla veliki broj klijenata. Sada je odlučila da okrene novi list. Počela je da radi kao šankerka i volontira u dobrotvornim organizacijama, piše "Mančester ivning njuz".
- Kada sam počela da radim kao poslovna pratnja imala sam 18 godina, a prestala sam u svojim 30-tim, verovatno sam imala više od milion klijenata - kaže Ket.
Kaže da joj je neobično što sada radi sedam sati i da često pomisli: "Mogla sam da zaradim 140 funti za jedan sat, a sada radim mnogo sati za sedam funti".
STA RECI ZA OVA NOVA STARA ZANIMANJA?! DA SU  PROMENILA IME? DA SU PROMENILA SUSTINU? DA U STVARI NISTA OD NAVEDENIH ZANIMANJA NIJE NESTO LOSE?! NE ZNAM! U MOJE VREME  TOGA NIJE BILO! SAMO LOPOVI I KURVE!

Нема коментара :

Постави коментар