среда, 1. април 2020.

MASKE

EPIDEMIOLOSKE MASKE, HIRURSKE MASKE I RAZNE ZASTITNE MASKE! MASKE NA MASKENBALU! I SVAKODNEVNE "MASKE" KOJE NAVLACIMO NA LICE DA BI SE ZASTITILI OD LOSIH LJUDI! GAS MASKE! NANO MASKE PROTIV ZAGADJENJA!  POZNATI DIZAJNERI SIJU ZASTITNE MASKE, KAO MODNI DETALJ ILI KAO STVARNU ZASTITU - NE ZNAM! KOZMETICKA MASKA ZA LICE! RAZVILE SU SE NESLUCENE MOGUCNOSTI ZARADE NA MASKAMA.SAMO KOD NAS U SRBIJI HIRURSKE MASKE KOSTALE SU 11 DIN. SADA NAJMANJE 120 .ZAMALO DA ZABORAVIM LOPOVE I NJIHOVE MASKE!
Kada smo malo istražili njihov učinak, saznali smo da struka navodi da su one efikasne u zaštiti od prljavih ruku. Ovo nije mala stvar, jer prljave ruke su izvor najčešće zaraze od virusa. Ipak, struka takođe navodi da nema poverenja u hirurške maske kada je u pitanju zaštita od virusa koji se prenosi vazduhom.
Hirurške maske je javnost prvi put upotrebila 1919. godina u epidemiji španskog gripa, kada je nastradalo 50 miliona ljudi. Do tada su one bile namenjene isključivo lekarima i medicinskim radnicima.
One se koriste i danas, ali se preporučuju osobama koje imaju virus ili grip, kako bi se suzbilo širenje zaraze. Stručnjaci naglašavaju da zdravim osobama hirurška maska nije potrebna, jer se na taj način neće zaštiti od virusa koji se prenosi vazduhom, već će se samo uljuljkati u misao da su bezbedni.Takođe, hirurška maska nema neprekidnu zaštitu. Ona se mora menjati na svakih 20 minuta, ukoliko želite da budete zaista zaštićeni od nepoželjnih čestica i mora se pritisnuti čvrsto uz lice. Na ovaj način smanjujete mogućnost pravilnog disanja. I toliko su od razlicitih materijala da je to neverovatno. Evo i na Jutjubu ima uputstvo kako napraviti masku od salveta ( toalet papira) i dve gumice za tegle?! Ipak ja vise verujem  u platnene, plasticne i one sa respiratorom. Za sada se snalazimo i sa vlaznim maramicama koje izbusimo za usi i postavimo preko usta i nosa!
Kuga je za srednjovekovne ljude bila najstrašnija poznata bolest, koja ubija ljude na veoma surov i bolan način. Ljudima su masovno oticali limfni čvorovi, što je bilo veoma bolno, a koža im je tamnela - i to su samo neki od vidljivih simptoma koji su plašili stanovništvo.
Zloslutnoj atmosferi doprinosili su i tadašnji lekari koji su se ogrtali crnim plaštom i nosili masku sa dugačkim kljunom poput ptičjeg. Razlog zbog kog su nosili ove maske leži u zabludi o poreklu bolesti.
U periodu izbijanja burbonske kuge - pandemije koja se vekovima ponavljala u Evropi - gradovi zahvaćeni bolešću angažovali su lekare protiv kuge. Oni su prepisivali lekove za koje se verovalo da su zaštitna sredstva na osnovu iskustava, ali i obdukcija koje su radili, a izvodili su ih noseći maske.
Početak nošenja ovog kostima vezuje se za Čarlsa de Lormea, lekara koji se brinuo o zdravlju mnogih evropskih vladara tokom 17. veka, uključujući i kralja Luja XIII i Gastona od Orleana, sina Marije de Mediči. Njegova, i "uniforma" drugih lekara, uključivala je kaput premazan mirisnim voskom koji je bio povezan sa čizmama, košulju sa nekom vrstom kapuljače, šešir i rukavice od kozje kože. Takođe su nosili i štap kojim su okretali i sklanjali žrtve.
Posebno neobičan bio je način kojim su štitili lice: nosili su masku koja je imala otvor za oči (poput naočara) i dugačak kljun i koja je bila ispunjena parfemom od mešavine biljaka. Maska je imala dve rupe blizu nosnica koje su omogućavale disanje, ali i podnošenje jakog mirisa biljaka kojim su bile premazane ili obložene.
Uvidjate da nema nikakve razlike izmedju vrsta maski koje se nose u razlicitim prilikama. Mada jednima se krijemo, a drugima stitimo. Sto je opet  u osnovi  isto. Jedini razlog za nosenje maski je taj osecaj sigurnosti koje one stvaraju. A to nije mala stvar. Noseci maske u epidemiji virusa mislimo da smo zasticeni. Noseci maske na maskenbalu krijemo svoj identitet i mozemo da se ponasamo drugacije od onog kakvi jesmo. Masku koju navlacimo na lice kada smo u blizini osobe u koju nemamo poverenja stiti nas od njei od pokazivanja nasih osecanja. Maske koje sticajem okolnosti u  Pekingu nose ljudi vec duze vremena zbog zagadjenog vazduha asociraju me na one koje su se koristile u ratu protiv nervnih gasova! I jedno i drugo je vrlo opasno za coveka. I sad te nano maske su svakako susta potreba, a sa ovim hirurskim dizajneri malo sve boje veselijim tonovima. Tako da  je maska postala osnovni brend i nesto bez cega se ne moze napraviti ni jedan selfi ili bilo koje drugo snimanje. I kad smo kod lepsih koriscenja maske zarad mode ili lepote, maske za lice koje nam kozi vracaju vitalnost odavno su poznate i koriste ih s razlogom i zene i muskarci. Lopovi nose maske da bi prikrili ili potpuno sakrili svoj identitet iz opravdanih razloga - ipak cine krivicno delo. Pitam se da li sad ovaj brend nosenja maski  viseinspirise ljude na kriminal ili su svi u velikom strahu i panici pa ne mogu da misle na takve stvari. Za sada jos uvek se "zaradjuje" na prodaji maski, rukavica ,sredstava za dezifenkciju "na crno" ,ali nekako svet ne moze da postoji bez "ratnih profitera", koliko god to bilo nemoralno!
MASKE IMAJU ULOGU I U RITUALIMA MNOGIH NARODA! MASKE IMAJU VEKOVNU TRADICIJU! I MNOGO SAM VOLELA PRICU O NJIMA.TOLIKO MNOGO ZANIMLJIVOSTI IMA VEZANIH ZA MASKE. MEDJUTIM, U OVIM STRASNIM DANIMA PANDEMIJE NEKAKO SAM STEKLA VELIKU ODBOJNOST PREMA MASKAMA JER ME ASOCIRAJU SAMO NA BOLEST I SMRT!

Нема коментара :

Постави коментар