петак, 29. мај 2020.

KINA- FABRIKA SVETA,

ZNALA SAM JA ODUVEK DA 1,4 MILIJARE LJUDI NA SVETU AKO SU ISTE RASE ,NECIONALNEM VERSKE I POLITICKE PRIPADNOSTI NE MOGU PROCI NEZAPAZENO NI U JEDNOJ SFERI ZIVOTA. AKO OSTAVIMO PO STRANI NJENU ISTORIJSKU, KULTULOROLOSKU, MEDICINSKU TRADICIJU I ZADRZIMO SE SAMO NA EKONOMIJI, STO I SAMI ZNATE DA CINI OSNOV SVIH DRZAVA NA SVETU DOLAZIMO DO ONOG DELA I TVRDNJE DA JE KINA FABRIKA SVETA.
Kina trenutno ima jacu ekonomiju 50 puta u odnosu na 1980-tu godinu. Nalazi se na drugom mestu po ekonomiji na svetu. Medjutim ,jasno vam je da je samo pitanje dana kada ce preuzeti tron. I ne zovemo je dzabe fabrikom sveta jer recimo Kina proizvodi 70% svih rashladnih uredjaja na svetu, 58% obuce, i najveci procenat Biblija stampa se u Kini! Ako Kina uspori usporava se ceo svet. Veca ekonomija znaci i bogatiju populaciju sto je za nase potrosacko drustvo najvaznija stvar. U Kini svake nedelje novi milijarder. Trecina novca luksuznih brendova potice bas iz Kine ( Luj Viton, Sanel, Guci,) i zato su oni mnogima najbolje trziste. I ne samo moda naravno. Tehnoloske kompanije najveci broj gedzeta prodaju Kinezima koji su njima prosto opsednuti. Svaki sedmi Ajfon kupuje Kinez, a naravno najveca potrosnja  elektricne energije ( i ostalih vrsta energije) , kao i kupovina nafte celika i bakra najveca je u  najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Turizam  u oba smera u Kini fumkcionise neverovatno. Recimo Kinezi potrose 277 milijardi godisnje na putovanja. To je petina ukupnog novca potrosenog na turizam u svetu. Kina je i veliki investitor. Na primer: zeleznica u Etiopiji i Keniji ,infrastruktura sirom Evrope ( pa i kod nas), putevi u Pakistanu, mostovi  i skole u Dzibutiju. Tokom poslednje ekonomske krize 2009-te godine ( kada je bila pandemija "svinjskog gripa), mnoge su zemlje stale, ali je Kina postala investitor spasilac  isnazno je okretala finansijski tocak izvlaceci tako mnoge zemlje iz krize ( naprimer Australiju). Medjutim, tokom ove korona pandemije sve oci sveta su uprte u Kinu ,jer ako ovoga puta ona ne bude mogla da okrece finansijski tocak, svet ce bukvalno stati.
I ako ste pomislili da je Kina toliki oslonac celom svetu bez cene koju placamo setite se da na svetu sve ipak ima svoju cenu. Kina koristi finansijsku pomoc da bi sirila svoj politicki uticaj, a finansijski sistem Kine je potpuno zatvoren , pa strani kapital ne moze ni u zemlju ni iz nje. Ipak to ne znaci  da ako se otvorite prema kineskoj ekonomiji komad tog velikog  "kolaca"  nece biti vas.
Uprkos nestabilnostima u svetu, ekonomskoj recesiji u svetu, padu globalne trgovine i investicija, turbulencijama na tržištima kapitala, restrikcijama kretanja i pada u turizmu, krizi globalizacije i povećanja protekcionističkih politika – kineska privreda je otporna i stajaće na pozitivnoj strani istorije u borbi s rastućim protekcionizmom“, naglasio je Si i dodao:"Najvažnija je dugoročna perspektiva te je nadasve potrebno poslati poruke stabilnosti celom društvu, kao i svim subjektima na domaćem tržištu. Moramo ubrzati napredak digitalne ekonomije, "pametne" proizvodnje, zdravstvenog sistema, novih materijala, te uopšteno novih područja industrije, poput biotehnologije"Prema rečima kineskog predsednika, najvažnije je ubrzati rast domaćeg tržišta, koji će onda podstaći rast onog stranog. Kina ima stotinu miliona registrovanih poslovnih entiteta, kao i 170 miliona visoko obrazovanog stanovništva, najveće industrijske kapacitete na svetu, te najmasovniji potencijal domaćeg tržišta kojeg čini 1,4 milijarde stanovnika , "Pritisci na kinesku ekonomiju su veliki, ali Kina mora stajati snažno u obrani otvorenog svetskog trgovinskog sistema, insistirati na multilateralizmu i demokratizaciji međunarodnih odnosa, te razvijati otvorenost, međunarodnu saradnju idobrobit za sve.
Ovih dana zaista u vazduhu lebdi pitanje da li ce Amerika ( koja je sada na tronu) pasti na kolena pred koronom ili ce se izvuci i zadrzati poziciju. A sto se tice Kine tu su nedoumice jos vece jer ima tri mogucnosti: ili ce se izvuci i postati Broj 1, ili ce stagniriti ili se cak urusiti i time za sobom povesti ostatak sveta ukljucujuci i Ameriku, ili ce ostati na mestu broj 2. Cela ova prica zaista lici na najvecu svetsku teoriju zavere jer nema nikakve logike. Ako vec Kina svima finansijski pomaze ( bez obzira na cenu) ciji je cilj da joj srusi ekonomiju? Americi- ali zasto kad su vec broj jedan? Da ne bi izgubili poziciju. Ili ima i neki treci igrac? Ali to sad vec postaje neka druga prica.
ZAVRSICU TAKO KAO STO SAM I SVAKU SVOJU PRICU O KINI. ZEMLJA KOJA ME FANSCINIRA NAJVISE NA SVETU! NJIHOVA MNOGOLJUDNOST DAJE NESLUCENE MOGUCNOSTI. ZASTO IH NE ISKORISTE U POTPUNOSTI NE ZNAM! ZEMLJA SA TOLIKO TRADICIJE,  MUDROSTI I KULTURE, A ZEMLJA NOVOG SVETA, BUDUCNOSTI, TEHNOLOGIJE I NAJBOLJE SVETSKE EKONOMIJE. TOLIKO SUPROTNOSTI KOJE IZGLEDAJU NESPOJIVO, KINI MEDJUTIM TO JE NORMALNO! FABRIKA SVETA U SVEMU !

Нема коментара :

Постави коментар