уторак, 23. фебруар 2021.

PORODICNI RUCAK

 PORODICNI RUCAK BI TREBAO DA POSTOJI IAKO SU SVI ZBOG OBAVEZA ONEMOGUCENI U TOME. PORODICNI RUCAK PODRAZUMEVA DA JE CELA PORODICA NA OKUPU I DA SEM UZIVANJA U OBROKU MOZE SVAKO DA PODELI SVOJU SRECU ILI TUGU. NARAVNO KAKO SE SVE PROMENILO I OVA TRADICIJA NESTAJE TAKO DA ME JE STRAH KAKO DA NAJAVIM SLEDECE PORODICNO OKUPLJANJE ( A NIKO NIJE UMRO ILI SE RODIO STO JE SVAKAKO BOLJA VARIJANTA). MEDJUTIM, NE ODUSTAJEM. PA SRECNO  MI BILO!

Veoma mučan i neprijatan događaj za sve članove porodice pri kojem je karakteristična neprijatna tišina. Članovi se ne usuđuju da progovore jer znaju da to vodi početku nove svađe koja je najopasnija upravo za stolom jer su svima pri ruci noževi i viljuške.
Svi se trude da što pre pojedu hranu tako da mogu da se udalje od stola.
Ipak, pored svih mera predostrožnosti, svađa se započne na najneočekivaniji način:Dete: Lepo je, ali bi bilo bolje da ima malo više soli.Majka: A jel' nije dovoljno dobro za tebe, a? Znaš li ti koliko sreće imaš da jedeš ovu hranu? Znaš li koliko je onih što nemaju ništa? Nije slano! Pa neću ni da kuvam više, snađite se sami!Dete: (ne brani se jer zna da će samo napaviti još veću glupost, zato ćuti par sekundi i onda najponiznijim glasom pita) Da li ipak možete da mi dodate samo malo soli?Otac: Da ti dodamo?! Ja tebi da dodam?! Pa koji si ti parazit, sve čekaš da ti se servira. Sve bi ti da ti dođe na tacni! Ljubinka, ti si kriva za ovo, ti si ga razmazila. Naučiću ja tebe pameti, ima kaiš da radi! Ali ovo nije sve, a nije ni najgore. Zamislite okupljanje kao moje. Cetvoro dece pa njihovi partneri i njihova deca ( za sada jedno unuce). Svi razliciti po mnogo cemu. Pocev od toga sto je izbor hrane potpuno 'nemoguca misija" jer niko ne jede istu hranu - znaci svi jedu razlicito do toga koja su interesovanja i stavovi o svetu oko nas. Srecom, prosli smo period kad ces vise da imas svoju pordicu, jer je to na okupljanjima bio LAJF MOTIV ili najvaznija stvar. Evo sad su dvoje starije dece sa svojim novim porodicama, ostala deca imaju ozbiljne veze. Cime ih sada smarati? Kad ce deca - unucici. Za sada samo jedno, a mi hocemo jos naravno. Konverzacija na porodicnom rucku mora da bude lagana,a opet se nekako pretvori u pravi rat. Nikad necu shvatiti direktnu povezanost varenja i govorenja istine. Ali ima nesto u tome. Sve ono sto inace ne bi izgovorio na porodicnom rucku jednostavno izadje iz tebe!

Postoji bezbroj razloga i izgovora koje često pronalazimo da izbegnemo porodični ručak. Nekada je to namerno, nekad zaista ne možemo da stignemo. Živi se previše brzo, pa nekad ne stignemo ni da se zaustavimo i setimo se šta je ono što je istinski važno. Hajde da pronađemo jedan razlog da porodični ručak postane tradicija!Prvi razlog zajedničkog ručka i razlog zašto ih ne bi trebalo izbegavati jesu zdravi obroci. Na trpezi se uvek nađe nešto sveže, kuvano, puno povrća i zdravih namirnica. Uvek je bolja opcija ručati kod kuće, nego negde u pekari.Pipremanje ručka u kom učestvuje čitava porodica garantuje sjajnu zabavu. Organizujte se tako da svako radi ponešto, neko secka povrće, neko drugi sprema roštilj, neko kolač. Važno je samo da svi zajedno učestvujete i zabavljate se! Neka kuvanje postane jedna od vaših omiljenih zajedničkih aktivnosti!

U svoj brzini savremenog načina života ponekad zaboravimo na sitnice koje najviše znače.

Odložite telefone, okupite se za stolom i uživajte u omiljenoj hrani. Osetite čar zajedničkih obroka, zajedničkog vremena koje bi uvek trebalo ceniti.

Tada imate priliku da razgovarate sa svojom porodicom, šalite se i smejete, rešavate neke probleme, pravite zajedničke planove. To vreme treba da bude samo vaše i da svi zajedno uživate u njemu!Cak i kada tokom nedelje ne uspete da se organizujete i ručate ili večerate svi zajedno, vi i vaši ukućani se potrudite da to uradite bar nedeljom . Ako tokom nedelje imate previše posla, obaveza oko fakulteta ili škole, nedeljom, barem na par sati, sve možete staviti na pauzu i uživati u zajedničkom vremenu!bog brzog tempa života i previše obaveza, savremenim porodicama nije lako da okupe sve članove u isto vreme za trpezom. Nastojte da u danima kada su deca na raspustu zajedno uživate u porodičnim ručkovima. Na taj način mališani će da usvoje zdrave navike u ishrani koje će ih spasiti od gojaznosti, sve prisutnije među decom. Istraživanja su pokazala da osobe koje se uglavnom hrane kod kuće, izbegavaju brzu hranu i peciva, imaju znatno manje šansi da postanu gojazne. Dovoljan je podatak da obrok u restoranu u proseku sadrži 60 odsto više kalorija od onog spremljenog kod kuće.

U studiji gde su učestvovala deca stara od 9 do 14 godina ustanovljeno je da ona koja ručaju kod kuće sa roditeljima, manje jedu prženu, nezdravu hranu i piju sokove. Njihova ishrana je bazirana na povrću i ključnim hranljivim materijama, kalcijumu, gvožđu i vlaknima. Uz to piju više vode, a manje soka.

Obedovanje sa porodicom odlična je prilika i da se deca upoznaju sa svim namirnicama i ishranu obogate novim ukusima. Osim toga, česti porodični ručkovi, dokazali su naučnici, imaju moć da smanje rizik od depresije i poremaćaja u ishrani. Mogu čak i da odbrane od poroka. Naime, naučnici su ustanovili da deca koja najmanje pet puta nedeljno ručaju sa roditeljima, kasnije znatno ređe odlučuju da puše, konzumiraju alkohol i drogu. Kod tinejdžera koji manje od tri puta nedeljno ručaju sa porodicom, čak tri i po puta povećan je rizik od konzumiranja narkotika. Tri puta je veća verovatnoća da će probati marihuanu, dva i po puta da će propušiti, sklonii su i alkoholu.

I mlađi i stariji koji redovno obeduju sa porodicom imaju manje problema sa stresom, jer uz zalogaje dobijaju i podršku najbližih, dokazali su naučnici.

Ovo se odnosi na obicne porodicne nedeljne ruckove. Medjutim, ja imam tremu od ozbiljnog porodicnog rucka na kome moraju da budu svi prisutni. A to ce biti jako jako tesko. Sve uklopiti je skoro potpuno nemoguce. Ali ja ne odustajem. Nisam dzabe vodolija! Tako da eto imam skoro mesec dana da sve osmislim i realizujem.

RAZMISLITE DOBRO OTOME KOLIKO JE VAZAN PORODICNI RUCAK. PRETRPITE I 'SMOR' PITANJA, NADJITE VREME IAKO STE BAS  U FRCI JER NEKADA BAS TAJ PORODICNI OBROK MOZE DA RESI 'BRDO' PROBLEMA, POMOZITE DA SE ON OSTVARI NAJCESCE STO JE MOGUCE! I POZELITE MI SRECU SVAKAKO!

Нема коментара :

Постави коментар