четвртак, 20. април 2023.

GOST U KUCI?

 NIJE LAKO ODGOVORITI NA OVO PITANJE. TATA JE ISTO KAO I MAMA RODITELJ. DA NEMA NJEGA NE BI BILO NI NAS. KAO I MAME ONI UCESTVUJU U PROCESU NASEG STVARANJA. A ONDA SE RODIMO IMAME SE NADVIJU NAD NAS SVOM SVOJOM LJUBAVLJU I BRIZNOSCU ,TATE SE VALJDAPOGUBE A I NEMAJU TOLIKO ISTANCAN INSTIKT (KAO MAJCINSKI INSTIKT) I UMESTO IONI DA SE UNESU U STARANJE O DETETU LAKSE IM JE DAPOBEGNU. CAST IZUZECIMA. I MRZIM ONO OTAC - KOLAC. TO NIJE ISTINA!

Zanimljivo, napisano je  MNOGO  poema o majkama, a još nijedna o ocu, tom večitom gostu u sopstvenoj kući. ZANIMLJIVO JE ISTO SVAKI OTAC  NIJE TATA. Jer biti tata je velika stvar i dete najbolje zna ko je tata. Svako moze postati otac a samo onaj poseban m0ze biti tata.Pre mnogo godina, shvatio sam razliku između oca i tate. Obojica mogu da ustanu ujutro, odu na posao I obezbede finansije za svoju porodicu, čak I ako mrze svoj posao. Ne samo da mogu da obzebede krov nad glavom za porodicu, hranu na stolu, imaju I mogućnost za časove flaute ili porodični odmor.Obojica mogu biti fizički “prisutni” za svoju decu “na sportskim igrama ili događajima.

Međutim, “razlika” o kojoj govorim je dublja, i od vitalnog značaja za svakog klinca. To je razlika, koja se za mene ,  sažima u ono “tata” .

Ovde je spisak tih osobina,, bez obzira na redosled.  Ako vaš otac ima ovo smatrajte  se srećnim, ako ih vi  imate onda ste zaradili, po mom mišljenju, titulu tate.

Oni misle pre nego što prokomentarišu.
Zvuči jednostavno ? Ali koliko puta ste se ugrizli za jezik kada je trebalo da odgovorite na pitanje svog deteta “Šta ti stvarno misliš o ovome, tata?

Postoji velika razlika između biti surovo iskren i duboko iskren. Razmislite šta je pravi razlog dečjeg pitanja – možda je tražilo vašu dozvolu za nešto ili želi da vas učini ponosnim tim pitanjem umesto što zaista želi da čuje vaš filozovski odgovor.

Oni komuniciraju i igraju na nivou deteta.
Ovo me podseća na izreku: “Pravi muškarci imaju čajanke sa svojim kćerkama.” To je istina, pravi tata se igra na nivou svog deteta, on nije tu samo kada njega zanima to što dete radi
On čita istu, dosadnu knjigu dok ne dobije glas gosopdina Teddija, ili mr Jednoroga i dopušta da njegovi nokti i kosa budu stilizovani do te tačke da  ga najbolji prijatelj ne bi prepoznao.

To mogu biti mali trenuci za tatu, ali su trajne uspomene za dete i  pomažu  da se formira nivo poverenja i udobnosti koje će učvrstiti ljubav među njima.
Oni su dobar primer.Tata pokazuje ljubav, samilost i strpljenje ne samo prema svojoj  porodici, već i  sa ljudima u celini. On ne učestvuje u izlivima besa kada ga neko iznervira. On ne zlostavlja nikoga ni verbalno, ni fizički niti vređa nekoga ko se ne slaže sa njim. On ne vređa majku svoje dece i ne koristi decu da se sveti svojoj bivšoj
Možda mislite da su neki od ovih primera  očigledni, ali mnogo puta kada su emocije velike, ljudi ne primećuju kako njihovi postupci mogu fizički ili emocionalno da povrede dete.

To ne znači da se očekuje da budete savršeni i netaknuti od stresova života. Svi smo pogođeni ovim tenzijama. Ono što hoću da kažem jeste da  treba da razmislite pet sekundi i da se fokusirate i razmislite pre nego što nešto učinite. Pet sekundi da  se vratite u realnost onoga što  je stvarno važno.

Oni štite svoju decu.

Ako vam dete ikada kaže da je neko drugi postupio neprimereno prema njima, prvi komentar ne treba da bude da oni ne razumeju ponašenje te osobe.
Tate ne pretpostavljaju da je dete pogrešilo; oni slušaju. Oni postavljaju pitanja i onda deluju. Pravi tata odmah uveri dete da oni nisu radili ništa loše i da su  učinili pravu stvar time što su priznali šta im se dogodilo. Oni žele da njihovo dete zna da će učiniti sve da budu sigurni da se njima ništa neće dogodite.Pravi otaci vidi i razume, ako se njegovom detetu nešto dogodilo neprimereno, što ga je nateralo da zatraži zaštitu.iti otac je lako i zahteva malo emocionalnog ulaganja. Biti tata za mene je delikatno, teško i odgovornost za ceo život. Ti automatski postaješ otac kada se dete rodi, ali ćeš titulu tate morati da zaradiš.

Shvatili ste ko je otac to jest tata sa aspekta deteta. I to nikako nije gost u kuci zar ne?

A sad da vidimo sa aspekta zene, majke. Oboje ste zaposleni. Vas dan je rastrzan izmedju obaveza na poslu i obaveza u kuci. Kad stignete kuci vas muz trazi vreme za sebe, deca takodje, vreme za mamu ne postoji. Ako pokusate da promenite nesto i pobunite se najcesce se desava da muskarac pobegne jer ne ume da se suoci sa toliko obaveza. On smatra da je dovoljno da finansijski obezbedi porodicu, da vama da sigurnost porodice i u tome je najbolji. Decu obozava do te mere da se  cesto "udruzuje tajno" s decom u pravljenju nestasluka. Muskarci cesto dugo zadrze dete u sebi. A vama treba odrasla osoba decu imate Zato ste nezadovoljni i sve vise se bunite ,a muskarac sve vise bezi.  Mozda bi iskren razgovor pomogao i mami i tati.Da otvoreno kazu sve svoje zelje i strahove. Tako ce se brak sigurno sapsiti a deci to je najvaznije siguran dom sa mamom i tatom.

Evo price jednog tate.

Novopečeni očevi često su zbunjeni zbog svih promena koje se odjednom dogode kada beba stigne kući. Jedan duhoviti otac odlučio je da napravi spisak od 10 stavki koje je naučio za prvih 160 dana roditeljstva:

1. Briga o detetu se uglavnom vrti oko kake. Koje je boje? Kad je zadnji put beba kakila? Da li se mučila dok je kakila? Hoćemo li imati  dovoljno pelena za sledećih deset velikih nuždi? Moram fotografisati ovu kaku da pokažem pedijatru. Od sada će vaša galerija biti puna fotografija - kake!

2. Nažalost, postoji odeća koju će nositi samo jednom pre nego što je prerastu. Bez veze! Savet: nemojte kupovati skupu odeću!

3. Bez obzira na to koliko ste frustrirani zbog bebe, ona će vas razoružati u tren oka – neodoljivim osmehom. Manipulatori mali!


4. Rezervna odeća za bebu je potrebna, ali rezervna odeća za roditelje je još važnija. Povratiće po vama ili vas upiškiti smejući se!

5. Obavezno pripremite bazu podataka o apotekama koje rade 24 sata. Proverite apoteke i u bolnicama, neke rade i po 24 sata. Nakon nekog vremena, u apoteci će vas oslovljavati po imenu.

6. Potrebno je  mnogo čitati o roditeljstvu. Neka vam knjige ili internet izvori  budu uvek na raspolaganju.

7. Sastavi plejlistu (za krizne situacije)! Sastavio sam plejlistu pomoću koje je razoružavam kad je besna ili iznervirana. Isprobao sam je i na bebama svojih prijatelja. Radi!

8. Možda mislite da ste dobra osoba, ali zapravo ste sadističko biće koje će radost naći u tome što vaša beba želi da bude samo sa vama, odbijajući druge ljude.


9. Ta mala bića će uvek pokušavati da urade stvari "opasne po život", a posao roditelja je da ih spreči. Beba će poželeti da se otkotrlja s kreveta, vrh punjača od laptopa će biti njena omiljena glodalica, može progutati novčić koji vam je upravo ispao iz džepa. Vaš zadatak je da 24/7 sprečavate sve te potencijalno opasne situacije!

10. Nakon dolaska bebe, vaša rutina se potpuno menja. Ako vam je pomoć dostupna, prihvatite je. Ako možete priuštiti dadilju, obavezno to uradite. Ako ste zaposleni, uobičajenim rokovima dodajte dan ili dva.Ako imate klijente koji imaju razumevanja za vašu situaciju, možda možete sa bebom da odete na nekoliko sastanaka.

Tata je na kraju častio čitaoce i bonus lekcijom. Kada dobijete bebu, nijedan mobilni telefon nema dovoljno memorije za sve fotografije koje ćete napraviti. Savetuje da uzmete posebnu memorijsku karticu samo za fotografije ili u krajnjem slučaju kupite još jedan mobilni.

ZAKLJUCAK. UZIMAJUCI U OBZIR PRICU DECE ,ZENA  I SAMIH TATA, TE SHVATAJUCI RAZLIKU IZMEDJU OTAC I TATA ZNAMO ZA SIGURNO DA OTAC NIJE GOST U KUCI. POMOZIMO JEDNI DRUGIMA DA SE NIKO U KUCI NE OSECA KAO GOST NEGO KAO VAZAN CLAN PORODICE!

Нема коментара :

Постави коментар