понедељак, 17. април 2023.

ONI SVE MOGU

OBECAVAM OVO JE ZADNJI POST O VESTACKOJ INTELIGENCIJI .DOBRO NE ZAUVEK ALI ZA DUGO DUGO VREMENA. SMORILA SAM ALI NE VREDI. POSLE TOGA STO SAM PISALA O SOFIJI, O ROBOTIMA DOKTORIMA I PROFESORIMA, O ROBOTIMA KOJI PISU ROMANE ,PESME, MUZIKU, SLIKAJU, IGRAJU SAH I OSTALE MOZGALICE VREME JE ZA JOS JEDAN NJIHOV USPEH. SAMO SE PITAM KAD CE PROVALITI TURINGOV TEST. AKO NE ZNATE TO JE TEST NA KOME VESTACKAINTELICENCIJA JOS PADA PA SE TAKO ZNA DALI JE NESTO URADIO COVEK ILI ROBOT ,ALI DOKLE CE VIDECEMO.

Razvijen od strane vodećeg britanskog dizajnera i proizvođača humanoidnih robota za zabavu, Engineered Arts, Ameca je ‘buduće lice robotike’.

‘Najnapredniji’ robot na svijetu ponaša se točno poput čovjeka u nevjerojatno jezivom videu koji je šokirao ljude.

 

Nazvan ‘Ameca’, visokotehnološki dio pribora koristi potpuno istu tehnologiju kao OpenAI-jev ChatGPT bot i može izvršiti cijeli niz zadataka, uključujući pokazivanje svojih impresivnih višejezičnih vještina.

Razvijen od strane vodećeg britanskog dizajnera i proizvođača humanoidnih robota za zabavu, Engineered Arts, Ameca je ‘buduće lice robotike’. Službena stranica tvrtke kaže: “Dizajniran posebno kao platforma za razvoj budućih robotskih tehnologija, Ameca je savršena humanoidna robotska platforma za interakciju između čovjeka i robota.”

 

Nevjerojatno što može

Ameca je u stanju pokazati tako hiperrealistične izraze lica zahvaljujući 17 različitih motora koji rade u njegovoj glavi. Isječak koji prikazuje Amecine nadljudske sposobnosti prevoditelja postavljen je na YouTube prošlog tjedna (6. travnja).

U kratkom videu se može čuti kako istraživač izvan ekrana pita robota: “Zdravo Ameca, čuo sam da govoriš mnogo različitih jezika. Je li to istina?” Na tipičan ljudski način, robot napravi pauzu prije nego podigne pogled i ulijevo prije nego što odgovori: “Da. To je istina.”

 

Dok trepće, Ameca nastavlja: “Mogu govoriti njemački, engleski, francuski, japanski, kineski i još mnogo toga.” Istraživač zatim traži od robota da dokaže svoju tečnost jezika postavljajući mu cijeli niz različitih pitanja.

 

Neki oduševljeni, neki nisu

 

Od recitiranja “jezične uzrečice na japanskom” do objašnjavanja “kakvo je vrijeme danas u Berlinu” koristeći njemački, kao i pružanja prognoze za Pariz, Peking i New York, sve na odgovarajućim naglascima i jezicima. Ne iznenađuje da je AI robot prošao sve testove bez ikakvih grešaka.

Jeziva snimka već je imala više od 180 tisuća pregleda s cijelom lavinom ljudi koji su jedva čekali podijeliti svoje reakcije na Amecu.

Mnogi su bili potpuno oduševljeni koliko je robot nalik čovjeku, dok su drugi u strahu od scenarija iz Terminatora.White Mirror je zajednica filmskih stvaralaca, kreativaca i ljubitelja filmova koji žele da razviju sledeću generaciju filmova uz pomoć veštačke inteligencije. Njihov projekat rezultiraće prvim dugometražnim igranim AI filmom. Još važnije, oni će ponuditi alternativu tradicionalnom finansiranju filmova i predložiti nove, efikasnije prakse i pristupe današnjoj publici.ada ste poslednji put pogledali novi film koji je bio apsolutno neverovatan? Ili, koliko često se to dešava? 

Bili mi toga svesni ili ne, filmski stvaraoci širom sveta su oduvek bili vrlo frustrirani načinom na koji funkcioniše finansiranje filma i verovali su da ovaj proces zapravo ubija početnu ideju i kreativni nagon. Režiser Vim Venders je čak napisao knjigu o tome. 

U današnje vreme, postalo je još teže, imajući u vidu da publika više ne ide tako često u bioskope i da je kratak video format dominantan sadržaj koji publika konzumira.

Stoga, umesto da žive sa ovom frustracijom i budu ogorčeni, grupa od deset nagrađivanih filmskih stvaralaca odlučila je da predloži alternativu. 

Preduslov za to bilo je prihvatanje najnovijih tehnologija i revolucionarnih trendova, kao što su NFT-jevi, decentralizovane autonomne organizacije (DAOs), blockchain tehnologija i, naravno, veštačka inteligencija.


U stvari, oni veruju da su AI filmovi novi žanr filmskog stvaralaštva


Kombinujemo generativni AI i kreativnost zajednice kako bismo izgradili novu eru stvaranja filmova. Naša misija je da pomerimo granice AI pripovedanja.


Pojedinci koji se pridruže ovoj zajednici imaće priliku da svedoče celom procesu, zajedno sa mogućnostima za obrazovanje i umrežavanje, kao i da se njihovo ime nađe u odjavnoj špici filma koji će nastati tokom ovog projekta. Osim toga, članovi zajednice direktno podržavaju novu eru AI filmskog stvaralaštva i njene beskrajne mogućnosti. 

Takođe možete da vidite kompletnu listu kreatora, njihov pređašnji rad, portfolio i ostvarene saradnje da biste se uverili da podržavate osobe u koje verujete. Spoiler alert: Neki od njih su radili na filmovima kao što su „V kao vendeta”, „Čarli i fabrika čokolade”, „Hari Poter i Red feniksa”, i sarađivali sa brendovima kao što su Nike, Reebok, Vogue i mnogi drugi. 

Sa druge strane, ako želite da saznate više o postojećim AI filmovima i pogledate neke od njih, preporučujemo platforme kao što su AI-Movies Club ili Runway AI Film Festival


Mašta je čudna stvar. Bezgranična je. Omogućava vam da putujete svetovima. Svaka mala misao je upravo postala avantura.


White Mirror je podržan od strane nekoliko istaknutih imena u Web3 industriji, kao što su CHAPTR, studio novih medijskih biznisa, kao i Culture DAO, koji predstavlja gildu AI inženjera, AR/VR stvaralaca, pripovedača, animatora, dizajnera igara i još mnogo toga. 

Zasto su filmovi koje bi pravili roboti  jeftiniji sami zakljucite. A da li bi to bilo kvalitetno i kako bi bilo za gledanje ne znam. Mozda bi nam se i svidelo. Kao i roboti policajci, kuvari, dostavljaci ili kucni ljubimci.

 STA VISE DA VAM KAZEM? VESTACKA INTELIGENCIJA JE SVUDA OKO NAS. VIRTUALNI I REALNI SVET SE SVE VISE PREKLAPAJU IAKO JE DO SKORO POSTOJALA JASNA GRANICA, A IVANZEMALJCI SU SVAKAKO U IGRI. SUPER!





Нема коментара :

Постави коментар