уторак, 7. новембар 2023.

VESTACKA JAJA BILA GEJTSA

 ili

 NARAVNO UVEK SE SVE PODVEDE POD  TEORIJU ZAVERE DOK NAS ISTINA NE POGODI PRAVO U CENTAR MOZGA I SHVATIMO DA SE NAJVECI BROJ ZAVERA ZAVRSI POTPUNOM ISTINOM.TAKO I SVAKA PRICA SA BIL GEJTSOM KRENE KAO TEORIJA ZAVERE. MENI JE FASCINANTNO KAKO SE TAJ COVEK UVEK NADJE U CENTRU SVIH TEORIJA ZAVERE. AJDE PONEKE ALI ON JE U SVAKOJ ZAVERI MIRODJIJA. SHVATILI SMO PRICU SA VESTACKIM MESOM, VESTACKOM PECENICOM, VESTACKIM PIRINCEM PA STO NAM JE ONDA TOLIKO CUDNO DA I JAJA MOGU BITI VESTACKA?

Jeste tesko poverovati da je udareno bukvalno u zivot jer jaja su simbol zivota. A opet i nas zivot je neka vrsta vestackog bitisanja na ovoj planeti sa tacnim vremenom trajanja i tacno odigranim  i zavrsenim ciljem svakog od nas . Prica o vestackim jajima je dobila status teorije zavere jer su se mnogi naucnici oglasili  povodom te reklame na kojoj se vidi proizvodnja vestackih jaja (2017 godina) svrstavajuci je  u obican oglas za pravljanje igracaka za decu. Zasto je onda Bil Gejts tu reklamu pretocio u stvarnost u januaru 2023-ce?


Globalistički milijarder Bil Gejts, koji ima istoriju neverovatno dalekovidnih ulaganja neposredno pre katastrofe u svetu, investirao je u veštačka jaja pre nego što je cena jaja porasla.

Misterija oko nestašice jaja i skoka cena raste. Prema indeksu potrošačkih cena, cene jaja su porasle za 66 odsto od prošle godine. Kao odgovor na nedostatak jaja, mnogi potrošači su se okrenuli veštačkim jajima na biljnoj bazi.

Ljudi širom sveta plaćaju više za jaja u prodavnicama zbog preko 41 miliona koka nosilja koje su umrle od ptičijeg gripa. Poslednjih meseci došlo je i do niza misterioznih požara u fabrikama jaja širom SAD.Bill Gates ima istoriju ulaganja u sve što je veštačko, uključujući proteine insekata, Beyond Meat i vakcine. Stoga ne treba da čudi što je investirao u Hampton Creek , kompaniju koja dovodi veštačka jaja u mejnstrim.il Gejts je postao savetnik kompanije za proizvodnju veštačkih jaja i bio je jedan od njenih najglasnijih pristalica u svetu Silikonske doline gde je sedište Hampton Krika.

Ubrzo nakon ulaganja, Gejts bi hvalio veštačka jaja Hempton Krika u raznim blogovima i gostovanjima.

Dve godine nakon što je lansiran 2013. godine, epidemija ptičijeg gripa pogodila je svet, što je dovelo do toga da se neki potrošači zauvek okrenu veštačkim jajima, što je kompaniji omogućilo da se etablira u američkim i evropskim supermarketima.

Hampton Creek je od tada preimenovan u Eat Just i sada takođe prodaje biljno meso pod brendom Beyond Meat.

Bil Gejts je nastavio da podržava Eat Just i zagovarao je da više ljudi jede meso biljnog porekla kako bi se smanjio ugljenik metana (podrigivanje) koje proizvode krave.

Naime, veštačka jaja su stvorena tako da oponašaju ukus običnih, ali pošto ne dolaze iz životinjskog sveta, prihvatljiva su za ljude koji su izabrali ovakav način života.

Lažna jaja su se prvi put pojavila sredinom 90-ih godina, a njihova proizvodnja se širila po celoj Kini. Tada su troškovi proizvodnje lažnog jajeta činili polovinu od stvarnog ekvivalenta. Uz odgovarajuću opremu i materijale jedna osoba je mogla da proizvede 1.500 veštačkih jaja dnevno

Evo jos jedna prica iz 2013-te ili sta sve kinezi mogu da iskopiraju

 

Lažni orasi
Orasima se uklanja jezgra, a umesto njega se stavlja grumen betona pa se ljuska ponovo zalepi. Da bi pojačali "iluziju oraha", svaki grumen betona se pažljivo umota u papir da bi se izbjegla svaka sumnja.

Lažni med

Ispiranje meda je proces proizvodnje lažnog meda koji se lažno označava i izvozi u Indiju, a odatle u Ameriku.

(old_image)

Proizvodi se pravi od zašećerene vode, kukuruznog ili piričanog sirupa i jedne vrste nerafinisanog šećera, a tek mu se na kraju doda sasvim malo pravog meda.

Lažni pirinač

Singapurske vlasti su izjavile da neke firme prave imitaciju pirinča od plastičnih otpada i krompira.

Ovaj lažni "proizvod" deluje stvarno u sirovom stanju, ali kad se skuva postaje tvrd i žilav.
"Onome ko pojede tri činije lažnog pirinča isto je kao kada bi pojeo celu plastičnu kesu", izjavio je jedan kineski funkcioner. Pravi se tako što se meša običan i slatki krompir pa se formira u oblik zrna riže i na kraju mu se dodaju sintetički industrijski ostaci. Ova riža se ne ponaša kao normalna riža, već ostaje tvrda čak i nakon kuhanja.

Lažna govedina

Pravljenje skupe govedine od jeftine piletine i svinjetine koja se onda prodaje po najvišoj mogućoj ceni je posebna vrsta. Nažalost, to se relativno lako može uraditi, potrebno je oko 90 minuta mariniranja u mešavini visokoprocentnom ekstraktu govedine i agensa za postizanje glazure.

Aditivi za "maskiranje" mesa su opasni. Neprestano konzumiranje može da prouzrokuje lagano trovanje ljudskih organa koje vodi do deformiteta, a čak su moguće i neke vrste raka.


Lažna jaja

Veštačka jaja se prave od hemikalija, alginske kiseline, kalijuma, kalcij-hlorida, želatina, parafina, veštačkih boja i vode i prodaju se kao da su prava. Kuvaju se u urinu dečaka, a ljuska se pravi od krede.


Da zlo bude veće, uputstava za pravljenje ovih lažnih jaja mogu se naći na brojnim veb-stranicama. Imitacija stvarno podseća na pravo jaje, ali samo dok se ne skuva, nakon čega žumanac postaje nalik loptici-skočici.

ZA VREME PANDEMIJE JOS JEDNA PRICA O VESTACKIM JAJIMA

 

Dve Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamenu za jaja. Les Merveilloeufs su čudesna jaja koja nastaju pod nadzorom stručnjaka Pariske škole za industrijsku biologiju.

Veganska jaja, koja su osmislile Filipin Solije i Šerilin Tavazuk, uskoro – sredinom godine, najverovatnije – trebalo bi da budu u prodaji, prenosi Juro njuz

Umesto kokošijih, Les Merveilloeufs (kovanica nastala od reči merveilleux – čudesno i oeufs – jaja) moći će da konzumiraju oni koji žele da se hrane veganski. 

„Lista sastojaka i dalje se dopunjuje i uskoro će biti otkrivena. Za sada najveći deo čine mahunarke. Ispitujemo još pravi balans sastojaka koji bi činio konačnu formulu“

Veganska jaja će se koristiti potpuno isto kao i kokošija. Bez problema moći će da se prave kajgane, kuvana jaja, kolači sa jajima… Ipak, jedan od izazova su recepti sa penom od belanaca koja i dalje nije onakva kakva bi trebalo da bude.

„Spremne smo da se suočimo i sa tim izazovom“, poručuju kreatorke veganskih jaja. 

Kada je u pitanju „pakovanje“, to jest ljuska, stručnjaci rade na opcijama koje će biti u skladu sa ekološkim principima najvišeg standarda.

U odnosu na kokošija jaja, veganska sadrže oko 10 odsto proteina i masti manje, nisu toliko kalorična i, budući da su od mahunarki, imaju dijetalna vlakna. 

Za ono što će najviše interesovati konzumente – ukus – Solijeova i Tavazukova kažu da je teško opisati, ali ističu da ova jaja imaju „sumporastiji“ ukus od kokošijih.

„Kada smo počeli sa pravljenjem veganskih jaja, najteže je bilo kopirati to kako jaja reaguju pri kuvanju“, otkrile su naučnice i dodale da se jaja na koja smo navikli koriste na toliko različitih načina, što usložnjava proces repliciranja. 

NARAVNO DA VERUJEM DA SVE MOZE DA SE NAPRAVI. TEHNOLOGIJA JE TOLIKO MOCNA. SAD KOLIKO JE TO ZDRAVO ILI NIJE ZDRAVO NE MOGU DA KAZEM JER NISAM STRUCNJAK. ALI ZAR MI  I OVAKO SVAKI DAN JEDEMO HRANU KOJA JE 'PRAVA'  I 'ZDRAVA'  I NE ULAZIMO U ANALIZIRANJE SASTOJAKA. A KAD UDJEMO SHVATIMO KOLIKO U TOJ HRANI NISTA NIJE PRAVO IZDRAVO. TAKO DA PUSTIMO MI CIKA BILA GEJTSA NEK SE IGRA. NE IDE MU LOSE.



Нема коментара :

Постави коментар