уторак, 28. април 2015.

BAJKE JAKOBA I VILHELMA GRIMA

BAJKE JAKOBA I VILHELMA GRIMA SU MENI VRLO CUDNE! JER IAKO SU IH PREPRAVLJALI NE ZNAM DA LI SU BAS TAKO BAJKOVITE I DA LI RODITELJI ZAISTA ZELE DA DECI CITAJU BAJKE BEZ PRAVE POUKE CEMU ONE ZAPRAVO I SLUZE. BAR JA MISLIM DA CITAJUCI DECI BAJKE PRED SPAVANJE ZELITE DA IM NA ZANIMLJIV NACIN POSALJETE PORUKE O PRAVIM VREDNOSTIMA U ZIVOTU! Brutalnost koja postoji u Grimovim bajkama nije pogodna ni za odrasle osobe a pogotovo ne za decu. A opet oni su ih zapisivali kao hronicari svoga vremena onako kako su culi.Mozda ih bas ta istinitost  cini najcudnijim  bajkama sveta.
Recimo  bajka Snezana i sedam patuljaka zasniva se na istinitoj prici o Margareti fon Valdek koja je zivela u XVI veku i posedovala rudnike bronze u kojima su radila deca (otud patuljci - jezivo)! Nju je otrovala kraljica Marija Antoaneta  - arsenom iz ciste zavisti!
Trnova ruzica je zapravo istinita prica o princezi koja je ostala trudna pa je otac dao carobnicama da je zatoce u kuli!
Takodje su totalno bizarne scene iz Pepeljuge gde maceha odseca cerkama nozne prste da bi obule staklene cipelice!
Ili bacanje macka kroz prozor kule iz bajke o Macku u cizmama jer je bio neposlusan,kao i ostavljanje Ivice i Mrice od strane roditelja!
Ima jos mnogo primera koji nikako nisu primerena za citanje deci (kao i crtanih filmova). Kako se ovih dana bavim temom citanja i  necitanja  dece i tinejdzera s pravom se zapitam sta onda da im citamo kad su i bajke ovako brutalne?
Jer i Crvenkapa dok je stigla do verzije da lovac ubije vuka i spasi nju i baku prvobitno je bila pojedena. Ali danas u ovoj verziji moze biti cak i poucna u smisliu ne pricaj sa nepoznatim osobama i ne veruj im i kad su ljubazni1
Da se ipak vratimo na bracu Grim. Vrhunac pouke (necu vise o brutalnostima i bizarnostima) bila bi svakako bajka o TRI PRELJE!
Kako ovaj blog ispada iz svoje forme svakako onda cu probati ukratko da vam prepricam bajku i pouku koju nosi:
Kraj reke nalazile su se prelje u momentu kada je prolazila kraljica. Jedna je bila lenja ali je bila prelepa. Ipak kraljica na nagovor devojcine majke vodi lepoticu u dvorac u nameri da je uda za sina ali samo ako se licno uveri da je vredna! I kako ide u bajkama prvi dan ima da isplete pola sobe ispunjene lanom, drugi dan tri cetvrt sobe ispunjene lanom i trece punu sobu ispunjenu lanom. Naravno da ona to nije mogla da uradi ali su mogle njene ruzne prijateljice tri prelje - od kojih je jedna imala iskrivljenu donju usnu od sukanja lana,jedna krivi prst od povlacenja lana i jedna krivo stopalo od rada na vretenu. I tako su i lepa i ruzne prelje ispunile sto su htele. Lepa a lenja prelja se udala za princa (naravno sluzeci se drugaricama i prevarom) a ruzne prelje su predstavljene u dvorcu na vencanju kao njene rodjake!
MORA DA SU STARLETE ODRASLE NA GRIMOVIM BAJKAMA JER SVOJ NAZOVI USPEH MOGU  DA POSTIGNU SAMO PREKO LEPOTE( STO JE DISKUTABILNO) I POMOCU PREVARA STO JE EVIDENTNO!
LEP PRIMER I POUKA O PONASANJU RODITELJA PREMA DECI, O KAZNJAVANJU DO UBISTVA, O PREVARAMA,ZAVISTI,OHOLOSTI,BAHATOSTI ,POTCINJAVANJU DRUGIH LJUDI I JOS MNOGO VRLO LOSIH OSOBINA
DA LI DETE MOZE CITANJEM BAJKI DA IZVUCE POUKU DA TO ZAPRAVO NE TREBA DA RADI? NE VERUJEM! JER ONO PRIHVATA BAJKU KAO I OVE RIJALITI SOU PROGRAME ! KAKO USPETI SA LEPOTOM A NE RADITI NISTA!
NOVA VREMENA A RODITELJI NEMAJU VREMENA DA DECI I KAD CITAJU BAJKE OBJASNE STA JE ZAPRAVO PISAC HTEO DA POSTIGNE PISUCI  TU BAJKU I KAKVU JE ZAPRAVO POUJU HTEO DA DA!

Нема коментара :

Постави коментар