четвртак, 27. април 2017.

GOTICARI

GOTIK - KAO STIL ZIVOTA! GOTICARI U BEOGRADU!  GOTIK STIL ,KAO I GRANDZ I CUVENI EMO ( MUZIKA KOJA NAVODI NA SAMOUBISTVO) NASTALI SU IZ PANKA! ZIVOT JE JEDNA VELIKA POZORNICA - REKAO JE SEKSPIR! DA LI JE NOSENJE KOSTIMA GOTICARIMA NACIN PRIVLACENJA PAZNJE? SAMOPOVREDJIVANJE I SAKACANJE!
Gotika je stil u umetnosti koji je nastao tokom XIII i XIV veka u Francuskoj.Goticare najcesce srednji vek inspirise za nacin oblacenja i to upravo iz vremena gotike.Mladi su uvek bili buntovni i njihovo neslaganje sa drustvom u kome zive uvek je bilo izrazeno na neki nacin. Pisala sam o Hipicima i Hipsterima, ali kad se radi o Goticarima oni su nastali kao poseban oblik panka. Pank je subkultura,alternativna kultura ili kultura mladih.Pank poseduje sopstvenu muziku,ideologiju,prepoznatljivo oblacenje,vizuelni identitet,knjigu,film,igru... Kao i goticari.Nastao je 70-tih godina proslog veka.Tekstovi pesama uglavnom se bave nezaposlenoscu,dosadom i ostalim delovima surove realnosti urbanog zivota,a stil im je iskren i cesto poziva na sukob.Stihovi njihovih pesama sadrze politicke stavove,otvoreno prozivaju autoritete,ili pevaju o ljubavi i seksu na neromantican nacin.
Njima je zivot pozornica i zato su ceo dan u kostimima za noc. Oblace se u crno,tako se i sminkaju isticuci crne podocnjake i crna usta, kao i nokte. Nose lobanje oko vrata i podsecaju po tome na sataniste. Ili na vampire iz serija i filmova , ili zombije. Martinke koje nose pankeri nasle su svoje mesto i kod goticara ,mada neki preferiraju lakovane cipele sa jako visokim stiklama. Dugacki crni mantili i kaputi, sesiri i upadljiv nakit.
Skupljaju se u centru Beograda, cutljivi i zamisljeni. Postoji i sala na njihov racun: Sta rade goticari na zurkama? Sede i placu! I sto je meni najzanimljivije. Goticar se postaje vrlo lako i to u zrelijim tinejdzerskim godinama. Priznajte da je neobicno kad u sred dana vidite mladice i devojke potpuno nasmikane i obucene u bogata vecernja izdanja? Ili u martinke i crne mrezaste carape? Got estetika ili got stil u Beograd je stigao pre 25 godina ali nekad jedinstven sad je veoma podeljen po zanrovima.Got muzika se pusta po nekim klubovima kao sto je "Andervorld" i vrlo je specificna. Medjutim ,iako je vec cetvrt veka prisutna got estetika se sjedinila sa muzikom kroz oblacenje i nacin zivota relativno skoro.
Pojavom interneta nasi goticari su poceli da lice na one iz drugih zemalja narocito iz Nemacke ( koja je preuzela primat Velikoj Britaniji). Sto se tice nacina zivota to se veoma mistifikuje pa ispada da goticari ceo dan provode u paljenju sveca kao sektasi i da izlaze samo nocu i slicno. Oni su obicni ljudi koji vole specificnu vrstu muzike. A i vole kostime za "pozornicu zivota". Priznajte da smo svi najvise voleli filmove o Frankestajnu, Grofu Drakuli,kao i knjige od Oskara Vajlda i Edgar Alan Poa, Slike Dorijana Greja ( o vecnoj maldosti) kao i knjigu  "Intervju sa vampirom od En Rajs". Pa iako vam se cini da je izgled goticara preteran ne mozete reci da nije mastovit i da imate hrabrosti sigurno bi uzeli  od njih bar neki detalj.
Ne znam kako su me goticari inspirisali na temu o samopovredjivanju? Mozda metodom kombinatorike ( vidi blog od pre nekoliko dana). Uglavnom,problem samopovredjivanja takodje nastaje kod adolscenata. I dok neki za svoj psihicki bol koji ne mogu da kanalisu izaberu cigarete, drogu, alkohol neki izaberu samopovredjivanje. Jedno od najcescih je secenje ziletom gde se ozbiljno povredjuje tkivo ali vrlo retko se ide do smrtnih povreda. Prepljavljenost negativnim osecanjima prekida se time sto se sebi nanosi fizicka bol,a sto dovodi do olaksanja i spasa. Suprotno tome neke osobe se ne povredjuju da bi se oslobodile jakih  osecanja nego da bi uopste nesto osecale. U oba slucaja jako tesko stanje. Roditelji cesto to i ne primete (kao i mnogo drugo) znam iz iskustva. Zato pogledajte povremeno svoje dete koje vise odavno ne kupate u momentima kad su mu izlozene ruke ili noge. Sad sam se setila povezanosti. I tinejdzeri koji se samopovredjuju traze svoje mesto u drustvu i paznju roditelja i okoline kao i goticari koji se kostimiraju i danju. Zapravo oni su isto obuceni i danju i nocu. Zato mozda vase dete postane goticar da bi odecom prikrilo oziljke od povreda??? Ili svoje povrede ako primetite opravdava svojom trapavoscu i nespretnoscu, slucajnostima koje uvek dovode do nove nezgode.Ako su uz to  depresivni, placljivi,neraspolozeni bez motivacije i sa potpunim gubitkom energije, a slusaju EMO muziku ili odjednom vole gotik stil dobro pripazite i pomognite svom detetu.
Visi nivo samopovredjivanja je svakako sakacanje. Ono nastaje prilikom nagomilavanja velike kolicine besa izazvanim nekim nasim osecanjima. Izuzetak su samo dve kategorije. Prosjaci koji sakate svoju decu da bi izazvali sazaljenje i pribavili materijalnu dobit i nasilno kastriranje decka da bi sacuvali svoj 'andjeoski glas" ( najpoznatiji je primer hora "Beckih decaka) kao i sakacenje dece u ratovima kao najgori oblik zlostavljanja "neprijatelja".
KAKO GOD! POKUSALA SAM DA PRONIKNEM U SUSTINU GOTICARA. NE KAZEM DA BAS RAZUMEM ALI NEMAM GENERALNO NI NISTA PROTIV. SVAKO IMA PRAVO DA ZIVI KAKO ZELI. SVE DOK NE UTICE NA FORMIRANJE MLADIH. A DANAS NAZALOST MNOGO TOGA UTICE NA NJIH I PRAVO JE CUDO AKO IZABERU "PRAVI PUT".
OD SKORO IMAM I PRIJATELJICU NA FEJSBUKU KOJA JE GOTICARKA. PA STVARNO PRELEPO IZGLEDA - I AKO JE ONA SRETNA I ZADOVOLJNA ,A NE APATICNA I TUZNA ONDA SE IZVINJAVAM SVIM GOTICARIMA AKO SAM NESTO POGRESNO RAZUMELA I ZBOG TOGA MOZDA NAPISALA NESTO NEPRIMERENO!

Нема коментара :

Постави коментар